Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Papegøjeplader

Papegøjeplader fungerer som en bro mellem de velkendte hvide og gule plader. Mens biler med gule plader er designet udelukkende til erhvervskørsel, og dem med hvide plader kun til privat brug,

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er papegøjeplader?

Papegøjeplader fungerer som en bro mellem de velkendte hvide og gule plader. Mens biler med gule plader er designet udelukkende til erhvervskørsel, og dem med hvide plader kun til privat brug, giver papegøjeplader dig mulighed for begge dele. Dette gør dem til det ideelle valg for virksomheder, der også ønsker at bruge deres køretøj til private formål uden at være bundet til en bestemt type kørsel.

Fordele ved at køre på papegøjeplader

Når du overvejer en bil med papegøjeplader, kan du forvente en række fordele:

 1. Økonomisk besparelse: Biler med papegøjeplader tiltrækker en lavere registreringsafgift, hvilket gør dem billigere i indkøbsprisen end dem med hvide plader.
 2. Fradrag på driftsomkostninger: Hvis bilen bruges i forretningsøjemed, kan driftsomkostningerne trækkes fra.
 3. Momsfordel: Der tilbydes delvist momsfradrag for biler med papegøjeplader, hvilket yderligere øger de økonomiske fordele.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Ulemper ved at køre på papegøjeplader

Selvom papegøjeplader tilbyder mange fordele, kommer de også med nogle begrænsninger:

 1. Ingen bagsæder: Bilens design må kun indeholde to forsæder, hvilket efterlader et varerum bagerst.
 2. Udvalgsbegrænsninger: Ikke alle biltyper kan tilpasses til at opfylde papegøjepladernes specifikationer.
 3. Ekstra afgifter: Der opkræves en privatbenyttelsesafgift for biler på papegøjeplader, som ikke gælder for dem med enten hvide eller gule plader.

At vælge papegøjeplader er ideelt for dem, der ønsker fleksibilitet i deres kørsel og økonomiske fordele. Dog er det vigtigt at overveje de potentielle begrænsninger, før man træffer en endelig beslutning. Hvis papegøjeplader lyder som den rette løsning for dig, bør du undersøge, hvilke biler der kan tilpasses til denne specifikation og tage højde for den ekstra afgift.

Privatbenyttelsesafgift for biler med papegøjeplader

For ejere af biler med papegøjeplader bliver en tillægsafgift opkrævet. Dette beløb betales sammen med bilens almindelige vægtafgift eller grøn ejerafgift. Dette kaldes officielt en privatbenyttelsesafgift.

Afgiftens størrelse kan variere baseret på forskellige faktorer:

 • Registreringsdato: Afgiften afhænger af, hvornår bilen først blev registreret.
 • Bilens vægt: Totalvægten af bilen har en direkte indflydelse på afgiftens beløb.
 • Brugsmønster: Om bilen anvendes primært til private formål eller kombineret erhverv og privat, har betydning for afgiften.

Her er en opdateret oversigt over privatbenyttelsesafgiften for biler med papegøjeplader i 2022:

Momsregler for papegøjepladebiler

For erhvervsfolk med en bil på papegøjeplader er det essentielt at forstå momsreglerne:

 1. Generelle regler: Når papegøjepladebilen bruges både erhvervsmæssigt og privat, kan driftsomkostningerne, såsom brændstof, reparationer og færgebilletter, fradrages. Denne regel gælder for biler op til tre tons.
 2. Biler over tre tons: Hvis din bil på papegøjeplader vejer over tre tons, kan du udnytte yderligere fradragsmuligheder.

Delvis momsfradrag ved leasing af papegøjepladebiler

Hvis din virksomhed vælger at leje eller lease en bil med papegøjeplader, kan du drage fordel af et delvist momsfradrag:

 • Betingelser: Virksomheden skal have en årlig omsætning over 50.000 kr.
 • Momsfradrag: Du kan kræve et fradrag på en tredjedel af den betalte moms for bilens leje.
 • Driftsomkostninger: Uanset lejeforholdet kan du fuldt ud fradrage driftsomkostningerne.

Forståelse af beskatning ved biler med papegøjeplader

Ved anvendelse af en bil med papegøjeplader er der bestemte skatteregler, som man skal være opmærksom på. Disse regler er essentielle, når bilen anvendes både til private og erhvervsmæssige formål.

Bilens anvendelse i virksomhedens regnskab

Hvis du som virksomhedsejer bruger din bil med papegøjeplader til både private og erhvervsmæssige formål, er det afgørende at adskille disse udgifter. Kun omkostningerne forbundet med erhvervskørsel kan indgå i virksomhedens regnskab. Det er derfor essentielt at opretholde et nøjagtigt kørselsregnskab for at skelne mellem privat- og erhvervskørsel.

Beskatning for medarbejdere med fri bil på papegøjeplader

Hvis en medarbejder i virksomheden har fri rådighed over en bil med papegøjeplader til privat brug, indtræder der bestemte skatteregler. Den skattepligtige værdi af fri bil bestemmes baseret på bilens pris og alder. Denne værdi beskattes som indkomst, da bilen er tilgængelig for medarbejderens private brug. Minimumsbeskatningen af en fri bil med papegøjeplader er sat til 160.000 kroner årligt, hvilket resulterer i en årlig skat på mindst 40.000 kroner. Oveni dette kommer et miljøtillæg.

Mulighederne med brugte biler og papegøjeplader

Ønsker du en bil med papegøjeplader, behøver det ikke nødvendigvis at være en fabriksny model. Det er faktisk muligt at omregistrere en brugt bil eller en bil med gule plader til papegøjeplader. Denne omregistrering kræver køb af et sæt papegøjeplader til prisen på 1.180 kroner.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Ombygning fra papegøjeplader til hvide plader

Skulle ønsket om at skifte fra papegøjeplader til hvide plader opstå, indebærer dette en række ændringer. For det første skal der installeres bagsæder, og sikkerhedsselerne bag i bilen skal være fuldt funktionsdygtige. Desuden vil der være omkostninger ved registreringsafgift, der skal tages i betragtning ved en sådan overgang.

Historien bag betegnelsen 'papegøjeplader'

Betegnelsen ‘papegøjeplader’ stammer fra de originale nummerplader, som blev brugt til motorcykler med varesidevogn tilbage i tiden. Disse nummerplader var kendt for deres mangfoldige farver, hvilket resulterede i navnet ‘papegøjeplader’. Selvom konceptet blev afskaffet, genintroducerede man det i 2009 for at imødekomme behovet for biler, der kunne tjene både private og erhvervsmæssige formål.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Papegøjeplader

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Papegøjeplader er en speciel type nummerplader til biler, som kan bruges både til private og erhvervsmæssige formål. Oprindeligt blev denne type plade introduceret for motorcykler med varesidevogn og fik navnet på grund af pladernes farverige udseende. Konceptet blev genindført i 2009 for biler.

Der er specifikke skatteregler for biler med papegøjeplader. Hvis bilen bruges både privat og erhvervsmæssigt, kan kun udgifter relateret til erhvervsmæssig brug inkluderes i virksomhedens regnskab. Medarbejdere, der benytter en papegøjepladebil privat, skal betale skat baseret på bilens skattepligtige værdi.

Ja, du kan omregistrere en brugt bil eller en bil fra gule plader til papegøjeplader. Dette kræver køb af et nyt sæt papegøjeplader, som koster 1.180 kroner.

For at omregistrere en bil fra papegøjeplader til hvide plader, skal der foretages ændringer på bilen. Dette inkluderer installation af bagsæder og sikkerhedsseler bag i bilen. Derudover vil der være omkostninger forbundet med registreringsafgift.

Navnet “papegøjeplader” stammer fra de originale nummerplader brugt til motorcykler med varesidevogn. Disse plader var kendt for deres farverige design, hvilket gav anledning til det unikke navn. Selvom ideen blev afskaffet, blev den genintroduceret i 2009 for biler.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: