Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Interessentskab (I/S)

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad det faktisk betyder at starte og drive et interessentskab (I/S). Vi går gennem de grundlæggende ting, du behøver at vide – fra hvad et I/S egentlig er, til hvordan man kommer i gang med det. Derudover ser vi nærmere på både de gode og de mindre gode sider ved at vælge denne virksomhedsform. Så hvis du overvejer at starte din egen virksomhed sammen med nogen, eller bare er nysgerrig efter, hvordan et I/S fungerer, så har du fundet det rette sted.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et I/S)?

Et I/S, eller Interessentskab, er en virksomhedsform hvor mindst to ejere, kaldet interessenter, driver en virksomhed sammen. Disse interessenter kan være både fysiske personer og juridiske enheder, som for eksempel selskaber. Denne type virksomhedsstruktur er specielt tiltalende for iværksættere af flere årsager.

I modsætning til andre virksomhedstyper, kræver et I/S ikke en bestemt mængde startkapital. Dette gør det til en attraktiv mulighed for iværksættere, der muligvis ikke har de nødvendige 40.000 kr. der kræves for at etablere et anpartsselskab (ApS).

Ved at starte som et I/S, kan iværksættere med tiden spare op og senere omdanne deres forretning til et ApS for at opnå begrænset hæftelse og dermed en højere grad af økonomisk sikkerhed.

Begrænset hæftelse er et koncept, hvor ejernes personlige risiko er begrænset til det beløb, de har investeret i virksomheden. Dette er i kontrast til I/S, hvor ejerne hæfter personligt og solidarisk for virksomhedens forpligtelser.

Væsentligste kendetegn ved et I/S

  • Ejerskab: Et I/S skal have mindst to ejere, som kan være både individuelle personer og virksomheder. Disse ejere deles om ansvar og fordele, der kommer med virksomhedens drift.
  • Hæftelse: I et I/S hæfter ejerne personligt, solidarisk og ubegrænset, hvilket betyder, at hver enkelt ejer kan holdes ansvarlig for hele virksomhedens gæld.
  • Registreringskrav: Der er en pligt til at registrere de reelle ejere af et I/S, hvilket bidrager til transparens og ansvarlighed.
  • Kapitalkrav: Der er ingen specifikke krav til kapitalindskud ved oprettelse af et I/S, hvilket gør det til en tilgængelig virksomhedsform for mange.
  • Regnskabsforpligtelser: Afhængigt af sammensætningen af ejerne, kan et I/S være undtaget fra pligten til at indsende årsrapport, hvilket kan forenkle administrationen for mindre virksomheder.

Disse kendetegn gør et I/S til en foretrukken struktur for mange små virksomheder og iværksættere, som søger en fleksibel og enkel virksomhedsform. Ved at forstå disse grundlæggende aspekter kan potentielle forretningspartnere træffe velinformerede beslutninger om, hvorvidt et I/S er den rigtige struktur for deres virksomhedsbehov.

Krav ved oprettelse af et I/S på Virk

Når man overvejer at etablere et interessentskab (I/S) via Virk, er der bestemte krav og forudsætninger, der skal opfyldes. Disse krav varierer afhængigt af interessenternes natur – det vil sige, om de er individuelle personer eller juridiske enheder som selskaber. 

Her er en opsummering af de fundamentale krav til etablering af et I/S:

  • Ejerskab: Et I/S skal have mindst to ejere, der kan være både individuelle personer og juridiske enheder (virksomheder).
  • Hæftelse: Alle ejere hæfter personligt, solidarisk og ubegrænset, hvilket betyder, at de individuelt kan holdes ansvarlige for hele virksomhedens forpligtelser.
  • Kapitalkrav: Der er ingen minimumskrav til kapital for at etablere et I/S, hvilket gør det til en tilgængelig option for mange opstartsvirksomheder.
  • Regnskabskrav: Et I/S behøver ikke at indsende en årsrapport, hvis mindst én af ejerne er en fysisk person. Hvis alle ejerne er juridiske enheder, er der dog krav om indsendelse af årsrapport.

Før etableringen af et I/S er det vigtigt at vurdere, om alle parter er komfortable med den solidariske hæftelse, da dette kan indebære en risiko for at pådrage sig gensidig gæld. Som et alternativ til solidarisk hæftelse kan stiftelse af et Anpartsselskab (ApS) overvejes.

Krav og lovgivning for I/S

Interessentskaber (I/S) styres under forskellige regelsæt sammenlignet med kapitalselskaber som ApS og A/S. Her er nogle nøglepunkter:

  • Lovgivningsmæssige krav: Et I/S er fritaget fra de strenge krav om kapital, ledelse og andre specifikke regulativer, der gælder for kapitalselskaber.
  • Bogføringspligt: Selvom et I/S ikke er underlagt de samme detaljerede regler som kapitalselskaber, skal det stadig følge bogføringsloven. Det indebærer, at virksomhedens finansielle transaktioner skal registreres korrekt.
  • Årsregnskab: Generelt er der ingen pligt for I/S’er til at indsende årsregnskab til Erhvervsstyrelsen, medmindre alle interessenter er juridiske personer.

Ved at forstå disse krav og overvejelser kan potentielle forretningspartnere træffe velinformerede beslutninger om, hvorvidt et I/S er den rette virksomhedsstruktur for deres unikke situation og behov.

Ejerhæftelse i et I/S

I et interessentskab (I/S) påtager hver ejer sig et betydeligt ansvar. Det unikke ved et I/S er, at hver enkelt interessent hæfter personligt, ubegrænset og solidarisk for selskabets gæld. Dette indebærer, at alle ejere er kollektivt ansvarlige for at afbetale eventuel gæld.

  • Personlig hæftelse: I et I/S hæfter ejerne ikke kun som en enhed, men også individuelt med deres personlige formue. Dette betyder, at hvis selskabet ikke kan opfylde sine økonomiske forpligtelser, kan kreditorerne kræve kompensation fra ejernes personlige aktiver.
  • Ubegrænset hæftelse: Ejerne hæfter uden øvre grænse, hvilket betyder, at de kan blive påkrævet at betale mere end blot deres investering i virksomheden, op til hele deres personlige formue.
  • Solidarisk hæftelse: Hver ejer er ansvarlig for hele selskabets gæld, ikke kun en proportional del. Dette betyder, at en enkelt ejer potentielt kan blive holdt ansvarlig for hele beløbet, hvis de andre ejere ikke er i stand til at bidrage.

På grund af disse hæftelsesprincipper er det afgørende, at potentielle interessenter grundigt vurderer, hvem de går ind i et I/S med. En velstruktureret interessentskabsaftale kan være essentiel for at klarlægge vilkårene og beskytte alle parters interesser.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Skattemæssige forhold i et I/S

Fra et skattemæssigt perspektiv behandles hver enkelt ejer i et I/S som om de drev en selvstændig virksomhed. Dette har specifikke implikationer:

  • Hvis en ejer hæver mindre end vedkommendes andel af virksomhedens overskud, bliver det resterende beløb, som forbliver i virksomheden, beskattet med en særlig sats. Aktuelt er denne sats på 25 %, hvis virksomhedsskatteordningen anvendes. Dette er på linje med beskatningen i et Anpartsselskab (ApS) eller et Aktieselskab (A/S).

Disse skattemæssige retningslinjer understreger vigtigheden af nøje planlægning og forvaltning af udbetalinger og geninvesteringer i et I/S. Korrekt forståelse og anvendelse af skatteregler kan medføre betydelige økonomiske fordele for interessenterne.

Hvad er en interessentskabskontrakt?

En interessentskabskontrakt fungerer som en form for ejeraftale mellem de involverede parter i et Interessentskab (I/S). Denne kontrakt fastsætter rammerne for samarbejdet og styrer den daglige drift samt fremtidige retninger for virksomheden. Den har også til formål at løse potentielle uenigheder mellem interessenterne ved at tilvejebringe en klar og aftalt proces for konfliktløsning. Hvis der opstår tvister, vil kontrakten tjene som et afgørende dokument, der henviser til de oprindelige vilkår og aftaler, hvilket kan hjælpe med at løse situationen amikabelt.

Ofte omtalt som en I/S-kontrakt, tillader denne aftale interessenterne at etablere deres egne “spilleregler” for virksomhedens drift, forudsat at de overholder den gældende lovgivning som beskrevet i lov om visse erhvervsdrivende virksomheder. Selvom det ikke er juridisk påkrævet at udforme en sådan kontrakt, er det stærkt anbefalet, da det kan forebygge fremtidige konflikter og sikre virksomhedens stabilitet.

Fordelene ved en interessentskabskontrakt

Der er flere grunde til, at det er fordelagtigt at udarbejde en interessentskabskontrakt:

  • Konfliktløsning: Kontrakten giver en klar mekanisme til at håndtere eventuelle erstatningsansvar, der måtte opstå, og definerer, hvordan de øvrige interessenter vil blive påvirket og reagere på sådanne situationer.
  • Personlig konkurs: Kontrakten bør adressere, hvad der sker med I/S’et og de øvrige interessenter, hvis en enkelt interessent går personligt konkurs.
  • Ejerændringer: Den skal ligeledes dække procedurer for, hvad der sker, hvis en interessent beslutter at forlade I/S’et, herunder hvordan ejerandele kan overdrages eller udkøbes.

Vores erfaring viser, at det at have klare retningslinjer og aftaler på plads fra starten kan forhindre mange potentielle problemer og misforståelser. En velstruktureret interessentskabskontrakt kan således være nøglen til et lang og succesrig forretningssamarbejde.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Konsekvenserne af at undvære en interessentskabskontrakt

At undlade at formalisere en interessentskabskontrakt kan have alvorlige følger for alle parter involveret i et interessentskab (I/S). Lad os tage et hypotetisk scenarie, hvor du og tre venner har startet en virksomhed sammen. Uden en fastsat kontrakt kan en pludselig opstået gæld, som i eksemplet hvor virksomheden uforventet skylder en leverandør 800.000 kr., blive en tung byrde for alle ejerne. Hvis interessentskabet ikke har tilstrækkelig egenkapital, og de andre ejere ikke kan dække deres del, kan du blive juridisk ansvarlig for hele gælden, hvilket kan have ødelæggende personlige finansielle konsekvenser.

For at undgå sådanne scenarier, er det essentielt at have en klar og omfattende interessentskabskontrakt. En sådan kontrakt bør som minimum omfatte:

  • Identifikation af parterne: Navne, adresser og identifikationsnumre for alle interessenter.
  • Virksomhedsinformation: Navn og adresse for interessentskabet, samt eventuelt et binavn.
  • Juridiske forhold: Lovvalg og værneting der regulerer aftalen.
  • Virksomhedens formål: En beskrivelse af, hvad interessentskabet skal beskæftige sig med.
  • Bidrag fra interessenterne: Detaljer om indskud, både i form af kapital og arbejdskraft.
  • Ledelse og tegningsret: Regler for, hvem der kan træffe beslutninger og forpligte selskabet overfor tredjeparter.
  • Økonomiske aftaler: Fordeling af overskud og underskud, samt regler for indbetaling og hævninger.
  • Regnskabs- og revisionspraksis: Herunder regnskabsår og eventuelle revisionskrav.
  • Ophør af medlemskab: Vilkår for opsigelse, udtrædelse og overdragelse af ejerandele.
  • Håndtering af uforudsete begivenheder: Retningslinjer for sygdom, død, skilsmisse og andre signifikante livsbegivenheder.
  • Tvistløsning: Metoder til løsning af uenigheder, herunder voldgift og mediation.
  • Ændringer af kontrakten: Procedure for at foretage ændringer i aftalen.
  • Konsekvenser ved misligholdelse: Herunder konkurrenceklausuler og rettigheder i tilfælde af væsentlig misligholdelse.
  • Afsluttende bestemmelser: Regler for opløsning af selskabet og opgørelse af virksomhedens værdi.

At have sådan en kontrakt på plads er ikke blot en god forretningspraksis, men også en vigtig beskyttelse for hver enkelt ejers personlige økonomi. Den sikrer klarhed og forudsigelighed for alle parter og minimerer risikoen for konflikter og misforståelser.

Fordele og ulemper ved et Interessentskab (I/S)

Et Interessentskab (I/S) er en populær virksomhedsform, men det er afgørende at forstå både fordele og ulemper, før man vælger at etablere et:

Fordele:

  • Ledelse: Ingen krav om dannelse af direktion eller bestyrelse, hvilket giver en mere fleksibel ledelsesstruktur.
  • Selskabskapital: Ingen formelle krav til stiftelseskapital gør det billigere og lettere at starte et I/S sammenlignet med eksempelvis et ApS.
  • Skattemæssige fordele: Eventuelt underskud i virksomheden kan trækkes fra i ejernes personlige indkomstskat.
  • Fleksibilitet: Mulighed for skattefri virksomhedsomdannelse fra I/S til ApS senere hen.

Ulemper:

  • Konfliktrisiko: Færre regulative krav kan føre til konflikter mellem ejerne.
  • Personlig hæftelse: Ejerne hæfter personligt, solidarisk og ubegrænset for virksomhedens gæld, hvilket medfører større økonomisk risiko.
  • Investorinteresse: Det kan være udfordrende at tiltrække investorer eller lån på grund af de personlige hæftelsesforhold.
  • Intellektuel ejendom: Uklarhed om ejerskab af intellektuelle rettigheder som hjemmesider, billeder og tekster kan opstå.

Omdannelse af et I/S

Interessentskaber har den fordel, at de ikke kræver et fastsat kapitalindskud ved stiftelsen. Men, hvis du på et tidspunkt ønsker at omdanne dit I/S til et aktieselskab (A/S) eller et anpartsselskab (ApS), skal du være opmærksom på behovet for at opsamle den nødvendige startkapital til dette formål.

Lukning af et I/S

Selvom den fysiske proces for at lukke et I/S kan virke simpel, såsom at udfylde en ophørsblanket hos Erhvervsstyrelsen, er de juridiske aspekter mere komplicerede:

  • Der skal træffes afgørelse om fordeling af virksomhedens aktiver, såsom fast ejendom og maskiner.
  • Eventuel gæld skal fordeles mellem interessenterne i overensstemmelse med eventuelle aftaler.
  • Virksomheden skal afmeldes fra CVR-registret korrekt.

På grund af disse komplekse aspekter anbefales det at søge advokatbistand ved lukning af et I/S for at sikre, at alle juridiske krav bliver opfyldt korrekt.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Interessentskaber (I/S)

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et Interessentskab (I/S) er en virksomhedsform, hvor to eller flere ejere (interessenter) går sammen om at drive en virksomhed. I et I/S hæfter ejerne personligt, solidarisk og ubegrænset for virksomhedens gæld og forpligtelser.

For at stifte et I/S skal man som minimum have to interessenter, som kan være både fysiske og juridiske personer. Der skal ikke indbetales nogen startkapital. Det anbefales at udarbejde en interessentskabskontrakt, som fastsætter regler og vilkår for samarbejdet, selvom det ikke er juridisk påkrævet.

Overskud og underskud i et I/S fordeles mellem interessenterne ifølge de aftaler, de har indgået, typisk beskrevet i interessentskabskontrakten. Hvis ikke andet er aftalt, fordeles det proportionalt efter interessenternes andel eller bidrag til selskabet.

Interessenter i et I/S beskattes som selvstændigt erhvervsdrivende. Det betyder, at deres andel af virksomhedens overskud eller underskud indgår direkte i deres personlige skatteopgørelse.

Hvis en interessent ønsker at forlade et I/S, skal dette aftales i henhold til vilkårene i interessentskabskontrakten. Typisk vil dette indebære opgørelse af interessentens andel af virksomhedens værdi og en afvikling af eventuelle forpligtelser. Hvis der ikke foreligger en klar aftale, kan dette lede til komplekse juridiske forhandlinger.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: