Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Orlov fra arbejde

Orlov fra arbejde er et vigtigt aspekt af arbejdslivet, der giver medarbejdere mulighed for at tage en pause fra deres professionelle forpligtelser. Denne guide giver en forståelse af, hvad orlov fra arbejde indebærer, og de regler, der styrer muligheden for at opnå orlov, afhængigt af om du f.eks. er offentligt eller privat ansat.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad betyder det at holde orlov fra arbejde?

Orlov fra arbejde er en periode, hvor en ansat midlertidigt fravælger sit arbejde – orlov kaldes også tjenestefrihed. Dette kan være relateret til personlige årsager, uddannelse, borgerligt ombud, eller hvis man skal aftjene sin værnepligt. Beslutningen om at tage orlov fra arbejde og de vilkår, der følger, påvirkes ofte af, om du er offentligt eller privat ansat. Reglerne kan variere betydeligt, men fælles for dem er, at de tillader en ansat at fravælge arbejde uden at miste sin ansættelsesstatus.

Orlovsperioder er som regel uden løn, medmindre andet er specificeret i ansættelseskontrakten eller gennem en overenskomst. Det er derfor vigtigt at forstå detaljerne i din egen ansættelseskontrakt, når du overvejer at ansøge om orlov fra arbejde. Det gennemgås igen senere.

Hvornår har man ret til orlov?

Under visse omstændigheder er arbejdsgivere forpligtede til at tilbyde orlov, hvilket kan inkludere:

Barsels- og forældreorlov: Denne type orlov tilbydes i forbindelse med fødsel eller adoption og sikrer forældre tid til at omstille sig og pleje deres nye familiemedlem.

Plejeorlov: Orlov, der gives til ansatte, som skal pleje nærtstående familie eller venner i deres sidste tid.

Pasningsorlov: Denne orlov er tilgængelig for ansatte, der skal tage sig af en nærtstående med alvorlig sygdom eller handicap.

I disse tilfælde kan den ansatte være berettiget til dagpenge, vederlag eller endda løn, hvis det er aftalt i ansættelseskontrakten eller overenskomsten.

Hvad er reglerne for orlov fra arbejde for privatansatte?

Som ansat i en privat virksomhed, starter du typisk uden en automatisk ret til orlov fra arbejde, udover de lovpligtige orlovstyper som barselsorlov og lignende. Dog kan din ret til orlov fra arbejde være sikret, hvis den er specificeret i din ansættelseskontrakt eller dækket af en overenskomst. Det er også muligt, at din arbejdsplads’ personalehåndbog beskriver yderligere orlovsrettigheder under specifikke omstændigheder. Varigheden af sådan orlov fra arbejde afhænger direkte af de regler, der er aftalt i f.eks. de fremhævede dokumenter. Hvis der ikke er direkte ret til orlov, kan du muligvis forhandle dig frem til orlov gennem dialog med din arbejdsgiver.

Der er mange ting at have in mente, når man overvejer at holde orlov fra sit arbejde. Det er der også, når du skal udarbejde dit årsregnskab – har du styr på det hele? Det har vi i Stadsrevisionen. I Stadsrevisionen har vi branchebestemte revisorer, der matcher dig og dine behov og kan hjælpe dig i processen!

Mangler du skræddersyet hjælp i din proces med f.eks. årsregnskab?

Kontakt os – en af Danmarks bedst bedømte – for hjælp med tilfredshedsgaranti.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad er reglerne for orlov fra arbejde for offentligt ansatte?

Som offentligt ansat har du generelt en bredere adgang til orlov fra arbejde. Det er dog vigtigt, at din ønskede orlov ikke kommer i konflikt med arbejdsgiverens interesser. Din arbejdsgiver kan nægte din anmodning om orlov fra arbejde, hvis den vurderes at være til ulempe for arbejdspladsen. Enhver afvisning af orlov fra arbejde skal være velbegrundet og forklare, hvordan dit fravær vil påvirke arbejdspladsen negativt. Der er ikke fastsat nogen øvre grænse for, hvor længe du kan være på orlov; dette aftales individuelt med din arbejdsgiver.

Hvad er reglerne for orlov fra arbejde til internationale opgaver?

For offentligt ansatte udvides orlov fra arbejde til at omfatte internationale forpligtelser. Er du offentligt ansat og skal udsendes til udlandet i forbindelse med Danmarks internationale forpligtelser, såsom bistand gennem DANIDA eller tjeneste ved internationale organisationer som NATO, FN eller OSCE, er din arbejdsgiver forpligtet til at give dig orlov. Dette gælder også, hvis du skal arbejde for Grønlands Selvstyre. Hvis din ægtefælle eller samlever også er offentligt ansat, har de samme ret til orlov fra arbejde for at kunne ledsage dig.

Hvad er reglerne for orlov fra arbejde grundet borgerligt ombud?

At varetage et borgerligt ombud indebærer offentlige pligter som at fungere som nævning, domsmand, eller borgmester, hvilket kræver, at du midlertidigt fravælger dit regulære arbejde. Orlov fra arbejde i disse tilfælde er dikteret af din ansættelsestype og kan variere mellem offentligt og privat ansatte. 

For privatansatte er hovedreglen, at arbejdsgivere skal tillade orlov til udførelse af borgerligt ombud. Der kan dog være situationer, hvor en arbejdsgiver kan afslå orlov, hvis medarbejderens fravær er kritisk for virksomhedens drift. Offentligt ansatte er generelt garanteret orlov til varetagelse af borgerligt ombud. Ligeledes, hvis du er medlem af en kommunalbestyrelse, er du berettiget til orlov fra arbejde til at udføre dine opgaver.

Hvad er reglerne for orlov fra arbejde under værnepligt?

Orlov fra arbejde er også en ret for ansatte, der skal aftjene værnepligt. Under denne type orlov fra arbejde, er du beskyttet mod opsigelse, hvilket sikrer, at din arbejdsgiver ikke kan afskedige dig på grundlag af din værnepligt. Dette gælder både for offentligt og privat ansatte. Det er dog vigtigt at bemærke, at mens du er væk, modtager du ikke løn fra din arbejdsgiver og optjener ikke anciennitet, medmindre andet er aftalt i din kontrakt eller gennem kollektive overenskomster.

Hvilke former for beskyttelse og vilkår gælder under orlov fra arbejde?

At tage orlov fra arbejde indebærer visse former for beskyttelse og betingelser, specielt når det kommer til din tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at der er en ledig stilling til dig i samme ansættelsesområde ved din hjemkomst. Dog, mens du er på orlov, gælder de samme opsigelsesregler for dig som for andre ansatte, med undtagelse af dem på orlov fra arbejde grundet værnepligt, hvor særlige beskyttelsesregler træder i kraft.

Hvordan forbereder man sig bedst inden orlov fra arbejde?

Gennemgang af ansættelseskontrakten eller overenskomsten

Før du indgår en aftale om orlov fra arbejde, er det afgørende at gennemgå din ansættelseskontrakt eller den relevante overenskomst. Det er vigtigt at forstå de eksisterende bestemmelser om orlov, herunder omfanget og betingelserne for orloven, såsom om orloven er med eller uden løn.

Tidlig dialog med arbejdsgiveren

Det anbefales at tage kontakt til din arbejdsgiver tidligt for at diskutere din hensigt om at tage orlov fra arbejde. Ved at gøre dette i god tid, hjælper du arbejdsgiveren med at planlægge din fraværsperiode og sikrer, at overgangen sker så smidigt som muligt.

Indgå en skriftlig orlovsaftale

Det er en god idé at formalisere aftalen om din orlov fra arbejde gennem en skriftlig kontrakt. Denne aftale bør tydeligt specificere alle relevante detaljer som start- og slutdato for orloven, varigheden af orloven, og om orloven er med eller uden løn. Det bør også inkludere andre vigtige betingelser, der er aftalt mellem dig og din arbejdsgiver.

Kommunikationsplan under orloven

Aftal med din arbejdsgiver, hvordan og i hvilket omfang du vil være tilgængelig for at kommunikere under din orlov. Det er vigtigt at fastlægge klare forventninger om, hvorvidt du skal være tilgængelig for arbejdsrelaterede henvendelser.

Forbered din tilbagevenden

Inden du påbegynder din orlov fra arbejde, er det vigtigt at afklare, hvilke opgaver og ansvar du vil vende tilbage til. Diskutér eventuelle ændringer i din rolle eller projekter, som måtte have udviklet sig i din fraværsperiode.

Søg professionel rådgivning

Det er altid en god idé at konsultere en HR-repræsentant eller en rådgiver fra din fagforening, som kan tilbyde vejledning og sikre, at du er fuldt informeret om dine rettigheder og forpligtelser i forbindelse med orlov fra arbejde.

Det kan også være hensigtsmæssigt at opsøge professionel rådgivning, når du skal gennemgå dit regnskab. Føler du f.eks., at du er fuldt informeret om, hvordan du bedst muligt kan optimere dit regnskab og dine skatteforhold? I Stadsrevisionen kan vi hjælpe dig med at optimere dine skatteforhold samt fradrag ved at udarbejde en skatteanalyse og gennemgå dine forhold for dig, hvor vi altid tilbyder en fast og personlig rådgiver!

Ønsker du professionel hjælp til at udarbejde en skatteanalyse?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med certificeret og specialiseret faglighed.

Har man ret til løn under orlov?

Selvom udgangspunktet ofte er, at orlov fra arbejde er uden løn, så er der situationer, hvor ansatte har ret til løn under orlov. Dette er særligt, hvis det er klart angivet i ansættelseskontrakten eller i den kollektive overenskomst. Det er en god idé at snakke med HR-afdelingen eller din fagforening for at få klarhed over de specifikke vilkår forbundet med løn under orlov.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om orlov fra arbejde

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Ja, du kan tage orlov fra arbejde under forskellige omstændigheder. Dine muligheder for at tage orlov fra arbejde afhænger dog stærkt af din ansættelseskontrakt, overenskomst og de specifikke regler, der gælder på din arbejdsplads. Nogle af de mest almindelige typer af orlov fra arbejde inkluderer barselsorlov, orlov for at varetage borgerligt ombud, studieorlov og sundhedsrelateret orlov.

Om du kan få løn under orlov fra arbejde afhænger af typen af orlov samt din ansættelseskontrakt eller overenskomst. Generelt er orlov som udgangspunkt uden løn, medmindre andet er aftalt. For eksempel, under barselsorlov er der ofte løn eller dagpenge involveret, mens andre former for orlov, som sabbatår eller frivilligt ulønnet orlov, typisk er uden løn.

For at få orlov fra arbejde skal du som regel ansøge gennem din arbejdsgiver og overholde eventuelle interne procedurer, der er nødvendige. Det er vigtigt at lave din anmodning om orlov fra arbejde i god tid, så arbejdsgiveren har mulighed for at tilpasse planlægningen. Detaljerne om proceduren og kravene kan være forskellige fra arbejdsplads til arbejdsplads, så det er en god idé at undersøge din specifikke situation.

Varigheden af orlov fra arbejde varierer meget afhængigt af den specifikke form for orlov og de regler, der gælder på din arbejdsplads. For eksempel har barselsorlov typisk en fastsat periode baseret på lovgivning, mens uddannelsesorlov eller orlov for personlige årsager kan variere i længde efter aftale med arbejdsgiveren. Nogle orlovstyper kan vare fra få uger til et helt år eller mere.

Det at tage orlov fra arbejde kan have forskellige konsekvenser for din karriere afhængigt af varigheden af orloven og årsagerne bag. Kortvarig orlov, som f.eks. barselsorlov, er almindeligt og generelt accepteret. Langvarig orlov, såsom sabbatår eller uddannelsesorlov, kræver mere planlægning og kan påvirke din karriereudvikling, men kan også tilbyde værdifulde personlige og professionelle vækstmuligheder. Det er dog en god idé at kommunikere åbent med din arbejdsgiver om dine intentioner og planer for at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: