Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kontanthjælp

Kontanthjælp udgør en finansiel støtte, som udbetales månedligt af staten. Den er beregnet til dem, der står uden evne til at forsørge sig selv eller deres nærmeste. For at kvalificere sig til denne støtte, skal man opfylde visse kriterier. Det er kommunen, der står for processen, og her skal man henvende sig for at påbegynde ansøgningsforløbet om kontanthjælp.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelsen af kontanthjælp

Kontanthjælp er en økonomisk bistand fra staten, tildelt dem hvis eksisterende forsørgelsesmuligheder, såsom dagpenge, ikke strækker til. Denne ydelse er tilgængelig for individer uden arbejde og indkomst, som står i en situation, hvor de ikke kan forsørge sig selv eller deres husstand. For at ansøge om kontanthjælp, skal man henvende sig til sin lokale kommune, som derefter vurderer ens berettigelse til at modtage denne månedlige ydelse.

Kriterier for at modtage kontanthjælp

For at være kvalificeret til kontanthjælpsydelsen, skal visse betingelser være opfyldt:

  • Alderskravet er, at du skal være over 30 år. Hvis du er under 30 og har afsluttet en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse, er du også berettiget til at ansøge.
  • Du skal have oplevet situationer som sygdom eller arbejdsløshed, der gør det umuligt for dig at forsørge dig selv eller dine pårørende.
  • Det er et krav, at du ikke har en ægtefælle med evne til at forsørge dig.
  • Du må ikke være i modtagelse af andre offentlige ydelser såsom dagpenge eller pension.

For yderligere information om vilkår, takster og specifikke krav for personer under 30 år, henvises der til Borger.dk, hvor der findes en detaljeret oversigt.

Forskellen mellem kontanthjælp og dagpenge

Kontanthjælp og dagpenge udgør to distinkte former for økonomisk støtte. Dagpenge er en månedlig ydelse tilgængelig for personer, der er medlemmer af en arbejdsløshedskasse (a-kasse) og har mistet deres job. Mens du søger efter nyt arbejde, tilbyder a-kassen dig dagpenge. Du har også mulighed for at få denne ydelse suppleret med en lønsikring. Uden medlemskab af en a-kasse er du ikke berettiget til dagpenge.

I modsætning hertil kræver kontanthjælp ikke medlemskab af en a-kasse. Det er en offentlig ydelse beregnet for dem, der befinder sig uden arbejde og står i en situation, hvor de ikke er i stand til at forsørge sig selv. Kontanthjælp tjener som en sikkerhedsnet for alle borgere, der opfylder de specifikke krav fastsat af staten.

Hvorfor er der en ny kontanthjælpsreform fra 2014?

I 2014 blev der indført en ny kontanthjælpsreform med det primære mål at motivere flere kontanthjælpsmodtagere til enten at finde arbejde eller påbegynde en uddannelse. 

Reformen sigter mod at gøre kontanthjælp til en midlertidig bistand snarere end en permanent indkomstkilde, med en vision om at øge beskæftigelsen og minimere antallet af personer, der er afhængige af offentlig støtte. Nogle nøgleelementer, som reformen har introduceret, omfatter:

  • Indførelse af uddannelseshjælp for unge under 30 år som et alternativ til kontanthjælp.
  • En intensiv indsats for jobsøgning i de første tre måneder.
  • Implementering af sanktioner over for kontanthjælpsmodtagere, der ikke opfylder jobsøgningskravene.

For yderligere detaljer om reformen og dens tiltag kan Beskæftigelsesministeriets hjemmeside give omfattende information.

Hvor høj er den gældende sats?

Kontanthjælpssatserne varierer og er afhængige af individuelle omstændigheder, herunder alder, forældreskab, og helbredstilstand. Din berettigelse til en bestemt sats bestemmes af faktorer som din alder, om du har børn, eller om du er ramt af en psykisk lidelse. Her er nogle eksempler på månedlige satser for kontanthjælp i 2024:

  • Personer over 30 år uden børn: 12.326 kr.
  • Personer over 30 år med børn: 16.382 kr.
  • Enlige forsørgere under 30 år: 15.658 kr.

Disse satser illustrerer, hvordan kontanthjælpsstøtten tilpasses for at imødekomme forskellige livssituationer, med det formål at yde den nødvendige økonomiske støtte.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Udbetaling af kontanthjælp efter skat

Som med enhver indkomst er kontanthjælp også skattepligtig, hvilket betyder, at mængden af kontanthjælp, du modtager på hånden, er underlagt fradrag af skat. Den nøjagtige mængde skat, du skal betale, varierer afhængigt af individuelle faktorer, såsom dit personfradrag, hvilket kan påvirke det beløb, du ender med at få udbetalt.

For at få et klart billede af, hvad din nettoindtægt vil være efter skat – hvad enten det er løn fra et job, kontanthjælp, eller en anden offentlig ydelse – kan du anvende beregningsværktøjet fra Skattestyrelsen. Dette værktøj er designet til at give en skræddersyet beregning baseret på dine personlige oplysninger og finansielle forhold.

Udbetalingsprocessen for kontanthjælp

I praksis er det kommunen, hvor du er bosiddende, der står for at udbetale din kontanthjælp. Ydelsen indsættes månedligt direkte på din NemKonto, hvilket sikrer, at pengene er let tilgængelige for dig. Du kan forvente, at disse midler bliver tilgængelige den sidste bankdag i måneden.

Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt kontanthjælpen er bagudbetalt eller forudbetalt, opererer systemet typisk med bagudbetaling. Det betyder, at den ydelse, du modtager ved udgangen af måneden, dækker den forgangne måneds leveomkostninger. Denne praksis er i tråd med mange andre typer af offentlige ydelser, hvor ideen er at kompensere for omkostninger, der allerede er afholdt.

Kontanthjælp er bagudbetalt – Hvad indebærer det?

Som modtager af kontanthjælp vil det stå klart for dig, at ydelsen udbetales bagud. Det betyder, at skulle du ansøge om kontanthjælp i begyndelsen af juli og din ansøgning bliver accepteret, vil du først modtage betalingen for juli måned i august. Med andre ord, kontanthjælpen udbetales ikke forud for den måned, du står i, men efterfølgende, for at dække de leveomkostninger, du allerede har haft.

Ændringen i udbetalingsmetoden for kontanthjælp

Tidligere, før den markante kontanthjælpsreform i 2014, modtog kontanthjælpsmodtagere deres ydelse forud. Dette betød, at de fik udbetalt støtten i begyndelsen af måneden for den kommende periode. 

I dagens system tillader bagudbetaling af ydelsen imidlertid en mere stringent håndhævelse af reglerne, herunder muligheden for at tilbageholde betaling til dem, der ikke opfylder kravene om aktiv jobsøgning eller samarbejde. Denne tilpasning til bagudbetaling giver således bedre kontrol med og overholdelse af betingelserne for at modtage ydelsen, hvilket sandsynligvis er en væsentlig grund til skiftet fra forudbetaling til bagudbetaling.

Kontanthjælpsloftets betydning og formål

Kontanthjælpsloftet, som blev indført af regeringen i 2018, etablerer en maksimal grænse for det samlede beløb, en kontanthjælpsmodtager kan modtage i økonomisk støtte, når man også modtager andre ydelser såsom boligstøtte og uddannelseshjælp. 

Hovedformålet med kontanthjælpsloftet er at øge incitamentet for at vende tilbage til arbejdsmarkedet ved at sikre, at forskellen mellem at være i arbejde og at modtage offentlige ydelser bliver mere økonomisk fordelagtig for den enkelte. Dette tiltag sigter mod at fremme en stærkere arbejdsmoral og mindske afhængigheden af offentlig assistance ved at gøre beskæftigelse til den foretrukne økonomiske vej for individer.

For kontanthjælpsmodtagere der er fyldt 30 år: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned – Sats for 2024

Enlige/gifte/samlevende, forsørgere med 1 barn 

16.382 kr. 

Enlige/gifte/samlevende, ikke forsørgere

12.326 kr. 

For kontanthjælpsmodtagere under 30 år: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned – Sats for 2024

Under 25 år, udeboende

3.834 kr. 

Under 25 år, hjemmeboende

7.945 kr.

25-29 år, udeboende

16.223 kr.

25-29 år, hjemmeboende

16.614 kr. 

Gravid (passeret 12. svangerskabsuge) 

12.326 kr.

Psykisk syg

16.282 kr.

Psykisk syg, udeboende

12.326 kr.

Forsørgere, som ikke har erhvervet ret til ekstra børnetilskud

10.955 kr.

Under 30 år, bidragspligt, maksimum hjælp inkl. tillæg

16.382 kr. 

For modtagere af uddannelseshjælp (personer under 30 år uden uddannelse) der opfylder 225-timerskravet: Kontanthjælpslofter i kr. pr. måned – Sats for 2024

Under 30 år og endelig forsørgere

13.509 kr. 

Under 30 år med børn/forsøger, uden ret til ekstra børnetilskud

9.454 kr. 

Under 30 år og gravid efter 12. uge

12.326 kr. 

Under 30 år og psykisk syg med børn/forsørger

16.382 kr. 

Under 30 år og psykisk syg og udeboende

12.326 kr. 

Under 30 år og udeboende

6.754 kr. 

Under 30 år og hjemmeboende

2.910 kr. 

Under 30 år med bidragspligt

16.382 kr. 

Modtager du uddannelseshjælp og ikke lever op til kravet om 225 timer, risikerer du at få reduceret eller helt frataget din støtte. Yderligere information om 225-timerskravet vil blive uddybet i det følgende afsnit.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Har det betydning for dig?

Ikke alle, der modtager kontanthjælp, påvirkes af kontanthjælpsloftet. Det gælder specifikt for dig, hvis du ud over kontanthjælp, uddannelseshjælp, eller integrationsydelse også modtager boligstøtte eller anden form for særlig støtte. Hvis dette ikke er tilfældet for dig, er kontanthjælpsloftet ikke noget, du skal bekymre dig om.

Oversigt over kontanthjælpsreglerne

På området for kontanthjælp er der et væld af regler. For at forenkle forståelsen og gøre det lettere at navigere i, har vi organiseret de forskellige regler i et skematisk overblik.

Selvstændig

Som hovedregel har du som selvstændig ingen mulighed for kontanthjælp.

Unge under 30 år

Har du ingen uddannelse, modtager du uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp. 

Samboende

Er du gift, har din ægtefælles indkomst betydning for din kontanthjælp. Er du ikke gift, men blot samboende, har din samlevers indkomst ingen betydning. 

Formue

Du må ikke have en formue på mere end 10.000 kr.

Forsørger

Du modtager en højere ydelse, hvis du har børn, du skal forsørge. 

Tandlæge

Er du på kontanthjælp, kan du søge om tilskud til behandlinger hos din tandlæge.

Boligstøtte

Du kan blive berørt af kontanthjælpsloftet, hvis du også får boligstøtte.

Barsel

Du får ikke barselsdagpenge. Men du fortsætter med at få kontanthjælp under din barsel.

Ferie

Du kan godt holde ferie som kontanthjælpsmodtager. Du kan dog højst holde to uger i streg.

Sygdom

Du skal melde dig syg til jobcentret, hvis du bliver ramt af sygdom, mens du er på kontanthjælp. Ydelsen er den samme under dine sygedage.

Unge, der lider af psykisk sygdom, er berettiget til en højere sats.

Uddannelse

Du får ikke kontanthjælp under uddannelse. Du får SU under uddannelse.

Praktik

Du kan starte i ulønnet praktik på kontanthjælp. Kommer du i virksomhedspraktik, fortsætter du med at få kontanthjælp.

Uden fast bopæl

Du skal ikke nødvendigvis have en fast bopæl for at få kontanthjælp.

Gift

Din ægtefælles indkomst og formue spiller ind på din ret til kontanthjælp. Som gift har du og din ægtefælle gensidig forsørgerpligt.

225 timers reglen

Du skal have arbejdet minimum 225 timer inden for de sidste 12 måneder, når du har fået kontanthjælp i en periode på tre år. Ellers bliver din ydelse sat ned.

Arv

Din ret til kontanthjælp kan forsvinde, hvis du arver og på den måde kommer til penge. Arver du mindre end 10.000 kr., vil det ikke få betydning for din ydelse.

Dagpenge

Dagpengesatsen er højere. Du skal betale til en a-kasse for at få udbetalt dagpenge.

Sygemeldt på kontanthjælp

Du kan blive ramt af langvarig sygdom, der medfører, at du ikke kan passe dit arbejde og dermed ikke forsørge dig selv og din familie. Det kan medføre ret til kontanthjælp.

I de følgende afsnit vil vi give et overblik over de relevante regler og pege dig i retning af, hvor du kan søge yderligere information. På den måde kan du fokusere på de specifikke regler, som er relevante for netop din situation og den ydelse, du modtager.

Muligheder for økonomisk støtte som selvstændig erhvervsdrivende

Som selvstændig erhvervsdrivende er det generelt ikke muligt at få økonomisk støtte gennem kontanthjælp. Dog eksisterer der altid undtagelser til reglen, hvilket betyder, at der under visse omstændigheder kan være hjælp at hente.

Kontanthjælpsmuligheder for unge

For unge modtagere er kontanthjælp organiseret i forskellige kategorier, baseret på flere faktorer. Det, hvilke muligheder du har for at modtage kontanthjælp, afhænger af, om du har afsluttet en uddannelse, samt om du bor alene eller stadig hjemme hos dine forældre.

Kontanthjælpsregler for personer under 30 år

Hvis du er under 30 år og ikke har gennemført en uddannelse, såsom en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse, er du ikke berettiget til kontanthjælp. I stedet kan du modtage uddannelseshjælp. På den anden side, hvis du er under 30 år og allerede har afsluttet en uddannelse, har du mulighed for at ansøge om kontanthjælp.

Udeboende versus hjemmeboende unge

Unge, der modtager kontanthjælp, kategoriseres baseret på deres bopæl som enten udeboende eller hjemmeboende. De specifikke kontanthjælpssatser for disse to grupper adskiller sig.

Regler for kontanthjælp og samboende

For gifte par påvirker ægtefællens indkomst muligheden for at modtage kontanthjælp. Er du derimod samlevende uden at være gift, har din partners indkomst ingen indvirkning på din ret til ydelse.

Formuebegrænsninger under kontanthjælp

Besiddelse af en betydelig formue er uforenelig med modtagelse af kontanthjælp. Der er fastsatte grænser for, hvor meget formue man må have, for at være berettiget til denne ydelse.

Enlige forsørgere og kontanthjælp

Enlige forsørgere er berettigede til en forhøjet kontanthjælpsydelse, især for dem under 30 år, med særlige satser for at understøtte familiens behov.

Tandlægehjælp til kontanthjælpsmodtagere

Modtagere af kontanthjælp kan ansøge om økonomisk tilskud til tandlægebesøg, hvilket kan lette den økonomiske byrde af tandpleje.

Boligstøtte under kontanthjælp

Som kontanthjælpsmodtager har du mulighed for at modtage boligstøtte, men det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan kontanthjælpsloftet kan påvirke dette.

Barselsorlov med kontanthjælp

Selvom barselsdagpenge ikke er tilgængelige for kontanthjælpsmodtagere, opretholdes kontanthjælpsydelserne under barselsorloven, så du fortsat har økonomisk støtte i denne periode.

Ferie som kontanthjælpsmodtager

Som modtager af kontanthjælp har du ret til ferie, inklusive feriepenge efter 12 måneders kontanthjælp, hvilket akkumulerer til fire ugers ferie.

Rejser som kontanthjælpsmodtager

Du har friheden til at vælge, om din ferie skal tilbringes i udlandet eller i Danmark, forudsat at du informerer jobcentret om dine ferieplaner.

Sygdom under kontanthjælp

Hvis du bliver syg, mens du er på kontanthjælp, skal du melde dig syg til jobcentret for at fortsætte med at modtage din ydelse under sygdom.

Forhøjet kontanthjælp ved psykiske sygdomme

Unge under 30 med en psykisk sygdom kan være berettiget til forhøjede kontanthjælpssatser, der tager hensyn til særlige behov.

Kontanthjælp og uddannelse

Unge under 30 uden en gymnasial eller erhvervsuddannelse modtager uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp, hvilket svarer til SU-niveau, afhængigt af om de er hjemmeboende eller udeboende.

Ulønnet praktik under kontanthjælp

Kontanthjælpsmodtagere har mulighed for at deltage i ulønnet virksomhedspraktik, som kan være en vej tilbage på arbejdsmarkedet, med fortsat ydelse under praktikken.

Kontanthjælp uden fast bopæl

Selv uden en fast folkeregisteradresse kan hjemløse og andre uden fast bopæl modtage kontanthjælp eller anden social ydelse fra kommunen.

Kontanthjælp og ægteskab

For gifte kontanthjælpsmodtagere påvirker ægtefællens indkomst og formue retten til kontanthjælp, hvilket indebærer en gensidig forsørgerpligt.

225-Timers regel og kontanthjælp

Overholdelse af 225-timers arbejdskravet er essentielt; manglende opfyldelse kan føre til nedsat kontanthjælp, men ydelsen kan genoprettes ved erhvervsarbejde.

Arv og kontanthjælp

Modtagelse af en større arv nødvendiggør anvendelse af disse midler før kontanthjælp; mindre beløb påvirker ikke ydelsen.

Dagpenge versus kontanthjælp

Dagpengesatsen overgår kontanthjælpssatsen, men kræver a-kasse medlemskab, i modsætning til kontanthjælp, som er betinget af andre faktorer.

Kontanthjælp ved sygemelding

Langvarig sygdom kan kvalificere til kontanthjælp, hvis du ikke kan forsørge dig selv eller din familie, med kommunen som afgørende instans for berettigelse.

Ansøgning om kontanthjælp: Fremgangsmåde

For at ansøge om kontanthjælp bør du personligt opsøge dit lokale jobcenter på din første dag som ledig. 

Det er afgørende for din ansøgningsproces at møde op i person, da manglende personligt fremmøde kan resultere i et afslag på ansøgningen. På jobcentret vil du få vejledning til, hvordan du påbegynder udfyldelsen af ansøgningen og hvilken dokumentation, der skal vedlægges for at understøtte din ansøgning. Sørg for nøje at følge anvisningerne og inkludere alt relevant dokumentation.

Digital ansøgning om kontanthjælp

Det er muligt at udfylde og indsende din ansøgning om kontanthjælp online. Dog bliver din ansøgning først officielt anerkendt, når du har henvendt dig personligt på dit tilknyttede jobcenter. 

Skulle du af specifikke personlige årsager være ude af stand til at møde op fysisk, er det en god ide at kontakte jobcentret via telefon. På den måde kan du drøfte din situation og aftale, hvordan du bedst muligt kan procedere med din ansøgning.

Afmelding af kontanthjælp

Hvis du ikke længere har behov for kontanthjælp, fordi du enten er startet i et nyt job eller af andre grunde er kommet til penge, er det vigtigt at informere dit jobcenter om dette. 

Du har mulighed for at afmelde din kontanthjælp digitalt via jobcentrets hjemmeside eller ved at henvende dig direkte på dit lokale jobcenter. Hvis du er usikker på, om du skal afmelde dig permanent eller kun for en bestemt periode, bør du konsultere dit jobcenter for vejledning. 

En forhastet afmelding kan påvirke dine rettigheder som kontanthjælpsmodtager, så det er vigtigt at handle korrekt for at undgå utilsigtede konsekvenser.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Kontanthjælp

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Du kan være berettiget til kontanthjælp, hvis du er fyldt 30 år og står uden mulighed for selv at forsørge dig eller din familie.

Beløbet, du modtager i kontanthjælp, varierer baseret på flere kriterier, herunder din status som enlig forsørger eller gift. I 2023 er den maksimale månedlige ydelse sat til 16.941 kr.

For at søge om kontanthjælp er det nødvendigt at møde op personligt på jobcentret i din kommune. Efter du har registreret dig som ledig, vil du kunne indgive en ansøgning og tilføje al den krævede dokumentation.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: