Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Transfer pricing

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er transfer pricing?

Transfer pricing handler om, hvordan priser fastsættes for transaktioner inden for samme koncern, kendt som kontrollerede transaktioner. Dette emne har vundet større opmærksomhed de seneste år, specielt på baggrund af nye regulativer og globale handelsudfordringer såsom Brexit.

Kontrollerede transaktioner refererer til enhver form for handel mellem parter, der er skattepligtige og enten er del af samme koncern eller har en betydelig indflydelse over hinanden. Dette kan også inkludere handel mellem et hovedkontor og dets faste driftssteder.

For virksomheder er det essentielt at følge de fastsatte regler for transfer pricing nøje for at undgå juridiske komplikationer. Manglende overholdelse kan føre til krav om yderligere dokumentation, risiko for dobbeltbeskatning, og i værste fald bøder.

Det er et krav i transfer pricing, at transaktioner mellem koncernforbundne selskaber skal afregnes til ‘armslængde’-priser, det vil sige, de priser som ville være anvendt, hvis selskaberne var uafhængige af hinanden. 

Dette sikrer fair og konkurrencedygtige forhold. Det er vigtigt for koncernforbundne selskaber at etablere interne afregningsregler og kunne fremvise dokumentation for at deres prissætning overholder disse armslængdeprincipper overfor skattemyndighederne.

Nærmere om armslængdeprincippet

Armslængdeprincippet kræver ifølge Ligningslovens § 2, at transaktioner mellem bestemte virksomheder eller personer skal dokumenteres og opbevares for at sikre, at handlen er foregået under markedsbetingelser svarende til dem, der ville have været anvendt mellem uafhængige enheder. Dette sikrer, at prisen for transaktionen afspejler, hvad der kunne være aftalt, hvis parterne var fuldstændigt uafhængige af hinanden.

Anvendelsesområdet for ligningslovens § 2

Her kan du lære mere om, hvilke situationer og parter armslængdeprincippet gælder for, og hvem der skal sørge for at have korrekt dokumentation for at bekræfte, at transaktioner er udført under lige markedsvilkår.

  • Bestemmende indflydelse: Dette begreb refererer til ejerskabet af en sådan andel af aktier, at det giver over 50 % af stemmerettighederne, hvilket placerer personen eller virksomheden under armslængdeprincippets regler.
  • Koncernforbindelse: Når virksomheder opererer inden for samme koncern, det vil sige under samme moderselskab eller en stiftelse, skal der være solid dokumentation for alle interne transaktioner, for at sikre overholdelse af armslængdeprincippet.
  • Nærtstående: Definitionen af nærtstående inkluderer ægtefæller, forældre, bedsteforældre, børn, børnebørn og deres ægtefæller samt sted- og adoptivforhold. Disse relationer kan medføre en indflydelse, der gør armslængdeprincippet anvendeligt.
  • Udenlandske personer: Virksomheder eller individer baseret uden for Danmark, men med transaktioner inden for dansk jurisdiktion, er ligeledes underlagt armslængdeprincippet.

Det er afgørende at forstå, at definitionen af en koncern i dette regi adskiller sig fra definitionen anvendt i reglerne om sambeskatning. Her baseres tilhørigheden udelukkende på stemmerettigheder, uden at tage højde for fysiske personers ejerskab. Mindre virksomheder er undtaget fra kravet om skriftlig dokumentation for interne koncerntransaktioner, men det er stadig vigtigt at være opmærksom på overholdelsen af transfer pricing reglerne for at undgå juridiske og skattemæssige problemer.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Pligten til dokumentation i transfer pricing

Virksomheder, som er forpligtet til at handle efter armslængdeprincippet, står overfor en dokumentationspligt ifølge skattekontrollovens § 39. Denne pligt indebærer, at de skal frembringe og vedligeholde skriftlig dokumentation, der detaljeret viser, hvordan priser og betingelser for deres kontrollerede transaktioner er blevet bestemt.

Denne dokumentation bør udarbejdes løbende og skal være af en sådan kvalitet, at den kan understøtte en evaluering af, om de aftalte priser og vilkår er i overensstemmelse med det, der ville have været aftalt mellem uafhængige parter. Dokumentationen skal være specifik for hvert regnskabsår og kan ikke baseres på multi årige dokumenter eller referencer til tidligere år.

Inden for en koncern har hvert selskab en separat pligt til at levere denne information og kan blive straffet med bøder, hvis de undlader at opfylde denne dokumentationspligt. Derudover skal en koncern udarbejde land-for-land rapporter, der beskriver de økonomiske aktiviteter i hvert land, hvor koncernen opererer.

Den omfattende dokumentationspligt gælder for alle skattepligtige, der gennemfører kontrollerede transaktioner, som ikke er fritaget under bestemmelserne i § 40, stk. 1. Generelt gælder dokumentationspligten ikke for rent danske transaktioner, medmindre disse transaktioner skattemæssigt behandles forskelligt, for eksempel hvis den ene part er underlagt tonnageskatteloven.

Transfer pricing dokumentationspligten er mest relevant for transaktioner, der krydser landegrænser. Lokale transaktioner, der er uvæsentlige i både omfang og frekvens, er undtaget fra denne pligt ifølge skattekontrollovens § 39, stk. 2.

Mindre skattepligtige enheder med begrænset dokumentationspligt, som defineret i skattekontrollovens § 40, stk. 1, er dem, der har under 250 ansatte og enten en samlet balance under 125 millioner kroner eller en årlig omsætning under 250 millioner kroner. Disse enheder er kun pålagt at dokumentere transaktioner med enheder uden for EU/EØS, med hvilke Danmark ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst inkluderende en transfer pricing-bestemmelse.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Fristen for transfer pricing dokumentationspligt

Deadlinen for at indsende transfer pricing-dokumentation er knyttet til deadlinen for indsendelse af oplysningsskemaet, tidligere kendt som selvangivelsen eller udvidet selvangivelse for virksomheder.

For indkomståret, der starter den 1. januar 2021 eller senere, skal transfer pricing-dokumentationen indsendes senest 60 dage efter deadline for at indsende oplysningsskemaet. For indkomstår, der startede før denne dato, kræves indsendelse af transfer pricing-dokumentation kun på anmodning fra Skattestyrelsen, hvorefter der gælder en frist på 60 dage.

I tilfælde, hvor særlige omstændigheder foreligger, som for eksempel en forlænget deadline for indsendelse af oplysningsskemaet, kan deadlinen for at indsende transfer pricing-dokumentationen også forlænges.

Som en generel regel er deadlinen for at indsende oplysningsskemaet seks måneder efter afslutningen af indkomståret. Dette betyder, at virksomheder, hvis indkomstår følger kalenderåret, skal indsende deres oplysningsskema senest den 30. juni efterfølgende år, og derfor har de indtil 60 dage derefter til at indsende deres transfer pricing-dokumentation.

For enkeltpersoner, der er underlagt indberetningspligt for et oplysningsskema og har et indkomstår, der følger kalenderåret, er deadlinen for at indsende oplysningsskemaet den 1. juli året efter indkomstårets afslutning, med en efterfølgende frist på 60 dage for at indsende transfer pricing-dokumentationen.

Konsekvenser ved manglende indsendelse af dokumentation

Hvis en skattepligtig person eller virksomhed forsømmer at indsende den nødvendige dokumentation inden for den fastsatte frist – enten forsætligt eller på grund af grov uagtsomhed – kan dette medføre en bøde. Denne bøde starter ved et grundbeløb på 250.000 kr. Hvis den manglende dokumentation senere bliver udarbejdet og indsendt i tilfredsstillende kvalitet, kan bøden reduceres til det halve, altså 125.000 kr.

Bøden vil yderligere blive øget med 10 % af den eventuelle indkomstforhøjelse, der opstår, hvis det konstateres, at armslængdeprincippet ikke er blevet overholdt. Skattestyrelsen har desuden ret til at skønsmæssigt fastsætte den skattepligtige indkomst for de involverede transaktioner, hvis der ikke foreligger tilstrækkelig transfer pricing-dokumentation til tiden.

Hvis en skattepligtig bevidst eller på grund af grov uagtsomhed giver forkerte eller vildledende oplysninger om deres overholdelse af de krav, der er sat for begrænset dokumentationspligt, vil dette også resultere i en bøde. Det er derfor afgørende at sikre, at al nødvendig dokumentation er både korrekt og rettidigt indsendt for at undgå disse økonomiske sanktioner.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Transfer Pricing

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Transfer Pricing refererer til metoder og principper anvendt til at fastsætte priser på varer, tjenester og immaterielle rettigheder mellem selskaber inden for samme koncern. Formålet er at sikre, at transaktioner mellem disse selskaber er i overensstemmelse med armslængdeprincippet, hvilket betyder, at priserne afspejler de betingelser, der ville være aftalt mellem uafhængige parter.

Armslængdeprincippet er en grundregel inden for transfer pricing, der foreskriver, at priserne på transaktioner mellem koncernforbundne selskaber skal være som om, de var foretaget mellem uafhængige parter. Det sikrer, at alle transaktioner bliver afregnet til retfærdige markedspriser, hvilket igen sikrer en korrekt og retfærdig skatteberegning.

Alle skattepligtige virksomheder, der udfører kontrollerede transaktioner over landegrænser eller indenfor samme land, men med forskellig skattebehandling, skal overholde transfer pricing-reglerne. Dette inkluderer selskaber med bestemmende indflydelse, koncernforbundne selskaber, og selskaber i nærtstående relationer, såsom familieejede virksomheder.

Dokumentationspligten kræver, at virksomheder udarbejder og opbevarer detaljeret dokumentation, der viser, hvordan priserne og vilkårene for deres kontrollerede transaktioner er blevet fastsat. Dette inkluderer at have årlig dokumentation klar, som kan vise, at priserne stemmer overens med hvad uafhængige parter ville have aftalt under lignende omstændigheder.

Hvis en virksomhed undlader at indsende transfer pricing-dokumentation, eller hvis dokumentationen ikke opfylder de nødvendige krav, kan det medføre bøder. Grundbøden starter på 250.000 kr., men kan nedsættes eller forhøjes afhængig af de specifikke omstændigheder. Desuden kan Skattestyrelsen foretage en skønsmæssig fastsættelse af skattepligtig indkomst, hvis de nødvendige dokumenter mangler eller er utilstrækkelige.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: