4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Freelance
Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder
Freelance - Hvordan defineres det?
En freelance-professionel er en individuel ekspert, der selvstændigt tilbyder sin ekspertise inden for et bestemt fagfelt. Som freelance-operatør agerer man som en uafhængig forretning, hvor firmaer kan indkøbe ens tjenester. Således bliver en freelance-person ikke permanent ansat i virksomheder, men samarbejder typisk på projektbasis for at løse en bestemt opgave.
Hvordan arbejder en freelance-specialist?
Der er freelance-eksperter inden for utallige discipliner. Eksempler herpå kan være kodning, redigering eller billedtagning. Forretninger engagerer sådanne freelancere for at gennemføre specifikke opgaver indenfor deres speciale felt.
For at give et billede: En freelance softwareudvikler kan blive ansat til at skabe eller forbedre et softwareværktøj for en bestemt virksomhed. En sådan opgave er ofte defineret af en tidsramme og er unik.
Som freelance-professionel har man derfor chancen for at samarbejde med en mangfoldighed af klienter inden for diverse sektorer.
Hvordan virker freelance-arbejde?
Som freelance-ekspert har du friheden til selv at vælge dine arbejdstider og mængden af arbejde. Mange anser freelancing som en sideløbende beskæftigelse til deres primære job, da indkomsten kan være uforudsigelig.
Når du som freelancer engageres af en forretning, er det klogt at formalisere forholdet med en aftale. Dette sikrer, at begge parter er klare over opgavens betingelser og forventninger.
Desuden er du ansvarlig for dit eget regnskab. Freelancere får typisk ikke en traditionel løn, men honoreres for deres tjenester. Som freelancer bærer du ansvaret for at kalkulere og rapportere de nødvendige skattebetalinger.
Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Pros og cons ved freelancing
En klar fordel ved at operere som freelancer er, at du er din egen leder. Det giver dig friheden til at bestemme over din kalender og at arbejde, hvor og hvornår det passer dig. Desuden fastsætter du selv din takst, og enhver indtjening er din at disponere.
Et yderligere plus ved freelancing er muligheden for at specialisere sig i det, du er mest passioneret omkring, og centrerer dine opgaver omkring dette.
Dog, som freelancer, bærer du også ansvaret for din forretningens trivsel. Det betyder, at du selv skal finde kunder, sætte penge til side til uforudsete udgifter som sygedage og sikre, at dit regnskab er opdateret og korrekt.
Hvordan udregner man skatten som freelance-specialist?
Skatten for en freelancer bestemmes ud fra ens angivne trækprocent (som findes i forskudsopgørelsen) sammen med et 8% AM-bidrag. Lad os tage et eksempel:
Du får en indtjening på 10.000 kroner som B-indkomst.
Der skal betales 8% i AM-bidrag.
10.000 x 0,08 = 800 kr.
Dette repræsenterer det AM-bidrag, du skal afregne. Denne sum trækkes fra din oprindelige B-indkomst på 10.000 kroner:
10.000 – 800 = 9.200 kr.
Dette beløb, 9.200 kroner, er din skattepligtige indkomst efter AM-bidraget. Det er ud fra disse 9.200 kroner, at skatten udregnes. Såfremt din trækprocent for eksempel er sat til 40%, ser udregningen således ud:
9.200 x 0,4 = 3.680 kr.
Dermed er skatten opdelt som følger:
AM-bidrag: 800 kr.
B-skat: 3.680 kr.
TOTAL SKAT = 800 + 3.680 kr. = 4.480 kr.
Forskellen mellem en freelancer og en iværksætter
At være en freelancer og en iværksætter har visse ligheder. I begge roller styrer du selv skuden og har ansvaret for at finde kunder og opgaver til din forretning.
For de fleste freelancere handler det primært om friheden til at kontrollere egen kalender og autonomi i beslutninger om, hvor og hvornår man vil arbejde. For iværksættere er drivkraften derimod ofte at opnå vækst, ansætte flere medarbejdere og potentielt på et tidspunkt drage fordel af at overdrage virksomheden.
Otte trin til at blive en succesfuld freelancer
Nu hvor du har fået et indblik i den spændende verden af freelancing, lad os tage et kig på, hvordan du kan komme godt fra start med 8 trin, der kan lede dig mod succes.
- Sæt klare mål
Inden du springer ud i freelance-livet, er det vigtigt at reflektere over, hvad du ønsker at opnå. Hvordan definerer du succes? Er det høje indtægter, fleksibilitet i hverdagen eller noget helt tredje? Start med at spørge dig selv:
- Er freelancing en ekstra indkomstkilde, eller vil jeg gøre det til min primære beskæftigelse?
- Motiveres jeg mest af økonomisk gevinst, frihed eller noget helt andet?
- Har jeg den nødvendige selvdisciplin til freelancelivet?
- Hvorfor ønsker jeg at være freelancer?
Dine svar vil guide dig på vejen og hjælpe med at holde fokus.
- Spar op inden du starter
Som freelancer kan indtægter være uforudsigelige, især i starten. Forbered dig på perioder uden opgaver ved at have en buffer på mindst 3-6 måneders leveomkostninger. Dette giver dig en sikkerhed, så du kan navigere i de udfordrende tider og vælge opgaver, der passer bedst til dig.
- Kend dit produkt
Det første skridt i din freelance karriere er at identificere og definere, hvad det præcis er, du tilbyder. Kunden søger sjældent efter generelle løsninger, så det er essentielt at finde din niche indenfor dit fagområde.
Det er vigtigt at vælge en niche, hvor efterspørgslen er høj, og hvor du kan levere en høj kvalitet. Mange potentielle freelancere holder sig tilbage på grund af usikkerhed omkring deres færdigheder. Hvis du kan genkende denne følelse, bør du sætte en pris, der afspejler dit nuværende niveau, og komme i gang. Erfaring er ofte den bedste lærer.
At specialisere sig som freelancer byder på mange fordele:
- Mulighed for at opkræve højere priser
- Mere effektiv markedsføring af dine ydelser
- Nemmere at blive anerkendt som ekspert indenfor dit område
- Større potentiale for henvisninger, da kunder præcist ved, hvad du tilbyder og kan.
- Fokuser på dine kompetencer
Selvom “learning by doing” er en god tilgang, er det afgørende, at du allerede besidder grundlæggende færdigheder inden for dit valgte område. Derfor er det en god idé løbende at opdatere og forbedre dine kompetencer. Udnyt de utallige ressourcer til rådighed online, som blogs, YouTube, og bøger, der kan hjælpe dig med at blive skarpere. Online kurser er en fremragende måde at lære og udvide dine færdigheder på.
- Kend din målgruppe
Selv den mest dygtige freelancer vil kæmpe, hvis de ikke ved, hvor og hvordan de skal finde kunder. Når du har defineret din niche, skal du identificere og forstå din målgruppe. Dette indebærer at kende deres behov, ønsker og udfordringer. Sørg for aktivt at positionere dig selv foran potentielle kunder ved netværk, research, kold opkald eller e-mails, samarbejde med kolleger, og ved at være aktiv på freelance platforme.
- Fremvis en imponerende portefølje
En stærk portefølje er din billet til succes i freelancer verdenen. Det er gennem din portefølje, at potentielle kunder vil vurdere din ekspertise og troværdighed. Din portefølje bør:
- Vise din faglige dygtighed og ekspertise.
- Fremhæve relevante erfaringer og succeser.
- Gengive din personlige og professionelle brand.
- Præsentere casestudier, kvantitative resultater, arbejdsprøver, anbefalinger, og mock-ups.
- Gøre det nemt for potentielle kunder at kontakte dig.
Hvis du endnu ikke har noget arbejde at vise, kan du bruge andres arbejde som inspiration, men husk at gøre det klart, at det ikke er dit eget. En stærk portefølje kan være din største allierede, især når du lige er startet og ikke har mange referencer eller tidligere kunder at falde tilbage på.
Din portefølje er ikke blot en samling af dit arbejde; den er et værktøj, der skal informere, engagere og overbevise potentielle kunder om, at du er den rette til jobbet. Derfor skal du sørge for omhyggeligt at udvælge, hvad der skal med i din portefølje, og hvordan det præsenteres bedst muligt.
- Forfat overbevisende tilbud
Når du først har identificeret potentielle kunder, er dit tilbud din chance for at skille dig ud og overbevise dem om, at du er det rette valg. Et velkonstrueret tilbud ikke kun præsenterer prisen, men skitserer også din forståelse for klientens behov, og hvordan du agter at løse deres problem. Det er essentielt at skræddersy dit tilbud til den enkelte klients behov. For at gøre dit tilbud endnu mere personligt, kan du vedhæfte en videooptagelse, hvor du præsenterer dig selv og gennemgår tilbuddet. Brug værktøjer som Loom til dette formål. Dette lille ekstra skridt kan vise, at du er engageret og professionel.
- Lever kvalitet konsekvent
Dit omdømme som freelancer afhænger stærkt af de resultater, du leverer. At afslutte opgaver til tiden, med høj kvalitet, og præcis som klienten ønskede, er altafgørende. Hvis du kan overgå kundens forventninger, vil det positionere dig som en værdifuld samarbejdspartner, hvilket kan føre til mere arbejde og henvisninger. For at sikre kvalitet leveringer:
- Vær grundig med dit arbejde og sikre, at det lever op til både dine og klientens standarder.
- Hold linjerne for kommunikation åbne og vær tilgængelig for feedback og rettelser.
- Arbejd på at opbygge et stærkt, tillidsfuldt forhold til dine kunder gennem konsistent og høj kvalitet.
- Overvej muligheder for at tilbyde yderligere værdi, som kan gavne klienten og styrke jeres arbejdsforhold.
Husk, at dit omdømme som freelancer vokser med hver vellykket leverance. Gode anmeldelser, henvisninger og tilbagevendende kunder er livsnerven i en freelancers karriere. Derfor er det vigtigt altid at stræbe efter at levere dit bedste arbejde, uanset projektets størrelse eller klientens prestige.
Salg af virksomhed, opkøb & fusioner
Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.
FAQ om Freelance
Hvem er en freelancer?
En freelancer er en individuel specialist, som man kan indgå aftale med, når man enten mangler tid eller den nødvendige ekspertise til en given opgave. Typisk hyres en freelancer for en bestemt opgave over en bestemt tidsramme, så det er ikke det samme som en fastansat.
Skulle en freelancer udføre identiske opgaver for den samme virksomhed månedligt, kan det blive vurderet af Skattestyrelsen som en regulær ansættelse.
Mange freelancere driver deres egen enkeltmandsvirksomhed, men der findes også freelancere, som arbejder uden en formel virksomhedsstruktur og modtager betaling via B-skat eller som honorar.
Hvordan starter man som freelancer?
At starte som freelancer er en simpel proces. Det første skridt kan være at etablere en virksomhedsform, for eksempel en enkeltmandsvirksomhed, og dernæst finde kunder, der har brug for din ekspertise.
For professioner som tekstskrivning eller softwareudvikling er de primære værktøjer ofte ikke mere avancerede end en computer. Men hvis dit freelance-arbejde involverer fysiske produkter eller ydelser, kan opstarten være lidt mere udfordrende og tage længere tid.
Din bank vil typisk anbefale, at du åbner en erhvervskonto. Desuden vil det være en god idé at investere i et regnskabsprogram, der assisterer dig i den daglige bogføring og regnskabsføring.
Hvordan indgår man aftale med en freelancer?
Når du tager en freelancer ombord, ansætter du dem teknisk set ikke på samme måde som en fastansat. Ved fastansættelse følger en række forpligtelser som løn, pension og andet. Med en freelancer indgår du derimod en aftale om specifikke opgaver, og i stedet for at håndtere lønudbetalinger modtager du en faktura for det udførte arbejde.
For at indgå en aftale med en freelancer bør du udarbejde en kontrakt, der detaljeret beskriver opgaven. Kontrakten behøver ikke være omfattende, men det er vigtigt at præcisere forventningerne, så begge parter har klarhed over leveringskrav og betalingsbetingelser, og derved undgår misforståelser.
Hvad kan en freelancer forvente at tjene?
Freelanceres indkomst varierer betydeligt. En god tommelfingerregel er at fastsætte en timepris, der er omkring 2,5 gange højere end den standard timeløn, der er gældende i den pågældende branche.
Hvis du ønsker et overblik over, hvad du potentielt kan tjene som freelancer, kan du lave en simpel beregning. Lad os sige, at du ønsker en månedsløn på 35.000 kr. For at finde din timepris skal du dele dette beløb med antallet af timer, du forventer at fakturere i løbet af måneden. Husk at tage højde for den tid, der går med administrative opgaver, som tilbudsgivning, bogføring og efteruddannelse, hvor du ikke kan sende en faktura. Herefter multiplicerer du dette tal med 2,5 for at finde den timepris, du skal have for at nå din målløn.
Selvom denne beregning kan resultere i en tilsyneladende høj timepris, skal du huske, at du som freelancer selv står for alle udgifter og skat, i modsætning til traditionelle lønmodtagere.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Del den her: