Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Guide til barnets første sygedag

Som medarbejder – der er underlagt en overenskomst – har man muligheden for at tage fri fra arbejde for at passe sit syge barn, når behovet opstår. Få overblikket over de regler og rettigheder, der gælder for barnets første sygedag, såvel som for eventuelle efterfølgende sygedage.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er barnets første sygedag?

Begrebet barnets første sygedag henviser til en forælders ret til at tage fravær fra arbejde, når deres barn akut bliver syg eller pådrager sig en skade i skole eller daginstitution. Denne ret stammer fra “Lov om lønmodtageres ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager”, som sikrer lønmodtagere fravær, når akutte familiemæssige forhold kræver deres umiddelbare tilstedeværelse.

Hvornår er barnets første sygedag?

Normalt omfatter barnets første sygedag den første kalenderdag, hvor barnet er registreret som syg. Hvis det eksempelvis er klart allerede om søndagen, at barnet er sygt, bør du koordinere eventuel pasning af barnet med det samme.

Det er kun én barnets første sygedag, der kan anvendes per sygdomsperiode. Det vil sige, at hvis far passer barnet onsdag, kan mor ikke bruge sin ret til barnets første sygedag om torsdagen. 

Nogle aftaler tillader mere end én barnets første sygedag, hvis barnet eksempelvis bliver sygt senere på dagen. Der findes også visse arbejdspladser for offentligt ansatte, der kan modtage løn under barnets både første og anden sygedag, såfremt det ikke forstyrrer arbejdspladsens normale funktioner. Dagen efter et sen hjemkald kan i visse tilfælde også regnes som barnets første sygedag. For at få klarhed over de specifikke regler, der gælder for dig, anbefales det at kontakte din tillidsrepræsentant eller din fagforening.

Ligesom der findes specifikke regler og krav til barnets første sygedag, som kan være svære at danne et overblik over, findes der også specifikke regler og krav til din virksomheds regnskab, som kan have betydning for dine skatteforhold. I Stadsrevisionen kan vi hjælpe dig med at optimere dine skatteforhold samt fradrag ved at udarbejde en skatteanalyse og gennemgå dine forhold for dig.

Ønsker du skræddersyet hjælp til at få overblik over dit regnskab og skatteforhold?

Kontakt os – en af Danmarks hurtigst voksende – for hjælp med 100% tilfredshedsgaranti.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvem må holde barnets første sygedag?

Det er generelt forstået sådan, at alle forældre eller værger har ret til at udnytte barnets første sygedag, når deres tilstedeværelse er vigtigt for barnets omsorg og velvære. Denne rettighed afhænger ofte af fortolkningen af de specifikke omstændigheder, men grundlæggende har enhver lønmodtager ret til fravær under barnets første sygedag, medmindre deres individuelle overenskomst specifikt dikterer andet. Både biologiske og stedforældre kan gøre brug af barnets første sygedag, forudsat at barnet regelmæssigt opholder sig hos dem, og at arbejdsgiveren er gjort opmærksom herpå.

Mange overenskomster specificerer regler for barnets første sygedag, som ofte inkluderer kriterier som:

Barnet er under 14 eller 18 år (afhængig af overenskomsten)

Barnet bor hos dig

Fraværet er nødvendigt for barnets skyld

Fraværet er foreneligt med arbejdspladsens forhold

Hvilke rettigheder er der ved akut sygdom eller ulykke hos barnet?

Hvis du ikke er dækket af en aftale om barnets første sygedag som ovenfor beskrevet, kan du stadig have ret til ulønnet fravær, hvis dit barn pludselig bliver sygt eller kommer til skade. Dette fravær er baseret på familiemæssige nødsituationer og er ikke lønnet.

Du er berettiget til fravær under følgende lovmæssige betingelser i akutte tilfælde, og når det er strengt nødvendigt, at du er til stede.

Akutte situationer

Loven tillader fravær i akutte situationer, hvilket typisk indebærer kortvarigt fravær, indtil der er fundet en løsning på, hvem der kan passe barnet.

Nødvendigheden af din tilstedeværelse

Lovgivningen kræver, at din tilstedeværelse er strengt nødvendig. Dette kan afhænge af faktorer som barnets alder, sygdommens art og det tidsrum, du er planlagt til at arbejde. For eksempel, hvis du arbejder som fast nattevagt, og den sædvanlige pasning – f.eks. din partner – er tilgængelig, har du ikke ret til at benytte barnets første sygedag.

Alternative løsninger

Hvis du ikke opfylder begge ovenstående betingelser, skal du overveje andre muligheder. Spørg din arbejdsgiver, om du kan bruge feriedage, afspadsering eller anden tilgængelig frihed.

For forældre til alvorligt syge børn, kan det være en god idé at undersøge hos kommunen, om du er berettiget til dagpenge eller erstatning for tabt arbejdsfortjeneste ved længerevarende fravær.

Hvad er vilkårene for løn under barnets første sygedag?

For at være berettiget til løn under barnets første sygedag skal dette være specificeret i din ansættelseskontrakt eller de lokale regler på din arbejdsplads. Det er også muligt, at din overenskomst direkte inkluderer en bestemmelse om løn under barnets sygdomsperiode. Visse overenskomster tillader op til to eller flere sygedage med løn. Når begge forældre er berettiget til fravær, er det dog kun muligt for den ene forælder at modtage løn under barnets sygedage. Dette betyder, at man ikke kan afholde en første sygedag og anden sygedag for både far og mor indenfor den samme sygdomsperiode.

Såfremt du ikke har ret til løn under barnets første sygedag, kan din arbejdsgiver foretage løntræk for fraværet. For at forstå dine specifikke rettigheder og vilkår, bør du kontakte din arbejdsgiver eller din fagforening.

Selv hvis du ikke bor sammen med barnets anden forælder, kan én af jer vælge at passe barnet med løn, uanset om barnet er hos dig eller den anden forælder på sygedagen.

Hvis du bor sammen med din partners barn, har du ligeledes ret til at tage barnets første sygedag på lige fod med biologiske forældre.

Fravær for at passe et sygt barn er kun tilladt, hvis der ikke er en anden voksen tilgængelig til at overtage pasningen.

Er der dokumentationskrav for barnets første sygedag?

Din arbejdsgiver kan kræve dokumentation for, at dit barn er sygt. Hvis du ofte benytter dig af barnets første sygedag, og dit fravær bliver hyppigt, kan det resultere i en opsigelse, som kan være sagligt begrundet i hyppigheden af dit fravær. Det anbefales derfor, at du nøje registrerer alle de dage, du har taget barnets første sygedag, i din kalender for at have en klar oversigt og bevis i tilfælde af tvivlsspørgsmål.

Oplever du ofte at have tvivlsspørgsmål i forbindelse med din økonomistyring? Vi ved, at processen med at gennemskue sit regnskab kan være problematisk. I Stadsrevisionen har vi branchebestemte revisorer, der matcher dig og dine behov og kan hjælpe dig i processen!

Har du tvivlsspørgsmål til din økonomistyring og brug for professionel hjælp?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med certificeret og specialiseret faglighed.

Kan arbejdsgiveren nægte at give fri ved barnets første sygedag?

Det er ikke altid muligt for en arbejdsgiver at godkende fravær i forbindelse med barnets første sygedag. I situationer hvor barnets alder og sygdommens art ikke kræver, at en forælder er hjemme, kan en arbejdsgiver vælge at afvise anmodningen. Dette gælder særligt i offentlige ansættelser, hvor arbejdspladsens forhold måske ikke tillader fravær. Desuden er du som forælder garanteret ret til barnets første sygedag, kun indtil en alternativ pasningsmulighed er fundet. For eksempel, under en aften- eller nattevagt, kan en arbejdsgiver antage, at der normalt ville være en anden til at passe barnet, hvis det ikke var sygt.

Er der et loft for antallet af barnets første sygedag gennem året?

Det er vigtigt, at man skelner mellem fravær generelt og fravær med løn. Hvis det drejer sig om almindeligt fravær, kan behovet strække sig ud over kun den første sygedag, især hvis der ikke er andre pasningsmuligheder tilgængelige.

Når det kommer til barnets første sygedag med løn, er det som regel begrænset til den første dag, hvor barnet er sygt. Aftaler og overenskomster kan sætte en øvre grænse for, hvor mange af disse dage en medarbejder kan have inden for et år. Principielt kan kun én forælder benytte barnets første sygedag i hver sygdomsperiode. For eksempel, hvis barnet bliver sygt på en tirsdag, kan kun den ene forælder tage fravær den dag, og en alternativ løsning bør være på plads dagen efter.

Skulle barnet blive rask og derefter syg igen i en ny uge, markerer dette starten på en ny sygdomsperiode, og dermed en ny mulighed for at anvende barnets første sygedag på den første sygedag i den nye periode.

Antallet af barnets første sygedag med løn, som en medarbejder har ret til gennem året, bestemmes udelukkende af den individuelle aftale eller overenskomst.

I tilfælde af at en medarbejder tager mange barnets første og anden sygedag gennem året, kan en arbejdsgiver anmode om at begrænse disse dage. I yderste konsekvens kan arbejdsgiveren kræve, at medarbejderen ikke længere benytter sig af disse sygedage, hvis der foreligger saglige grunde. Det er rapporteret, at nogle arbejdspladser kun tilbyder delvis frihed på barnets første og anden sygedag, som det er defineret i overenskomsten.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om barnets første sygedag

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Reglerne for barnets første sygedag giver forældre ret til at tage fravær fra arbejde, hvis deres barn bliver akut syg. Denne ret kan variere afhængigt af om du er dækket af en overenskomst eller bestemte arbejdspladsregler, som definerer omstændighederne og vilkårene for at anvende barnets første sygedag. Typisk tillader de fleste overenskomster, at en forælder tager fravær på barnets første sygedag med eller uden løn, baseret på barnets behov for pleje og forældrenes nødvendighed for at være hjemme.

Ja, der er situationer hvor en arbejdsgiver kan afvise en ansøgning om barnets første sygedag. Hvis arbejdspladsens forhold ikke tillader fravær, eller hvis barnets alder og sygdommens art ikke nødvendiggør forældrenes tilstedeværelse, kan arbejdsgiveren sige nej. Desuden, hvis en arbejdsgiver vurderer, at der findes passende alternativ pasning, kan de også nægte barnets første sygedag. De fleste arbejdsgivere plejer dog at godkende barnets første sygedag.

I visse tilfælde kan din arbejdsgiver anmode om dokumentation for, at dit barn faktisk var sygt på barnets første sygedag. Dette kan inkludere en lægeerklæring eller anden form for medicinsk dokumentation. Det er vigtigt at sikre sig, at du har adgang til sådan dokumentation, især hvis du jævnligt har brug for at benytte barnets første sygedag for at undgå konflikter på arbejdspladsen.

Hvis dit barns sygdom varer mere end én dag, og du har brug for yderligere fravær udover barnets første sygedag, bør du undersøge, hvad din overenskomst eller arbejdspladsregler siger om yderligere fraværsdage. Nogle overenskomster tillader flere dage med eller uden løn, men det kræver ofte forudgående aftale eller godkendelse fra din arbejdsgiver.

Nej, kun én forælder kan benytte barnets første sygedag pr. sygdomsperiode. Hvis mor tager barnets første sygedag, kan far ikke tage en yderligere første sygedag for det samme sygdomstilfælde. Forældrene skal koordinere og planlægge, hvem der tager fraværet baseret på deres arbejdssituation og barnets behov.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: