4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Hovedferie
Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder
Hvad er hovedferie
Hovedferie refererer typisk til den primære, længere ferieperiode, som folk ofte tager hvert år. Denne ferie er almindeligvis den længste og mest betydningsfulde pause fra arbejde eller skole, og mange vælger at bruge denne tid på at rejse, slappe af eller nyde aktiviteter, de ikke normalt har tid til. I nogle lande er hovedferien ofte om sommeren, hvor vejret er bedst til udendørs aktiviteter og rejser. Hovedferien kan også referere til den officielt planlagte ferieperiode inden for en organisation eller en virksomhed, hvor de fleste ansatte holder ferie på samme tid.
Hvad er reglerne for hovedferien?
Alle ansatte har ret til tre ugers sammenhængende hovedferie i perioden fra 1. maj til 30. september hvert år.
Arbejdsgivere skal, så vidt det er muligt, tage højde for medarbejdernes præferencer for, hvornår de ønsker at afholde deres hovedferie inden for denne tidsramme. Der skal lægges særlig vægt på medarbejdere med skolebørn. Arbejdsgiveren har dog ret til at fastsætte hovedferiens placering inden for den angivne periode, forudsat at ferien varsles mindst tre måneder i forvejen.
En sådan varsling af hovedferien kan være relevant i tilfælde, hvor virksomheden planlægger at holde lukket i visse uger i løbet af sommeren.
Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Sammenhængende hovedferie
Retten til sammenhængende hovedferie indebærer, at du har mulighed for at afholde din hovedferie i 15 sammenhængende dage. Denne ferieperiode kan kun opdeles i kortere perioder, hvis det er noget, du selv ønsker. I sådanne tilfælde skal hovedferien dog stadig omfatte mindst 10 sammenhængende dage.
Arbejdsgivers ferievarsel
Om arbejdsgiverens varsling af hovedferie gælder følgende:
Arbejdsgiveren skal varsle hovedferien med mindst tre måneders forudgående varsel, hvis de ønsker at pålægge dig en specifik ferieperiode.
Hvis du bliver forhindret i at afholde en allerede aftalt hovedferie på grund af sygdom, har arbejdsgiveren ret til at varsle en ny hovedferie med kortere varsel. Dette sikrer, at du kan afholde din hovedferie inden for den fastsatte hovedferieperiode, det vil sige senest den 30. september.
Det er vigtigt at bemærke, at selvom hovedferieperioden strækker sig fra maj til september, og du har ret til at anmode om at afholde din hovedferie i denne periode, kan arbejdsgiveren ikke tvinge dig til at afholde alle tre ugers hovedferie i september alene. Dette skyldes, at du har ret til at afholde fire ugers ferie inden for det aktuelle ferieår, som slutter den 31. august.
Salg af virksomhed, opkøb & fusioner
Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.
FAQ om Hovedferie
Hvad er hovedferie?
Hovedferie er den vigtigste og længste ferieperiode på året, ofte brugt til at rejse, slappe af eller deltage i aktiviteter. Den falder typisk om sommeren og kan også være en planlagt periode, hvor de fleste ansatte i en organisation holder ferie samtidig.
Hvad er reglerne for at afholde hovedferie i Danmark?
I Danmark har alle ansatte ret til tre ugers sammenhængende hovedferie mellem 1. maj og 30. september. Arbejdsgiverne skal forsøge at imødekomme medarbejdernes ønsker om tidspunktet for hovedferien, især for dem med skolesøgende børn. Arbejdsgiveren kan dog fastsætte feriens tidspunkt inden for denne periode, så længe der gives mindst tre måneders varsel.
Hvordan skal arbejdsgiveren varsle hovedferie, og hvad sker der ved sygdom?
Arbejdsgiveren skal give mindst tre måneders varsel, hvis de vil fastsætte en specifik periode for din hovedferie. Bliver du syg og kan ikke holde en aftalt hovedferie, kan arbejdsgiveren varsle en ny hovedferie med kortere varsel, så du kan holde ferien inden den 30. september. Arbejdsgiveren kan dog ikke kræve, at du holder alle tre ugers hovedferie i september.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Del den her: