Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Momssatser

Momssats er en vareafgift, der tillægges salgsprisen på varer eller serviceydelser. I Danmark er momssatsen på 25% af salgsprisen. Her finder du en gennemgang af de forskellige aspekter af momssatser i Danmark, herunder definitionen og anvendelsen af almindelig moms, lønsumsafgift, og brugtmoms. Læs også om, hvilke varer der er momsfrie, og detaljer om momsindberetning og momsafregning for virksomheder baseret på deres omsætning.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er moms?

Moms er en form for skat, der lægges til prisen på varer og ydelser. Denne skat opkræves af staten for at generere indtægter. I Danmark skal næsten alle virksomheder, der sælger varer, være momsregistrerede, hvilket indebærer, at de skal opkræve moms fra deres kunder og afregne disse med skattemyndighederne.

For at en virksomhed skal være momsregistreret, skal dens årlige omsætning normalt overstige 50.000 kr. Der er dog visse undtagelser til denne regel. For eksempel er nogle erhverv som lægepraksisser og bankforretninger fritaget for momsregistrering, uanset deres omsætning, på grund af den specifikke natur af de ydelser de leverer.

Hvad er momssatsen i Danmark?

Momssatsen i Danmark blev indført med momsloven i 1967 og spiller en central rolle i det danske skattesystem. Denne sats varierer og kan være 6 %, 12 %, eller oftest 25 %. En momssats på 25 % anvendes på størstedelen af varer og tjenester i Danmark.

Eksempel: En lampe sælges for 250 kr. inkl. moms til en kunde. Da der er en moms på 25%, vil lampen eksklusiv moms koste 200 kr. (250 kr. / 1,25).

Når man sammenligner internationalt, har Danmark en af de højeste momssatser blandt OECD-landene, på niveau med Norge og Sverige. Det er kun overgået af Ungarn, som har en momssats på 27 %. Den høje momssats i Danmark er en væsentlig faktor for forbrugerprisernes struktur og har direkte indflydelse på det samlede prisniveau for varer og tjenester.

Momssatser i EU

Momssatsen varierer fra land til land i EU, da hver medlemsland selv må fastsætte deres egen momssats. Dette medfører en betydelig variation i momssatserne på tværs af EU, hvilket kan påvirke virksomheder, der handler på tværs af landegrænser.

For virksomheder, der sælger varer til andre EU-lande, er der specifikke momsregler, der skal følges. Hvis en virksomhed eksempelvis sælger varer til en anden virksomhed inden for EU, behøver den ikke at opkræve dansk moms. I stedet betaler køberen moms i henhold til momssatsen i det pågældende land.

Yderligere oplysninger om de specifikke regler for moms ved salg til både virksomheder og privatpersoner inden for EU kan findes på Skattestyrelsens hjemmeside. Her kan virksomhedsejere få adgang til detaljerede vejledninger og særregler, der gælder for international handel inden for EU, hvilket hjælper dem med at navigere i de forskellige momssatser og overholde relevante lovkrav.

Momssats i Danmark: Hvilke varer er momsfrie?

Når du driver din egen virksomhed, er det afgørende at forstå de forskellige momssatser, der gælder for de varer og tjenester, du tilbyder. I Danmark er hovedparten af varer og tjenester pålagt en momssats, men der er visse undtagelser, hvor nogle varer og tjenester er fritaget for moms. For eksempel er bisættelser, flyrejser, kulturelle aktiviteter, taxature og togrejser alle momsfrie. Velgørende arrangementer nyder også godt af denne momsfritagelse.

For de varer og tjenester, som ikke er omfattet af momsfritagelse, er salgsprisen typisk inklusiv en momssats på 25%. Denne moms opkræves fra kunderne og skal senere afregnes med skat. Hvis din virksomhed foretager køb af varer eller tjenester, pålægges disse også en momssats på 25%. Som momsregistreret virksomhed har du dog mulighed for at opnå fradrag for de momsbetalinger, du har foretaget ved dine køb.

Det er almindeligt for virksomheder at have aktiviteter, der både omfatter momspligtige og momsfrie salg. Forståelse af, hvilke varer og tjenester der er underlagt hvilken momssats, er essentielt for korrekt prissætning og momsafregning, og kan hjælpe din virksomhed med at navigere effektivt i kompleksiteten af momssystemet.

Få hjælp til moms af Stadsrevisionen. Alle vores revisorer har mere end 8 års erfaring.

Kontakt os fra skræddersyet professionel hjælp.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Momsindberetning og momsafregning

Moms er, som nævnt tidligere, en form for skat som virksomheden opkræver på vegne af staten, og alle momsregistrerede virksomheder er forpligtet til at indberette denne moms til skat. Processen med momsafregning involverer at opgøre forskellen mellem den indgående og den udgående moms, henholdsvis den moms, der er betalt ved køb af varer og ydelser, og den moms, der er opkrævet ved salg. Dette er essentielt for at bestemme, om virksomheden har moms til gode eller skylder moms til skat. Hele processen kan administreres digitalt via skat.dk.

Hvornår skal man indberette moms?

Tidspunktet og frekvensen for momsindberetning varierer afhængigt af virksomhedens omsætning, hvilket bestemmer dens momsperioder:

Virksomheder med en omsætning under 5 millioner kr. skal indberette moms halvårligt.

Virksomheder, hvis omsætning ligger mellem 5 og 50 millioner kr., skal indberette moms kvartalsvis.

Virksomheder med en omsætning over 50 millioner kr. skal indberette moms månedsvis.

Alle nystartede virksomheder skal dog indberette moms kvartalsvis i de første halvandet år. Det er vigtigt for virksomheder at være opmærksomme på disse frister for momsindberetning for at sikre overholdelse af lovgivningen.

Momsregnskab

Når du er momsregistreret, er du forpligtet til at indberette dit momsregnskab til skat. Momssatsen og reglerne for, hvor ofte du skal indberette, varierer afhængigt af din virksomheds størrelse og omsætning. 

Formålet med momsregnskabet er at afgøre, om du skylder penge til skat eller omvendt, om du skal have penge tilbage. Når du udarbejder dit momsregnskab, er det essentielt at have styr på to nøglebegreber: købsmoms og salgsmoms.

Købsmoms

Købsmoms, også kendt som indgående moms, relaterer til den moms, som din virksomhed har betalt for de varer og tjenester, der er købt til virksomhedens brug. Dette er det beløb, du potentielt kan trække fra i dit momsregnskab.

Salgsmoms

Salgsmoms, eller udgående moms, beregnes på baggrund af din virksomheds momspligtige omsætning. Når du sælger en vare eller tjeneste, lægges momsen til den endelige salgspris, og det er dette beløb, som udgør salgsmomsen – det beløb, din virksomhed indsamler i moms.

Hvis din virksomhed har opkrævet mere salgsmoms end den har betalt i købsmoms, skylder du differencen til skat. Er situationen den modsatte, og din købsmoms overstiger salgsmomsen, skylder skat derimod penge tilbage til din virksomhed. Dette system sikrer, at momssatsen korrekt reflekterer de økonomiske transaktioner og bidrager til statens indtægter, samtidig med at det støtter virksomhedernes cash flow.

Det kan være en god idé at få hjælp fra en revisor eller bogholder til momsindberetning.

Kontakt os for professionel rådgivning.

Hvad er lønsumsafgift?

Lønsumsafgift er en specifik afgift, der pålægges virksomheder, som leverer momsfritagede ydelser. Denne afgift beregnes på grundlag af virksomhedens totale lønsum samt eventuelt overskud. Virksomheder, der leverer ydelser, hvor lønsumsafgift er relevant, skal registreres for denne afgift. Dette gælder dog kun, hvis lønsumsafgiften overstiger 80.000 kr. over en 12-måneders periode.

Det er almindeligt, at virksomheder håndterer både momspligtige og momsfritagede ydelser. I disse tilfælde skal der betales både moms og lønsumsafgift, hvilket kan gøre beregningen af lønsumsafgiften kompleks. Derfor kan det være en fordel at rådføre sig med en revisor for at sikre korrekt beregning og afregning af momssatser og lønsumsafgift.

Hvad er brugtmoms?

Brugtmoms er en ordning, der tillader virksomheder, der køber og videresælger brugte varer, at beregne moms baseret udelukkende på fortjenesten af disse varer, i modsætning til den normale momssats, der beregnes ud fra den fulde salgspris. Deltagelse i brugtmomsordningen er frivillig, og det giver virksomheder, der handler med brugte varer, en mulighed for at reducere deres momsomkostninger, idet momsen kun beregnes af den faktiske fortjeneste. Denne ordning kan være særlig fordelagtig for virksomheder, som ønsker at optimere deres momshåndtering ved salg af brugte varer.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om momssatser

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

I Danmark er den almindelige momssats på 25% af salgsprisen for de fleste varer og tjenester.

Nogle momsfrie varer og tjenester i Danmark inkluderer bisættelser, flyrejser, kulturelle aktiviteter, samt taxature og togrejser.

Når danske virksomheder sælger varer til virksomheder i andre EU-lande, opkræver de ikke dansk moms, men køberen betaler moms efter momssatsen i det pågældende land.

Virksomheder i Danmark skal indberette deres moms via skat.dk. Frekvensen af indberetningen afhænger af virksomhedens omsætning, hvor små virksomheder typisk indberetter halvårligt, mellemstore virksomheder kvartalvis, og store virksomheder månedsvis.

Købsmoms, eller indgående moms, refererer til den moms, som en virksomhed betaler på køb af varer og tjenester til virksomhedsbrug. Salgsmoms, eller udgående moms, refererer til den moms, som virksomheden opkræver fra kunder ved salg af varer og tjenester. Forskellen mellem disse to beløb afgør, om virksomheden skylder penge til skat eller skal have penge tilbage.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: