Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Opsigelse af lejemål

Hvis du skal opsige et lejemål, er det vigtigt at være klar over, at reglerne varierer afhængigt af, om du er lejer eller udlejer. I blogindlæg finder du detaljerede oplysninger om disse forskellige regler samt vejledning i, hvordan du går frem, når du ønsker at opsige et lejemål.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad siger lejeloven om opsigelse af lejemål?

Lejeloven stiller klare krav til opsigelse af lejemål, og det er vigtigt for både lejere og udlejere at forstå disse regler. Ifølge lejeloven afsluttes en tidsbestemt lejeaftale automatisk ved den aftalte slutdato, og disse lejeaftaler er generelt uopsigelige, medmindre andet er angivet i lejekontrakten. Dog kan lejemålet opsiges før tid, hvis en af parterne misligholder aftalen, hvilket kan give den anden part ret til at ophæve lejeaftalen.

Ved lejeaftaler af ubestemt varighed er standardopsigelsesvarslet normalt tre måneder. Dette giver lejere og udlejere en vis sikkerhed og forudsigelighed. I tilfælde af leje af værelser er opsigelsesvarslet oftest kun én måned, hvilket reflekterer den mere fleksible natur af denne type lejemål.

Selvom udlejere normalt ikke har ret til at opsige lejemål uden videre, indeholder lejeloven specifikke undtagelser, hvor opsigelse er tilladt. Dette inkluderer situationer, hvor lejeren misligholder lejemålet, eller hvis udlejeren selv skal bruge ejendommen, eksempelvis til eget brug eller til omfattende renovering. Disse regler er afgørende for at opretholde en balanceret rettighedsstruktur mellem lejer og udlejer og sikre, at alle handlinger vedrørende lejemål håndteres retfærdigt og i overensstemmelse med lovgivningen.

Udlejers muligheder for opsigelse

Normalt har udlejere begrænsede muligheder for at opsige en lejeaftale, så længe lejeren opfylder betalingskravene og opretholder orden i ejendommen. Der er dog visse scenarier, hvor udlejeren kan opsige lejeaftalen:

Tofamilieshus, hvor udlejer bor: Hvis udlejeren bor i den ene del af et tofamilieshus, har udlejeren ret til at opsige lejeren uden begrundelse. Lejeren har dog ret til et års opsigelsesvarsel.

Udlejer bor i samme ejendom og lejer et enkelt værelse: I tilfælde af, at udlejeren bor i samme ejendom som lejeren, og lejeren lejer et enkelt værelse, kan udlejeren opsige lejeaftalen med en måneds varsel.

Ejerlejligheder eller andelsboliger, hvor udlejer ønsker at bo: Hvis udlejeren ønsker at bo i den udlejede ejendom, har udlejeren ret til at opsige lejeaftalen. Lejeren har dog ret til et års opsigelsesvarsel, og det er en betingelse, at udlejeren selv flytter ind.

Ombygning eller nedrivning: Hvis ombygning eller nedrivning kræver, at lejeren flytter ud, kan udlejeren opsige lejeaftalen. Udlejeren skal dog tilbyde lejeren muligheden for at leje en lejlighed efter ombygningen eller genopførslen, hvis udlejeren genudlejer ejendommen. Desuden kan udlejeren ikke benytte opsigelsesreglen om nedrivning eller ombygning, hvis udlejeren selv planlægger at bo i ejendommen efterfølgende.

Misligeholdelse fra lejerens side: Hvis lejeren misligholder lejemålet eller ikke overholder ejendommens ordensregler, kan udlejeren opsige lejeaftalen. Dog kræves der advarsler til lejeren, før opsigelsen er berettiget.

Opsigelse som lejer af et lejemål

Som lejer har du normalt ret til at opsige dit lejemål med et opsigelsesvarsel på tre måneder. Det er dog muligt, at du og din udlejer har aftalt en anden frist i lejekontrakten, som kan være enten længere eller kortere. For dem, der lejer et enkelt værelse, er opsigelsesvarslet ofte kun en måned.

Når du som lejer beslutter at forlade dit lejemål før opsigelsesfristen udløber, er din udlejer forpligtet til aktivt at søge en ny lejer. Dette initiativ kan potentielt fritage dig fra at skulle betale husleje for den resterende del af opsigelsesperioden. Hvis udlejeren derimod ønsker at benytte lejemålet selv eller sætte det til salg efter din fraflytning, skal udlejeren give dig mulighed for at flytte før tiden, uden at du er forpligtet til at betale husleje for den resterende del af opsigelsesperioden.

At flytte kan være forbundet med mange omkostninger, og det kan hurtigt blive komplekst at holde styr på alle de finansielle aspekter. For at sikre, at din økonomi forbliver på rette kurs under og efter din flytning, kan det være en god idé at søge professionel rådgivning. Kontakt Stadsrevisionen for at få den støtte, du har brug for, så du kan fokusere på din nye start uden økonomiske bekymringer.

Har du brug for professionel hjælp til at holde styr på økonomien under din flytning?

Kontakt Stadsrevisionen for professionel støtte og vejledning.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Det skal du være opmærksom på, når du opsiger lejemål

Når det kommer til at opsige et lejemål, er der visse formaliteter, der skal overholdes for at sikre gyldigheden af opsigelsen. Både udlejere og lejere skal sende en skriftlig opsigelse. Det betyder, at beskeder via sms eller e-mail normalt ikke anses som gyldige “skriftlige opsigelser”, medmindre dette er blevet specifikt aftalt i lejekontrakten, eller hvis modtageren bekræfter eller svarer på opsigelsen via samme kanal, som den blev modtaget på. De præcise krav kan variere afhængigt af, om det er lejeren eller udlejeren, der foretager opsigelsen.

Krav til opsigelse som udlejer

Når en udlejer ønsker at opsige et lejemål, er der visse krav, der skal opfyldes:

  • Opsigelsen skal være skriftlig.
  • Udlejeren skal angive begrundelsen for opsigelsen.
  • Udlejeren skal informere lejeren om dennes ret til at komme med skriftlige indsigelser mod opsigelsen. Dette skal ske senest seks uger efter, at opsigelsen er modtaget.

Krav til opsigelse som lejer

Som lejer skal du også opfylde visse krav, når du ønsker at opsige dit lejemål:

  • Opsigelsen skal være skriftlig.
  • Du skal give udlejeren din nye adresse senest otte dage før, du flytter.
  • Opsigelsesvarslet regnes i hele måneder fra den dag, hvor udlejeren modtager din opsigelse.

Udlejers ret til ophævelse af lejeaftalen

Udover de krav, som udlejeren skal opfylde for at opsige en lejer, kan udlejeren i visse tilfælde have ret til at ophæve lejeaftalen med øjeblikkelig virkning. Disse tilfælde omfatter:

  • Hvis lejeren ikke betaler sin husleje eller andre forfaldne beløb til tiden. Dog skal udlejeren sende et skriftligt påkrav, og hvis lejeren betaler inden for 14 dage, kan udlejeren ikke ophæve lejeaftalen på baggrund af dette.
  • Hvis lejemålet bruges til andre formål end det aftalte, og lejeren fortsætter med dette, på trods af udlejerens indsigelse (f.eks. erhvervsvirksomhed fra lejemålet).
  • Hvis lejeren modsætter sig, at udlejeren eller andre får adgang til lejemålet.
  • Hvis lejeren forlader lejemålet uden aftale med udlejeren.
  • Hvis lejeren forsømmer vedligeholdelsen af lejemålet og undlader at udbedre skader, på trods af udlejerens påpegning.
  • Hvis lejeren lader en anden person benytte lejemålet uden tilladelse.
  • Hvis lejeren ikke overholder ordensreglerne.
  • Hvis lejeren bryder betingelserne i en betinget lejeaftale.

Krav til lejer ved ophævelse af lejeaftale

Når en udlejer beslutter at ophæve en lejeaftale, er der specifikke forpligtelser, som lejeren skal opfylde. Det er essentielt, at lejeren øjeblikkeligt fraflytter lejemålet og afregner husleje for den periode, der normalt ville dække opsigelsesvarslet. Yderligere er lejeren ansvarlig for at dække eventuelle økonomiske tab, som udlejeren måtte lide, samt omkostningerne ved at bringe lejemålet tilbage til dets oprindelige stand.

Det er dog udlejerens ansvar at aktivt forsøge at genudleje lejemålet så hurtigt som muligt. Skulle udlejeren lykkes med at genudleje lejemålet inden for den opsigelsesperiode, er lejeren ikke forpligtet til at betale leje for den periode, hvor lejemålet er genudlejet, og udlejeren modtager betaling fra en ny lejer.

Hvis lejer ikke vil godkende opsigelsen

Hvis en lejer ikke accepterer gyldigheden af en opsigelse, har vedkommende ret til at gøre indsigelse mod denne. En sådan indsigelse skal formidles skriftligt til udlejeren inden for 6 uger fra den dato, lejeren modtager opsigelsen. Hvis udlejeren vælger at opretholde opsigelsen på trods af lejerens indsigelse, har udlejeren mulighed for at indlede en retssag ved Boligretten. Retssagen skal initieres senest 6 uger efter udløbet af lejerens frist for at gøre indsigelse. Det vil være op til Boligretten at afgøre, om opsigelsen er retfærdig og berettiget.

Disse regler understreger vigtigheden af klar kommunikation og juridisk korrekt håndtering af lejemål, både for lejere og udlejere, for at undgå misforståelser og sikre, at alle parter er beskyttet under loven.

Udlejers genudlejningspligt

Som lejer kan du nogle gange stå i en situation, hvor du ønsker at forlade dit lejemål før tid, altså før dit opsigelsesvarsel er udløbet. I sådanne tilfælde har din udlejer en juridisk forpligtelse til at forsøge at finde en ny lejer til lejemålet. Denne forpligtelse er vigtig, da den hjælper med at minimere ethvert økonomisk tab for dig som lejer ved tidligere fraflytning af lejemålet.

Udlejeren er dog ikke garanteret at finde en ny lejer, men det er afgørende, at der gøres en oprigtig indsats for genudlejningen af lejemålet. Denne indsats kan tage form af personlige henvendelser til potentielt interesserede, oprettelse af annoncer, eller andre relevante initiativer for at markedsføre lejemålet effektivt.

Hvis udlejeren ikke gør en reel indsats for at genudleje lejemålet, eller hvis han direkte afviser potentielle lejere, som kunne have indflyttet tidligere, skal du som lejer stilles, som om lejemålet var blevet genudlejet. Konkret betyder det, at du ikke skal betale husleje for hele opsigelsesperioden, hvis disse betingelser ikke opfyldes.

Hvis du for eksempel har en opsigelsesvarsel på tre måneder, men ønsker at fraflytte dit lejemål allerede efter to måneder. I dette tilfælde er det udlejerens ansvar at gøre en rimelig indsats for at finde en ny lejer, der kan flytte ind straks efter din fraflytning. Skulle udlejeren ikke leve op til forpligtelsen om at genudleje lejemålet, er du ikke forpligtet til at betale husleje for den tredje og sidste måned af dit opsigelsesvarsel.

Ved korrekt håndtering af genudlejningspligten sikrer udlejeren, at lejemålet fortsat er beboet, og at ingen økonomiske tab opstår for nogen af parterne. Dette understreger betydningen af god praksis i administrationen af lejemål og opretholder en retfærdig balance mellem lejerens og udlejerens rettigheder og forpligtelser.

Hvad er et fraflytningssyn?

Et fraflytningssyn er en vigtig procedure, der ofte er kilden til tvister mellem lejer og udlejer, især når det kommer til tilbagebetaling af depositum, hvor der kan være store summer involveret.

For udlejere, der kun har ét lejemål, er det tilstrækkeligt at informere dig om kravene til istandsættelse af lejemålet senest to uger efter, du har overdraget nøglerne. Hvis denne frist ikke overholdes, kan udlejeren ikke kræve, at du betaler for eventuelle udbedringer.

Hvis en udlejer har flere end ét lejemål, pålægger lejeloven ham at afholde både indflytnings- og fraflytningssyn. Fraflytningssynet skal foretages senest to uger efter, at det er blevet bekendt for udlejeren, at lejemålet er blevet forladt, og det skal varsles mindst en uge i forvejen. Hvis et fraflytningssyn ikke afholdes inden for den angivne to ugers periode, mister udlejeren retten til at tilbageholde dit depositum for istandsættelse.

Under fraflytningssynet udfylder udlejeren en fraflytningsrapport, som specificerer, hvad du som lejer er ansvarlig for at dække i forbindelse med istandsættelsen. Denne rapport fastsætter dog ikke et konkret økonomisk beløb.

Det anbefales at gennemgå indflytningsrapporten før fraflytningssynet, så du er opdateret på lejemålets stand ved indflytningen. Dette giver dig mulighed for at udbedre eventuelle mangler, hvis nødvendigt. Efter synet får du udleveret eller tilsendt en fraflytningsrapport. Er du ikke enig i udlejerens vurdering, bør du ikke skrive under, men i stedet gøre indsigelse eller klage over eventuelle uenigheder.

Senere vil du modtage en flytteopgørelse, der detaljeret opgør udgifterne til istandsættelsen af lejemålet.

Hvad er en flytteopgørelse?

En flytteopgørelse er en detaljeret opgørelse over de omkostninger, du som lejer skal dække i forbindelse med istandsættelsen af det lejemål, du er flyttet fra. Dette dokument er afgørende, da det specificerer de udgifter, der relaterer sig til de forhold, der er nævnt i fraflytningsrapporten.

Lejeloven kræver, at du skal modtage din flytteopgørelse “inden for rimelig tid”, hvilket normalt vil sige inden for et par måneder efter fraflytning. Det er vigtigt, at udlejeren nøje overholder det såkaldte “specifikationskrav”. Dette krav sikrer, at hver enkelt post på flytteopgørelsen er klart specificeret, og at der er vedlagt kopier af regninger fra de håndværkere, der har udført arbejdet.

Det er en god praksis at sammenligne fraflytningsrapporten med flytteopgørelsen for at sikre, at du kun bliver faktureret for de aftalte poster. Vær dog opmærksom på, at du kan blive pålagt at betale for “skjulte mangler”, som ikke var mulige at identificere under selve fraflytningssynet.

At navigere gennem økonomien i en flytteproces kan være kompleks, især når det kommer til opgørelse af udgifter ved fraflytning af et lejemål. Hvis du ønsker at sikre, at alle økonomiske aspekter håndteres korrekt, kan det være en fordel at søge professionel hjælp. Hos Stadsrevisionen er vi specialiserede i at hjælpe dig med at holde styr på økonomien i din flytteproces. Kontakt os for at sikre en økonomisk smidig overgang fra dit gamle til dit nye lejemål

Har du brug for professionel hjælp til at holde styr på økonomien i din flytteproces?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med 100% tilfredshedsgaranti.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En 3 måneders opsigelsesperiode betyder, at når en lejer eller udlejer indgiver en opsigelse, skal lejemålet fortsætte i yderligere tre måneder før lejeaftalen ophører. Denne periode giver både lejer og udlejer tid til at tilpasse sig ændringerne, som f.eks. at finde en ny lejer eller et nyt sted at bo.

De tre måneders opsigelsesperiode starter fra den første dag i måneden efter den dag, opsigelsen er modtaget af modparten, medmindre andet er aftalt. Det betyder, hvis opsigelsen modtages den 15. juni, begynder opsigelsesperioden den 1. juli og varer indtil den 30. september.

Skjulte mangler, som ikke var identificerbare under fraflytningssynet, kan stadig pålægges lejeren at betale, hvis de opdages efterfølgende. Det er derfor vigtigt at sammenligne fraflytningsrapporten med flytteopgørelsen for at sikre, at kun de aftalte og identificerbare poster er inkluderet i de økonomiske krav.

Udlejerens genudlejningspligt indebærer, at hvis en lejer vælger at fraflytte lejemålet før tid, har udlejeren en juridisk forpligtelse til aktivt at forsøge at finde en ny lejer. Hvis udlejeren ikke gør en reel indsats, og dermed afviser potentielle lejere eller ikke søger aktivt, er lejeren ikke forpligtet til at betale leje for perioden, hvor lejemålet kunne have været genudlejet.

Hvis du som lejer ikke er enig i de punkter eller vurderinger, der fremgår af fraflytningsrapporten udarbejdet af udlejeren, bør du ikke underskrive rapporten. I stedet har du ret til at gøre skriftlig indsigelse mod rapporten. Det er vigtigt at dokumentere dine indsigelser og om muligt, fremlægge egne beviser eller dokumentation for lejemålets tilstand. Hvis uenigheden fortsætter, kan det være nødvendigt at søge juridisk rådgivning eller at bringe sagen for en boligret eller lignende myndighed for at få en afgørelse.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: