Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Introduktion til EAN-numre: Din guide til digital fakturering

Hvad er et EAN-nummer præcist? Dette vil du få svar på i dette indlæg, hvor vi gennemgår dets rolle inden for både offentlige og private sektorer, og hvorfor det er så vigtigt at have styr på disse numre. EAN-numre, eller European Article Numbering, er mere end bare en serie af tal; de er vitale for effektiv handel og logistik på tværs af globale markeder.

Vi giver en god forståelse af nummerets betydning, før guiden viser, hvordan du kan finde dit eget, en kundes eller en anden virksomheds EAN-nummer. Vi vil også guide dig til, hvordan du kan erhverve et EAN-nummer, og belyse nogle af de praktiske fordele ved at bruge EAN-numre i dagligdagen, såsom øget effektivitet i fakturering, forbedret lagerstyring, og sikrere dataudveksling. Uanset om du er en virksomhedsejer, en bogholder eller blot nysgerrig efter at forstå mere om digital fakturering og handel, kan dette indlæg bidrage med noget til dig.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et EAN-nummer?

Et EAN-nummer er afgørende for effektiv digital fakturering, specielt til offentlige enheder, hvilket ofte kaldes e-fakturering. Et sådant nummer er en serie på 13 sammenhængende cifre, der indgår i faktureringssystemer eller faktureringsprogrammer for præcist at identificere en modtager, som for eksempel en specifik afdeling inden for en virksomhed eller en offentlig institution. EAN, som står for European Article Numbering, er måske mest kendt fra de stregkoder, man ser på varer i supermarkeder. Disse stregkoder fungerer som en unik identifikation af hver enkelt vare.

Hvert af de 13 cifre i et EAN-nummer er unikt og sørger for, at dine fakturaer når direkte til den rette modtager, som kunne være regnskabsafdelingen i en virksomhed eller en specifik enhed inden for en kommune. Fakturaer, der inkluderer EAN-numre, er generelt nemmere for automatiserede systemer at behandle og registrere.

Hvad betyder EAN?

EAN står for European Article Numbering. Det er – som nævnt – en 13-cifret kode, der unikt identificerer den institution, som fakturaen er rettet mod. Brugen af EAN for elektronisk fakturering er blevet standard i mange dele af verden. Desuden benyttes der inden for EAN-systemet også såkaldte GLN-numre (Global Location Number), der tjener som identifikation for elektroniske postkasser. Dette kan være forvirrende med de mange forkortelser, men det er væsentligt at forstå, at GLN ofte refererer til det, vi i daglig tale kalder en EAN-faktura.

Når du skal finde et EAN-nummer i et register, vil du ofte møde betegnelsen GLN-nummer. Selvom mange refererer til det som et EAN-nummer, er det teknisk set et GLN-nummer, du finder. Vi vælger dog at benytte termen EAN-nummer her, da det stadig er den mest anvendte betegnelse.

For at effektivt finde og bruge EAN-numre er det nyttigt at forstå deres funktion som en elektronisk adresse, der bruges til at sikre, at fakturaer og andre forretningsdokumenter når korrekt frem. Denne praksis med EAN-fakturering understøtter en mere strømlinet og fejlfri forretningskommunikation. 

EAN-numre er afgørende for enhver virksomhed, der deltager i elektronisk handel og kommunikation, idet de hjælper med at automatisere og forenkle transaktioner på tværs af forskellige systemer.

EAN-nummerets relevans

EAN-nummeret spiller en central rolle i digital fakturering, især når det kommer til transaktioner med offentlige institutioner. Uden dette nummer kan virksomheder ikke udføre fakturering til offentlige sektorer. For eksempel, hvis en rengøringsassistent, der rengør kommunale bygninger hver mandag, ikke kender kommunens EAN-nummer, vil han/hun ikke være i stand til at fakturere for sine ydelser.

Guide til at finde EAN-numre for både offentlige og private virksomheder

I Danmark er der ingen omfattende, offentlig tilgængelig database over EAN-numre. Men Nemhandelsregistret udgør Danmarks største EAN-nummerregister, som inkluderer information for alle offentlige institutioner. EAN-numre kan også findes på de officielle hjemmesider for hver region og kommune, hvor de specificerer sider for e-fakturering.

Har du brug for hjælp til, hvordan du opretter et EAN-nummer, eller hvordan din virksomhed finder et EAN-nummer? Hos Statsrevisionen har vi hjulpet +1200 tilfredse klienter med deres virksomhed, og vi vil også meget gerne hjælpe dig.

Skal en af Danmarks hurtigst voksende hjælpe dig med f.eks. EAN-numre?

Kontakt os hos Stadsrevisionen for skræddersyet hjælp med tilfredshedsgaranti.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Find EAN-nummer til offentlige institutioner

I Danmark eksisterer der ikke et omfattende, centralt EAN-nummer-register. Det primære register for offentlige institutioner er Nemhandelsregistret, som indeholder en omfattende liste over EAN-numre tilgængelig for disse enheder. Offentlige institutioner håndterer primært elektroniske fakturaer, som effektivt kan sendes via regnskabsprogrammer eller andre systemer. For at finde EAN-numre til specifikke regioner og kommuner, henvises der ofte til relevante sider på offentlige hjemmesider, hvor disse informationer er tilgængelige.

Find EAN-nummer til private virksomheder

Ligesom offentlige institutioner, er mange private virksomheder registreret med et EAN-nummer, som ofte er nødvendigt for at deltage i elektronisk handel og fakturering. Selvom det ikke er alle private virksomheder, der har et EAN-nummer, kan disse ofte findes direkte på virksomhedens officielle hjemmeside eller gennem deres forretningsdokumenter. GS1 Danmark står for tildelingen af EAN-numre til virksomheder i Danmark, og deres database kan konsulteres for at verificere eller finde et EAN-nummer for en bestemt virksomhed.

Sådan finder du et EAN-nummer

Når du har brug for at finde et EAN-nummer for en kunde eller leverandør, kan du starte med at tjekke deres hjemmeside eller forretningspapirer. Hvis disse informationer ikke er tilgængelige, tilbyder hjemmesiden Nemhandelsregistret en praktisk service, hvor du kan indtaste virksomhedens CVR-nummer for at finde det tilhørende EAN-nummer. Hvis du ikke kender virksomhedens CVR-nummer, kan dette ofte findes ved at søge efter virksomhedens navn eller adresse i det danske CVR-register.

Optimering af EAN-nummersøgning

For at effektivisere processen med at finde EAN-numre, er det vigtigt at have adgang til pålidelige ressourcer og registrer. Udnyt de online værktøjer og registre som er tilgængelige, og husk at præcision i indtastning af oplysninger kan spare tid og forebygge fejl. Ved at holde sig opdateret på, hvor og hvordan man finder disse numre, kan virksomheder og individer nemmere navigere i digital fakturering og handel.

Fordele ved EAN-nummeret

At bruge et EAN-nummer til fakturering medfører betydelige fordele sammenlignet med traditionelle faktureringsmetoder. Med et EAN-nummer elimineres behovet for fysisk post, hvilket reducerer både print- og portoomkostninger samt mindsker risikoen for, at fakturaer forsvinder i posten eller i modtagerens spam-filter.

Effektivitet i faktureringsprocessen: 

EAN-numre automatiserer og forenkler faktureringsprocessen. Ved at tildele en unik identifikation til hver virksomhed eller enhed, tillader systemet, at fakturaer bliver behandlet og betalt hurtigere. Dette er især værdifuldt for virksomheder, der regelmæssigt handler med offentlige institutioner eller andre store organisationer, hvor bogføring og regnskab skal være præcist og rettidigt.

Reducerede omkostninger:

Anvendelsen af EAN-numre minimerer behovet for papirbaseret fakturering, hvilket reducerer omkostninger til både print og forsendelse. Dette er ikke kun en direkte økonomisk besparelse, men bidrager også til en mere miljøvenlig drift ved at nedsætte forbruget af papir og de tilhørende ressourcer.

Forbedret nøjagtighed:

Med EAN-numre reduceres menneskelige fejl i faktureringsprocessen markant. Systemet sikrer, at fakturaer sendes til den korrekte elektroniske adresse hver gang, hvilket mindsker risikoen for forsinkelser eller fejl, der kan opstå ved manuel håndtering.

Sikkerhed og gennemsigtighed:

EAN-numre øger sikkerheden og gennemsigtigheden i transaktioner. Ved at bruge et unikt nummer for hver transaktion, er det lettere at spore og verificere fakturaer og betalinger, hvilket er vigtigt for både interne revisioner og eksterne reguleringer.

Integration med globale standarder

Da EAN-numre er en del af et globalt system (GLN, Global Location Number), sikrer de, at virksomheder let kan integrere med internationale handelspartnere og systemer. Dette gør det muligt for virksomheder at udvide deres rækkevidde og effektivt handle på tværs af grænser.

Tilpasning til digitale økosystemer:

I takt med at flere virksomheder overgår til fuldt digitale økosystemer, spiller EAN-numre en central rolle i at sikre, at data flyder problemfrit mellem forskellige systemer og platforme. Dette er afgørende for virksomheder, der anvender ERP-systemer (Enterprise Resource Planning) og andre integrerede softwareløsninger.

Forbedring af kundetilfredsheden:

Hurtigere og mere præcis fakturering med EAN-numre kan føre til forbedret kundetilfredshed. Kunder værdsætter effektivitet og præcision i afregningen, og en smidig faktureringsproces kan bidrage positivt til den samlede kundeoplevelse.

Disse fordele gør EAN-numre til en uundværlig ressource i den moderne virksomheds verden, især for de, der deltager i omfattende og ofte komplekse forretningsnetværk. Hvis du nu tænker; hvordan kan jeg finde et EAN-nummer til min virksomhed? Så læs med i næste afsnit.

Kan man få et EAN-nummer til private virksomheder?

Ja – det kan man! Flere og flere private virksomheder i Danmark vælger at anvende EAN-numre, tildelt af GS1 Danmark, grundet de mange fordele, herunder omkostningsbesparelser og forbedret bogføringspræcision. At anvende EAN-numre hjælper også med at beskytte miljøet ved at reducere papirbrug. Vær dog opmærksom på, at omkostningerne for at få tildelt et EAN-nummer varierer baseret på virksomhedens årlige omsætning.

Ønsker du også forbedret bogføringspræcision? Hos Stadsrevisionen har vi +23 revisorer, bogholdere og rådgivere med certificeret og specialiseret faglighed, der står klar til at hjælpe dig og dine behov.

Er du klar til hjælp med din bogføring eller med at finde EAN-nummeret?

Kontakt en af Danmarks bedste bedømte for professionel hjælp.

Sådan finder du et EAN-nummer til din private virksomhed

For at erhverve et EAN-nummer, også kendt som et Global Location Number (GLN), kan private virksomheder henvende sig til GS1, en global standardiseringsorganisation, der administrerer udstedelsen af disse numre. EAN-numre kan enten erhverves direkte gennem GS1 eller via online serviceudbydere, der inkluderer EAN-numre i deres servicepakker.

Prisstrukturen for tildeling af EAN-numre er typisk afhængig af virksomhedens årlige omsætning. Virksomheder med en årlig omsætning på under 2 millioner kroner kan f.eks. forvente at betale omkring 500,00 kr., mens virksomheder med en omsætning over 2 millioner kroner vil blive opkrævet omkring 1500,00 kr. Det er dog vigtigt at bemærke, at disse priser kan variere afhængigt af serviceudbyderen og de specifikke tjenester, der tilbydes som en del af registreringsprocessen.

Sådan sender du en faktura til et EAN-nummer

At sende en faktura til et EAN-nummer er en proces, der typisk håndteres gennem moderne regnskabsprogrammer, som er designet til at understøtte elektronisk fakturering. De fleste regnskabsprogrammer på markedet i dag har indbygget funktionalitet til at sende fakturaer til EAN-numre, hvilket sikrer en glat og automatiseret faktureringsproces.

Hvis dit nuværende regnskabsprogram ikke understøtter direkte fakturering til EAN-numre, findes der alternativer. Websites som virk.dk tilbyder tjenester, der muliggør afsendelse af EAN-fakturaer. Disse platforme er særligt nyttige, da de tilbyder en bro mellem traditionelle regnskabsmetoder og de krav, som moderne elektronisk fakturering stiller.

Forstå forskellen mellem et EAN-nummer og et CVR-nummer

Når man navigerer i erhvervslivet, kan man støde på forskellige identifikationsnumre, der tjener forskellige formål. To numre, der ofte forveksles, men tjener vidt forskellige formål, er CVR-nummeret og EAN-nummeret. Forståelsen af disse numre er afgørende, særligt når man arbejder med fakturering og økonomistyring i virksomheder. Her uddyber vi forskellen mellem et CVR-nummer og et EAN-nummer, og hvordan de anvendes i praksis.

CVR-nummer

CVR står for “Central Virksomhedsregister”, og et CVR-nummer er et unikt identifikationsnummer tildelt alle virksomheder registreret i Danmark. Dette nummer bruges primært til juridisk identifikation og registrering. Det er offentligt tilgængeligt og anvendes til at oprette og opretholde en transparent forbindelse mellem virksomheden og offentlige myndigheder. CVR-nummeret er vigtigt for alt fra skattemæssige forhold til juridiske transaktioner og er dermed en vigtig del af enhver virksomhed. CVR-nummeret er fundamentalt for at kunne drive virksomhed lovligt og ansvarligt. Det er uundværligt i alle officielle virksomhedsregistreringer og -transaktioner og fungerer som en virksomheds identitetskort over for staten og potentielle forretningspartnere.

Et EAN-nummer, derimod, spiller en kritisk rolle i logistik og økonomistyring, især når det kommer til automatisering og effektivisering af fakturering og forsyningskædeprocesser. Ved at bruge EAN-numre kan virksomheder undgå fejl i faktureringen og sikre hurtigere behandling af transaktioner, hvilket er afgørende for virksomheder, der håndterer et stort volumen af transaktioner eller deltager i international handel.

Altså identificerer et CVR-nummer en virksomhed juridisk og officielt i Danmark, hvorimod et EAN-nummer sikrer en ef2fektiv og præcis overførsel af forretningsdokumenter inden for virksomhedens interne systemer samt mellem handelspartnere. Forståelsen af, hvordan disse numre anvendes, kan betydeligt forbedre virksomhedens operationelle effektivitet og compliance.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om EAN-nummer

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

For at finde jeres EAN-nummer, skal I først tjekke jeres virksomheds officielle dokumenter eller fakturaer, da et EAN-nummer ofte er angivet her. Hvis I stadig er usikre på, hvad jeres EAN-nummer er, kan I kontakte den organisation, der har tildelt EAN-nummeret, typisk GS1 Danmark, eller tjekke online platforme som Nemhandelsregistret, hvor offentlige og private virksomheders EAN-numre er registreret. At finde det korrekte EAN-nummer sikrer, at jeres fakturaer og transaktioner behandles korrekt.

Ja, en privat virksomhed kan bestemt have et EAN-nummer. EAN-numre er ikke begrænset til offentlige institutioner; de spiller en afgørende rolle i elektronisk fakturering og handel for både private virksomheder og offentlige organisationer. Privat virksomheder kan få tildelt et EAN-nummer gennem GS1 Danmark, hvilket muliggør mere effektive og automatiserede forretningsprocesser. EAN-nummeret anvendes for at sikre, at transaktioner og elektroniske dokumenter bliver sendt korrekt og effektivt.

Nej, et EAN-nummer og et CVR-nummer er ikke det samme. Et CVR-nummer er et unikt identifikationsnummer for virksomheder registreret i Danmark og anvendes primært til juridiske og skattemæssige formål. Et EAN-nummer, derimod, bruges til at identificere lokationer og enheder i elektroniske handelstransaktioner og sikrer præcis fakturering og logistik. Mens et CVR-nummer identificerer selve virksomheden, identificerer et EAN-nummer den specifikke lokation eller afdeling inden for virksomheden, hvor elektroniske dokumenter skal sendes.

Et EAN-nummer består af 13 cifre. Disse 13 cifre er afgørende for at sikre global unikhed og præcision i elektronisk handel og fakturering. EAN-nummerets struktur er designet til international brug og gør det muligt for virksomheder at deltage i global handel ved at tilbyde et standardiseret system for elektronisk dokumentudveksling, hvilket er afgørende for både nationale og internationale forretningsoperationer.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: