Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Skattefri gave

Slip for at indbetale gaveafgift ved at benytte dig af et rente- og afdragsfrit familielån kombineret med et gavebrev. Denne metode er fuldt lovlig og åbner op for, at man kan give samt modtage skattefri gaver, uden at der pålægges nogen form for skat gennem gaveafgift.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Om gaveafgift: Hvad du skal vide

Når gaver udveksles mellem forældre og børn, og værdien overstiger 74.100 kr. i 2024, pålægges der gaveafgift. Denne afgift udgør 15% af gavens samlede værdi og skal betales til staten.

Gaveafgift pålægges ikke kun traditionelle gaver. Enhver overførsel, der anses for at have “gavekarakter”, vil blive betragtet som en gave i afgiftsmæssig forstand.

For eksempel, hvis person A forærer noget til person B uden at modtage noget tilsvarende tilbage, eller hvis det person B giver tilbage, har en markant lavere værdi, hvilket udgør et tydeligt misforhold til det, person A gav. Dette inkluderer også forudbetalinger af arv som situationer, der er underlagt gaveafgift. Du kan finde flere detaljer om emnet i vores dybdegående artikel om gaveafgift.

Skattefri mulighed: Rentefrit lån

En smart løsning for at undgå gaveafgift er at optage et rentefrit lån i stedet for at give en direkte gave. Hovedfordelen ved dette er, at der ikke skal betales gaveafgift, og lånet dermed er skattefrit.

Juridisk set er det et krav, at lånet afvikles tilbage til långiveren på et eller andet tidspunkt – senest ved långivers bortgang. Långiver har dog muligheden for årligt at nedskrive lånebeløbet med det skattefrie maksimum (74.100 kr. for overførsler mellem forældre og børn), hvis dette ønskes.

For eksempel, antag at Lone ønsker at overføre 200.000 kr. til sin søn. Ved en normal gave ville dette beløb pålægges en gaveafgift på 15%. Lone vælger derfor at yde et rentefrit lån på 200.000 kr. til sin søn og planlægger at nedbringe lånebeløbet med 74.100 kr. årligt, indtil det er fuldt ud afviklet.

Dette arrangement tillader modtageren at modtage det fulde beløb med det samme, uden at der skal betales nogen gaveafgift, idet overførslen sker i lånets form.

Guide til skattefri gavegivning

For at sikre at skattefri gavegivning forløber korrekt, er det essentielt at have den rette dokumentation på plads for alle involverede transaktioner. Der kræves to specifikke juridiske dokumenter: et familielånsaftale og et gavebrev.

Familielånsaftalen tjener til at dokumentere det oprindelige lån. Det er afgørende, at dette lån er rente- og afdragsfrit og fungerer som et anfordringslån, hvilket indebærer, at der hverken forventes renter eller afdrag, før långiver anmoder om tilbagebetaling. Det er også vigtigt, at aftalen ikke indeholder klausuler, der forpligter långiver til automatisk at omskrive lånet til gaver.

Gavebrevet dokumenterer de årlige nedbringelser af lånebeløbet. Det skal tydeligt fremgå, at nedbringelsen af lånet sker gennem gaver, og disse gaver skal specificeres til at være af det afgiftsfrie beløb (74.100 kr. for overførsler mellem forældre og børn i 2024). Et nyt gavebrev bør udarbejdes for hver enkelt gave for at opretholde en klar og efterprøvbar dokumentation for hvert trin i processen.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Vigtige overvejelser ved skattefri gavegivning

At anvende denne metode for skattefri gavegivning er både fordelagtigt og fuldt ud lovligt, men det kræver præcis dokumentation. Det er vigtigt at være opmærksom på, at nedskrivningen af lånet kun må fremgå af gavebrevet og ikke af selve familielånsaftalen. Skulle familielånsaftalen indeholde klausuler om automatisk årlig nedskrivning, vil skattemyndighederne opfatte dette som en direkte gave, og der vil derfor blive pålagt gaveafgift. Den nøje adskillelse mellem låneaftalen og nedskrivningsprocessen via gavebreve sikrer, at overførslen overholder skattelovgivningen og undgår unødvendig beskatning.

Forskellen mellem arveforskud og gaver

I skattemæssig henseende behandles arveforskud og gaver under samme regler, hvilket betyder, at beskatningen af begge er identisk. Du kan derfor give både arveforskud og gaver afgiftsfrit til de samme personkredse.

Den væsentlige forskel ligger i, hvordan de to typer overførsler håndteres i forbindelse med arv. Et arveforskud indgår i beregningen af modtagerens fremtidige arv og skal modregnes heri, mens en gave er en endelig overførsel, der ikke skal tilbagebetales eller modregnes i arven.

Dette aspekt er væsentligt, hvis du ønsker at foretage en økonomisk overførsel til et af dine børn, men samtidig ønsker at bevare lighed mellem dine børn med hensyn til deres arv. Ved at vælge arveforskud frem for en gave kan du sikre, at overførslen indgår i den samlede arvefordeling.

Arveforskud tilbyder også en mulighed for at give dine arvinger en del af deres arv på forhånd, mens du stadig er i live, hvilket kan være en fordel i mange situationer.

Gavegrænser for svigerbørn og stedbørns ægtefæller

I 2024 kan svigerbørn og ægtefæller til stedbørn modtage op til 25.900 kroner skattefrit i gave. For at denne regel skal gælde, er det en nødvendig forudsætning, at dit barn er gift med personen, således at forholdet juridisk anerkendes som svigerfamilie.

For at en person skal betragtes som en ægtefælle til et stedbarn, kræves det, at du selv er gift med barnets forældre, og at stedbarnet ligeledes er gift. Uden disse ægteskabelige bånd, anses relationen ikke for at være tæt nok til at tillade skattefri gaver af større beløb.

Denne regel sikrer, at familiemedlemmer udvidet gennem ægteskab også kan nyde godt af skattefrie gaver indenfor visse rammer, hvilket understreger vigtigheden af at forstå de juridiske definitioner af familieforhold i forhold til skattefrie gaveoverførsler.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Skattefri gave

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En skattefri gave er et beløb eller en genstand, som kan gives til en anden person uden at modtageren skal betale skat af den. I Danmark findes der specifikke beløbsgrænser for, hvor meget der kan gives skattefrit til forskellige personer årligt. Disse beløbsgrænser er fastsat af Skattestyrelsen og varierer baseret på modtagerens relation til giveren.

At yde et rentefrit lån kan fungere som en skattefri gave, fordi det undgår gaveafgift. Lånet skal juridisk set tilbagebetales til långiver på et tidspunkt, men långiver kan vælge at nedskrive lånebeløbet årligt med det skattefrie beløb (f.eks. 74.100 kr. mellem forældre og børn), indtil det er helt nedskrevet. Dette gør det muligt for modtageren at få hele beløbet med det samme uden skattemæssige konsekvenser.

Ved skattefri gavegivning kræves nøjagtig dokumentation, og det er kritisk, at nedskrivningen af et lån kun specificeres i gavebrevet, ikke i selve familielånsaftalen. Hvis familielånsaftalen indeholder automatisk nedskrivning, betragter skattemyndighederne det som en direkte gave, hvilket udløser gaveafgift. Korrekt adskillelse af disse dokumenter sikrer overholdelse af skattelovgivningen og forhindrer unødige skattebyrder.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: