Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kapitalindkomst

Kapitalindkomst repræsenterer de penge, du tjener gennem afkast, eksempelvis fra renteindtægter eller aktieudbytter. Denne form for indkomst skal ikke forveksles med almindelig indkomst som løn, der betales for udført arbejde eller tjenester. Mens lønindkomsten er betaling for din tid og ekspertise, er kapitalindkomst resultatet af dine investeringer og finansielle forvaltning.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er kapitalindkomst

Kapitalindkomst opnås, når dine investeringer som renter og aktier genererer profit. Denne type indkomst adskiller sig fra den traditionelle indtjening, som lønninger, hvor du kompenseres for fysiske eller mentale anstrengelser – processen vi refererer til som arbejde. Kapitalindkomst involverer ikke direkte tjenesteydelser; det er snarere en passiv indkomststrøm, der ikke kræver den traditionelle form for arbejde.

Men selvom det umiddelbart kan synes ligetil, er der visse nuancer, du bør være særligt opmærksom på.

Hvordan får jeg kapitalindkomst?

At erhverve kapitalindkomst kræver en af to handlinger: enten at besidde penge, der arbejder for dig, eller at investere penge i indbringende aktiver. For eksempel, ved at placere dine penge i en bank, vil du modtage renteindtægter fra din opsparing. Alternativt, når du anvender midler til at købe aktier, kan dit potentielle afkast komme derfra.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Har kapitalindkomst indflydelse på topskatten?

Når det gælder kapitalindkomsts indvirkning på topskatten, er svaret bekræftende. Kapitalindkomst spiller en rolle i beregningen af din topskat.

Dette skyldes, at en kapitalindkomst, som overstiger 43.800 kr. i 2018, vil blive inkluderet i beregningen af topskatten. Selvom trækprocenten for topskatten kan variere år for år, var marginalskatteprocenten for kapitalindkomst i 2018 på 42%.

Spørger man til yderligere regler, der er relevante at kende til, er skattelovgivningen vedrørende kapitalindkomst kompleks og fyldt med mange regler. For eksempel giver skattelovgivningen mulighed for ægtefæller at overføre skatteprocenter til hinanden, hvilket potentielt kan være en fordel for gifte par, der investerer. I 2018 kunne et ægtepar med en samlet positiv kapitalindkomst, der overstiger 87.600 kr., se dette beløb inddraget i topskatteberegningen.

Potentielle fradrag kan reducere din kapitalindkomst

Interessant nok, så kan du i visse tilfælde få lov til at trække fra i din kapitalindkomst. Dette fradrag afhænger af, om du har haft udgifter, der er direkte forbundet med erhvervelsen, vedligeholdelsen, eller sikringen af din kapitalindkomst.

Et fradrag kan også gælde, hvis du oplever en negativ kapitalindkomst – med andre ord, hvis dine investeringer har resulteret i et finansielt tab.

Med de mange regler, der gælder for kapitalindkomst, er det vigtigt at være opmærksom og velinformeret. Selvom der kan være en betydelig økonomisk gevinst ved at investere klogt, anbefales det kraftigt at tilegne sig grundig viden om emnet, før man begiver sig ind i eksempelvis aktiehandel.

Indberetning af kapitalindkomst i skatteopgørelsen er automatiseret

Tidligere tider hvor du skulle sidde og udfylde langt det meste af din skatteopgørelse manuelt, er heldigvis ovre. Nutidens systemer sørger for, at de fleste oplysninger, herunder dem om din kapitalindkomst fra renter og aktieafkast, automatisk bliver indberettet digitalt fra dine finansielle institutioner til skattevæsenet, når det er tid for den årlige opgørelse.

Generelt kan du forvente, at disse oplysninger indgår i din skatteopgørelse uden yderligere indgriben fra din side. Det er dog stadig vigtigt at tjekke, at alle oplysninger er korrekte.

For en ekstra forsikring bør du gennemgå din skatteopgørelse nøje for at sikre, at al information er medtaget korrekt. Fejl kan opstå både på det menneskelige og digitale plan.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Vær bevæbnet med viden om reglerne

Kompleksiteten i skattereglerne omkring kapitalindkomst kan ikke understreges nok, og det er essentielt at forstå dem til bunds. Hvis du planlægger at investere penge i aktier, kan det vise sig at være en meget rentabel affære, men dette forudsætter, at du er fuldt indforstået med de gældende regler, før du begynder at investere.

Beregningen af kapitalindkomst følger nettoindkomstprincippet

Når det kommer til opgørelsen af kapitalindkomst, anvendes nettoindkomstprincippet. Det betyder, at man beregner kapitalindkomsten som en enkelt sum. Dette samlede beløb kan vise sig at være negativt, især hvis man har store renteudgifter, hvilket ikke er usædvanligt for boligejere, for eksempel.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Kapitalindkomst

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Kapitalindkomst defineres som de økonomiske gevinster, du har fået fra dine aktieinvesteringer over et år, samt renteindtægter fra bankindeståender.

Negativ kapitalindkomst repræsenterer situationen, hvor du oplever finansielle tab på dine aktier gennem året, hvilket er en modsætning til traditionel kapitalindkomst.

Skatten på kapitalindkomst afhænger af, om den er positiv eller negativ, samt af dine andre indkomstforhold.

At fastslå beregningen af kapitalindkomst kan være kompliceret, da det er afhængigt af dine samlede indkomstforhold og kan variere betydeligt.

Positiv kapitalindkomst refererer til de økonomiske gevinster opnået fra aktier over et år, plus renteindtægterne fra din bank, og er synonymt med den grundlæggende definition af kapitalindkomst.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: