Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad er variable omkostninger?

I dette blogindlæg vil vi dykke ned i økonomistyring og gennemgå, hvad variable omkostninger er, samt deres betydning for enhver virksomhed. Forståelse af variable omkostninger er afgørende for at træffe informerede beslutninger, der kan lede en virksomhed mod større effektivitet og øget rentabilitet. Vi vil belyse, hvordan disse omkostninger fungerer, hvilken rolle de spiller i prissætning og budgettering og hvordan de kan påvirke din virksomheds bundlinje.

Vi vil også udforske forskellige typer af variable omkostninger, forklare, hvordan de beregnes, og diskutere strategier til, hvordan man bedst håndterer disse for at optimere din virksomheds finansielle præstationer. Desuden vil vi guide dig gennem processen med at bogføre disse omkostninger korrekt for at sikre en nøjagtig finansiel rapportering.

Uanset om du er en ny iværksætter, en erfaren forretningsleder, eller blot nysgerrig efter bedre at forstå de økonomiske aspekter af at drive en virksomhed, vil dette blogindlæg give dig en god indsigt og praktiske råd til at finde rundt i de økonomiske udfordringer, der følger med håndtering af variable omkostninger.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er variable omkostninger?

Når vi taler om økonomi inden for en virksomhed, støder vi på begreberne variable omkostninger og faste omkostninger. Det, der kendetegner variable omkostninger, er deres evne til at ændre sig. De er ikke statiske og vil derfor variere fra den ene måned til den anden. Disse omkostninger er tæt knyttet til virksomhedens salg og produktionsniveauer.

Eksempler på variable omkostninger

Hvad er variable omkostninger i praksis? Der findes mange typer af variable omkostninger, heriblandt:

  • Råmaterialer: Prisen på de materialer, der anvendes i produktionen, kan ændre sig baseret på mængden, der kræves.
  • Direkte arbejdskraft: Lønningerne til medarbejdere, som direkte deltager i produktionen eller serviceydelser, ændrer sig og er derfor variable omkostninger.
  • Produktionsrelaterede udgifter: Udgifter såsom brændstof, elektricitet og vand brugt under produktionen skifter ofte i takt med, hvor meget der produceres.
  • Salgskommission: Omkostninger til salgspersonalets kommissioner, som ændrer sig med salgsvolumen, er også variable.

Disse variable omkostninger står i kontrast til faste omkostninger, der forbliver konstante over en bestemt periode, uafhængigt af produktionens eller salgets omfang. Faste omkostninger omfatter poster som husleje, forsikringer, fast løn til ledende medarbejdere og afskrivninger på udstyr og bygninger.

For virksomheder er det afgørende at kunne identificere og analysere deres variable omkostninger. En korrekt forståelse af disse omkostninger er nødvendig for at maksimere profitmarginer og beregne break-even punktet – det niveau hvor indtægter og omkostninger går i nul. En forøgelse af de variable omkostninger kan mindske virksomhedens indtjening, mens en stram omkostningskontrol og effektivitetsforbedringer kan formindske de variable omkostninger og derved øge rentabiliteten.

Nærmere om faste omkostninger

I erhvervslivet arbejder man som nævnt med to hovedtyper af omkostninger: variable og faste omkostninger. Faste omkostninger eller kapacitetsomkostninger, adskiller sig fra de variable ved, at de ikke følger virksomhedens salg eller produktionsvolumen. De er konstante, uafhængigt af virksomhedens aktivitetsniveau eller størrelsen på omsætningen.

Eksempler på faste omkostninger

Hvad betyder faste omkostninger i daglig drift? Nogle almindelige eksempler på faste omkostninger omfatter:

  • Husleje: Uanset om din virksomhed betaler af på et lån for ejendommen, eller lejer et lokale, er der en fast månedlig omkostning involveret. Dette beløb ændrer sig ikke baseret på virksomhedens salgsresultater.
  • Lønninger: Fast løn til ansatte, der ikke ændres med antallet af solgte enheder eller tjenesteydelser, er en anden type af faste omkostninger.
  • Belysning og opvarmning: Omkostninger til at holde kontorer oplyste og opvarmede ændrer sig ikke mærkbart med virksomhedens salg eller produktion.

Selvom faste omkostninger kan ændre sig over tid, sker dette ikke som direkte følge af ændringer i virksomhedens omsætning. En ændring i faste omkostninger kan opstå ved investeringer i nye faciliteter eller ved at tilføje flere faste ansatte. At forstå disse omkostninger er vigtigt for en virksomheds budgettering og finansielle planlægning, da de udgør en konstant del af de samlede udgifter.

Variable omkostninger i forhold til prissætning

Når virksomheder beslutter sig for priserne på deres produkter eller tjenester, spiller de variable omkostninger en nøglerolle. Disse omkostninger, som varierer med produktionen og salget, skal nøje overvejes for at fastslå omkostningerne ved at producere eller levere yderligere en enhed. Dette fundamentale skridt hjælper med at sikre, at prissætningen afspejler de reelle produktionsomkostninger.

For høje variable omkostninger sammenlignet med salgsprisen kan føre til, at virksomheden taber penge på hver solgte enhed. På den anden side, hvis de variable omkostninger er lave, har virksomheden mulighed for at fastsætte en konkurrencedygtig salgspris og stadig opnå profit. Derfor er det afgørende for virksomheder at forstå og beregne deres variable omkostninger nøjagtigt.

Under prisfastsættelsen bør virksomheder også tage hensyn til priselasticiteten, som er et mål for, hvordan efterspørgslen efter et produkt ændrer sig som reaktion på prisændringer. En velovervejet prisstrategi, der tager højde for både variable omkostninger og markedets priselasticitet, kan føre til optimal prissætning, som både tilfredsstiller forbrugernes efterspørgsel og sikrer virksomhedens rentabilitet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Overvejelser vedrørende egenproduktion versus outsourcing

Beslutningen mellem at producere selv eller at outsource produktionen er en betydelig overvejelse for enhver virksomhed, og variable omkostninger spiller en central rolle i denne proces. Når de interne variable omkostninger for at fremstille et produkt overstiger dem, der ville være ved outsourcing, kan det signalere, at det er mere økonomisk fordelagtigt at overdrage produktionen til en ekstern partner.

Udover de umiddelbare økonomiske aspekter, bør virksomhederne også vurdere andre faktorer såsom kvalitetskontrol, leveringstider, intellektuel ejendomsret og muligheden for at reagere hurtigt på markedets forandringer. Outsourcing kan medføre lavere variable omkostninger og gøre virksomheden mere fleksibel, men det kan også indebære risici som kvalitetsproblemer og forsinkelser, som kan påvirke kundetilfredsheden.

Derudover skal virksomhederne overveje langsigtede strategiske mål såsom opbygning af ekspertise og kapacitet internt versus de potentielle fordele ved at samarbejde med specialiserede leverandører. Den endelige beslutning bør derfor være baseret på en omfattende vurdering af både de økonomiske beregninger og de strategiske mål for virksomheden.

Det er også væsentligt at tage højde for muligheden for at skabe et partnerskab med leverandører, der kan medføre innovation og værditilvækst. En sådan tilgang kan ikke kun reducere omkostningerne, men også forbedre produktets kvalitet og markedsposition. I sidste ende bør beslutningen om at producere selv eller outsource afbalanceres mellem omkostningseffektivitet og opretholdelse af brandets integritet og kundeloyalitet.

Udvikling af variable omkostninger i forhold til virksomhedsvækst

Forståelse af, hvordan variable omkostninger udvikler sig i takt med en virksomheds produktion eller salg, er essentiel for effektiv økonomistyring. Disse omkostninger kan kategoriseres i tre hovedtyper baseret på deres vækstkurver: proportionale, degressive og progressive.

Proportionale variable omkostninger

Proportionale variable omkostninger stiger i direkte forhold til virksomhedens produktion eller salgsvolumen. Med andre ord, hvis du fordobler dit produktionstal, vil du også se en fordobling i disse omkostninger. Typiske eksempler på proportionale omkostninger omfatter råmaterialer og betalinger for direkte arbejdskraft.

Degressive variable omkostninger

I modsætning til de proportionale, stiger degressive variable omkostninger i et langsommere tempo end stigningen i produktion eller salg. Dette fænomen opstår, fordi visse effektivitetsgevinster reducerer omkostningerne per enhed, når produktionen skalerer op. Det vil sige, at større produktionsvolumener kan resultere i lavere variable omkostninger pr. enhed. Eksempler herpå kan være bulk-rabatter på råmaterialer eller reducerede fragtpriser ved større forsendelser.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Progressive variable omkostninger

Progressive variable omkostninger, derimod, stiger hurtigere end produktionens eller salgets vækst. Dette sker, når forøget produktion fører til ineffektiviteter, som for eksempel behovet for ekstra vedligeholdelse, reparationer af maskiner, eller overtidstillæg for medarbejdere under spidsbelastningsperioder. Disse omkostninger bliver større pr. enhed som følge af udfordringerne ved at opretholde en højere produktionstakt.

Hvad er variable enhedsomkostninger?

Variable enhedsomkostninger repræsenterer omkostningerne for at producere en enkelt enhed af et produkt, beregnet ved at dividere de samlede variable omkostninger med det samlede antal producerede enheder. Denne oplysning er vigtig for virksomhederne, da den giver et klart billede af, hvad det faktisk koster at producere hvert enkelt produkt. En præcis beregning af de variable enhedsomkostninger er afgørende for at fastlægge en effektiv prissætning, som både dækker omkostningerne og genererer profit.

Betydningen af variable omkostninger for rentabilitet og konkurrenceevne

Variable omkostninger har direkte indflydelse på en virksomheds rentabilitet og dens evne til at konkurrere på markedet. En dyb forståelse af disse omkostninger gør det muligt for virksomheder at optimere deres produktionsprocesser, reducere omkostninger, og prisfastsætte deres produkter eller tjenester konkurrencedygtigt. Dette er afgørende for at maksimere profit og sikre en stærk markedsposition.

Bogføring af variable omkostninger

Når det kommer til bogføring, håndteres variable omkostninger på en lignende måde som andre typer omkostninger, men de adskiller sig ved at være direkte knyttet til produktionsvolumen. Det er vigtigt at registrere disse omkostninger separat for at give et klart billede af virksomhedens omkostningsstruktur og for at kunne spore ændringer over tid. Dette gør det lettere for virksomheden at analysere, hvilke områder der kan optimeres for at reducere omkostninger og øge rentabiliteten.

I bogføringen er det derudover også vigtigt at vedligeholde en nøjagtig og detaljeret registrering af alle variable omkostninger. Dette omfatter omkostninger til råmaterialer, direkte arbejdskraft, og andre udgifter, der varierer med produktionsniveauet. Ved at adskille disse omkostninger fra faste omkostninger i regnskabet, kan virksomhederne mere effektivt analysere deres omkostningsstruktur og foretage informerede beslutninger baseret på omkostningernes natur og deres påvirkning på virksomhedens samlede finansielle sundhed. Dette detaljerede regnskab hjælper også med at fremhæve områder, hvor effektivitet og omkostningsreduktioner kan opnås.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om variable omkostninger

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Variable omkostninger er udgifter, der ændrer sig i direkte forhold til virksomhedens produktionsvolumen eller salgsaktivitet. De omfatter typisk omkostninger som råmaterialer, direkte arbejdskraft, og forbrugsvarer. Disse omkostninger varierer måned for måned afhængigt af virksomhedens aktivitetsniveau.

Variable omkostninger varierer med produktions- eller salgsvolumen, mens faste omkostninger forbliver konstante, uanset hvor meget en virksomhed producerer eller sælger. Eksempler på faste omkostninger inkluderer husleje, forsikringer og lønninger til administrativt personale.

For at beregne de variable enhedsomkostninger skal en virksomhed dividere de samlede variable omkostninger med antallet af enheder produceret. Dette giver prisen for at producere én enhed og er afgørende for at fastsætte en effektiv salgspris.

Forståelsen af variable omkostninger er afgørende for korrekt prissætning, da det sikrer, at prisen på et produkt eller en tjeneste dækker de omkostninger, der er forbundet med dets produktion eller levering. Korrekt prissætning hjælper med at bevare eller forbedre en virksomheds profitmarginer.

Variable omkostninger er afgørende for beslutningen om at producere internt eller outsource produktionen. Hvis de interne variable omkostninger er for høje, kan det være mere økonomisk at outsource produktionen til en ekstern leverandør for at spare penge og øge rentabiliteten.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her:

Hvad indebærer en regnskabsanalyse?

En regnskabsanalyse indebærer en detaljeret undersøgelse og beregning af de mest centrale nøgletal i en virksomheds regnskab. Denne analyse skaber en fuldstændig forståelse af den økonomiske situation, hvilket er afgørende for at kunne igangsætte vækst, forøge virksomhedens værdi eller foretage kloge investeringer.

Sagt på en anden måde, tilbyder en regnskabsanalyse essentielle informationer, som danner grundlag for informerede beslutninger, opstilling af opnåelige målsætninger og udarbejdelse af strategier, der fremmer fortsat positiv udvikling og vækst.

Målet er at opnå en helhedsforståelse af de primære økonomiske nøgletal. Analysen er desuden et nyttigt værktøj til at spore virksomhedens progression og afgøre, om dens udvikling er positiv. Desuden kan regnskabsanalyse være et effektivt middel til at vurdere en potentiel kundes økonomiske stabilitet, især hvis de søger kredit.

En typisk regnskabsanalyse vil inkludere en eller flere af følgende centrale elementer:

  • Rentabilitet
  • Indtjeningsevne
  • Soliditets og likviditetsgrad

Hvordan adskiller intern og ekstern regnskabsanalyse sig fra hinanden?

Kernen i forskellen mellem interne og eksterne regnskaber er, hvorvidt de offentliggøres. Typisk varierer indholdet også mellem de to. Som følge heraf kan man udføre varierende regnskabsanalyser baseret på disse to typer regnskaber.

Det eksterne regnskab er oftest kendt som årsrapporten, og det er denne rapport, der tjener som grundlag for den eksterne regnskabsanalyse. Denne analyse bør præsentere et retvisende overblik over virksomhedens økonomiske status og finansielle styrke. Eftersom årsrapporten er offentligt tilgængelig, vil den ikke nødvendigvis indeholde alle detaljer og vil ofte fokusere mere på det overordnede perspektiv end de specifikke detaljer.

Det interne regnskab, ofte benævnt som det interne årsregnskab, giver mulighed for en mere detaljeret undersøgelse af virksomhedens nøgletal. Dette gør, at man kan udføre en mere grundig regnskabsanalyse med det interne regnskab i forhold til det eksterne.

Mens det eksterne regnskab skal overholde bestemte regelsæt som fx årsregnskabsloven, er det interne regnskab mere fleksibelt i sin opbygning. Selvom dette regnskab primært er konfidentielt og kun til virksomhedens eget brug, kan eksterne parter som banker og andre stakeholdere, undertiden anmode om indsigt for at evaluere aspekter som virksomhedens kreditværdighed. 

Indtjeningsevne – kapaciteten til at generere indtægter ud over udgifterne

En vurdering af virksomhedens indtjeningsevne afdækker dens effektivitet i at skabe et positivt driftsresultat ud fra dens omsætning. Sagt på en anden måde illustrerer indtjeningsevnen, hvor stor en del af omsætningen, der repræsenterer overskud. 

For at udføre denne analyse af indtjeningsevnen, vil du skulle anvende flere nøgletal. Frygt ikke – dette kræver ikke komplekse beregninger. Faktisk behøver man kun at regne på tre specifikke nøgletal for at fastslå den relative profitabilitet.

  • Overskudsgrad
  • Egenkapitalforrentning
  • Afkastningsgrad

Herunder vil vi kort beskrive de tre omtalte nøgletal og forklare, hvordan du kan anvende deres resultater i din regnskabsanalyse.

Beregning af overskudsgraden: 

Overskudsgraden, ofte refereret til som EBIT-margin, og den beregnes som procentsats. Denne nøgleindikator giver indsigt i, hvor stor en del af din omsætning der reelt set bliver til overskud – med andre ord, hvor stor en del af omsætningen der repræsenterer fortjeneste, efter driftsomkostningerne er fraregnet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Omsætningshastigheder - Hvor god virksomheden er til at udnytte sine aktiver

I bund og grund illustrerer de varierende omsætningshastigheder, hvordan en virksomhed effektivt anvender sine aktiver. Eftersom der findes adskillige omsætningshastigheder i en virksomheds regnskab, er det afgørende, at du tager højde for hver enkelt i din regnskabsanalyse.

  • Aktivernes omsætningshastighed
  • Varedebitorers omsætningshastighed
  • Varebeholdningens omsætningshastighed

Nedenfor dykker vi dybere ned i de tre omsætningshastigheder. Her vil du støde på relevante formler og værktøjer, der gør det enkelt for dig at indhente de nødvendige nøgletal til din analyse af regnskabet.

Beregning af omsætningshastigheden for aktiver: 

Omsætningshastigheden for aktiver er et nøgleelement i regnskabsanalysen. Den afslører, hvor dygtig virksomheden er til at omsætte sine varer baseret på de aktiver, den har til rådighed på lageret.

Gældsdækning – Analyse af virksomhedens evne til at overholde rentebetalinger

Ved at undersøge en virksomheds gældsdækning, får du indsigt i dens formåen til rettidigt at afvikle renteudgifter til kreditorer i forbindelse med regnskabsanalyse.

Det involverer en vurdering af, om virksomhedens indtjening er tilstrækkelig til at imødekomme de finansielle omkostninger, den muligvis står overfor. Dette koncept er også kendt som at forrente gælden.

Pengestrøm – et overblik over penge ind og ud af virksomheden

Ved at integrere en pengestrømsopgørelse i din regnskabsanalyse opnår du en dybere forståelse for virksomhedens cash flow. Dette giver også et perspektiv på virksomhedens kapacitet til at skabe likvide ressourcer fra dens løbende drift i en bestemt tidsramme. Dette kan tilgås via to metoder:

Kapitalstruktur og vurdering af en virksomheds finansielle risiko

Enkelt forklaret repræsenterer en virksomheds kapitalstruktur fordelingen mellem dens egenkapital og fremmedkapital. Denne fordeling er afgørende, når vi skal vurdere virksomhedens finansielle risiko.

Selvom kapitalstruktur er et bredt og komplekst område, vil vi i denne oversigt fokusere udelukkende på de tre specifikke nøgletal, der vedrører forholdet mellem egenkapital og fremmedkapital i virksomheden.

Eksempel 2 – Den klassiske regnskabsanalyse

Den klassiske regnskabsanalyse dykker dybt ned i regnskabets detaljer. Den fremhæver ikke kun virksomhedens finansielle status, men giver også indsigt i, hvilke områder der kan drage fordel af investeringer eller forbedringer for at generere større værdi og vækst. 

Generelt giver denne analyse dig en forståelse af virksomhedens profitabilitet, dens finansielle robusthed, samt kilderne til dens indtægter og hvordan de anvendes.

Del den her: