Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.8/5 af 115+ tilfredsstillede kunder 

Personalehåndbog skabelon

Vejledning til personalehåndbog

En personalehåndbog er et vigtigt værktøj, der samler virksomhedens regler, politikker og retningslinjer for medarbejderne. Den skaber gennemsigtighed i forhold til, hvad virksomheden forventer af sine ansatte, og hvad medarbejderne kan forvente af virksomheden. Ved at have en klar og struktureret personalehåndbog sikres det, at alle medarbejdere er informeret om de vigtigste aspekter af deres ansættelse.

Hvad er en personalehåndbog?

En personalehåndbog er en samlet guide, der beskriver arbejdspladsens regler, rettigheder og procedurer for medarbejderne. Den sikrer, at alle ansatte har adgang til de samme informationer, så der undgås misforståelser om virksomhedens politikker. Uanset om det handler om arbejdstid, ferie, overarbejde eller brug af IT, er det vigtigt, at medarbejderne ved, hvordan tingene fungerer i virksomheden.

Hvad indeholder en personalehåndbog?

Indholdet af en personalehåndbog kan variere fra virksomhed til virksomhed, men følgende emner er ofte inkluderet:

  1. Værdier
    Virksomhedens værdier danner grundlaget for kulturen på arbejdspladsen og skal fungere som vejledning for alle ansatte i deres daglige arbejde.
  2. Ansættelsesvilkår
    Her beskrives de grundlæggende vilkår for ansættelsen, såsom arbejdstid, pauser, overarbejde, og hvordan løn og pension håndteres.
  3. Ferie og Fridage
    Medarbejderens rettigheder i forhold til ferie, helligdage og andre former for frihed bliver forklaret her. Det er vigtigt at angive, hvordan ferie skal planlægges og godkendes.
  4. Sygdom og Barsel
    Procedurer ved sygdom samt medarbejdernes ret til barselsorlov bør fremgå tydeligt, herunder hvordan man melder sig syg og hvilke dokumentationer, der eventuelt skal fremlægges.
  5. Adfærdsregler
    Dette afsnit dækker blandt andet virksomhedens alkohol- og rygepolitik, så det er klart, hvordan disse emner håndteres på arbejdspladsen.
  6. IT-politik
    Hvordan IT-udstyr må bruges, herunder adgang til internet og sociale medier, skal være klart beskrevet for at sikre ansvarlig brug af virksomhedens ressourcer.
  7. Sundhed og Sikkerhed
    Et sikkert arbejdsmiljø er vigtigt for virksomhedens succes, og derfor bør det beskrives, hvilke tiltag der er iværksat for at sikre medarbejdernes sundhed og sikkerhed.

Hvorfor er en personalehåndbog vigtig?

En personalehåndbog hjælper med at undgå misforståelser og konflikter ved at fastlægge klare regler og politikker for virksomheden. Den gør det også lettere for ledelsen at sikre en ensartet behandling af alle medarbejdere og understøtter virksomhedens professionalisme. Desuden er en personalehåndbog et godt værktøj til onboarding af nye medarbejdere, da den giver et klart billede af virksomhedens værdier og forventninger.

Brug vores personalehåndbog-skabelon

For at gøre det nemmere for dig har vi udarbejdet en skabelon til en personalehåndbog, som dækker alle de væsentlige områder, du bør inkludere. Skabelonen kan tilpasses til din virksomheds specifikke behov og sikrer, at du har en solid basis for at skabe en klar og struktureret personalehåndbog.

Vedlagt finder du vores personalehåndbog-skabelon, som kan downloades og redigeres. Denne skabelon er designet til at hjælpe dig med at få styr på alt fra ansættelsesvilkår til medarbejderadfærd på arbejdspladsen.

Ansvarsfraskrivelse: Denne skabelon har udelukkende til formål at informere og må ikke betragtes som juridisk rådgivning.

Del den her: