Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kortfristede gældsforpligtelser

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Definition af kortfristede gældsforpligtelser

Kortfristede gældsforpligtelser inkluderer almindeligvis forpligtelser som kassekredit, moms, og leverandørgæld, der alle er karakteriseret ved deres korte betalingshorisont på under et år. Moms er en forpligtelse, der skal afregnes periodisk—månedligt, kvartalsvis eller halvårligt—med fastsatte frister for indbetaling. Kassekredit afvikles løbende gennem indbetalinger til virksomhedens konto, hvilket nedbringer gælden til pengeinstituttet. Leverandørgælden varierer i sine betalingsbetingelser, oftest set som netto 8 dage, netto 30 dage, eller løbende måned plus 15 dage. Dette uddybes i afsnittet om eksempler på kortfristede gældsforpligtelser.

Grundlæggende om gæld

Gæld kan generelt betragtes som forpligtelsen til at tilbagebetale et aftalt pengebeløb på en forudbestemt forfaldsdato. Inden for virksomhedsregnskab skelner man mellem langfristede og kortfristede gældsforpligtelser, hvor sidstnævnte er emnet for denne gennemgang.

Økonomistyrelsens definition på kortfristede gældsforpligtelser

Økonomistyrelsen definerer kortfristede gældsforpligtelser som forpligtelser, der er tydeligt definerede med hensyn til betalingsdato og beløb, og som forfalder inden for et år. Disse opstår ofte på grund af tidsforskelle mellem tidspunktet for levering af en vare eller service og den efterfølgende betaling. En væsentlig del af disse registreres baseret på en eksisterende købsaftale, og leveringen af varen eller ydelsen til en virksomhed eller institution tjener som klar dokumentation for postering i regnskabet.

Forskel på kortfristede gældsforpligtelser og kortfristede gældsforpligtigelser?

Mens ‘gældsforpligtelser’ er det mest almindelige udtryk, forekommer ‘gældsforpligtigelser’ også i nogle kontekster, men begge termer henviser til det samme koncept og har samme betydning. Det staves blot på forskellige måder.

Eksempler på kortfristede gældsforpligtelser

Kortfristede gældsforpligtelser omfatter typisk gæld til leverandører, også kendt som kreditorgæld, som normalt afvikles inden for et år. Almindelige betalingsbetingelser mellem virksomheder og deres leverandører inkluderer “netto kontant”, “30 dages netto”, og “løbende måned plus et antal dage netto”. Disse betingelser giver kunden en kreditperiode, hvor betalingen udsættes til efter leveringstidspunktet. 

For eksempel, en virksomhed kan modtage varer med betingelsen “30 dages netto”, hvor betaling skal ske 30 dage efter modtagelsen. Så længe betalingsfristerne overholdes, klassificeres dette som kortfristet gæld.

Momsafregning er ligeledes en form for kortfristet gæld. Afhængigt af virksomhedens størrelse varierer momsfristerne: store virksomheder skal betale inden 25 dage, mellemstore har 1 måned og 10 dage, mens små virksomheder har 2 måneder til at afregne.

Kassekreditten repræsenterer også en fleksibel form for kortfristet gæld, hvor virksomhedens bankkonto fungerer som en kreditlinje. Gælden reduceres med indbetalinger, mens nye udbetalinger øger gælden.

Har du flere spørgsmål til regnskab, eller brug for hjælp til at bogføre dine kortsigtede gældsforpligtelser? Vores revisorer har +8 års erfaring i revisionsbranchen og står klar til at hjælpe dig. Lad os i Stadsrevisionen hjælpe dig.

Mangler du certificeret og specialiseret hjælp til regnskab? 

Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet hjælp med tilfredshedsgaranti.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Afvikling af kortfristede gældsforpligtelser

Kortfristede gældsforpligtelser afvikles primært ved brug af virksomhedens omsætningsaktiver. Virksomheder kan vælge at betale kontant eller omdanne andre aktiver til likvider gennem salg for at afvikle deres gæld.

Likviditetens rolle i håndtering af kortfristede gældsforpligtelser

Likviditet er et afgørende begreb i forbindelse med håndtering af kortfristede gældsforpligtelser. En sund likviditet indikerer, at en virksomhed er i stand til at møde sine finansielle forpligtelser og betale sine gældsposter rettidigt. En stærk likviditetsposition kan også forbedre en virksomheds lånevilkår og styrke dens evne til at indgå fordelagtige samarbejdsaftaler.

På den anden side kan dårlig likviditet begrænse adgangen til nye lån og gøre det vanskeligt at tiltrække investeringer. Derfor er det essentielt for virksomhedsledere at opretholde en sund likviditetsgrad og sikre, at gældsniveauet forbliver håndterbart, så virksomheden kan fortsætte med at drive og udvikle sin forretning effektivt.

Ved brug af denne formel kan du selv beregne din virksomheds likviditetsgrad:

Formel for likviditetsgrad

Beregning af likviditetsgrad

Hvis din virksomhed f.eks. har omsætningsaktiver til en værdi af 1.000.000 kr. og en kortfristet gæld på 250.000 kr., kommer dit regnestykke til at se sådan her ud:

Likviditetsgrad = 4100

Likviditetsgrad = 400%

Altså er likviditetsgraden i eksemplet her på 400 procent – en meget høj likviditetsgrad.

Behandling af likviditetsgrad for kortfristede gældsforpligtelser

Regelmæssig beregning af en virksomheds likviditetsgrad over tid kan give en værdifuld indsigt i stigninger eller fald i virksomhedens økonomiske fleksibilitet. En stabil og sund likviditetsgrad, der ideelt overstiger 150%, indikerer robust økonomisk sundhed. Ved at foretage gentagne beregninger, bliver det lettere at identificere tendenser i virksomhedens økonomiske udvikling og overvåge forandringer i likviditeten.

En høj likviditetsgrad er fordelagtig, da den signalerer, at virksomheden har kapacitet til at dække sine kortfristede gældsforpligtelser. Dette er et centralt mål for virksomhedens økonomiske stabilitet.

Bogføring af kortfristede gældsforpligtelser

På en virksomheds balanceopgørelse indføres kortfristet gæld typisk som kreditposter, når betalingskrav modtages, og som debetposter, når betalingen udføres. Dette sikrer, at alle forpligtelser er korrekt registreret og håndteret i overensstemmelse med regnskabspraksis.

Eksempel på registrering af kortfristede gældsforpligtelser

Antag, at din virksomhed erhverver ressourcer for 5.000 kr. fra en leverandør med en betalingsfrist på 60 dage. Dette beløb registreres som leverandørgæld og krediteres på balanceopgørelsen under kortfristet gæld. Når betalingen på 5.000 kr. foretages 15 dage senere, debiteres det tilsvarende beløb fra kortfristet gæld.

I Stadsrevisionen har vi hjulpet +1200 tilfredse klienter – herunder med bogføring af f.eks. kortfristede gældsforpligtelser, og vi vil meget gerne hjælpe dig.

Ønsker du hjælp til regnskab ift. f.eks. kortfristede gældsforpligtelser ?

Kontakt os for skræddersyet, certificeret hjælp.

Forståelse af langfristede gældsforpligtelser

Langfristede gældsforpligtelser refererer til forpligtelser, som virksomheden har mere end et år til at afvikle. Disse gældsforpligtelser omfatter ofte større investeringer såsom maskiner eller inventar, som har en lang anvendelsestid. Det er strategisk fornuftigt at finansiere disse typer anskaffelser med langsigtet gæld, da det muliggør samtidige investeringer i flere opgraderinger, i stedet for store, enkelte udbetalinger.

Offentliggørelse af kortfristede gældsforpligtelser og langfristede gældsforpligtelser

Virksomheder er forpligtede til at kategorisere gæld som kortfristet eller langfristet for at give en klarere forståelse af deres økonomiske position til regnskabslæsere. Desuden skal det i årsregnskabet oplyses, hvilken del af virksomhedens samlede gæld, der forfalder mere end fem år efter balancetidspunktet. For Klasse C-virksomheder kræves det, at denne opdeling specificeres for hver gældspost, hvilket bidrager til yderligere klarhed i virksomhedens langsigtede finansielle forpligtelser.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om kortfristede gældsforpligtelser

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Kortfristede gældsforpligtelser refererer til de forpligtelser en virksomhed har, som skal afvikles inden for et år fra balancetidspunktet. Dette inkluderer typisk gæld til leverandører (kreditorgæld), kassekredit, skattegæld, og andre forpligtelser der kræver hurtig tilbagebetaling. Formålet med at identificere og styre kortfristede gældsforpligtelser er at sikre, at virksomheden har tilstrækkelig likviditet til at møde sine aktuelle betalingsforpligtelser.

En gældsforpligtelse er et beløb, som en virksomhed, organisation eller person skylder en anden part. Dette kan være i form af lån, kreditter, eller andre økonomiske forpligtelser, som kræver tilbagebetaling inden for en bestemt periode og ofte med en tilføjet rente. Gældsforpligtelser kan klassificeres som enten kortfristede eller langfristede, afhængigt af deres tilbagebetalingstid.

Kortfristet gæld defineres som gæld, der skal tilbagebetales inden for et år fra den dato, den blev optaget. Dette skel mellem kort- og langfristet gæld er vigtigt for regnskabsmæssige og finansielle planlægningsformål, da det påvirker virksomhedens likviditetsstyring og økonomiske strategi.

Hovedforskellen mellem langfristet og kortfristet gæld ligger i løbetiden på gælden. Kortfristede gældsforpligtelser skal afvikles inden for et år, hvilket gør dem til en umiddelbar prioritet i virksomhedens daglige økonomiske aktiviteter. Langfristet gæld, derimod, har en løbetid på mere end et år, hvilket giver virksomheden mere tid til at planlægge og akkumulere de nødvendige midler til tilbagebetaling. Langfristet gæld anvendes ofte til finansiering af større investeringer som fast ejendom, udstyr eller væsentlige udvidelser, mens kortfristet gæld typisk dækker virksomhedens løbende driftsomkostninger.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: