Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Personfradrag

I Danmark modtager alle indkomstmodtagere årligt et personfradrag. Dette fradrag fordeles over hele året, hvilket giver dig mulighed for månedligt at undgå skat på en portion af din indtægt. For år 2021 er det maksimale personfradrag fastsat til 46.700 kr.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er personfradrag

Alle borgere i Danmark er berettigede til et personfradrag, som er skattefrit. Dette fradrag tildeles automatisk til dem, der tjener en indkomst, og det spredes ud over hele årets måneder.

Forholdet mellem skat og personfradrag er tæt knyttet. Med hver lønudbetaling eller anden indtægt, du modtager, sikrer en del af denne indtægt sig mod beskatning, alt sammen takket være personfradraget.

Det er således, at dit personfradrag fungerer som et skattekort, der gør en del af din indtægt hver måned skattefri.

Hvad er de gældende satser for personfradrag i 2024?

  • 49.700 kr. til dig, der er fyldt 18 år.
  • 49.700 kr. dig, der endnu ikke er fyldt 18 år.

Gælder personfradraget før skatten trækkes?

Takket være personfradraget undgår du at betale skat på en del af din indkomst hver måned. Dette resulterer i, at du modtager mere i udbetaling efter skat sammenlignet med, hvis der blev betalt skat af hele indkomsten.

Dit personfradrag går du aldrig tabt af.

Hvordan værdisættes personfradraget i skattemæssig sammenhæng?

Personfradrag, som også er kendt som bundfradrag, er ikke noget, du aktivt skal angive på din selvangivelse – i modsætning til f.eks. kørselsgodtgørelse. I stedet er det et fradrag, som tildeles dig automatisk og fratrækkes den skat, der ellers ville være betalt på din indkomst.

Værdien af personfradraget består i, at det sikrer, at en portion af din indkomst forbliver fri fra beskatning.

Hvad indebærer begrænset skattepligt i relation til personfradrag?

Hvis du bor uden for Danmark, men arbejder for en dansk virksomhed indenfor landets grænser, pålægges du begrænset skattepligt. Dette betyder, at din indkomst fra arbejde udført i Danmark beskattes af den danske stat, og du kan gøre brug af visse skattefradrag.

Når det kommer til begrænset skattepligt, er du berettiget til personfradrag for hele året, forudsat at du er ansat i Danmark fra årets begyndelse til dets ende.

Hvordan er det med personfradrag og topskat?

Dit personfradrag forbliver det samme, uanset om din indkomst når op til topskattegrænsen. Med andre ord, personfradraget påvirkes ikke af, hvor meget du tjener.

For 2024 betyder det, at hvis din årlige indkomst efter fradrag af AM-bidrag overstiger 588.900 kr., vil du blive pålagt en topskat på 15 % af beløbet over denne grænse.

Forståelse af aktieskat og dens forhold til personfradrag

Når det kommer til aktieindkomst eller gevinster, gælder der en aktieskattesats på 27 % for beløb op til 61.000 kr. for året 2024. Hvis din aktieindkomst overstiger dette beløb, pålægges den overskydende del en højere skattesats på 42 %.

For børn med investeringer i aktier gælder det, at de kan anvende deres personfradrag til at nedbringe skattebyrden på aktieindkomster over 61.000 kr.

Om personfradrag og anvendelsen af skattekort

Hvis din forventede årsindkomst overgår dit personfradrag, bør du anvende dit hovedkort, som er designet til din primære indtægtskilde. Tjener du derimod under dette beløb, er bikortet dit valg. Hovedkortet er tilknyttet den indtægtskilde, hvor du tjener mest, mens bikortet anvendes til yderligere indkomstkilder.

Frikortets rolle i forhold til personfradrag

Frikortet, sammen med hoved- og bikort, udgør de typer af skattekort tilgængelige i Danmark. Frikortet er særligt relevant, hvis du tjener mindre end dit personfradrag inden for et år. 

Dette kort er ideelt for unge, der tjener penge gennem deltidsjobs eller fritidsarbejde, da det tillader dem at modtage en indkomst op til personfradragets grænse skattefrit.

Sådan fungerer beregningen af personfradrag

Du behøver ikke selv at stresse over beregningen af personfradrag, da dette håndteres automatisk af Skattestyrelsen. 

Dit personfradrag bliver tildelt baseret på de gældende satser og fordeles ligeligt over årets tolv måneder. Dette setup sikrer, at du hver måned kan nyde godt af et skattefrit beløb, der fratrækkes din indkomst, hvilket resulterer i en højere udbetaling til dig.

Det er vigtigt at bemærke, at det er andre typer fradrag, som f.eks. kørselsfradrag, du selv skal beregne og indføre i din elektroniske selvangivelse.

Månedligt personfradrag

Som nævnt bliver dit årlige personfradrag opdelt i tolv månedlige portioner. Formålet er at give dig en kontinuerlig skattelettelse hver måned, så en del af din indkomst forbliver skattefri, hvilket bidrager til en større månedlig udbetaling.

Årlige justeringer af personfradrag

Værdien af personfradraget justeres let år for år. For at være opdateret med de seneste ændringer og satser for personfradrag, er det en god idé løbende at tjekke Skattestyrelsens hjemmeside. Her finder du altid de nyeste oplysninger vedrørende personfradrag og andre relevante skattesatser.

Muligheder med et uudnyttet personfradrag

Skulle du ende i den situation, hvor din indkomst er for lav til fuldt ud at udnytte dit personfradrag, står du med et uudnyttet personfradrag. Dette personfradrag kan desværre ikke føres videre til det følgende år for at øge dit skattefrie beløb. Men hvis du er gift, er der mulighed for at overføre den ubrugte del af dit personfradrag til din ægtefælle.

Overførsel af ubrugt personfradrag til din ægtefælle

Såfremt du er gift og I bor sammen, er det muligt at overføre et ubrugt personfradrag til din ægtefælle. Dette er en fordel, uanset om den ene tjener mindre på grund af deltid eller har valgt at være hjemme.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Guide til personfradrag

Personfradrag for selvstændige

Som selvstændig virksomhedsejer betaler du skat af virksomhedens overskud. Skattebetalingen på dette overskud er lig med, hvad du ville have betalt i skat, hvis overskuddet var udbetalt som løn fra en arbejdsgiver. 

Dit personfradrag anvendes på samme måde for overskud fra selvstændig virksomhed som for lønindkomst, hvilket betyder, at fradragets størrelse er identisk uanset din beskæftigelsesform.

Personfradrag ved B-indkomst

A-indkomst inkluderer indtægter, hvor skatten trækkes automatisk fra din løn. B-indkomst, som f.eks. honorarer, er ligeledes skattepligtige. Her er det dog op til dig selv at indberette og betale skat af indtægten.

Hvis din B-indkomst overstiger personfradraget, er du forpligtet til at indberette og afregne skat af den overskydende del.

Kapitalindkomst og brug af personfradrag

Kapitalindkomst, såsom renteindtægter eller aktieudbytte, kan modregnes i dit personfradrag, hvilket potentielt sænker din skattebyrde.

Personfradrag for danskere i udlandet

Hvis du bor i Danmark men arbejder i et af de omkringliggende lande, kan specifikke grænsegængerregler finde anvendelse på dig. 

Disse regler tillader dig at anvende dit personfradrag på din lønindkomst og muliggør forskellige yderligere fradrag, som for eksempel for personlige eller familiemæssige udgifter.

Personfradrag og ægteskab

Er du flittig på jobbet, mens din partner tager sig af hjem og familie, eller omvendt? I så fald kan I drage fordel af muligheden for at overføre personfradrag mellem ægtefæller. Dette sikrer, at ingen af parternes personfradrag går tabt, men i stedet kan gavne den anden part.

Overførsel af personfradrag mellem ægtefæller

Når den ene ægtefælle ikke udnytter sit personfradrag fuldt ud, overføres det ubrugte beløb automatisk til den anden ægtefælle. Dette arrangement sikrer, at ægteparret samlet set får fordel af et fuldt personfradrag, som om begge var beskæftigede.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Personfradrag for enlige forsørgere

Som enlig forsørger modtager du ikke et større personfradrag. Til gengæld kan du kvalificere dig til et øget beskæftigelsesfradrag som enlig forsørger.

Anvendelse af personfradrag på dagpenge

Hvis du modtager dagpenge, har du ret til personfradrag, og du kan anvende dette fradrag på din månedlige dagpengeudbetaling. Det samme princip gælder for sygedagpenge, men det anbefales at konsultere din kommune eller fagforening for specifikke regler.

Vær dog opmærksom på, at du ikke er berettiget til beskæftigelsesfradrag, mens du er på dagpenge, da dette fradrag er forbeholdt personer i arbejde.

Personfradrag og kontanthjælp

Situationen for kontanthjælpsmodtagere ligner den for dagpengemodtagere: Du har ret til personfradrag, som kan anvendes på din kontanthjælpsudbetaling. Dog er du ikke berettiget til beskæftigelsesfradrag.

Førtidspension og personfradrag

Modtager du social pension, såsom førtidspension, har du ret til det samme personfradrag som alle andre borgere i Danmark.

Personfradrag for pensionister

Har du spørgsmål omkring personfradrag for pensionister? 

Det er værd at notere, at personfradraget er ens for alle voksne borgere i Danmark, uanset om de er pensionister eller ej. Så som pensionist får du præcis det samme personfradrag som personer, der er aktive på arbejdsmarkedet. Der er ingen specielle undtagelser for personfradrag til folkepensionister.

Personfradrag ved dødsfald

Hvis du er gift og bor sammen med en person, der afgår ved døden, vil skatteopgørelsen for året blive behandlet lidt anderledes. Du vil modtage et fuldt personfradrag for dig selv samt et prorateret personfradrag for din afdøde ægtefælle for den periode, de var i live.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Personfradrag

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Personfradraget, kendt som bundfradraget, tildeles automatisk til dig som borger i Danmark. Det fungerer som en nøgle til en skattefri del af din indkomst op til en bestemt grænse.

For alle over 18 år, samt dem under 18, er personfradraget sat til 49.700 kr. for året 2024.

Skattestyrelsen fastsætter personfradraget ved en forudbestemt sats, som derefter fordeles ligeligt over året i tolv måneder.

I 2024 er personfradraget for alle, uanset alder, fastsat til 49.700 kr.

Det normale personfradrag er det samme beløb, der tildeles til alle borgere. Visse situationer, såsom ægteskab med en person, der ikke anvender sit personfradrag, kan kvalificere dig til et forhøjet personfradrag.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: