Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad er folkepension?

Folkepension er en vigtig del af den offentlige sikring i Danmark, specielt rettet mod borgere, der når pensionsalderen. Denne ydelse sikrer, at individer har en stabil månedlig indkomst, når de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Læs mere om folkepension her. 

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad betyder folkepension?

Folkepension er en vigtig offentlig social ydelse i Danmark. Folkepensionens har til formål at tilbyde økonomisk støtte til borgere, når de indtræder i pensionsalderen. Dette sikrer en stabil og kontinuerlig indkomst til at understøtte livskvaliteten for dem, der ikke længere er aktive på arbejdsmarkedet. Folkepension består af et grundbeløb og et pensionstillæg, hvor grundbeløbet er uniformt for alle modtagere, mens tillægget varierer baseret på civilstand og andre faktorer. 

Hvad er folkepensionens historie?

Den første lov om økonomisk understøttelse til ældre i Danmark blev vedtaget i 1891 under navnet alderdomsunderstøttelsen. Dette var en præstation for de over 60 år, som var uden kriminel baggrund, ikke havde modtaget offentlig understøttelse i de foregående ti år og ikke selv var årsag til deres økonomiske situation. Folkepension, som man kender den i dag, blev først introduceret i 1956, og består nu af et grundbeløb og et indkomstafhængigt tillæg.

Dette system har undergået flere ændringer siden dets indførelse, inklusiv justeringer af pensionsalderen i takt med samfundsmæssige og demografiske skift.

Hvornår er du berettiget til folkepension?

Folkepensionens tilgængelighed er direkte knyttet til din alder. Den nøjagtige alder, hvor du kan begynde at modtage folkepension, varierer og er sat til at stige over tid som refleksion af den øgede levealder i Danmark. Fra 2024 er det fastsat, at du skal være mindst 67 år for at kvalificere dig til at modtage folkepension. Denne aldersgrænse er underlagt justeringer hvert femte år for at sikre, at systemet forbliver realistisk og bæredygtigt i lyset af demografiske ændringer. Den gennemsnitlige periode for modtagelse af folkepension i Danmark er omkring 15 år, hvorfor det er vigtigt at forstå og planlægge til denne fase af livet.

Her kan du anvende en online folkepensionsberegner for at få et estimat af, hvornår du kan forvente at gå på pension baseret på din nuværende alder og de gældende regler om folkepension.

Har du styr på alle de gældende regler, som dit regnskab og din bogføring skal leve op til? Hos Stadsrevisionen forstår vi vigtigheden af korrekt regnskabsføring og bogholderi. Vores team af erfarne revisorer er eksperter i at håndtere og revidere dine finansielle dokumenter. Vi sikrer, at dit regnskab nøje afspejler den økonomiske virkelighed for både din virksomhed og din personlige økonomi. Med vores hjælp garanteres det, at alle finansielle rapporter ikke alene er præcise, men også leveres rettidigt til Erhvervsstyrelsen.

Mangler du skræddersyet hjælp til at sikre, at dit regnskab lever op til alle krav?

Kontakt os – en af Danmarks bedst bedømte – for personlig rådgivning.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvor meget får man i folkepension?

Folkepension er den vigtigste indtægtskilde for mange danskere i deres pensionsår. Denne offentlige ydelse består typisk af et grundbeløb samt et pensionstillæg. For både enlige og samlevende er grundbeløbet konstant, men pensionstillægget er højere for enlige end for dem, der er gifte eller samlevende.

Folkepensionens grundbeløb påvirkes ikke af andre indtægter. Det betyder, at du frit kan have en arbejdsindkomst sideløbende med din folkepension, uden at det reducerer beløbet af dit grundbeløb. Ligeledes er din ægtefælles eller samlevers indkomst irrelevant for størrelsen af dit grundbeløb i folkepensionen. Alle modtagere af folkepensionen skal dog betale skat af denne indkomst.

Satser for folkepension 2024

Civilstand

Grundbeløb

Pensionstillæg

Samlet månedlig ydelse

Årlig ældrecheck før skat

Formuegrænse

Enlige

6.928 kr.

8.016 kr.

14.944 kr.

19.900 kr.

99.200 kr.

Gifte/samlevende

6.928 kr.

4.102 kr.

11.030 kr.

19.900 kr. pr. person

99.200 kr. samlet

Hvor meget får du i folkepension som enlig?

Som enlig modtager af folkepension i 2024, hvis folkepensionen er din eneste indkomst, vil din månedlige ydelse være på 14.944 kr. Dette beløb inkluderer både grundbeløbet og pensionstillægget. Som enlig modtager du den højeste mulige sats af folkepension, hvilket afspejler den økonomiske støtte til dem, der ikke deler husstand med en ægtefælle eller samlever.

Dit pensionstillæg kan blive sat ned, hvis du har andre indkomster

Din folkepension, specifikt pensionstillægget, kan blive justeret ned, hvis du har andre indtægtskilder ved siden af. Dette gælder for eksempel aktieindkomst, kapitalindkomst eller indtægter fra private arbejdsmarkedspensioner. Det er værd at bemærke, at indkomst fra arbejde ikke påvirker hverken dit grundbeløb eller dit pensionstillæg. Dette giver folkepensionister frihed til at fortsætte med at arbejde, hvis de ønsker, uden at det påvirker deres folkepension.

Hvilke tillæg kan jeg søge til min folkepension?

Som modtager af folkepension har du mulighed for at ansøge om forskellige tillæg, der kan hjælpe med at dække visse leveomkostninger såsom varmeudgifter, tandpleje og medicinudgifter. Derudover kan du være berettiget til at modtage en ældrecheck, som yderligere støtter din økonomi. Ansøgninger om varmetillæg, helbredstillæg, og personlige tillæg ikke har tilbagevirkende kraft. Det betyder, at du kun kan modtage disse tillæg fra datoen for din ansøgning og fremad.

Hvornår kan man søge om folkepension?

Du kan indgive en ansøgning om folkepension op til seks måneder før, du når den officielle folkepensionsalder. Hele ansøgningsprocessen er digital og kan tilgås via www.borger.dk ved hjælp af dit MitID. Hvis du har behov for assistance, kan du altid søge hjælp hos din lokale Borgerservice, hvor de kan vejlede dig igennem processen.

Hvordan hænger det sammen med at have folkepension og egen virksomhed?

Hvis du ejer en selvstændig virksomhed, er det vigtigt, at du løbende informerer Udbetaling Danmark om din virksomhedsindkomst. Dette inkluderer oplysninger om, hvorvidt du er aktiv eller passiv i virksomhedens drift. Det er vigtigt at melde eventuelle ændringer, hvad enten det drejer sig om indkomstændringer eller ændringer i din rolle i virksomheden.

For de folkepensionister, der aktivt deltager i deres virksomheds drift, vil indkomsten fra denne virksomhed blive betragtet som arbejdsindkomst. Denne type indkomst påvirker ikke beregningen af din folkepension direkte, men den indgår i indkomstgrundlaget, som anvendes til beregning af diverse tillæg som ældrecheck og helbredstillæg. Omvendt, hvis din indkomst kommer fra en virksomhed, hvor du deltager passivt, vil denne indkomst blive medregnet i beregningen af din folkepension.

Det er også vigtigt at sikre, at indkomsten fra din ægtefælles eller samlevers selvstændige virksomhed er korrekt rapporteret, især i forhold til aktiv versus passiv deltagelse, da dette kan påvirke både dit og din ægtefælles pensionstillæg.

Hvis du er usikker over, hvordan du eller din ægtefælle/samlever deltager i virksomhedsdriften, kan Udbetaling Danmark tilbyde vejledning og støtte.

Hvordan bliver folkepensionen udbetalt?

Folkepensionen starter med at blive udbetalt den måned efter, du har opnået din folkepensionsalder, forudsat at du har indsendt en ansøgning. Udbetalingen sker bagud, hvilket betyder, at du vil modtage din folkepension den sidste bankdag i hver måned. For dem, der blev folkepensionister efter den 1. februar 1999, foregår udbetalingen bagud, mens de, der gik på folkepension før denne dato, modtog deres pension forud. Uanset, overføres folkepensionen automatisk til din NemKonto på den sidste bankdag i måneden.

Hvad er betingelserne for at modtage folkepension?

For at være berettiget til fuld dansk folkepension, skal man typisk være dansk statsborger, være bosat i Danmark, og have boet i landet i mindst 40 år. Der er dog situationer, hvor man kan opnå retten til fuld dansk folkepension under andre forhold, men disse grundlæggende krav er gældende for de fleste. Det er vigtigt at opfylde både alderskravet og kravene om bopæl og statsborgerskab for at sikre din ret til denne offentlige ydelse.

Hvorfor får man mere eller mindre udbetalt, end man plejer i folkepension?

Mængden af folkepension, du modtager, kan variere af flere årsager. Det kan være ændringer i dine skatteforhold, en ændring i indkomsten hos dig eller din ægtefælle/samlever, eller ændringer i din civilstand, såsom at blive samlevende eller enlig. 

Derudover kan modtagelsen af visse kommunale serviceydelser som snerydning og madudbringning påvirke størrelsen af din udbetalte folkepension. Din kommune vil sende dig en opgørelse over de betalinger, du har foretaget for disse ydelser, og ved spørgsmål herom bør du kontakte din lokale kommune for klarhed og vejledning.

Hvordan opgør man folkepension?

Hvert år foretager Udbetaling Danmark en grundig gennemgang af din folkepension for at sikre, at du har modtaget det korrekte beløb i det forgangne år. Efter denne kontrol vil du modtage en opgørelse, der informerer dig om, hvorvidt beløbet var korrekt, for lavt eller for højt. Hvis beløbet var for lavt, vil du have penge til gode, mens et for højt beløb betyder, at du skal tilbagebetale det overskydende.

Har du styr på din skat og fradragene, der kan have betydning for, om du har penge til gode? Hver eneste krone er vigtig i forretning. Hos Stadsrevisionen tilbyder vi skatteoptimering, der hjælper din virksomhed med at reducere skattebyrden på en lovlig og effektiv måde. Lad os arbejde sammen for at gøre din virksomhed mere rentabel.

Ønsker du professionel hjælp til f.eks. skatteoptimering?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med certificeret og specialiseret faglighed.

Tilbagebetaling af folkepension

Skulle det ske, at Udbetaling Danmark konkluderer, at du har modtaget for meget i folkepension, skal du kontrollere oplysningerne i opgørelsen. Hvis du er enig i opgørelsen, skal du tilbagebetale det skyldige beløb. Dette kan ske uden påløbne renter, og kun beløb over 249 kroner skal tilbagebetales. Du har mulighed for enten at tilbagebetale hele beløbet på én gang eller benytte en afdragsordning. Tilbagebetalingen foregår via borger.dk.

Hvordan hænger feriepenge sammen med folkepension?

Hvis du har uafholdte feriedage med feriepenge, er det fordelagtigt at få dem udbetalt, inden du går på folkepension. Vælger du at få dem udbetalt, efter du er blevet pensionist, vil de blive modregnet i din folkepension, da de betragtes som en ekstra indtægt. Dette påvirker både dine tillæg og din samlede pensionsydelse. For detaljer om frister og regler for feriepenge og folkepension, bør du besøge borger.dk.

Hvad bliver ellers modregnet?

Tidligere blev din folkepension modregnet, hvis din arbejdsindtægt oversteg 359.200 kroner. Grundbeløbet ville blive reduceret med 30% af indtægten over dette beløb, uanset om du var gift, samlevende eller enlig. Imidlertid trådte nye regler i kraft i 2024, med tilbagevirkende effekt fra 2023, hvor indkomst fra personligt arbejde ikke længere påvirker beregningen af dit grundbeløb. Derfor vil indkomster over 359.200 kr. fra 2023 ikke resultere i en nedsættelse af dit grundbeløb, men vil blive efterreguleret med en merudbetaling.

For ægtefæller og samlevende har modregningen typisk indflydelse på pensionstillægget, men ikke på grundbeløbet. Udbetaling Danmark tager højde for jeres samlede indkomst ved beregning af pensionstillæg, hvor de første 54% af din samlevers eller ægtefælles indkomst ikke medregnes. De resterende 46% af din partners indkomst vil derimod blive indregnet i beregningen af dit pensionstillæg.

Fra efterløn og førtidspension til folkepension – hvad er reglerne?

Når du skifter fra efterløn til folkepension, er det vigtigt at forstå, at dine indtægter fra efterlønsperioden ikke vil påvirke størrelsen af din folkepension. Dette forudsætter, at alle indtægter fra efterlønnen er blevet udbetalt og beskattet før din overgang til folkepensionist. Således sikres det, at overgangen sker glidende uden indkomstmæssige overraskelser.

Overgangen fra førtidspension til folkepension følger en anden dynamik. Førtidspension er beregnet for personer med en varig nedsættelse af arbejdsevnen, som gør det umuligt for dem at opretholde selvstændig forsørgelse gennem arbejde. Denne type pension er ikke beregnet for dem, hvis arbejdsevne er midlertidigt nedsat eller for dem, der kan forsørge sig selv med støtte fra behandlinger, aktiveringsforanstaltninger eller revalidering.

Når du når folkepensionsalderen, vil du automatisk overgå fra at være førtidspensionist til folkepensionist. Denne overgang kræver ikke en ny ansøgning; processen sker automatisk.

Som førtidspensionist har du muligvis modtaget forskellige tillæg sammen med din pension. 

Overgangen til folkepension indebærer typisk, at disse tillæg ikke overføres direkte til din folkepension. Der er dog visse situationer, hvor du kan fortsætte med at modtage visse tillæg, selv efter du er blevet folkepensionist. Det er afgørende at være opmærksom på disse detaljer for at forstå, hvordan din økonomi vil ændre sig med skiftet til folkepension.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om folkepension

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Folkepension er en offentlig ydelse i Danmark, der har til formål at sikre økonomisk støtte til borgere, når de når pensionsalderen. Folkepensionen består af et grundbeløb og et pensionstillæg, som tilsammen udgør en månedlig indkomst for pensionister, der har bidraget til samfundet gennem deres arbejdsliv.

Det præcise beløb, man modtager i folkepension, kan variere afhængigt af ens indtægtsforhold og civilstand. Grundbeløbet er fastsat og ens for alle, men pensionstillægget varierer baseret på, om man er enlig eller samlevende. Derudover kan andre faktorer såsom tidligere indkomst og supplerende ydelser påvirke det samlede beløb, man modtager i folkepension.

Selvom grundbeløbet i folkepensionen er ens for alle berettigede modtagere, vil den samlede folkepension variere. Forskelle i pensionstillægget, supplerende ydelser som ældrecheck og boligstøtte, samt individuelle skatteforhold kan medføre, at det beløb, hver enkelt modtager, ikke er det samme.

For at være berettiget til folkepension skal man være dansk statsborger eller have opholdstilladelse i Danmark. Desuden skal man have boet i Danmark i mindst 40 år fra 15 til folkepensionsalderen for at modtage den fulde folkepension. Personer, der ikke opfylder disse krav, kan stadig modtage en delvis folkepension baseret på antallet af år, de har boet i Danmark.

Man er berettiget til folkepension, når man når den officielle folkepensionsalder, som i øjeblikket er mellem 65 og 67 år, afhængig af ens fødselsår. Folkepensionsalderen er gradvist blevet hævet og vil fortsætte med at stige i takt med ændringer i befolkningens gennemsnitlige levealder.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: