Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Virksomhedsskat

Virksomhedsskat refererer til den skat, som en virksomhed er forpligtet til at betale.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er virksomhedsskat?

Virksomhedsskat refererer til den skat, som en virksomhed er forpligtet til at betale. 

Det er vigtigt at adskille virksomhedsskat fra begrebet virksomhedsskatteordningen, da virksomhedsskat generelt dækker over den skat, en virksomhed skal afregne til staten.

Som virksomhedsejer, hvis din virksomhed genererer indtægter, er du pålagt at betale virksomhedsskat. Dette gælder især for enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber. Derimod, hvis du ejer en juridisk enhed som f.eks. et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S), falder din virksomhed under kategorien selskabsskat.

For ejere af personligt ejede virksomheder findes der tre forskellige skattemæssige rammer, når det kommer til betaling af virksomhedsskat:

  • Personskat: Denne skat beregnes af virksomhedens overskud, meget lig den måde, du betaler skat af en almindelig lønindkomst. Det er den mest direkte og enkle metode, ideel for dem, som ikke planlægger at reinvestere overskud tilbage i virksomheden.
  • Virksomhedsskatteordningen (VSO): Under denne ordning kan overskuddet i virksomheden beskattes til en fast lav sats på 22%. Denne metode er kompleks og kræver omfattende bogføring, men kan være skattemæssigt fordelagtig, særligt for virksomhedsejere, der ønsker at reinvestere overskuddet i virksomheden eller har betydelige renteudgifter.
  • Kapitalafkastordningen (KAO): Denne ordning er et simplere alternativ til VSO, der stadig tilbyder visse skattemæssige fordele uden behov for den samme omfattende bogføring. Det er en god løsning for dem, der søger en balance mellem enkelhed og skatteoptimering.

Valget mellem disse skattemæssige tilgange afhænger af dine personlige og forretningsmæssige omstændigheder, herunder dine fremtidsplaner for virksomheden, din personlige indkomst og eventuelle eksterne investeringer. Ved at forstå og anvende den korrekte virksomhedsskattepraksis kan virksomhedsejere sikre, at de opfylder deres lovgivningsmæssige forpligtelser, samtidig med at de maksimerer deres økonomiske potentiale.

Hvordan vælger jeg den rette beskatningsordning?

Valget af din beskatningsordning afhænger af en afvejning mellem fordele og ulemper ved hver ordning og den indsats, du er villig til at yde. Hvis du foretrækker en simpel tilgang med minimale regnskabsmæssige forpligtelser og uden behov for en revisor, er personskattereglerne det mest oplagte valg. Hvis du derimod er ude efter skattemæssige fordele og ikke har noget imod ekstra administration, bør du overveje virksomhedsskatteordningen eller kapitalafkastordningen, selvom disse ofte kræver revisorbistand.

Hvad betyder virksomhedsskat for enkeltmandsvirksomheder?

Som indehaver af en enkeltmandsvirksomhed er du forpligtet til at betale skat af virksomhedens overskud, ligesom du ville gøre med en almindelig lønindtægt. Dette betyder, at hvis din virksomhed f.eks. tjener et overskud på 200.000 kroner, vil skatten være sammenlignelig med den, du ville betale, hvis du havde en lønindtægt på samme beløb. Hvis du vælger kapitalafkastordningen eller virksomhedsskatteordningen, vil din beskatning dog være anderledes, idet disse ordninger tilbyder forskellige skattemæssige fordele og kræver forskellige niveauer af engagement i regnskabsarbejdet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Forståelse af selskabsskat

Selskabsskat er den skat, som virksomheder betaler af deres overskud. Dette er parallelt med, hvordan individuelle borgere betaler personskat af deres indkomst. I Danmark justeres satsen for selskabsskat årligt; for eksempel var satsen i 2022 fastsat til 22%. Det indebærer, at virksomheder det pågældende år skulle afregne 22% af deres overskud i selskabsskat.

Hvem er forpligtet til at betale selskabsskat?

Generelt skal alle kapitalselskaber, herunder aktieselskaber (A/S), anpartsselskaber (ApS), iværksætterselskaber (IVS), samt visse fonde og foreninger, betale selskabsskat af deres overskud. Det er vigtigt at bemærke, at det er selve selskabet, og ikke ejerne, der står for denne skattebetaling; dette beløb fratrækkes derfor selskabets årsregnskab og påvirker ikke ejerens personlige indkomst.

Der skelnes skattemæssigt mellem, om du ejer en personligt drevet virksomhed eller et kapitalselskab. Ejere af enkeltmandsvirksomheder og andre personligt ejede virksomheder betaler virksomhedsskat, mens ejere af kapitalselskaber betaler selskabsskat.

Beregning af selskabsskat

Selskabsskatten beregnes som en procentdel af virksomhedens årlige overskud. For at finde ud af, hvor meget der skal betales i selskabsskat, multipliceres 22% med virksomhedens overskud. Eksempelvis, hvis en virksomhed har et overskud på 400.000 kr., vil beregningen for selskabsskatten være som følger:

400.000 kr. x 22% = 88.000 kr.

Dette resultat viser, at virksomheden skal betale 88.000 kr. i selskabsskat. Denne beregningsmetode sikrer, at virksomheder bidrager til statens budget baseret på deres økonomiske succes.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Virksomhedsskat

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Virksomhedsskat er den skat, som enkeltpersoner eller virksomheder skal betale af deres overskud. For enkeltmandsvirksomheder og lignende virksomhedsformer betales skatten ligesom personskat af virksomhedens overskud. Dette står i kontrast til selskabsskat, som betales af kapitalselskaber som aktie- og anpartsselskaber.

Valget mellem beskatningsordninger afhænger af dine præferencer for enkelhed versus skatteoptimering. Hvis du foretrækker en simpel tilgang, kan personskattereglerne være det rette valg. Er du til gengæld villig til at påtage dig mere administrativt arbejde for potentielle skattefordele, kan virksomhedsskatteordningen (VSO) eller kapitalafkastordningen (KAO) være mere passende.

Selskabsskat betales af kapitalselskaber, såsom aktieselskaber (A/S) og anpartsselskaber (ApS), og beregnes som en procentdel af selskabets overskud. Dette er forskelligt fra virksomhedsskat, som betales af enkeltmandsvirksomheder og andre personligt ejede virksomhedsformer, og som oftest reguleres under personskatteordninger.

Selskabsskat beregnes som en fast procentdel af virksomhedens overskud. I Danmark var satsen for selskabsskat f.eks. 22% i 2022. For at beregne beløbet tager man virksomhedens samlede overskud og anvender den aktuelle selskabsskattesats.

Ja, der kan være skattemæssige fordele. Virksomhedsskatteordningen tillader opsparelse af overskud til en lavere skattesats og kan være fordelagtig, hvis du ønsker at reinvestere i din virksomhed. Kapitalafkastordningen kan tilbyde skattefordele med færre administrative krav end VSO. Valget af ordning bør baseres på din virksomheds specifikke behov og din personlige økonomiske situation.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: