Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kapitalafkast

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er kapitalafkast?

Kapitalafkast er et udtryk, der beskriver en del af virksomhedens årlige overskud og spiller en central rolle i skatteberegningen under kapitalafkastordningen. Dette begreb repræsenterer et væsentligt element i virksomhedsøkonomien, da det angiver, hvor meget virksomheden rent faktisk tjener på sin kapital. Det er vigtigt at forstå, at kapitalafkast kun kan være en positiv værdi og er begrænset af virksomhedens samlede overskud. Ved beregning af kapitalafkast fokuseres der på to hovedkomponenter: kapitalafkastgrundlaget og kapitalafkastsatsen.

Beregning af kapitalafkast

For at optimere dit kapitalafkast og dermed forbedre din skattebetaling, er det essentielt at forstå beregningsprocessen. Dette starter med en nøje vurdering af dit kapitalafkastgrundlag, som er summen af dine erhvervsmæssige aktiver. Derefter anvender du den relevante kapitalafkastsats, som du finder hos Skattestyrelsen, til dette grundlag. Det er afgørende at være opmærksom på de specifikke regler, der gælder for, hvad der kan inkluderes i kapitalafkastgrundlaget. I denne sammenhæng anbefales det at konsultere en revisor, som kan tilbyde professionel vejledning og sikre, at beregningen af dit kapitalafkast er korrekt.

Eksempel på beregning af kapitalafkast

Antag, at en virksomhed har følgende aktiver:

  • Kontormøbler: 300.000 kr.
  • Computerudstyr: 100.000 kr.
  • Lagerbeholdning: 250.000 kr.
  • Køretøjer: 350.000 kr.

Dette giver et samlet kapitalafkastgrundlag på 1.000.000 kr. Hvis kapitalafkastsatsen er fastsat til 0,8% for det pågældende år, ville virksomhedens kapitalafkast være:

1.000.000 kr. * 0,8% = 8.000 kr.

Det er vigtigt at bemærke, at dette beløb overføres fra personlig indkomst til kapitalindkomst og det skal naturligvis ikke overstige virksomhedens faktiske overskud.

Tidspunktet for beregning af kapitalafkast

Når du deltager i kapitalafkastordningen, er det vigtigt at beregne dit kapitalafkast ved starten af det nye indkomstår. Bemærk, at hvis kapitalafkastsatsen er fastsat til 0%, som det var tilfældet i 2022, vil ordningen ikke medføre nogen økonomisk gevinst. Dette aspekt er vigtigt at overveje, da det påvirker, om det er fordelagtigt for dig at anvende ordningen det pågældende år.

Indberetning af kapitalafkast

Skal du benytte kapitalafkastordningen, er det nødvendigt at indberette det forventede kapitalafkast i din forskudsopgørelse ved årets begyndelse. Efterfølgende skal det faktiske kapitalafkast angives på oplysningsskemaet, som er en del af den udvidede selvangivelse, sammen med virksomhedens samlede overskud. Ved at gøre dette, bliver dit kapitalafkast flyttet fra personlig indkomst til kapitalindkomst, hvilket kan have skattemæssige fordele.

Kapitalafkastordningen

Kapitalafkastordningen er en af tre valgmuligheder for beskatning tilgængelige for selvstændige erhvervsdrivende. Disse muligheder inkluderer Personskatteloven, virksomhedsordningen og selvfølgelig kapitalafkastordningen. Ved at vælge Personskatteloven beskattes du direkte af din virksomheds overskud, ligesom en lønmodtager. Hvis du derimod vælger virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen, kan du potentielt opnå visse skattefordele. Dermed tilbyder Kapitalafkastordningen en særlig måde at beregne og beskatte indkomst for selvstændige, hvilket kan lede til en mere fordelagtig finansiel situation, afhængigt af din virksomheds performance og de gældende skattesatser.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Fordele ved Kapitalafkastordningen

Hovedfordelen ved kapitalafkastordningen er den potentielle skattebesparelse. Ved at beregne og trække kapitalafkastet fra din personlige indkomst reduceres den skattepligtige indkomst, hvilket kan føre til betydelige besparelser på både AM-bidrag og skat. Dette skyldes, at beløbet trækkes fra virksomhedens overskud (før renter), hvilket sænker det beløb, der er underlagt AM-bidrag. Yderligere skaber overførslen af kapitalafkastet fra personlig indkomst til kapitalindkomst mulighed for at øge fradragsværdien af eventuelle renteudgifter i virksomheden. Dette betyder, at renteudgifterne effektivt kan reduceres fra virksomhedens overskud, hvilket maksimerer dit fradrag for renteudgifter.

En anden fordel er den administrative lethed og besparelse ved brug af ordningen. Kapitalafkastordningen er fri for de regnskabsmæssige krav, som er forbundet med eksempelvis virksomhedsordningen. Dette forenkler processen, da du kun behøver at holde styr på virksomhedens aktiver og deres værdi. Fraværet af bogføringspligt kan desuden føre til besparelser på revisorarbejde, da du potentielt kan håndtere dette selv. Skats hjemmeside tilbyder yderligere information og vejledning gennem de forskellige faser af at anvende kapitalafkastordningen.

Ulemper ved Kapitalafkastordningen

Selvom kapitalafkastordningen har sine fordele, er der visse ulemper, der bør overvejes. For det første vil ordningen ikke medføre nogen økonomisk fordel, hvis kapitalafkastsatsen er 0%, som det har været tilfældet i visse år. Dette eliminerer den primære fordel ved ordningen, som er skattebesparelsen.

Hvis dine renteudgifter derudover overstiger kapitalafkastgrundlaget, vil du ikke kunne udnytte den fulde fradragsret, som kunne have været mulig. Dette begrænser fordelene ved ordningen for dem med høje renteudgifter i forhold til størrelsen af deres erhvervsmæssige aktiver.

Endelig er kapitalafkastordningen mere kompliceret at administrere end direkte beskatning under personskatteloven. Selvom det kan virke som en enklere løsning på overfladen, kan de specifikke beregninger og krav til indberetning faktisk gøre det mere besværligt for nogle virksomhedsejere, især dem der ikke er vant til finansielle beregninger og skattemæssige overvejelser. Dette understreger betydningen af omhyggelig overvejelse og eventuelt rådgivning fra en professionel, før man beslutter sig for at anvende kapitalafkastordningen.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Overvejelser før anvendelse af kapitalafkastordningen

Når du står overfor at skulle beslutte, om kapitalafkastordningen er den rigtige mulighed for dig, er der flere faktorer at tage højde for. En vigtig betingelse for at drage fordel af kapitalafkastordningen er, at kapitalafkastet ikke må overstige virksomhedens overskud før renter eller de faktiske renteudgifter. Hvis dine renteudgifter overgår det mulige kapitalafkast, vil du ikke opnå den fulde fradragsret, hvilket gør ordningen mindre attraktiv. Omvendt, hvis kapitalafkastet overstiger dine renteudgifter, kan ordningen være til stor fordel.

Et specifikt eksempel, hvor kapitalafkastordningen tidligere har været fordelagtig, er i tilfælde af forældrekøb af lejligheder. På grund af lejlighedens høje værdi, kunne et betydeligt kapitalafkast beregnes. Men husk, aktuelle omstændigheder såsom en kapitalafkastsats på 0 procent kan reducere fordelene markant, hvilket gør ordningen sammenlignelig med personlig beskatning under disse betingelser.

Kapitalafkastordningen kontra virksomhedsskatteordningen

Forståelse af forskellene mellem kapitalafkastordningen (KAO) og virksomhedsskatteordningen (VSO) er afgørende, når du vælger, hvilken skatteordning der bedst understøtter din virksomheds finansielle sundhed. Et nøgleelement, der adskiller KAO fra VSO, er kravene til bogføring: KAO stiller færre krav til regnskabsføring, og det er ikke nødvendigt at adskille din private økonomi fra virksomhedens økonomi.

Ved brug af VSO opnår du mulighed for fuldt fradrag af erhvervsmæssige renteudgifter uafhængigt af den aktuelle kapitalafkastsats, hvilket ikke altid er tilfældet med KAO. Ydermere tillader VSO at du kan opspare overskud i virksomheden til en reduceret skattesats, hvilket kan være økonomisk fordelagtigt på lang sigt.

Selvom virksomhedsskatteordningen kan virke som den mest fordelagtige løsning rent økonomisk, er den også mere kompleks og kræver grundigere bogføring og administration. Dette gør VSO til en mere tidskrævende og potentielt dyrere ordning at administrere. Dit valg mellem KAO og VSO bør derfor baseres på en vurdering af dine specifikke behov, dine finansielle prioriteter og din vilje til at engagere dig i det påkrævede bogførings- og administrationsarbejde.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Kapitalafkast

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Kapitalafkast refererer til en del af virksomhedens årlige overskud, som er relevant for skatteberegningen under kapitalafkastordningen. Det repræsenterer, hvor meget virksomheden tjener på sin kapital, og er begrænset af virksomhedens samlede overskud. Beregningen af kapitalafkast involverer to hovedkomponenter: kapitalafkastgrundlaget og kapitalafkastsatsen.

Kapitalafkast beregnes ved at gange kapitalafkastgrundlaget, som er summen af dine erhvervsmæssige aktiver, med kapitalafkastsatsen, som findes hos Skattestyrelsen. Det er vigtigt at forstå de specifikke regler for, hvad der kan inkluderes i kapitalafkastgrundlaget, og overveje professionel rådgivning fra en revisor for nøjagtig beregning.

Du bør overveje at anvende kapitalafkastordningen, hvis kapitalafkastet er større end dine renteudgifter, da det kan give skattemæssige fordele. Men hvis dine renteudgifter overstiger kapitalafkastet, vil du ikke opnå fuldt fradrag for renterne. Ordningen er mindre fordelagtig, hvis kapitalafkastsatsen er 0% eller hvis dine renteudgifter er højere end det beregnede kapitalafkast.

Den primære forskel mellem kapitalafkastordningen (KAO) og virksomhedsskatteordningen (VSO) er i regnskabskrav og muligheden for fradrag. KAO har færre regnskabskrav og adskiller ikke den private økonomi fra virksomhedens økonomi. I VSO kan man få fuld fradragsværdi for erhvervsmæssige renteudgifter og mulighed for at opspare overskud til en reduceret skattesats, hvilket gør VSO mere økonomisk fordelagtig, men også mere krævende.

Hvis du anvender kapitalafkastordningen, skal du indberette dit forventede kapitalafkast i din forskudsopgørelse ved årets begyndelse. Det faktiske kapitalafkast skal derefter oplyses på oplysningsskemaet, en del af den udvidede selvangivelse, sammen med virksomhedens overskud. Dette flytter kapitalafkastet fra personlig indkomst til kapitalindkomst, hvilket kan medføre skattemæssige fordele.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: