Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad er kredit?

Kredit er et finansielt koncept, der i sin essens giver en person eller virksomhed mulighed for at låne penge eller ressourcer, med løfte om tilbagebetaling på et senere tidspunkt. I dette blogindlæg vil vi dykke nærmere ned i det, for at give dig en klarere forståelse af, hvad det indebærer og hvordan det fungerer. Vi vil gennemgå begreber som debet og kredit, forskellene mellem de mest almindelige kreditformer, samt fordele og ulemper ved at vælge en kassekredit. Derudover vil vi berøre, hvordan man bedst navigerer i valget mellem lån og kredit, afhængigt af ens personlige økonomiske situation.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad indebærer det at have kredit?

At forstå, hvad kredit faktisk betyder, er afgørende i den finansielle verden. Kredit refererer til en situation, hvor penge flyttes ud fra en konto, symboliserende den negative side af en finansiel balance. Det vil sige, når en konto “krediteres”, føres et negativt beløb ind på denne. Udtrykket “kreditorer” stammer fra kredit og beskriver en tilstand, hvor du skylder penge til andre. En nyttig tommelfingerregel her er at tænke på kredit som en bevægelse “til højre”.

Muligheden for at opnå kredit gennem en kassekredit eller et kreditkort tilbyder en løsning til at fortsætte med at foretage betalinger, selv når din bankkonto viser nul. Det er vigtigt at være opmærksom på reglerne i kreditaftaleloven, som dækker aftaler om kredit.

De forskellige kreditmuligheder

Når man undersøger, hvad kredit er og hvordan det kan anvendes, opdager man flere typer, der kan hjælpe både private og virksomheder, når de har økonomiske udfordringer. 

De mest udbredte kreditformer omfatter:

  • Kassekredit: Denne form for kredit tillader personen eller virksomheden at tilgå midler op til en vis grænse på deres konto, typisk en bankkonto. Denne fleksibilitet er ideel til at håndtere midlertidige likviditetsproblemer og kræver normalt tilbagebetaling inden for en specificeret tidsramme. Bemærk, at der ofte påløber renter og gebyrer.
  • Kreditkort: Dette er et værktøj, der udstyrer ejeren med en midlertidig kreditlinje. Ved brug af et kreditkort kan man foretage køb nu og betale for dem senere. Ejeren modtager en månedlig regning fra kreditkortudstederen, som skal betales tilbage, ofte inklusive renter og gebyrer.
  • Forbrugslån: Denne kreditform er designet til at finansiere personlige udgifter som f.eks. køb af varer, ferier eller uddannelse. Forbrugslån kommer typisk med en fast rente og en foruddefineret tilbagebetalingsplan.

Debet og kredit i regnskabet

I et regnskab er debet og kredit afgørende begreber, især når det kommer til resultatopgørelsen og balancen. 

I resultatopgørelsen er det typisk sådan, at udgifterne vises som debetposter, mens indtægterne vises som kreditposter. Dette indebærer, at udgifter noteres på debetsiden, og indtægter på kreditsiden. 

I balancen repræsenterer aktiverne poster på debetsiden, mens passiverne vises på kreditsiden.

Det er vigtigt at kende forskellen på en debetkonto og en kreditkonto for at undgå fejl ved posteringer:

  • For en konto med en debetsaldo, øges saldoen ved debitering og mindskes ved kreditering.
  • Omvendt, for en konto med en kreditsaldo, øges saldoen ved kreditering og mindskes ved debitering.

Ved dobbelt bogføring, en metode hvor hver finansiel transaktion posteres som både debet og kredit, skal de posterede beløb altid balancere.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

De fire primære kontotyper i virksomhedsregnskabet

I virksomhedens regnskab er det almindeligt at klassificere konti i fire hovedkategorier, baseret på deres funktion og den type transaktioner de håndterer. 

Hver kontotype har specifikke regler for, om posteringer skal være i debet eller kredit:

  • Udgiftskonto: Denne konto registrerer virksomhedens udgifter. Alle udgifter posteres på debetsiden for at afspejle en stigning i udgifter.
  • Indtægtskonto: Her noteres virksomhedens indtægter, og disse posteres på kreditsiden, hvilket indikerer en stigning i indtægter.
  • Aktivkonto: Denne konto viser værdien af virksomhedens aktiver. Forøgelser i aktiver registreres i debet.
  • Passivkonto: Viser virksomhedens passiver, hvor en stigning i passiver bogføres i kredit.

Praktisk eksempel på anvendelsen af debet og kredit

For at få et klart billede af, hvordan debet og kredit fungerer med dobbelt bogføring, kan vi tage et konkret eksempel:

Forestil dig, at en maler anskaffer en ny stige for 1.500 kr., som betales med virksomhedens kontanter. I denne situation vil virksomhedens kontante beholdning, som er en del af aktiverne på balancen og dermed hører under en debetkonto, blive krediteret med 1.500 kr. for at afspejle udgiften. 

Samtidig debiteres udgiftskontoen for materialer med 1.000 kr., da købet af stigen udgør en omkostning for virksomheden. Dette viser, hvordan en udgift (stigen) øger virksomhedens materielle værdier samtidigt med, at likvide midler mindskes.

Hvor stammer ordene debet og kredit så fra?

Ordet “debet” stammer fra det latinske “debere”, hvilket betyder “at skylde”. Dette udtryk bruges derfor til at beskrive, når der skyldes penge væk, hvilket er hensigtsmæssigt i bogføringsmæssig sammenhæng. 

På den anden side har vi “kredit”, som kommer fra det latinske “credere”, betydende “at udlåne”. Kredit anvendes til at indikere, når der er tale om en udlånssituation. Disse termer er grundstenene i bogholderiets sprog og reflekterer den fundamentale natur af økonomiske transaktioner.

Lån versus kredit

Valget mellem lån og kredit afhænger i høj grad af dit individuelle behov og økonomiske situation. Generelt kan det siges, at for større finansielle behov, kan et lån ofte være mere omkostningseffektivt end en kredit. Dette skyldes typisk lånets struktur og de samlede omkostninger over tid. For mindre beløb kan en kredit derimod være den billigere løsning, især når man ser på ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent), som er et nøgletal for sammenligning af de samlede omkostninger.

Kredit er særligt attraktiv, hvis du ønsker en finansiel buffer til uforudsete udgifter, da omkostningerne kun påløber, når kreditten benyttes. Dette er i modsætning til et lån, hvor du modtager et fast beløb og har en fast afbetalingsplan, uanset dine faktiske udgifter. Med et lån reduceres din gæld over tid med hver afbetaling, mens en kredit kan forblive uændret, hvis du ikke aktivt betaler af på den.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Hvad er kassekredit?

Kassekredit og kreditkort deler mange lighedspunkter i den forstand, at begge tilbyder muligheden for at trække over dit tilgængelige beløb. Hovedforskellen mellem de to ligger i renteberegningen. 

Ved brug af kassekredit begynder renteomkostningerne at løbe med det samme, hvilket adskiller sig fra mange kreditkort, hvor der ofte er en rentefri periode. På trods af denne væsentlige forskel er funktionsmåden af de to kredittyper i stor grad sammenlignbar.

Fordele og ulemper ved kassekredit

Fordele ved kassekredit inkluderer en større fleksibilitet i din personlige økonomi, da du får adgang til en reserve af midler, der kan anvendes efter behov. Ofte vil renten på en kassekredit være lavere end ved traditionelt overtræk, såfremt overtrækket ikke er aftalt med banken. Et andet plus er, at rentesatsen kan være til forhandling, hvilket giver mulighed for en mere favorabel aftale. Derudover betaler du kun for brugen af kassekreditten og du har frihed til selv at bestemme, hvornår og hvor meget der skal afdrages.

På ulempernes side står de gebyrer, der typisk er forbundet med oprettelse af en kassekredit; disse varierer fra bank til bank. Manglen på en fast månedlig ydelse kan også vise sig at være en faldgrube, idet det potentielt kan føre til en uoverskuelig gæld. Desuden kan det blive dyrt, hvis kontoen kommer i et større overtræk, hvilket kan gøre det vanskeligt at reducere gælden igen.

En kassekredit kan altså være en vigtig finansiel buffer med visse fordele, såsom fleksibilitet og potentielt lavere renter sammenlignet med ikke-aftalt overtræk. Dog er det vigtigt at være opmærksom på de potentielle faldgruber såsom oprettelsesgebyrer og risikoen for en voksende gæld, for at sikre en fornuftig og bæredygtig brug af denne kreditform.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om kredit

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Kassekredit og kreditkort tilbyder begge muligheden for at trække over ens tilgængelige midler. Forskellen ligger primært i, hvordan renterne håndteres: Med en kassekredit påløber renterne fra det øjeblik, du trækker over, uden en rentefri periode. Kreditkort tilbyder ofte en kort rentefri periode, hvor du kan tilbagebetale det skyldige beløb uden ekstra omkostninger.

Fordele ved kassekredit omfatter større fleksibilitet i din finansielle situation ved at give adgang til midler i reserve, lavere renter sammenlignet med ikke-aftalt overtræk, mulighed for renteforhandling, og at du kun betaler rente, når du bruger kreditten. Du har også friheden til at vælge, hvornår og hvor meget du vil afdrage.

Ulemper ved kassekredit inkluderer oprettelsesgebyrer, som kan variere mellem banker, ingen fast månedlig ydelse, hvilket kan medføre en voksende gæld, og det kan blive dyrt at være i overtræk, især hvis du har et stort overtræk, der bliver svært at reducere igen.

Dobbelt bogføring er en metode, der sikrer, at hver finansiel transaktion registreres både som debet og kredit i virksomhedens regnskab, hvilket skaber en balance. Denne metode sikrer nøjagtighed og fuldstændighed i den finansielle rapportering ved at hver transaktion både øger en konto og mindsker en anden med et tilsvarende beløb.

Valget mellem lån og kredit afhænger af dit specifikke behov. Større beløb med en fast tilbagebetalingsplan kan ofte være billigere at finansiere gennem et lån grundet lavere samlede omkostninger over tid. For mindre beløb eller som en finansiel buffer til uforudsete udgifter kan en kredit være mere fordelagtig, da den er fleksibel og kun koster penge, når den anvendes. Det er vigtigt at sammenligne ÅOP for at finde den mest omkostningseffektive løsning for din situation.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: