Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Anfordringslån

Hvis du overvejer at låne penge til eller fra et familiemedlem eller en god ven, kan et anfordringslån være en ideel løsning. En af de væsentlige egenskaber ved et anfordringslån er, at långiver har ret til at opsige lånet når som helst, og ligeledes har låntager mulighed for at tilbagebetale lånet på ethvert tidspunkt. Læs mere om anfordringslån her, og lær om blandt andet renter, afdrag og skattemæssige aspekter.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er anfordringslån?

Et anfordringslån er en speciel lånetype, hvor långiver har mulighed for at opsige lånet med øjeblikkelig virkning. Dette sker gennem en proces kaldet anfordring, hvor långiver anmoder om tilbagebetaling. Når en sådan anfordring er modtaget, skal låntager tilbagebetale det fulde lånebeløb, oftest inden for en meget kort frist på for eksempel 14 dage. Denne lånetype er unik, fordi der ikke er fastsat en præcis tilbagebetalingsdato fra starten af lånets løbetid.

Fordelen ved anfordringslån er dens fleksibilitet. Låntageren har også retten til at tilbagebetale lånet på ethvert ønsket tidspunkt, hvilket kan være fordelagtigt, hvis låntager pludselig får adgang til ekstra midler. Det gør anfordringslån til et attraktivt valg for både långiver og låntager, da begge parter har mulighed for at håndtere lånet med stor fleksibilitet.

Anfordringslån er derfor ideelle for personer eller virksomheder, der ønsker en låneform med mulighed for hurtig tilpasning til ændrede økonomiske forhold. Potentielle låntagere bør dog være klar over risikoen for pludselig at skulle tilbagebetale lånet og have den nødvendige økonomiske beredskab på plads. 

Samlet set tilbyder anfordringslån en unik løsning for dem, der søger økonomisk fleksibilitet og er klar til at håndtere de pludselige økonomiske forpligtelser, som dette lån indebærer.

Er du i tvivl om et anfordringslån er den rette finansielle løsning for din virksomhed? Hos Stadsrevisionen tilbyder vi professionel finansiel rådgivning, der kan give dig et klart billede af både fordele og ulemper i forhold til din specifikke situation.

Leder du efter finansiel rådgivning?

Kontakt Stadsrevisionen alle ugens dage mellem 8-21.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Anfordringslån og renter

Ved etablering af et anfordringslån er det op til långiver at beslutte, om der skal pålægges renter på lånet. I mange tilfælde vælger man dog at etablere et anfordringslån som rentefrit. Dette er ofte tilfældet, fordi anfordringslån typisk anvendes mellem nære relationer, såsom familie eller tætte venner, hvor lånet ydes under særdeles fordelagtige betingelser. På grund af disse nære og fordelagtige relationer har långiver mulighed for at kræve lånet tilbagebetalt ved en anfordring, det vil sige, når långiver ønsker det.

Denne fleksibilitet med renter og tilbagebetalingsbetingelser gør anfordringslån til en attraktiv mulighed for både långivere og låntagere, der ønsker en låneaftale baseret på tillid og personlig forbindelse. Fordi anfordringslån kan tilpasses individuelle behov og relationer, giver det långiver en særlig kontrol over lånet, hvilket kan være en fordel i private låneforhold.

Hvornår er anfordringslån en god idé?

Anfordringslån er særligt velegnet for nære venner og familiemedlemmer. Dette skyldes, at anfordringslån typisk tilbyder mere lempelige betingelser for tilbagebetaling og muligheden for at låne større beløb sammenlignet med andre låneformer.

Især når der er behov for finansiering af større anskaffelser som køb af fast ejendom, køb af bil, eller finansiering af uddannelsesophold i udlandet, viser anfordringslånet sin styrke. Det er også en god løsning for at hjælpe nogen, der måske ikke ville kvalificere sig til lån fra traditionelle finansielle institutioner.

Fordelen ved et anfordringslån ligger i dets fleksibilitet for både långiver og låntager. Långiver har mulighed for at kræve lånet tilbagebetalt på et hvilket som helst tidspunkt, og låntager kan tilbagebetale lånet tidligt uden ekstra omkostninger, hvis de ønsker det.

I modsætning hertil har terminslån, som for eksempel realkreditlån, en fast løbetid på typisk 20-30 år og en fastsat dato for tilbagebetaling, hvilket gør dem mindre fleksible end anfordringslån. Dette gør anfordringslån til en fremragende mulighed for dem, der ønsker større kontrol og tilpasningsevne med deres lån.

Det en god idé at formalisere et anfordringslån gennem en låneaftale

Selvom du låner penge til en person, som står dig nær, er det en god idé at formalisere låneaftalen skriftligt. Ofte baseres et anfordringslån på en mundtlig aftale, hvilket kan resultere i, at vigtige detaljer som tilbagebetalingstermer og renter ikke bliver præcist aftalt eller dokumenteret. Dette kan lede til misforståelser og potentielle konflikter mellem familie og venner.

Ved at oprette en skriftlig låneaftale for et anfordringslån sikres det, at alle essentielle vilkår bliver omhyggeligt drøftet og formelt dokumenteret. Dette skridt er afgørende for at undgå fremtidige uenigheder og sikre, at aftalen er juridisk bindende. En skriftlig aftale beskytter både långiver og låntager og understøtter deres forhold ved at skabe klare rammer for lånet.

Især hvis lånebeløbet overstiger 5.000 kr., anbefales det kraftigt at lave en skriftlig låneaftale for anfordringslånet. Dette sikrer en gennemsigtig og retfærdig håndtering af lånet, hvilket kan være til stor fordel for både långiver og låntager, og hjælper med at bevare gode relationer på lang sigt.

Størrelsen på et anfordringslån

I modsætning til traditionelle banklån, hvor lånebeløbets størrelse bestemmes af en kreditvurdering, er der ingen øvre grænse for, hvor meget man kan låne ud via et anfordringslån. Dette åbner op for betydelige muligheder både for låntager og långiver.

For låntageren betyder det, at der er mulighed for at opnå adgang til større kapitalbeløb end normalt muligt gennem andre låneformer. Dette kan være særligt nyttigt i situationer, hvor der er behov for betydelige økonomiske midler, såsom ved køb af ejendom eller større investeringer.

Fra långivers perspektiv tilbyder et anfordringslån en unik chance for at yde økonomisk støtte til en person uden de skattemæssige implikationer, der normalt følger med direkte pengegaver. I 2024 kan man for eksempel give op til 74.100 kr. i pengegave skattefrit til nære personer, men beløb større end dette vil blive beskattet. Ved at vælge et anfordringslån frem for en pengegave, kan man derfor overføre større beløb, uden at modtageren skal betale gaveafgift.

Strukturering af anfordringslån: Med eller uden afdrag

Når man opretter et anfordringslån, har långiver friheden til at bestemme, om lånet skal inkludere månedlige eller årlige afdrag, eller om det skal være uden faste afdrag. Denne fleksibilitet gør anfordringslån til en tilpasningsdygtig finansiel løsning for både långiver og låntager.

Det er dog vigtig for parterne at fastlægge en konkret afdragsplan fra starten og holde sig til den aftalte plan. Ændringer i låneaftalens vilkår undervejs kan skabe juridiske og skattemæssige komplikationer. Hvis lånevilkårene er særligt fordelagtige for låntager, skal långiver være forsigtig med at foretage ændringer. Sådanne ændringer kan udløse skattemæssige konsekvenser, såsom gaveafgift eller krav om betaling af indkomstskat på det modtagne lånebeløb.

Selvom et anfordringslån tilbyder betydelig fleksibilitet, har långiver stadig mulighed for at kræve hele lånebeløbet tilbagebetalt med kort varsel, hvilket giver yderligere sikkerhed og kontrol over lånet. Dette element af kontrol er afgørende og skal overvejes nøje, når man vælger at udstede et anfordringslån, da det sikrer långivers investering og tilbyder en umiddelbar løsning, hvis økonomiske forhold kræver det.

Gennemgående i struktureringen af et anfordringslån er det vigtigt at prioritere klar kommunikation og detaljerede aftaler for at minimere potentielle misforståelser og bevare gode relationer mellem långiver og låntager.

Skatteregler for anfordringslån

Ved at udbyde et anfordringslån med renter, skal man som långiver være opmærksom på visse skattemæssige forpligtelser og fordele. Ligesom med traditionelle banklån kan låntageren nyde godt af fradrag for renteudgifter betalt på et anfordringslån. Dette kan give en væsentlig økonomisk lettelse for låntageren, især når lånebeløbene er store.

På den anden side skal långiveren være forberedt på at skulle betale skat af de renteindtægter, der modtages fra anfordringslånet. Dette aspekt af anfordringslån gør, at lånet skattemæssigt ligner et traditionelt banklån, hvor renteindtægter også er skattepligtige.

Det er vigtigt for både långiver og låntager at være fuldt informeret om de skattemæssige implikationer af anfordringslånet. Korrekt håndtering af skat på renteindtægter og udnyttelse af rentefradrag kan have stor betydning for den økonomiske fordelagtighed af et sådant lån. Hos Stadsrevisionen tilbyder vi professionel skatterådgivning. Vi har hjulpet mere end 1200 tilfredse samarbejdspartnere og klienter – skal vi også hjælpe dig?

Har du brug for professionel skatterådgivning?

Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet professionel støtte og rådgivning.

Årlig nedskrivning af lånebeløbet i et anfordringslån

I forbindelse med et anfordringslån kan parterne vælge at nedskrive gælden årligt med et beløb, der svarer til den aktuelle sats for afdragsfrie pengegaver. Dette innovative træk ved anfordringslån gør det muligt for gælden gradvist at blive reduceret år for år, uafhængigt af om der faktisk foretages afdrag på lånet.

Det årlige beløb for afdragsfrie pengegaver giver långiver og låntager en unik mulighed for at håndtere lånet fleksibelt. Det er dog vigtigt, at parterne ikke aftaler automatisk nedskrivning af gælden i forvejen. I stedet skal denne aftale fornyes og specificeres hvert år, hvilket sikrer, at begge parter er enige om betingelserne og forbliver i overensstemmelse med gældende lovgivning.

For at formalisere denne aftale, bør parterne årligt foretage en påtegning på gældsbrevet, som klart dokumenterer, at gælden er blevet nedskrevet med det aftalte beløb. Dette sikrer klarhed og juridisk gyldighed i håndteringen af anfordringslånet, og understreger lånebetingelsernes tilpasningsdygtighed.

Denne praksis med årlig nedskrivning i anfordringslån kan betragtes som en attraktiv mulighed for både långiver og låntager, der søger at minimere lånebeløbets størrelse over tid, samtidig med at de udnytter skattemæssige fordele ved afdragsfrie pengegaver.

Vigtigheden af dokumentation for afdrag og nedskrivninger i anfordringslån

Når det kommer til anfordringslån, er det vigtigt at opretholde grundig dokumentation af alle tilbagebetalinger og nedskrivninger. Dette er særligt vigtigt i tilfælde af at långiveren afgår ved døden, før lånet er fuldt tilbagebetalt. I sådanne situationer vil lånet indgå som en del af den afdødes dødsbo.

For at undgå enhver forvirring om størrelsen på den resterende gæld ved långivers død, er det afgørende, at alle transaktioner relateret til anfordringslånet er nøje dokumenteret. Dette inkluderer en præcis registrering af hver enkelt tilbagebetaling samt eventuelle årlige nedskrivninger, som kan have påvirket lånebeløbets størrelse.

Denne dokumentation sikrer, at dødsboets administratorer og arvingerne har en klar oversigt over det udestående beløb på lånet. Uden denne dokumentation kan der opstå misforståelser eller uoverensstemmelser blandt arvingerne, hvilket kan forlænge afviklingen af dødsboet og potentielt føre til juridiske komplikationer.

Derfor er det ikke kun vigtigt at føre nøjagtige optegnelser for hver transaktion knyttet til et anfordringslån, men også at opbevare disse dokumenter på en sikker måde. På denne måde kan alle involverede parter nemt tilgå og verificere oplysningerne, hvis det bliver nødvendigt. 

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om anfordringslån

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et anfordringslån er en type lån, hvor långiver har mulighed for at opsige lånet når som helst med øjeblikkelig virkning, hvilket kræver at låntager tilbagebetaler det fulde beløb inden for en kort tidsperiode, ofte 14 dage. Denne lånetype er kendt for sin fleksibilitet, da låntager også har ret til at tilbagebetale lånet på ethvert tidspunkt uden forudgående aftale om en fast tilbagebetalingsplan.

Et anfordringslån bør indeholde klare vilkår for både tilbagebetaling og eventuelle renter. Det er afgørende at inkludere information om, hvordan og hvornår långiver kan anmode om tilbagebetaling (anfordring), og under hvilke betingelser låntager kan foretage tilbagebetaling. Det er også vigtigt at dokumentere eventuelle aftaler om rentesatser og afdrag, samt at have en procedure for dokumentation af alle transaktioner og ændringer i lånebetingelserne.

Ja, det er op til långiver at bestemme, om der skal være renter på et anfordringslån. Renteaftaler skal specificeres i låneaftalen, og långiver skal betale skat af eventuelle renteindtægter.

Låntager kan fratrække betalte renter på et anfordringslån, ligesom ved andre låneformer med renter. Långiver skal indberette og betale skat af modtagne renteindtægter. Det er en god idé, at begge parter konsulterer en skatterådgiver for at forstå de fulde skattemæssige implikationer.

Nej, der er ikke en øvre grænse for, hvor meget man kan låne gennem et anfordringslån. Dette giver långiver frihed til at yde større beløb, afhængig af personlige relationer og tillid mellem parterne, uden de begrænsninger der normalt er forbundet med traditionelle banklån.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: