4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Momsfritagelse
Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder
Forståelse af momsfritagelse
De fleste virksomheder i Danmark er nødt til at registrere sig for moms, når de handler med varer eller tjenester mod en økonomisk kompensation. Der er dog visse situationer, hvor en virksomhed eller specifikke varer kan være undtaget fra denne regel, hvilket kaldes for momsfritagelse. Nogle af de ydelser, der typisk er fritaget for moms, inkluderer:
- Uddannelsessektoren
- Sundhedstjenester, herunder lægepraksis og psykologvirksomheder
- Kunstneriske virksomheder
- Ejendomshandel og udlejning, som for eksempel sommerhuse
- Transport af personer
- Velgørende organisationer
At være momsfritaget indebærer, at du ikke skal indbetale moms af de varer eller tjenester, du sælger, til den danske stat. Men det betyder ikke, at du er undtaget fra at betale moms ved køb fra andre virksomheder; du får dog ikke fradrag for denne indgående moms.
Momsfritagelsen er kun relevant for de salg, du foretager, og har intet at gøre med de varer eller tjenester, du køber. For virksomheder, der omsætter for under 50.000 kr. årligt, er der ingen tvungen momsregistrering, og disse virksomhedsejere kan selv vælge, om de ønsker at momsregistrere deres virksomhed.
Det er vigtigt at notere, at varer og tjenester, der er fritaget for moms, typisk vil være underlagt lønsumsafgift i stedet. Momsfritagelse eliminerer derfor ikke alle skattemæssige forpligtelser. Vi står klar til at hjælpe dig med at navigere i disse regler ved at tilbyde automatisk beregning og bogføring gennem vores lønsumsafgiftsmodul.
Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Forståelse af lønsumsafgift
Lønsumsafgift er en skattepligtig afgift, som virksomheder er forpligtet til at indbetale til staten, parallelt med moms. Denne afgift beregnes baseret på typen af din virksomhed samt det totale beløb udbetalt i lønninger. Denne skat adskiller sig fra moms ved ikke at blive pålagt prisen for enkelte produkter eller tjenester.
Lønsumsafgiften fastsættes ud fra den totale lønudbetaling i din virksomhed, inklusive både dit eget og dine ansattes lønninger.
Beregningen af lønsumsafgift kan foretages på én af fire metoder, afhængigt af din virksomheds karakter. Du udregner afgiften ved at anvende de relevante afgiftssatser på din lønsum, som du kan finde detaljeret information om på Skattestyrelsens website.
Inden for dit skatteregnskab kan lønsummen registreres som en driftsudgift, hvilket betyder, at den kan fratrækkes skattemæssigt.
Beregning af lønsumsafgift: Fire metoder forklaret
Lønsumsafgiften i Danmark kan beregnes gennem en af fire metoder, afhængig af din virksomhedstype og aktiviteter:
- Foreninger, fonde og organisationer skal betale en lønsumsafgift på 6,37% (pr. 2023) af deres lønsum.
- Finansielle virksomheder, herunder banker og forsikringsselskaber, afregner lønsumsafgift ved 15,3% (pr. 2023) af lønsummen.
- Virksomheder inden for aviser, både dem der udgiver og importerer, betaler lønsumsafgift ud fra 3,54% (pr. 2023) af omsætningen fra avis salg.
- Alle andre virksomheder anvender en sats på 4,12% (pr. 2023) af enten lønsummen eller det skattemæssige overskud/underskud, eksklusive finansielle poster. Dette er den mest almindelige beregningsmetode for danske virksomheder.
For at finde ud af, hvilken metode din virksomhed skal bruge, kan du tjekke dit registreringsbevis, som er tilgængeligt via TastSelv Erhverv på SKATs hjemmeside.
Det er vigtigt at bemærke, at der findes visse undtagelser. For eksempel, hvis din virksomheds omsætning ikke overstiger 80.000 danske kroner om året, er du undtaget fra at skulle betale lønsumsafgift.
Momsfritaget leverancer
Når du driver virksomhed inden for visse brancher, er du automatisk fritaget for at opkræve den danske moms på 25 %. Men der er også andre tilfælde, hvor du ikke behøver at opkræve denne moms. Dette gælder især ved salg af varer eller tjenester til kunder uden for Danmark, hvor andre momsregler træder i kraft.
Afhængigt af hvad du sælger, og hvem køberen er, kan reglerne variere. Det spiller en rolle, om dine kunder er private forbrugere eller virksomheder.
Generelt vil et salg til kunder uden for Danmark fritage dig fra at skulle opkræve dansk moms. Hvis du som en virksomhed uden for Danmark betaler dansk moms af en fejl, eller som en dansk virksomhed betaler moms i et andet EU-land, har du mulighed for at få momsen refunderet.
Salg af virksomhed, opkøb & fusioner
Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.
FAQ om Momsfritagelse
Hvad betyder momsfritagelse for min virksomhed?
Momsfritagelse betyder, at din virksomhed er undtaget fra at opkræve og afregne moms på salg af varer eller ydelser. Det gælder typisk for virksomheder inden for specifikke brancher som uddannelse, sundhed og kultur, eller ved salg til kunder uden for EU. Selvom du er momsfritaget, kan du stadig være forpligtet til at betale moms ved køb af varer og tjenester.
Hvordan fungerer lønsumsafgift for min virksomhed?
Lønsumsafgift er en skat, som din virksomhed skal betale baseret på den samlede lønudbetaling. Den adskiller sig fra moms, da den ikke pålægges produkter eller tjenester direkte. Beregning af afgiften afhænger af virksomhedstypen og anvender specifikke satser, der kan findes på Skattestyrelsens hjemmeside. Lønudgifter kan fratrækkes i skat som driftsudgifter.
Hvornår gælder momsfritagelse for salg til udlandet?
Momsfritagelse for salg til udlandet gælder, når du sælger varer eller tjenester til kunder uden for Danmark. Afhængigt af kundens beliggenhed og om de er privatpersoner eller virksomheder, kan du være fritaget fra at opkræve dansk moms. Hvis du fejlagtigt har betalt dansk moms som udenlandsk virksomhed, eller som dansk virksomhed har betalt moms i et andet EU-land, kan du få momsen refunderet.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Del den her: