Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.8/5 af 115+ tilfredsstillede kunder 

Porters five forces skabelon

Vejledning til Porters Five Forces Skabelon

Porters Five Forces er et strategisk værktøj udviklet af Michael E. Porter, som hjælper virksomheder med at analysere konkurrencen i en branche. Det giver et klart overblik over de kræfter, der påvirker virksomhedens konkurrencesituation og dermed hjælper med at identificere både muligheder og trusler. Ved at forstå disse kræfter kan du bedre tilpasse dine strategier og styrke din virksomheds position på markedet.

Hvad er Porters Five Forces?

Porters Five Forces fokuserer på fem centrale kræfter, der former konkurrencen i en branche. Disse kræfter hjælper med at vurdere både den aktuelle konkurrencesituation og potentialet for fremtidig vækst eller trusler. De fem kræfter er:

1. Truslen fra nye indtrængere

Denne kraft vurderer, hvor nemt eller svært det er for nye virksomheder at træde ind på markedet. Hvis det er let for nye konkurrenter at komme ind, kan det betyde en øget konkurrence og pres på din virksomhed. Faktorer som adgang til kapital, lovgivning og skalerbarhed spiller en rolle her.

  • Eksempler på barrierer: Store etableringsomkostninger, stordriftsfordele, lovgivningsmæssige krav, stærke brandnavne og patenter.

2. Leverandørernes forhandlingsstyrke

Denne kraft ser på leverandørernes evne til at påvirke prisen og kvaliteten af de råvarer eller services, de leverer. Hvis leverandørerne har stor forhandlingsstyrke, kan de presse dine omkostninger op, hvilket kan påvirke din fortjeneste.

  • Faktorer der påvirker leverandørernes styrke: Antallet af leverandører, tilgængelighed af alternative leverandører, leverandørens betydning for din virksomhed.

3. Kundernes forhandlingsstyrke

Kundernes forhandlingsstyrke afhænger af, hvor meget indflydelse kunderne har på prisen og kvaliteten af dine produkter eller tjenester. Hvis kunderne har mange valgmuligheder eller er meget prissensitive, kan de tvinge priserne ned og forlange højere kvalitet.

  • Faktorer der styrker kundernes forhandlingsposition: Tilgængeligheden af alternativer, kundernes købsvolumen, kundernes prisfølsomhed.

4. Truslen fra substituerende produkter

Substituerende produkter er varer eller tjenester, der kan opfylde de samme behov som dine produkter, men som kommer fra en anden branche. Truslen fra substitutter kan sænke efterspørgslen efter dine produkter og dermed påvirke din indtjening.

  • Eksempler på substitutter: Hvis du driver en taxaforretning, kan Uber eller cykeldelingstjenester være substituerende produkter.

5. Konkurrencen i branchen

Den sidste kraft handler om intensiteten af konkurrencen blandt de eksisterende aktører på markedet. Høj konkurrence kan betyde lavere priser, større marketingomkostninger og lavere profitmarginer. Dette er især vigtigt i overmættede markeder.

  • Faktorer der intensiverer konkurrencen: Antallet af konkurrenter, markedsvækst, produktdifferentiering og faste omkostninger.

Sådan bruger du skabelonen

Med Porters Five Forces-skabelonen kan du systematisk analysere, hvordan hver af disse fem kræfter påvirker din virksomheds konkurrencesituation. Gennemgå hver kraft én ad gangen og vurder, hvordan den gælder for din virksomhed og branche. Brug skabelonen til at udfylde de relevante faktorer og gør det klart, hvor der er muligheder for at styrke din position eller hvor truslerne ligger.

Fordele ved at bruge Porters Five Forces

Porters Five Forces giver dig en omfattende forståelse af din virksomheds konkurrencesituation. Ved at bruge modellen kan du:

  • Identificere de vigtigste faktorer, der påvirker din virksomheds succes.
  • Tilpasse din strategi til at udnytte muligheder og beskytte dig mod trusler.
  • Få en bedre forståelse af din branche og de kræfter, der driver den.

Del den her: