Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kontantbetaling privat til privat

Hvidvasklovens §5 pålægger erhvervsdrivende at forbyde accept af store kontantbetalinger, men loven sætter ikke begrænsninger for kontantbetalinger mellem private parter. Det betyder, at man som privatperson lovligt kan modtage betydelige kontantbeløb – men er det en god idé? Læs resten af dette indlæg for at blive klogere på kontant betaling for private og virksomheder.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Er der et loft for, hvor meget man må betale kontant privat til privat?

Selvom der ikke er fastsat lovmæssige begrænsninger for størrelsen på kontantbetalinger privat til privat, er det vigtigt at forstå de potentielle risici. Ved at acceptere kontantbetaling i store mængder, kan du som privat sælger utilsigtet ende som bindeled mellem kriminelle elementer og det finansielle system. Det er derfor vigtigt at overveje sikkerheden ved kontantbetaling. 

Selvom det kan virke fristende at håndtere store summer kontanter, bør man nøje overveje, hvor pengene stammer fra. I tilfælde af at midlerne er erhvervet gennem ulovlige aktiviteter, kan man risikere juridiske konsekvenser som følge af transaktionen.

Fordele ved alternativer til kontantbetaling

I stedet for at stole på kontantbetaling, som kan bære med sig en række risici, er det værd at overveje mere sikre alternativer. Elektroniske betalingsmetoder såsom direkte bankoverførsler tilbyder en mere sikker og verificerbar måde at overføre penge på. Disse metoder minimerer risikoen for at blive involveret i økonomisk kriminalitet, da de tillader en klar sporbarhed af pengestrømmene. En simpel elektronisk straksoverførsel kan verificere, at midlerne ikke er forbundet med ulovlig aktivitet. Endvidere tilbyder et besøg i banken, hvor man kan få hjælp til at overføre penge direkte, en højere grad af sikkerhed sammenlignet med kontantbetaling.

Overvejelser før du accepterer kontantbetaling

Før du beslutter dig for at acceptere kontantbetaling privat til privat, er det vigtigt at overveje flere faktorer. For det første, sikkerheden: Er du tryg ved at håndtere og opbevare store mængder kontanter? For det andet: Er du sikker på, at pengene ikke stammer fra kriminelle aktiviteter? Det er vigtigt at være opmærksom på disse aspekter, da de kan påvirke både din sikkerhed og din juridiske risiko.

Hvad er reglerne for kontantbetaling i erhvervslivet?

Fra den 1. marts 2024 indtrådte der nye strammere regler for erhvervsdrivendes mulighed for at modtage kontanter som betaling. Grænsen for kontantbetaling, også kendt som kontantforbuddet, er reduceret fra 20.000 kr. til 15.000 kr. Dette betyder, at erhvervsdrivende lovligt kun kan modtage op til 14.999 kr. i kontantbetaling for en enkelt transaktion. Overskrides dette beløb med blot én krone, betragtes det som en overtrædelse af loven.

Kontantforbuddet gælder for næsten alle former for virksomheder, uanset ejerstruktur. Dette omfatter både personligt ejede selskaber og andre virksomhedsformer. Dog er finansielle institutioner som banker og sparekasser samt revisorer, som allerede er underlagt hvidvasklovens stringente indberetningskrav, undtaget fra disse regler.

Må man få dele betalingen op i flere rater?

Ifølge gældende regler er det ikke tilladt at opdele betalingen for en enkelt handel i flere rater for at omgå kontantforbuddet. Selvom en kunde køber flere varer samtidigt, og hver vare for sig ligger under loftet på 15.000 kr., betragtes det samlede køb som én handel. Det samlede beløb for denne enkelte transaktion må derfor ikke overstige 14.999 kr.

Hvad er formålet med stramningen af reglerne til kontantbetaling?

Folketingets beslutning om at stramme reglerne for kontantbetaling er et led i bestræbelserne på at bekæmpe hvidvask af penge. Disse regler er ensartede og gælder tværs over erhvervslivet for at sikre en effektiv indsats mod økonomisk kriminalitet. Overtrædelser af kontantforbuddet kan medføre bøder på 25 procent af det beløb, der overstiger grænsen, med en minimumsbøde på 10.000 kr.

Hvad er konsekvenserne ved at modtage større kontantbeløb?

Banker har et særligt ansvar under hvidvaskloven til at sikre, at større kontantindbetalinger er veldokumenterede. Dette ansvar gælder også, når der indbetales flere mindre beløb, som samlet set nærmer sig eller overskrider grænsen for kontantloftet. At omgå dette ved at modtage større kontantbetalinger uden tilstrækkelig dokumentation kan føre til alvorlige juridiske konsekvenser.

Er du usikker på, hvordan du korrekt skal dokumentere og bogføre dine regnskaber? Hos Stadsrevisionen har vi ekspertisen til at hjælpe dig. Bogføring er afgørende for effektiv økonomisk styring i enhver virksomhed, og det behøver hverken at være omkostningsrigt eller kompliceret. Med brugen af avancerede digitale bogføringssystemer kan du både spare tid og penge, mens du sikrer præcise og detaljerede finansielle rapporter.

Mangler du skræddersyet rådgivning til din virksomheds bogføring?

Kontakt os – en af Danmarks bedst bedømte regnskabsvirksomheder – for hjælp.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Eksempel på kontantforbuddet

Et konkret eksempel på anvendelsen af kontantforbuddet kunne være en hundeavler, der sælger en hund for mere end 15.000 kr. Ifølge de nye regler kan avleren ikke lovligt modtage hele købesummen i kontanter. Avleren skal anmode kunden om at foretage en elektronisk overførsel for det beløb, der overstiger 14.999 kr. Hvis kunden insisterer på at benytte kontantbetaling alene, er avleren i sin gode ret til at afvise at gennemføre salget uden at det betragtes som en misligholdelse af handelsaftalen.

Hvad er hvidvaskningsloven?

Hvidvaskningsloven spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af sort arbejde og hvidvask af penge. Lovens primære formål er at sikre, at alle økonomiske transaktioner foregår gennem regulerede kanaler, hvilket reducerer mulighederne for skatteunddragelse og finansiering af ulovlige aktiviteter. For både virksomheder og private personer fastsætter loven øvre grænser for, hvor meget man må modtage eller betale i kontanter for et givent arbejde eller tjeneste. Overtrædelse af disse regler kan resultere i betydelige bøder.

Sort arbejde anses for at være skadeligt for samfundet, idet det underminerer det offentliges evne til at opkræve skatter og afgifter korrekt. Et eksempel kunne være en situation, hvor en husejer betaler en tømrer en stor del af vedkommendes løn i kontanter for at omgå skattesystemet. Dette er nu mere synligt og reguleret end tidligere takket være skærpede regler i Hvidvaskningsloven.

Over tid er Hvidvaskningsloven blevet strammet for at sikre, at både virksomheder og private ikke har mulighed for selv at bestemme, hvor meget de ønsker at betale kontant for udførte arbejder eller tjenester. Disse begrænsninger er indført for at forhindre økonomisk kriminalitet og sikre et mere transparent økonomisk miljø.

8.000 kroners grænse for betalinger

Ud over det generelle kontantforbud på 20.000 kr., eksisterer der en specifik regel for erhvervsmæssige indkøb, som sætter grænsen på 8.000 kr. inklusive moms for køb af varer eller tjenester. Erhvervsdrivende skal være opmærksomme på, at når de køber varer eller ydelser for mere end 8.000 kr. inklusive moms, skal transaktionen rapporteres til SKAT.

Betaler en virksomhed mere end dette beløb i kontanter uden korrekt indberetning, kan de ikke fradrage udgiften i deres regnskab. Desuden kan virksomheden blive holdt ansvarlig for at betale den moms, som leverandøren burde have indberettet og betalt. Dette understreger vigtigheden af at følge reglerne for at undgå både juridiske og finansielle konsekvenser.

Hvor mange kontanter må man modtage privat og erhverv?

Reglerne for kontantbetaling gælder ensartet på tværs af alle virksomhedstyper. En erhvervsdrivende må ikke acceptere mere end 14.999 kr. i kontanter for en enkelt arbejdsydelse. Denne grænse gælder også, selvom betalingen opdeles i flere rater.

Hvad er straffen for at overtræde Hvidvaskningsloven?

Overtrædelse af Hvidvaskningsloven medfører alvorlige konsekvenser. Denne strenge lovgivning sikrer, at både private og virksomheder overholder reglerne for kontantbetaling og andre økonomiske transaktioner. Hvis du eller din virksomhed medvirker til hvidvaskning af penge, kan dette resultere i betydelige bøder samt personlig straf for de ansvarlige ledere, hvis de er vidende om ulovlighederne. For ledere og højtstående medarbejdere, som er direkte involveret, kan straffen indebære en bøde på op til 10 % af den totale bøde, som virksomheden idømmes.

Vil du gerne sikre dig og din virksomhed imod bøder relateret til regnskab? Stadsrevisionens erfarne team af revisorer er eksperter i at udforme og revidere dine finansielle rapporter for at sikre, at de præcist afspejler din virksomheds eller din personlige økonomi. Vi påtager os ansvaret for at dine finansielle dokumenter er korrekte, og at de indsendes rettidigt til Erhvervsstyrelsen. Dette sikrer, at du undgår potentielle bøder og andre juridiske konsekvenser.

Ønsker du professionel hjælp til din virksomhed?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med certificeret og specialiseret faglighed.

Ansvar og forpligtelser for revisorer under Hvidvaskningsloven

Som revisor er du dybt involveret i dine klients økonomiske aktiviteter og har derfor en vigtig rolle i at opdage og rapportere eventuelle uregelmæssigheder. Det er din pligt ikke kun at overvåge og rapportere mistænkelige aktiviteter til de relevante myndigheder, men også at sikre, at al nødvendig dokumentation og legitimation indsamles, når du udfører regnskabsmæssige opgaver eller revisioner. 

Lignende regler gælder for andre fagprofessioner såsom ejendomsmæglere og advokater, som ligeledes har underretningspligt ifølge Hvidvaskningsloven. Disse professioner er forpligtet til altid at indhente og verificere den nødvendige dokumentation og legitimation fra deres klienter for at sikre, at alle transaktioner overholder lovens krav. Ved at gøre dette bidrager de aktivt til at forhindre økonomisk kriminalitet og styrker integriteten af de finansielle markeder.

Kan man forebygge hvidvask ved at betale digitalt?

Når en virksomhed afregner mere end 10.000 kr. inklusiv moms for en vare eller tjeneste kontant, mister den muligheden for at få skattemæssigt fradrag for dette køb. Derudover, hvis leverandøren undlader at betale den nødvendige skat og moms, kan virksomheden ende med at skulle hæfte for denne manglende betaling. Det understreger risikoen ved at benytte kontantbetaling i erhvervsmæssige sammenhænge, især ved større transaktioner.

For at undgå sådanne risici anbefales det kraftigt at benytte digitale betalingsformer såsom kreditkort, direkte bankoverførsler, eller endog betalinger foretaget via finansielle institutioner som posthuse eller banker. Alternativt kan kontantkøb stadig indberettes digitalt til SKAT inden for 14 dage efter transaktionen og senest en måned efter modtagelsen af fakturaen. Dette giver SKAT mulighed for at verificere sælgerens identitet og sikre, at transaktionen ikke involverer udeklarerede eller “sorte” penge.

Denne beløbsgrænse på 10.000 kr. gælder uafhængigt af, om betalingen for en vare eller tjeneste sker i én omgang eller over flere omgange. For eksempel, hvis en virksomhed betaler løbende for tjenester som rengøring eller plantepleje, og det samlede beløb over et år overstiger 10.000 kr., er det afgørende at foretage disse betalinger digitalt. Dette ikke kun for at opretholde retten til skattemæssige fradrag, men også for at styrke gennemsigtigheden og reducere risikoen for økonomisk ansvar over for skattemyndighederne.

Hvad gør man ellers for at mindske hvidvask?

For at styrke indsatsen mod hvidvask af penge har Nationalbanken truffet en markant beslutning om at udfase 1.000 kr. sedlen. Denne seddel vil ikke længere være gyldig som betalingsmiddel efter den 31. maj 2025. I takt med denne ændring, vil også ældre udgaver af sedlen gradvist blive fjernet fra omløb. Dette tiltag er en del af en bredere strategi for at reducere risikoen for økonomisk kriminalitet forbundet med store kontantbeløb.

Borgere, der besidder disse sedler, har mulighed for at indbetale dem til deres konto via kontantautomater over hele landet indtil udløbsdatoen. Det er vigtigt at bemærke, at alle butikker er forpligtede til at acceptere 1.000 kr. sedler som lovligt betalingsmiddel indtil de officielt udfases. Efter denne dato kan sedlerne stadig beholdes som samleobjekter, men de vil miste deres værdi som betalingsmiddel.

Hvorfor går det ud over hvidvaskreglerne?

Politiet har identificeret, at 1.000 kr. sedlen ofte benyttes i forbindelse med økonomisk kriminalitet mere end andre pengesedler. Dette skyldes, at pengesedler med høj værdi gør det lettere at transportere store beløb diskret. Derfor ses udfasningen som en effektiv måde at begrænse mulighederne for ulovlige transaktioner.

Både for privatpersoner og for butiksejere er det vigtigt at være opmærksom på, at kriminelle kan forsøge at udnytte denne overgangsperiode til at skille sig af med store mængder 1.000 kr. sedler. Dette kan ske gennem diverse transaktioner såsom køb af luksusvarer som ure, møbler, biler eller lignende. Således kan det være afgørende for både privatpersoner og erhvervsdrivende at være ekstra opmærksomme og sikre, at de ikke utilsigtet bliver en del af hvidvaskningskæden.

Samtidig er der ingen øvre grænse for, hvor meget en privatperson må modtage i kontantbetaling. Det er dog afgørende at være opmærksom på risikoen ved at håndtere store kontantbeløb, især i lyset af de nye regler og de potentielle konsekvenser af at involvere sig i transaktioner, der kan være relateret til økonomisk kriminalitet.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om kontantbetaling privat til privat

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Der er ingen øvre grænser for beløb, du som privatperson må betale i kontantbetaling privat til privat. Lovgivningen stiller ikke specifikke krav til maksimumsgrænsen for kontantbetalinger mellem private personer. Det er dog vigtigt at være opmærksom på de generelle regler omkring hvidvaskning, som kan påvirke store kontanttransaktioner.

Som privatperson kan du tage imod enhver mængde i kontantbetaling fra en anden privatperson. Der er ikke fastsat nogen specifik grænse for, hvor meget du må modtage i kontantbetaling. Det er afgørende at sikre, at alle store kontanttransaktioner er lovlige og ikke forbundet med ulovlige aktiviteter.

I 2024 er der ingen nye begrænsninger specifikt angivet for kontantbetaling privat til privat. Derfor er der stadig ingen lovmæssig grænse for, hvor meget man må betale i kontantbetaling mellem private. Det anbefales stadig at være opmærksom på alle transaktioner for at sikre, at de ikke involverer penge fra kriminelle kilder.

Du må modtage et ubegrænset beløb i kontanter som privatperson. Det er vigtigt at huske, at selvom der ikke er fastsatte grænser for modtagelse af kontantbetaling, skal store beløb kunne dokumenteres og forklares ved forespørgsel fra myndighederne, især hvis de overskrider visse skønsmæssige beløb.

Når du modtager store beløb i kontantbetaling som privatperson, er det vigtigt at overveje de skattemæssige konsekvenser. Selvom kontantbetaling mellem private ikke typisk skal rapporteres, hvis den ikke overskrider visse grænser, skal indkomster fra f.eks. salg af personlige ejendele eller ydelser i visse tilfælde opgives til skattemyndighederne. Det er vigtigt at holde sig informeret om de gældende skatteregler for at undgå problemer med skattemyndighederne relateret til kontantbetaling.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: