4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Fratrædelsesgodtgørelse
Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder
Fratrædelsesgodtgørelse forklaret
Fratrædelsesgodtgørelse refererer til den kompensation, en arbejdsgiver er forpligtet til at udbetale til en medarbejder, der fratræder sin stilling under bestemte omstændigheder.
For at kvalificere sig til fratrædelsesgodtgørelse, må en række specifikke kriterier være opfyldt. Disse kriterier bestemmer, hvornår og hvordan en medarbejder kan modtage godtgørelsen efter at have afsluttet sit arbejdsforhold.
Berettigelse til fratrædelsesgodtgørelse: Hvem er omfattet?
Det er essentielt at forstå, at kravet om fratrædelsesgodtgørelse kan gælde for en lønmodtager under bestemte forhold. Disse forhold inkluderer:
- Situationer, hvor den ansatte er omfattet af funktionærloven, hvilket gør loven gældende for ansættelsesforholdet.
- Tilfælde, hvor en gældende overenskomst sikrer retten til fratrædelsesgodtgørelse.
For ansættelser, der er dækket af en overenskomst, er det afgørende at henvise til overenskomsten for nøjagtigt at bestemme de relevante kriterier og beregningsmetoden for fratrædelsesgodtgørelsen.
Betingelser for fratrædelsesgodtgørelse under funktionærloven
Når en ansættelse falder ind under funktionærlovens dække – hvad enten det skyldes, at personen er klassificeret som funktionær, eller fordi ansættelsesaftalen udtrykkeligt angiver, at funktionærloven finder anvendelse – er der klart definerede kriterier for tildeling af fratrædelsesgodtgørelse ved fratræden.
En afgørende faktor er, at fratrædelsesgodtgørelsen kun er relevant, hvis det er arbejdsgiveren, der har taget initiativ til opsigelsen. Dette inkluderer situationer, hvor en ansat er blevet uberettiget bortvist (hvilket betragtes som en form for opsigelse) og tilfælde, hvor den ansatte selv opsiger sin stilling som reaktion på arbejdsgiverens opsigelse.
Et andet væsentligt element er ansættelsesvarigheden, eller medarbejderens anciennitet. Ifølge § 2 a i funktionærloven er der fastsat to vigtige tidsfrister, der afgør retten til fratrædelsesgodtgørelse. En medarbejder skal have været:
- Uafbrudt ansat i virksomheden i mindst 12 år, eller
- Uafbrudt ansat i virksomheden i mindst 17 år.
For at beregne ansættelsesperioden korrekt, skal arbejdsgiveren tage udgangspunkt i datoen for ansættelsens start og frem til den dag, hvor ansættelsesforholdet officielt ophører.
Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
En gensidig aftale om fratrædelse udløser ikke godtgørelse
Når arbejdsgiver og medarbejder indgår en gensidig aftale om fratrædelse, udløser det principielt ikke ret til fratrædelsesgodtgørelse, da dette ikke falder ind under kategorien af opsigelse.
Dette udelukker dog ikke, at arbejdsgiveren kan vælge at tilbyde medarbejderen en økonomisk gestus som anerkendelse for dedikeret indsats gennem årene, eksempelvis som en tak for lang og loyal tjeneste. En sådan økonomisk kompensation vil være en del af en individuel fratrædelsesaftale og er ikke underlagt specifikke regler eller lovgivning.
Størrelsen på fratrædelsesgodtgørelsen
Når en funktionær har været i uafbrudt ansættelse i mindst 12 år og fratræder efter en opsigelse fra arbejdsgiverens side, er vedkommende berettiget til en godtgørelse svarende til 1 måneds løn.
Hvis ansættelsesperioden derimod strækker sig over mindst 17 år ved fratrædelsestidspunktet, øges fratrædelsesgodtgørelsen til at omfatte 3 måneders løn.
Beregning af fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærloven
For at beregne fratrædelsesgodtgørelsen præcist, tager man udgangspunkt i medarbejderens sædvanlige løn ved fratrædelsestidspunktet. For funktionærer, hvis arbejdstid varierer, skal beregningen baseres på en gennemsnitlig månedsløn frem for den specifikke løn i opsigelsesperioden.
Beregningen inkluderer mere end blot grundlønnen. Fast løntillæg, bonusser, provisioner, og værdien af personalegoder såsom fri bil og telefon skal også medregnes. Desuden skal arbejdsgiverens bidrag til medarbejderens pension ligeledes indgå i den samlede beregning af fratrædelsesgodtgørelsen.
Når den samlede godtgørelse er beregnet, er det arbejdsgiverens ansvar at udbetale beløbet sammen med medarbejderens sidste lønudbetaling.
Beskatning af fratrædelsesgodtgørelse
Fratrædelsesgodtgørelsen beskattes i overensstemmelse med reglerne i ligningslovens § 7 U. Dette betyder først og fremmest, at der skal betales arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) af godtgørelsen. Efter afregning af AM-bidraget er den del af fratrædelsesgodtgørelsen, som overstiger 8.000 kroner (det aktuelle bundfradrag), underlagt skattepligt som indkomst. Dermed skal der også betales A-skat af beløbet over bundfradraget før udbetalingen finder sted.
Modtagelse af dagpenge efter fratrædelsesgodtgørelse
Selv efter at have modtaget en fratrædelsesgodtgørelse er det stadig muligt for en person at modtage dagpenge. Der er dog specifikke regler, der afgør, præcis hvornår en lønmodtager er berettiget til dagpenge under disse omstændigheder. Disse regler omfatter:
- I opsigelsesperioden: Hvis fratrædelsesgodtgørelsen tjener som dækning for løn i denne periode, vil det udbetalte beløb blive modregnet i dagpengene.
- Efter opsigelsesperioden: Når godtgørelsen er fuldt udbetalt, og opsigelsesperioden er overstået, er personen berettiget til at modtage dagpenge.
- Ved usaglig opsigelse: I situationer, hvor opsigelsen er fundet usaglig, har den pågældende ret til at modtage dagpenge, uafhængigt af om der er udbetalt fratrædelsesgodtgørelse.
Disse regler sikrer, at lønmodtagere kan navigere i overgangsperioden efter en opsigelse med en vis økonomisk sikkerhed, samtidig med at de søger efter nye jobmuligheder.
Salg af virksomhed, opkøb & fusioner
Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.
FAQ om Fratrædelsesgodtgørelse
Hvad er fratrædelsesgodtgørelse, og hvornår har man ret til den?
Fratrædelsesgodtgørelse er en betaling fra arbejdsgiver til medarbejder ved fratrædelse under visse betingelser. Retten til godtgørelsen afhænger af opfyldelsen af specifikke kriterier, som bestemmer berettigelsen og beregningsgrundlaget for godtgørelsen efter arbejdsforholdets ophør.
Hvor stor er fratrædelsesgodtgørelsen for funktionærer?
En funktionær berettiget til fratrædelsesgodtgørelse modtager 1 måneds løn efter 12 års uafbrudt ansættelse eller 3 måneders løn efter 17 års uafbrudt ansættelse, forudsat fratrædelsen skyldes opsigelse fra arbejdsgiverens side.
Hvordan beskattes en fratrædelsesgodtgørelse?
Fratrædelsesgodtgørelsen er underlagt beskatning ifølge ligningslovens § 7 U, hvor der først betales arbejdsmarkedsbidrag. Herefter er den del af godtgørelsen, der overstiger 8.000 kr. (bundfradraget), skattepligtig som indkomst, og A-skat skal betales af dette beløb før udbetaling.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Del den her: