Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

BNI

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad betyder BNI?

Bruttonationalindkomst (BNI) er en vigtig økonomisk indikator, der repræsenterer summen af et lands bruttonationalprodukt (BNP) plus nettoindkomsten fra udlandet gennem lønninger, kapitalafkast og nettoskatter fratrukket produktionsstøtte. BNI afspejler således den samlede indkomst, som tilfalder et lands indbyggere, både fra indenlandske og udenlandske kilder.

Bruttonationalindkomsten, ofte forkortet som BNI, er et centralt begreb inden for nationalregnskabet og økonomisk analyse. Den beregnes ved at tage udgangspunkt i bruttonationalproduktet (BNP) og derefter justere for indkomster og udgifter, der krydser landets grænser. Dette inkluderer lønninger betalt af indenlandske virksomheder til udenlandske arbejdstagere, samt formueindkomster som renter og aktieudbytte fra udenlandske investeringer og gældsposter. Derudover inkluderes produktions- og importskatter, hvilket gør BNI til en mere omfattende måleenhed end BNP alene.

Hvilke begreber bruges sammen med BNI?

BNI er en af flere nøgleindikatorer, der anvendes til at måle økonomisk velstand og præstationer i et land. Den bruges ofte sammen med andre relaterede begreber som bruttonationalprodukt (BNP), bruttoværditilvækst (BVT) og bruttofaktorindkomst (BFI). Mens BNP primært fokuserer på den samlede værdi af varer og tjenester produceret inden for et lands grænser, tager BNI højde for internationale økonomiske interaktioner. Dette gør BNI til et mere nuanceret redskab til at forstå et lands økonomiske sundhedstilstand og dets indbyggers samlede indkomstniveau.

Hvad er forskellen på BNI og BNP?

En væsentlig forskel på BNI og BNP ligger i de dele, der indgår i deres respektive beregninger. Bruttonationalprodukt (BNP) fokuserer udelukkende på den økonomiske aktivitet, der finder sted inden for et lands grænser. Det måler den samlede værdi af varer og tjenester, der produceres i landet over en bestemt periode, typisk et år. Dette inkluderer alt fra produktion i industrier og serviceydelser til landbrugsproduktion og byggeri. BNP giver således et øjebliksbillede af et lands økonomiske ydeevne og produktionskapacitet.

Vil du gerne have hjælp til at identificere muligheder for at optimere din virksomheds økonomiske ydeevne? I Stadsrevisionen har vi i flere år hjulpet danske virksomheder med at vokse og opnå succes. Vores dygtige team af revisorer og rådgivere står klar til at guide dig gennem finansielle udfordringer og komplekse reguleringer, så din virksomhed ikke blot overlever, men trives!

Ønsker du professionel hjælp til at identificere muligheder for din virksomheds økonomi?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med certificeret og specialiseret faglighed.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Bruttonationalindkomst (BNI), derimod, dækker over værdien af den samlede indkomst, som landets indbyggere råder over, uanset om denne indkomst er skabt indenlandsk eller udenlandsk. Dette betyder, at BNI ikke blot inkluderer den økonomiske aktivitet inden for landets grænser (som BNP gør), men også tager højde for indkomster og udgifter, der krydser landets grænser. BNI inkluderer således lønninger modtaget af landets indbyggere, som arbejder i udlandet, kapitalafkast som renter og aktieudbytter fra udenlandske investeringer, samt nettoindkomst fra udlandsbetalinger og modtagelser.

BNP er et mål for, hvor meget indkomst der skabes inden for et lands grænser, mens BNI er et mål for, hvor meget indkomst landets indbyggere faktisk råder over. Hvis et land for eksempel har mange borgere, der arbejder i udlandet og sender penge hjem, vil BNI være højere end BNP. Omvendt, hvis et land betaler store mængder af formueindkomst til udlandet (f.eks. renter på udenlandsgæld), kan BNI være lavere end BNP.

Forskellen mellem BNI og BNP bliver også tydelig i en globaliseret økonomi, hvor kapital og arbejdskraft i stigende grad krydser nationale grænser. BNI er derfor en bedre indikator for et lands samlede indkomst og økonomiske velfærd, fordi det inkluderer både indenlandske og udenlandske indkomststrømme. For økonomer og politikere er det vigtigt at skelne mellem BNI og BNP, da de giver forskellige perspektiver på et lands økonomiske tilstand og borgernes velstand.

Når man sammenligner økonomier på tværs af lande, er det ofte nyttigt at se på både BNP og BNI. Mens BNP kan give en god indikation af den produktive kapacitet og økonomiske aktivitet inden for landets grænser, giver BNI et mere komplet billede af de indkomster, som landets borgere har til rådighed, og kan derfor være en bedre indikator for levestandard og økonomisk velfærd.

Hvordan beregner man BNI?

For at beregne bruttonationalindkomsten (BNI) skal man først forstå bruttonationalproduktet (BNP) og de faktorer, der indgår i denne beregning. BNP, ofte forkortet som BNP, repræsenterer værdien af et lands samlede produktion af varer og tjenester inden for en bestemt periode, typisk et år. Det er en afgørende indikator for et lands økonomiske aktivitet og ydeevne.

Formel for BNP

BNP beregnes ved at sammenlægge landets samlede forbrug, investeringer og eksport og derefter fratrække importen af varer og tjenester. Formlen for BNP er som følger:

BNP = forbrug + investering + eksport – import

Denne formel giver en grundlæggende forståelse af, hvordan BNP måles. Forbruget inkluderer al den økonomiske aktivitet fra private husholdninger og offentlige myndigheder. Investeringer dækker over virksomhedernes og statens investeringer i infrastruktur, maskiner og bygninger. Eksport repræsenterer værdien af de varer og tjenester, som sælges til udlandet, mens import er værdien af de varer og tjenester, som købes fra udlandet.

Formel for BNI

Når BNP er beregnet, kan man gå videre til at beregne BNI. BNI tager udgangspunkt i BNP og justerer for nettoindkomster fra udlandet. Dette inkluderer lønninger, som landets indbyggere tjener i udlandet, samt nettoindkomster fra formue (såsom renter og aktieudbytter). Den grundlæggende formel for BNI er:

BNI = BNP + Aflønninger af ansatte i udlandetImport

Nettoindkomst fra udlandet består af aflønning af ansatte i udlandet, nettoindkomster fra udenlandske investeringer (såsom renter og udbytter), og justeringer for produktions- og importskatter. Ved at inkludere disse komponenter giver BNI et mere komplet billede af den samlede indkomst, som et lands indbyggere råder over.

Aflønning af ansatte i udlandet inkluderer lønninger og andre former for kompensation, som betales til landets borgere, der arbejder i udlandet. Dette kan have stor betydning for lande med mange udenlandske arbejdstagere.

Nettoindkomst fra udenlandske investeringer dækker over indtægter, som landets indbyggere modtager fra deres investeringer i udlandet. Dette kan være i form af renter fra udenlandske obligationer eller udbytter fra aktier i udenlandske virksomheder. På samme måde trækkes indkomster, som udenlandske investorer modtager fra investeringer i landet, fra BNI.

Produktions- og importskatter justeres også i beregningen af BNI. Disse skatter kan inkludere forskellige former for afgifter, som påvirker den samlede værdi af produktionen og importen, og de kan variere betydeligt fra land til land.

Hvad er forskellen på reel BNI og real disponibel BNI?

BNI kan opdeles i to kategorier: real BNI og real disponibel BNI. Begge disse begreber giver yderligere indsigt i et lands økonomiske tilstand, men de fokuserer på forskellige aspekter af indkomsten.

Hvad er reel BNI?

Den reelle BNI repræsenterer den samlede indkomst, som et land genererer, justeret for inflation. Dette betyder, at reel BNI giver et klart billede af, hvor meget et land faktisk producerer og tjener, uafhængigt af prisændringer over tid. Ved at korrigere for inflation, kan man sammenligne økonomiske præstationer fra forskellige år uden at blive påvirket af ændringer i prisniveauet. Reel BNI er derfor en vigtig indikator for økonomisk vækst og udvikling, da den viser den faktiske stigning i værdien af et lands produktion og indkomst.

Vil du nå dine virksomheds mål? Hos Stadsrevisionen tilbyder vi mere end blot økonomisk administration. Vi arbejder proaktivt på at finde muligheder for at reducere omkostninger og øge indtjeningen. Vi tilbyder strategisk rådgivning, der kan hjælpe dig med at nå dine mål. Med vores ekspertise og erfaring kan vi blive en uvurderlig partner i din virksomheds vækst og udvikling. Vi har + 1200 tilfredse samarbejdspartnere og klienter – skal du være en af dem?

Ønsker du skræddersyet hjælp til at opnå din virksomheds mål?

Kontakt os – en af Danmarks hurtigst voksende regnskabsvirksomheder – for hjælp.

Hvad er reel disponibel BNI?

Den reelle disponible BNI tager skridtet videre ved at justere den reelle BNI med nettooverførsler til og fra udlandet. Dette inkluderer penge, som landet enten overfører eller modtager gennem ulandshjælp, internationale betalinger, og andre nettoindtægter. Reel disponibel BNI giver et præcist billede af, hvor mange midler et land har til rådighed til forbrug og investeringer efter at have taget højde for disse internationale økonomiske strømme.

Den reelle disponible BNI er med andre ord den faktiske værdi, som et land kan forbruge eller investere for, efter at have justeret for pengeoverførsler som bistand og nettoindtægter. For eksempel, hvis et land modtager betydelig ulandshjælp, vil denne hjælp øge den reale disponible BNI, da landet har flere ressourcer til rådighed til at forbedre levevilkårene for sine borgere eller investere i udviklingsprojekter.

På den anden side, hvis et land yder stor ulandshjælp til andre lande, vil denne udgift blive fratrukket den reelle BNI for at beregne den reelle disponible BNI. Dette viser, hvor meget landet faktisk har til rådighed efter at have opfyldt sine internationale forpligtelser.

Hvad bruger man BNI til?

Bruttonationalindkomst (BNI) er et vigtigt værktøj inden for økonomisk analyse og planlægning, der anvendes til en række formål, der bidrager til forståelsen af et lands økonomiske status og udvikling. Ved at analysere BNI kan økonomer, politikere og andre interessenter få indsigt i forskellige aspekter af den nationale økonomi. Her er nogle af de centrale anvendelsesområder for BNI:

Økonomisk velfærd og levestandard

BNI anvendes ofte til at vurdere økonomisk velfærd og levestandarden i et land. Ved at måle den samlede indkomst, som er til rådighed for landets indbyggere, giver BNI et billede af, hvor velstående et land er. Denne måling inkluderer både indkomst fra indenlandske kilder og nettoindkomster fra udlandet, hvilket gør det til en omfattende indikator for økonomisk velfærd.

International sammenligning

BNI er et centralt redskab til at sammenligne økonomier på tværs af lande. Ved at justere for befolkningsstørrelse, kan man beregne BNI per capita, hvilket giver en klarere indikation af den gennemsnitlige indkomst pr. indbygger. Dette er særligt nyttigt, når man sammenligner økonomisk præstation og levestandard mellem forskellige lande.

Politik og planlægning

Politiske beslutningstagere bruger BNI til at udvikle og evaluere økonomisk politik. Ved at analysere BNI kan regeringer identificere styrker og svagheder i økonomien og træffe informerede beslutninger om investeringer, skattemæssige tiltag og sociale programmer. BNI kan også bruges til at vurdere effekten af eksisterende politikker og til at planlægge fremtidige økonomiske strategier.

Budgettering og offentlig finansiering

BNI spiller en vigtig rolle i national budgettering og offentlig finansiering. Regeringer bruger BNI til at estimere skatteindtægter og planlægge udgifter. Ved at forstå den samlede indkomst i landet kan regeringer bedre fordele ressourcer og sikre, at de økonomiske behov opfyldes på en bæredygtig måde.

Udenrigspolitik og bistand

BNI bruges også i forbindelse med udenrigspolitik og international bistand. Internationale organisationer som Verdensbanken og IMF anvender BNI til at bestemme hvilke lande, der kvalificerer sig til udviklingshjælp og økonomisk støtte. BNI kan også hjælpe med at identificere lande, der har behov for humanitær bistand og støtte til økonomisk udvikling.

Økonomiske prognoser

Økonomer bruger BNI til at lave prognoser og forudsigelser om økonomisk vækst og udvikling. Ved at analysere historiske BNI-data kan økonomer identificere tendenser og mønstre, der kan hjælpe med at forudsige fremtidige økonomiske forhold. Disse prognoser er vigtige for både private virksomheder og offentlige institutioner i deres planlægningsprocesser.

Forståelse af økonomisk integration

I en globaliseret økonomi hjælper BNI med at forstå graden af økonomisk integration mellem lande. Ved at tage højde for indkomststrømme over grænserne, giver BNI indsigt i, hvordan international handel, investeringer og arbejdskraftmigration påvirker et lands økonomi. Dette er afgørende for at udvikle strategier, der fremmer økonomisk samarbejde og integration.

Miljø og bæredygtighed

Endelig kan BNI også bruges i forbindelse med analyser af miljømæssig bæredygtighed. Ved at inkludere indikatorer for bæredygtig økonomisk vækst kan BNI hjælpe med at vurdere, om et lands økonomiske aktiviteter er miljømæssigt holdbare. Dette er vigtigt i udviklingen af politikker, der sikrer en balance mellem økonomisk vækst og miljøbeskyttelse.

Hvad er forskellige landes BNI?

Indikatoren bruttonationalindkomst (BNI) fungerer som et mål for den samlede indkomst, som et land genererer. BNI beregnes som summen af bruttonationalproduktet (BNP) plus de indkomster, som landets borgere tjener i udlandet, minus de indkomster, som udlændinge tjener inden for landet og sender ud af landet. Dette giver en mere præcis vurdering af, hvor meget indkomst der reelt er til rådighed for landets indbyggere.

For at kunne sammenligne BNI på tværs af lande anvendes ofte en justering kaldet Purchasing Power Parities (PPP). PPP tager hensyn til forskelle i prisniveauer og købekraft mellem landene, hvilket gør det muligt at sammenligne økonomiske indikatorer mere retvisende. Nedenfor præsenteres en liste over de top 10 lande med den højeste BNI pr. indbygger, målt i PPP-dollar (2022).

Tabel over top 10 lande med højeste BNI pr. indbygger (2022)

Lande

PPP$ pr. indbygger (2022)

Norge

118.440

Qatar

110.640

Singapore

107.030

Luxembourg 

97.750

Irland

91.950

Forenede Arabiske Emirater

87.300

Schweiz

78.040 

USA

77.530

Danmark

76.810

Østrig

68.170

Hvad kendetegner et land med et højt BNI?

At have et højt BNI per indbygger indikerer generelt et højt niveau af økonomisk velstand og en høj levestandard. Disse tal kan dog variere betydeligt afhængigt af en række faktorer, herunder landets økonomiske struktur, naturressourcer, politiske stabilitet, og uddannelsesniveau.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om BNI

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Bruttonationalindkomst, ofte forkortet som BNI, er en økonomisk indikator, der måler den samlede indkomst, som et lands indbyggere genererer, både fra indenlandske og udenlandske kilder. BNI inkluderer bruttonationalproduktet (BNP) plus nettoindkomsten fra udlandet, såsom lønninger, renter og udbytter, fratrukket indkomster, som udlændinge tjener i landet og sender ud af landet. BNI giver et omfattende billede af den økonomiske velstand og de ressourcer, som landets borgere har til rådighed.

For at beregne BNI starter man med bruttonationalproduktet (BNP), som måler værdien af alle varer og tjenester produceret inden for et lands grænser. Til dette beløb lægges nettoindkomsten fra udlandet, som inkluderer lønninger tjent af landets borgere i udlandet samt renter og udbytter fra udenlandske investeringer. Indkomster, som udlændinge tjener i landet og sender ud, fratrækkes. Formlen for BNI er således:

BNI = BNP + Nettoindkomst fra udlandet (lønninger, renter, udbytter) – Indkomster sendt ud af landet.

Bruttonationalindkomst (BNI) er et mål for den samlede økonomiske indkomst, som tilfalder et lands indbyggere. BNI inkluderer ikke kun værdien af den økonomiske aktivitet inden for landets grænser (målt ved BNP), men også de nettoindkomster, som landets borgere modtager fra udlandet. Dette kan omfatte lønninger, som modtages fra arbejde i udlandet, og afkast fra udenlandske investeringer. BNI giver derfor et mere nuanceret billede af et lands økonomiske tilstand end BNP alene.

BNI er vigtig, fordi den giver en mere præcis indikation af et lands samlede indkomst og økonomiske sundhed. Ved at inkludere indkomster fra udlandet kan BNI hjælpe med at forstå, hvordan global økonomisk integration påvirker et lands økonomi. Det er også en afgørende indikator for at sammenligne økonomisk velstand og levestandard på tværs af lande.

Selvom både BNI og BNP måler økonomisk aktivitet, er der en væsentlig forskel mellem dem. BNP måler værdien af alle varer og tjenester produceret inden for et lands grænser, mens BNI inkluderer denne værdi samt nettoindkomsten fra udlandet. Dette betyder, at BNI giver et bredere billede af den samlede indkomst, som er til rådighed for et lands borgere, mens BNP kun fokuserer på indenlandsk produktion.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: