Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

B-honorar

I dette blogindlæg tjekker vi alle aspekter af b-honorar: fra dets definition og oprindelse, til hvordan det udbetales, beregnes, og beskattes. Vi vil også guide dig gennem processen for korrekt indberetning af b-honorar. Vi har samlet den vigtige information, der giver svar på hyppige spørgsmål som “Hvad betyder ordet b-honorar?”, “Hvordan udbetales og beskattes b-honorar?”, samt “Hvordan beregner man korrekt b-honorar?”. Vores mål er at klæde dig på med viden, uanset om du modtager eller udbetaler dette honorar.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et B-honorar?

B-honorar repræsenterer en specifik form for betaling, som du modtager for udførelse af arbejde. Denne betalingsmetode anvendes typisk til aflønning for særlige opgaver eller projekter, og ikke mindst når arbejdet udføres uden for den normale beskæftigelse eller som en del af din fritidsaktivitet. For freelancere og dem, der ikke er permanent ansatte, men arbejder på projektbasis, er B-honorar en almindelig form for indkomst. Dette b-honorar fungerer som en kompensation for indsendte fakturaer til klienten for det leverede arbejde.

B-honorar, der ofte betragtes som en fleksibel indkomstmodel, er især udbredt blandt freelancere, konsulenter og individuelle arbejdstagere, der ikke er ansat i en fast del af en virksomhed. Det er vigtigt at huske, at når et B-honorar udbetales, er der ikke automatisk trukket skat eller arbejdsmarkedsbidrag. Det pålægger modtageren et ansvar for selv at afregne disse bidrag. Dette vil vi guide dig igennem. 

B-honorar kaldes også for b-indkomst og indebærer indkomster, hvoraf skat og arbejdsmarkedsbidrag ikke er forudbetalt. Dette omfatter indtægter som selvstændig virksomhedsejer eller som modtager af b-honorarer. Det er dit eget ansvar at sikre, at skat og arbejdsmarkedsbidrag bliver betalt korrekt.

På trods af at modtageren skal stå for betaling af skat og bidrag, har udbetaleren af B-honoraret en pligt til at indberette disse udbetalinger til de skattemæssige autoriteter. Det vil sige, at det også er vigtigt for dig som virksomhedsejer at have styr på B-honorar. 

Vi, i Stadsrevisionen, har branchebestemte revisorer, så det matcher dig og dine behov. Har du brug for hjælp til f.eks. at få styr på dine b-honarer – uanset om du er modtager eller udbetaler? Så står vi klar til at hjælpe dig.

Er du klar til professionel hjælp ift. b-honarer?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp til netop dine behov.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvem modtager et B-honorar?

Det er komplekst at afgrænse en præcis gruppe af personer som modtagere af B-honorar, da det spænder bredt over forskellige arbejdsformer og situationer. Generelt anses man for at være modtager af B-honorar, hvis man modtager betaling for ydelser, der ikke er direkte tilknyttet ens primære ansættelsesforhold. Dette inkluderer arbejde som selvstændig i en enkeltmandsvirksomhed eller situationer, hvor man ikke har en fast løn, men derimod indtægter baseret på virksomhedens klienters behov og antallet af opgaver, man udfører.

Det er muligt at være lønmodtager, selvstændig erhvervsdrivende og b-honorarmodtager samtidigt. Dette skyldes, at b-honorarer typisk betales for ydelser, der ligger uden for det normale arbejdsforhold eller den selvstændige virksomheds rammer. Overgangen fra b-honorarmodtager til selvstændig erhvervsdrivende sker, når du begynder at udstede fakturaer til dine kunder for dit arbejde. Det markerer en ændring i ens erhvervsstatus.

Hvordan udbetales et B-honorar?

Når du som arbejdsgiver vælger freelancearbejdskraft, såsom en webudvikler til at opsætte din hjemmeside eller en journalist til at facilitere en workshop, indebærer dette typisk en aftale om udbetaling af b-honorar. For freelancere uden et registreret CVR-nummer, som derfor ikke kan fremsende en faktura, foregår udbetalingen direkte til personens CPR-nummer. Arbejdsgiverens ansvar begrænser sig til at indberette det udbetalte bruttobeløb til SKAT.

På modtagerens side ligger ansvaret for at angive indkomsten til SKAT. B-honorar betragtes som B-indkomst, hvilket betyder, at både arbejdsmarkedsbidrag og skat af beløbet skal betales af modtageren, på samme måde som ved almindelig lønindkomst. Den specifikke behandling af b-honoraret afhænger af dets andel af den samlede indkomst.

Hvordan beskattes et b-honorar?

B-honorar klassificeres som B-indkomst, og modtagelsen heraf medfører betaling af både arbejdsmarkedsbidrag og skat, på lige fod med lønindkomst. Da skatten ikke trækkes automatisk før udbetaling, er det afgørende, at du som honorarmodtager fører nøje regnskab med dine indtægter og udgifter for selv at indberette disse.

Du har mulighed for at trække visse udgifter fra, der direkte relaterer sig til udførelsen af honorararbejdet, såsom rejseomkostninger eller specialudstyr. Det er vigtigt, at udgifterne ikke overstiger honorarets størrelse, og at du kan fremvise dokumentation for disse.

Skattemæssigt afhænger behandlingen af dit b-honorar af din samlede indkomst. Hvis du også modtager en lønindkomst, vil skattetrækprocenten for dit b-honorar normalt matche denne. For dem, hvis eneste indkomst er fra b-honorar, varierer skattetrækprocenten efter det totale beløb, du tjener herfra. Overskrider du en indtjening på 50.000 kr. årligt fra b-honorar, anses du i nogle tilfælde for at være momspligtig, idet du bliver anset for at være selvstændig erhvervsdrivende. Der findes dog undtagelser for visse grupper, herunder journalister, skuespillere, musikere, journalister, oversættere, bloggere, foredragsholdere (uden for undervisningssektoren), scenekunstnere og forfattere, som ikke nødvendigvis bliver momspligtige, selv ved en indkomst over dette beløb.

Hvor stammer ordet B-honorar fra?

B-honoraret har, ligesom mange ord i det danske sprog, sine rødder i Latin. Ordet “honorar” stammer fra det latinske “honorarium”, afledt af “honor”, som betyder ære eller hæder. Dette sprogoprindelige aspekt understreger værdigheden og respekten forbundet med modtagelsen af et b-honorar.

Hvordan beregnes B-honorar?

Som modtager af et b-honorar er det dit ansvar at afregne både B-skat og AM-bidrag af din indtægt. Dette kan gøres nemt ved at benytte betalingsmetoder som dankort eller netbank. For at udregne dit AM-bidrag, trækkes 8% fra din samlede B-indkomst. Dernæst beregnes B-skatten, minus AM-bidraget, ved at anvende din trækprocent fra forskudsopgørelsen. Summen af B-skatten og AM-bidraget udgør det beløb, du skal indbetale til Skattestyrelsen.

Et konkret eksempel på en udregning af b-honorar

Forestil dig, at du har modtaget et b-honorar på 1.500 kr. Med en trækprocent på 38% på din forskudsopgørelse, skal du afregne samlet 645 kr. i B-skat og AM-bidrag af dette honorar. Denne sum afrundes til nærmeste hele krone og indbetales via Skattestyrelsens hjemmeside.

Kategori

Beløb i kr.

Am-bidrag: 1.500 kr. (B-indkomst) x 8% (AM-bidrag) = 

120 kr.

Skat: 1.380 kr. (B-indkomst – AM-bidrag) x 38% (trækprocent) =

524,40 kr. 

Betaling i alt: 120 kr. (AM-bidrag) + 524,40 kr. (skat) =
Beløbet rundes op til hele kr. 

645 kr.

I dette eksempel ville du skulle betale B-skat og am-bidrag på i alt 645 kr. af dette B-honorar. Beløb skal altid rundes op til hele kr. Betalingen kan ske med dankort eller via netbank via Skat.dk’s hjemmeside.

Hvordan indberetter man et b-honorar?

Betaling ved fast B-indkomst

For en regelmæssig B-indkomst kan du nemt indberette indkomsten på din forskudsopgørelse, eksempelvis i felt 210 for honorarer, eller felt 207 for specifikke typer af indkomster. Dette beløb føres direkte over til din årsopgørelse før fradrag for AM-bidrag. Ved at justere din forskudsopgørelse, sørger Skattestyrelsen for at tilpasse din skattebetaling gennem enten trækprocenten eller månedsfradraget. Hvis der er yderligere skat at betale, modtager du et indbetalingskort.

Betaling af B-skat sker i ti månedlige rater med undtagelse af juni og december. Disse betalinger kan du nemt tilmelde via din bank eller netbank.

Betaling af skat ved B-indkomst som engangsbeløb

Modtager du din B-indkomst som et engangsbeløb, har du mulighed for at betale skat og AM-bidrag direkte med dankort eller netbank. Alternativt kan du justere din forskudsopgørelse i felt 210 eller 207 med det forventede honorar for året.

Billedguide til betaling af B-honarer

Trin 1: Klik på ‘Betal skat’

B-honarer

Trin 2: Klik på ‘Betal B-skat’

Betal restaskat

Trin 3: Så er du klar til at betale!

Betal B-skat

Er der et maksimum for, hvad jeg må modtage i b-honorar?

At modtage b-honorar åbner for muligheden for selv at sætte værdi på dine ydelser, svarende til det niveau af selvstændighed, som dette honorar typisk forbindes med. Ofte vil en b-honorarmodtager anmode om en højere betaling end det, som ville være gældende under et traditionelt ansættelsesforhold, på grund af de unikke færdigheder de bringer til bordet og de omkostninger, de selv dækker i forbindelse med arbejdet. Der findes dog visse professioner, hvor b-honoraret er prædefineret, eksempelvis for censorer ved akademiske institutioner som gymnasier og universiteter.

Sådan indberetter du B-honorar som arbejdsgiver

Arbejdsgivere pålægges et ansvar for at indberette udbetaling af b-honorarer. Da modtageren af et b-honorar selv er ansvarlig for afregning af skatter og bidrag, skal arbejdsgiveren blot sørge for udbetaling af det fulde beløb. Herefter er det op til modtageren at håndtere den videre proces med skattevæsenet.

For at indberette et b-honorar korrekt, er det nødvendigt først at registrere sig som arbejdsgiver på virk.dk, hvorefter indberetningen kan foretages via Skattestyrelsens online platform.

Har du stadig brug for hjælp? Hos Stadsrevisionen har vi hjulpet +1200 tilfredse klienter og tilbyder altid tilfre1dshedsgaranti, og vi står også klar til at hjælpe dig.

Mangler du hjælp ift. b-honarer, bogføring eller andet?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp til netop dine behov.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om B-honorar

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

B-honorar er en form for betaling, som typisk modtages for særlige opgaver eller projekter udført uden for den almindelige ansættelse. Det omfatter freelancearbejde og opgaver udført som selvstændig, hvor modtageren har ansvar for selv at afregne skat og arbejdsmarkedsbidrag af det modtagne honorar. B-honorar adskiller sig fra traditionel løn ved, at det ikke automatisk inkluderer fradrag for skat og bidrag.

I princippet er der ikke et fastsat loft over, hvor meget man må tjene i B-indkomst. Modtagere af b-honorar sætter ofte deres egne takster baseret på deres unikke færdigheder og de omkostninger, de dækker i forbindelse med udførelsen af arbejdet. Dog kan visse professioner have forudbestemte satser for b-honorarer.

Størrelsen på et b-honorar kan variere og afhænger ofte af den enkelte modtagers vurdering af deres ydelse samt aftalen med arbejdsgiveren. For nogle professioner kan der eksistere standardiserede honorarsatser, men generelt er b-honorarer forhandlingsbare mellem arbejdsgiver og modtager.

B-skat beregnes som en procentdel af din B-indkomst efter fradrag af 8% AM-bidrag. Procentsatsen for B-skat bestemmes af din individuelle trækprocent, som findes på din forskudsopgørelse fra Skattestyrelsen. Den nøjagtige sum af B-skat, du skal betale, afhænger derfor af dit samlede honorar og din personlige skattesituation.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: