4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Skat er en nødvendig afgift, der opkræves fra både enkeltpersoner og virksomheder i Danmark. Den gælder for enhver med en indtægt fra løn og bliver automatisk fratrukket din løn.
Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder
Hvad er skat?
Skat er en essentiel og obligatorisk betaling i Danmark, der gælder for alle privatpersoner såvel som virksomheder. Når du modtager en lønindkomst, bliver skatten automatisk trukket fra din løn. Denne proces sikrer en effektiv finansiering af de mange offentlige services, som staten og kommunerne leverer.
Skatter og afgifter er kritiske for at opretholde og forbedre infrastrukturen samt finansiere vital offentlig service som ældrepleje, hospitaler, uddannelsessystemer og meget andet. I Danmark er skattesystemet robust og omfattende, bestående af indkomstskat, virksomhedsskat samt diverse afgifter på varer og tjenester.
Skattestyrelsen er ansvarlig for opkrævningen af skat i henhold til de gældende danske skatteregler. Disse regler sikrer, at alle skatter opkræves korrekt, hvad enten indkomsten stammer fra arbejde udført i Danmark eller fra en dansk arbejdsgiver.
For selvstændige erhvervsdrivende i Danmark gælder særlige regler. Disse erhvervsdrivende skal beskatte resultatet af deres virksomhed her i landet. Hvis du har ansatte, er det også afgørende at overholde danske skatteregler og sikre korrekt beskatning.
Et særligt tilfælde er Øresundsaftalen mellem Danmark og Sverige, som påvirker personer bosat i Sverige med arbejde i Danmark. Hvis du arbejder mere end 50% af din tid i Danmark over enhver tre-måneders periode, bliver din løn beskattet i Danmark. Dette omfatter alle arbejdsdage inklusive ferie- og sygedage, hvor selv delvise arbejdsdage i Danmark tæller som fulde arbejdsdage.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at en sådan tre-måneders periode kan strække sig over årsskiftet. Hvis du har arbejdet mere end 50% af tiden i Danmark over en sådan periode, skal din samlede lønindkomst for perioden beskattes i Danmark. Hvis mindre end 50% af arbejdsdagene er tilbragt i Danmark, beskattes kun lønnen for de dage, du har arbejdet i Danmark, mens resten beskattes i Sverige.
Husk at det er dit ansvar at beregne og indberette den del af lønnen, der skal beskattes i Danmark, når du udfylder din årsopgørelse. Dette sikrer, at du overholder skattelovgivningen og bidrager korrekt til det danske samfund. Skat i Danmark er derfor ikke bare en pligt, men en fundamental del af det at opretholde og forbedre kvaliteten af livet i samfundet.
Hvor meget betaler man i skat i Danmark?
I Danmark bestemmes skattebetalingen af flere faktorer, herunder personfradraget, som er et beløb, du kan tjene uden at betale skat. For personer over 18 år er personfradraget typisk 46.700 kr. om året, mens det for dem under 18 år er 36.900 kr. Dette fradrag fordeles over året i 12 måneder.
Personfradraget kan justeres, hvis du og din ægtefælle vælger at dele hinandens ubrugte fradrag. Hvis en del af fradraget ikke er brugt ved årets slutning, kan det overføres til den anden ægtefælle. For at dette kan lade sig gøre, skal man bo sammen med sin ægtefælle ved udgangen af indkomståret.
Den del af din indkomst, der overstiger dit personfradrag, er skattepligtig. Først fratrækkes arbejdsmarkedsbidraget, som er en fast skat på 8% af din samlede indkomst, fra din indtægt. Herefter beregnes din indkomstskat baseret på det resterende beløb.
Skattesatsen, eller trækprocenten, du skal betale af din indkomst, varierer typisk mellem 37,7% og 52,7%. Trækprocenten afhænger af flere faktorer inklusiv, om du betaler top- eller bundskat, kirkeskat, samt hvilken kommune du er bosat i. Den samlede trækprocent består af kirkeskat, kommuneskat, sundhedsbidrag og statsskat.
Top- eller bundskat bestemmes af din indkomsts størrelse. Disse detaljer samt din specifikke trækprocent kan du finde på dit skattekort via skat.dk, hvor du kan få yderligere information og præcise tal for din personlige skatteberegning.
Er du i tvivl om du betaler top- eller bundskat? I Stadsrevisionen har alle vores revisorer +8 års erfaring og står klar til at hjælpe dig, lige meget hvilken problemstilling du måtte have.
Er du klar til professionel hjælp ift. skat?
Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp til netop dine behov.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
A- og B-skat
I Danmark skelnes der mellem A-skat og B-skat, som adskiller sig ved betalingsmåden af skatten.
A-skat omfatter typisk lønindkomst, dagpenge, SU, pension samt kapitalindkomst såsom renter og lejeindtægter. Når du modtager sådan en indkomst, anvendes din trækprocent til at beregne skatten, der automatisk trækkes før udbetaling. Det er din arbejdsgivers ansvar at indberette og indbetale den tilbageholdte skat til SKAT. Dette betyder, at som modtager af A-indkomst, behøver du ikke selv at foretage yderligere skattebetalinger, da dette håndteres af arbejdsgiveren.
B-skat gælder derimod for indkomster, som ikke er regelmæssige eller kommer fra kilder, der ikke er indeholdelsespligtige, såsom freelance arbejde, virksomhedsoverskud eller honorarer. Indkomsten fra disse kilder er ofte variabel og udbetales uden skattefradrag. Det er derfor dit ansvar at selv indberette og betale skat af din B-indkomst.
For at betale B-skat, skal du først indregne arbejdsmarkedsbidraget, som er 8% af din B-indkomst. Herefter anvendes din trækprocent fra forskudsopgørelsen for at beregne skatten på det resterende beløb. Eksempelvis, hvis du tjener 5.000 kr. fra et spillejob, udregnes først arbejdsmarkedsbidraget (5.000 kr. * 8% = 400 kr.), og derefter beregnes skatten på det resterende beløb (4.600 kr. * din trækprocent). Hvis din trækprocent er 39%, vil dette beløb være (4.600 kr. * 39% = 1.794 kr.). De samlede skatter, du skal betale, vil så være 400 kr. + 1.794 kr. = 2.194 kr.
Det er vigtigt at huske, at disse satser og grænser kan ændre sig hvert år, og det er derfor en god ide regelmæssigt at tjekke SKATs hjemmeside for opdaterede tal og satser for det aktuelle eller tidligere år.
Top- og bundskat
I Danmarks progressive skattesystem betales der mere i skat jo højere indkomst man har. Dette er grundlaget for topskat, som er en yderligere skat, der pålægges indkomster over en bestemt grænse. For at betale topskat, skal din indkomst overstige 544.800 kr. efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag. Hvis du eksempelvis har en indkomst på 600.000 kr., skal du betale topskat af de 55.200 kr., der overskrider denne grænse.
Bundskat skal betales af alle med en indkomst, der ligger over personfradraget, men under grænsen for topskat. Bundskattens sats er på 12,11% og pålægges det beløb af din indkomst, der overstiger personfradraget. For personer over 18 år er personfradraget 46.700 kr. om året, og for personer under 18 år er det 36.900 kr.
Foruden bundskat skal der også betales kirkeskat, kommuneskat, sundhedsbidrag og statsskat af din indkomst. Hvis du for eksempel tjener 60.000 kr. om året, og de samlede skatter udgør 25,6% plus bundskatten på 12,11%, vil den samlede skatteprocent være 37,71%. Det betyder, at du skal betale skat af den del af din indkomst, der overstiger personfradraget (60.000 – 46.700 = 13.300 kr.), hvilket resulterer i en skattebetaling på 5.014,43 kr. (13.300 kr. * 37,71%).
Dette system sikrer, at skattebyrden fordeles mere retfærdigt baseret på indkomstniveau, hvilket er et centralt princip i det danske skattesystem.
Hvordan får jeg penge tilbage i skat?
At få penge tilbage i skat kan være fordelagtigt, hvis du ønsker at sikre dig mod uforudsete skattebetalinger ved årets slutning. Her er tre metoder, som du kan bruge til at øge den skat, der tilbageholdes i løbet af året, hvilket kan føre til en skatterefusion:
- Forhøj din trækprocent
Én gang om året kan du bede din arbejdsgiver om at øge din trækprocent. Dette betyder, at din arbejdsgiver vil tilbageholde mere i skat hver måned. Selvom din arbejdsgiver ikke er forpligtet til at hæve din trækprocent, kan det være en effektiv måde at sikre, at du ikke ender med restskat.
- Ændre din forskudsopgørelse
Ved at tilføje fradrag som kørselsfradrag i din forskudsopgørelse, som du måske ikke oprindeligt har angivet, kan du reducere den skat, der skal betales. Hvis dette ikke var angivet fra årets start, vil det resultere i en overbetaling af skat, hvilket vil blive refunderet efter årsopgørelsen.
Juster også din indtægtsangivelse i forskudsopgørelsen for at tilpasse den til dine forventede indtægter. Vær særlig opmærksom på, at indtægter over eller under visse grænser kan have forskellige konsekvenser for, hvordan skat beregnes.
- Lav kontant indbetaling af yderligere skat
Hvis du forventer ekstra indkomst, som ikke automatisk bliver indberettet til skat (f.eks. aktiegevinster), kan du foretage frivillige indbetalinger af skat. Dette kan du gøre på SKATs hjemmeside, hvor du kan indbetale et valgfrit beløb. Det er en god metode til at dække potentielle skattekrav på forhånd.
Disse metoder hjælper dig med at håndtere din skattebetaling mere proaktivt og kan forhindre uventede skatteregninger, når året er omme. Ved at justere din skattebetaling i løbet af året kan du opnå større økonomisk ro og sikkerhed.
Hvornår og hvordan kan du se din forskuds- og årsopgørelse?
Du kan se din forskudsopgørelse hvert år i november på SKATs hjemmeside, via deres “TastSelv” service. Forskudsopgørelsen giver et estimat over din forventede indkomst og skattebetaling for det kommende år, og du har mulighed for at justere den løbende, hvis der sker ændringer i din økonomi, såsom ændringer i løn, arbejdssituation, eller hvis du får udbetalt indefrosne feriepenge.
Din årsopgørelse, derimod, er tilgængelig fra marts hvert år og giver et endeligt overblik over din faktiske indkomst og de skatter, du har betalt i det forrige år. Hvis der er fejl i de informationer, du har angivet i forskudsopgørelsen, eller hvis din faktiske indkomst afviger fra de forventede værdier, skal justeringer foretages i årsopgørelsen.
En forskuds- og årsopgørelse kan være svære at gennemskue – de har begge stor betydning for om du skal betale eller have skat tilbage. Hos os i Stadsrevisionen er alle vores revisorer branchebestemte, så de kan matche dig og dine behov og kan hjælpe dig i processen!
Mangler du hjælp ift. skat eller andet?
Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp til netop dine behov.
Hvorfor får man penge tilbage i skat?
Grunden til, at du enten får penge tilbage i skat eller skal betale ekstra, ligger i forskellen mellem din forskudsopgørelse og din årsopgørelse. Når du udfylder din forskudsopgørelse, laver du essentielt et budget over din forventede indkomst for det kommende år samt dine forventede fradrag. Baseret på disse oplysninger beregner SKAT, hvor meget skat du skal betale i løbet af året.
Når året er slut, udarbejdes årsopgørelsen, som viser dit faktiske indtjente beløb og de skatter, du har betalt. Hvis det viser sig, at du har betalt mere i skat end nødvendigt, får du den overskydende skat tilbagebetalt. Omvendt, hvis du har betalt for lidt i skat sammenlignet med hvad du faktisk tjente, skal du betale restskat.
Denne proces sikrer, at hver enkelt borger betaler præcis den mængde skat, de skylder baseret på deres faktiske indkomst, og justeringer laves årligt baseret på de reelle indtægtsforhold.
Hvorfor har jeg ikke fået penge tilbage i skat?
Hvis du forventede at få penge tilbage i skat, men ikke har modtaget dem, kan det skyldes flere forskellige årsager. Her er fire mulige grunde:
- Gæld til det offentlige
Hvis du eller din ægtefælle har gæld til det offentlige, som SKAT står for at inddrive, vil din tilgodehavende skat først blive brugt til at dække denne gæld. Det kan være gæld fra tidligere års skattebetaling, ubetalte licensafgifter eller manglende underholdsbidrag. Du vil modtage en notifikation via e-Boks om, hvor meget af din skatterefusion, der er tilbageholdt, og eventuelt hvornår resten vil blive udbetalt.
- Større beløb tilbage i skat
Hvis det beløb, du skal have tilbage i skat, overstiger 100.000 kr., vil SKAT foretage en ekstra gennemgang af dine skatteoplysninger for at sikre, at alt er korrekt. Dette kan forlænge processen, og det er ikke umiddelbart til at sige, hvor lang tid det vil tage, før pengene udbetales.
- Manglende oplysninger
En anden årsag til forsinkelsen kan være, at du mangler at indberette visse oplysninger, som er relevante for din skatteberegning. Dette kan omfatte indkomst fra selvstændig virksomhed, udenlandske indtægter, indtægter fra udlejning af bolig, indkomst fra kunstneraktiviteter under indkomstudligningsordningen, ejendomsbesiddelser eller tab/gevinst fra værdipapirer. Hvis du mangler at indberette sådanne oplysninger, bør du tilføje dem i din årsopgørelse via SKATs TastSelv service inden fristen for oplysningspligten.
- Manglende NemKonto
Endelig, hvis du skal have mere end 200 kr. tilbage i skat, kræver det, at du har en gyldig NemKonto registreret, da tilbagebetalingen af skat foregår gennem denne konto. Hvis du ikke har en NemKonto, eller den ikke er gyldig, vil dette forhindre SKAT i at udbetale dine penge.
Hvis du oplever forsinkelser eller manglende udbetaling af skat, er det en god idé at tjekke din e-Boks og din status på SKATs hjemmeside for at sikre, at alle nødvendige oplysninger er korrekte og fuldstændige.
Salg af virksomhed, opkøb & fusioner
Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.
FAQ om Skat
Hvad er skat i Danmark?
Skat i Danmark er en obligatorisk betaling, der gælder for alle privatpersoner og virksomheder med indkomst. Skatten bliver automatisk trukket fra lønindkomster og bidrager til finansiering af offentlige services som ældrepleje, hospitaler, uddannelse og meget mere.
Hvordan beregnes skat i Danmark?
Skatten i Danmark beregnes baseret på din indkomst, hvor forskellige skattesatser og fradrag anvendes. Dette inkluderer et personfradrag, arbejdsmarkedsbidrag og trækprocenter, der varierer afhængigt af indkomstniveau, om du betaler top- eller bundskat, kirkeskat, og hvilken kommune du bor i.
Hvad er forskellen mellem A-skat og B-skat?
A-skat dækker regelmæssige indkomster som løn og pension og trækkes automatisk. B-skat gælder for uregelmæssige eller selvstændige indtægter som freelance arbejde, hvor det er op til individet at indberette og betale skat.
Hvordan kan jeg se min forskuds- og årsopgørelse?
Din forskudsopgørelse er tilgængelig i november og din årsopgørelse i marts på SKATs hjemmeside gennem “TastSelv” servicen. Disse dokumenter giver et overblik over din forventede og faktiske indkomst samt de betalte skatter.
Hvordan får jeg penge tilbage i skat, og hvorfor har jeg ikke modtaget dem?
Du kan få penge tilbage i skat ved at forhøje din trækprocent, justere din forskudsopgørelse eller foretage ekstra skatteindbetalinger. Hvis du ikke har modtaget dine penge, kan det skyldes gæld til det offentlige, manglende eller forkerte oplysninger, behov for ekstra kontrol ved større beløb, eller manglende registrering af en NemKonto.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Del den her: