Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Forældremyndighed

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er forældremyndighed?

Forældremyndighed refererer til de juridiske rettigheder og ansvar, som forældre har over for deres barn. Ifølge forældreansvarslovens § 2 skal den, der har forældremyndigheden, tage sig af barnets trivsel og træffe beslutninger om barnets personlige forhold ud fra barnets interesse og behov.

Når to forældre deler forældremyndigheden, skal de træffe vigtige beslutninger om barnets liv i fællesskab. Dette gælder, uanset om forældrene bor sammen eller hver for sig. Hvis en forælder alene har forældremyndigheden, har denne forælder ret til at træffe alle beslutninger uden at skulle rådføre sig med den anden forælder.

For mere detaljerede oplysninger om, hvilke beslutninger der kræver fælles enighed, og hvilke beslutninger bopælsforælderen selv kan træffe, kan du besøge Familieretshusets hjemmeside på familieretshuset.dk. Her kan du blandt andet læse om, hvilke beslutninger der vedrører daginstitutioner, skoler og andre forhold i barnets liv.

Ved fælles forældremyndighed har begge forældre ret til at deltage aktivt i barnets skoleliv, herunder forældremøder, skolesamtaler og andre arrangementer på skolen. Begge forældre har desuden adgang til Aula, som er skolens kommunikationsplatform. Hvis en forælder ikke har del i forældremyndigheden, har denne stadig ret til at få information om barnets trivsel fra institutioner som skolen, daginstitutionen, hospitalet og barnets læge.

Håndtering af uenighed

Hvis forældrene ikke kan blive enige om de beslutninger, der kræver fælles enighed, kan dette i visse tilfælde føre til en ophævelse af den fælles forældremyndighed. Det er dog vigtigt at bemærke, at Familieretten kun ophæver den fælles forældremyndighed i særlige tilfælde, hvor det anses for nødvendigt.

Der er en almindelig misforståelse om, at fælles forældremyndighed automatisk betyder lige meget samvær med barnet, som f.eks. en 7/7-deleordning. Dette er ikke tilfældet. Forældremyndighed handler om retten til at træffe beslutninger og ansvar for barnets trivsel, mens samvær handler om, hvor meget tid barnet tilbringer med hver forælder. Selv uden forældremyndighed har en forælder ret til samvær med barnet.

Bopælsforælder og forældremyndighed

Bopælsforælderens rolle og forældremyndighed er to separate ting, der ikke nødvendigvis hænger sammen. Der er forskellige kombinationer af forældremyndighed og bopæl, som forældre kan vælge.

For eksempel kan forældre have fælles forældremyndighed, hvor den ene forælder er bopælsforælder, eller de kan vælge at have delt bopæl. Det er også muligt, at en forælder har fuld forældremyndighed, hvilket betyder, at denne forælder er ansvarlig for alle beslutninger vedrørende barnet, mens bopælen kan være delt eller tilhøre den anden forælder.

Fra 1. januar 2022 gælder det, at forældre med fælles forældremyndighed som udgangspunkt skal dele den offentlige børne- og ungeydelse. Dette sikrer, at begge forældre bidrager til barnets økonomiske trivsel, selvom de ikke nødvendigvis bor sammen.

Hos Stadsrevisionen tilbyder vi omfattende service inden for revision, skat, bogføring, rådgivning og årsregnskab. Vores eksperter er klar til at hjælpe dig med alle dine behov.

Har du brug for hjælp til de opgaver, du ikke selv ønsker at tage dig af?

Vi står til rådighed alle ugens dage fra kl. 8-21.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvordan får jeg forældremyndighed?

Du kan enten have delt (fælles) forældremyndighed over barnet eller have eneforældremyndighed. Som udgangspunkt har forældre fælles forældremyndighed over deres børn. Reglerne for fælles forældremyndighed blev ændret i 2007, hvilket betyder, at processen for at få fælles forældremyndighed kan variere afhængigt af, hvornår barnet er født.

Fælles forældremyndighed

Uanset om jeres barn er født før eller efter 1. oktober 2007, har I fælles forældremyndighed, hvis:

  • I var gift med hinanden ved barnets fødsel eller indgik ægteskab senere.
  • I har underskrevet en fælles omsorgs- og ansvarserklæring, da barnet blev født.
  • I har indsendt en aftale om fælles forældremyndighed til Familieretshuset eller retten.

Hvis jeres barn er født før 1. oktober 2007, har I også fælles forældremyndighed, hvis:

  • I var separerede, da barnet blev født, men senere flyttede sammen igen.

Hvis jeres barn er født efter 1. oktober 2007, har I også fælles forældremyndighed, hvis:

  • I var gift med hinanden inden for de sidste 10 måneder, før barnet blev født.
  • I har boet sammen inden for de sidste 10 måneder, før barnet blev født, og faren i den forbindelse anerkendte faderskabet eller blev dømt til at være far i en faderskabssag ved retten.
  • I var separeret eller skilt, da barnet blev født, og faren i den forbindelse anerkendte faderskabet eller blev dømt til at være far i en faderskabssag ved retten.

En fælles forældremyndighed fortsætter, selvom I flytter fra hinanden, bliver separeret eller skilt.

Eneforældremyndighed

Hvis ingen af de nævnte kriterier er opfyldt, betyder det, at moderen har forældremyndigheden alene. Ud over dette kan en forælder få eneforældermyndighed, hvis:

  • Begge forældre har aftalt og anmeldt, at én af dem har forældremyndigheden alene.
  • Begge forældre har været i Familieretshuset og lavet en aftale om, at én af dem skal have forældremyndigheden alene.
  • Forældrene har været i retten, og retten har besluttet, at én af dem skal have forældremyndigheden alene.

Vigtigheden af et børnetestamente

Hvis du har eneforældermyndighed, er det en rigtig god idé at oprette et børnetestamente. Med et børnetestamente kan du få indflydelse på, hvem der skal have forældremyndigheden over dit barn, hvis der skulle ske dig noget. Dette sikrer, at dit barns fremtid er tryg og velovervejet, selv i uforudsete situationer.

Hvordan ændrer man forældremyndigheden?

Ændring ved enighed mellem forældrene

Hvis begge forældre er enige om at ændre forældremyndigheden, kan I selv aftale, hvem der skal have forældremyndigheden over barnet.

Fra eneforældremyndighed til fælles forældremyndighed

Hvis I er enige om, at der ikke længere skal være eneforældremyndighed, men i stedet fælles forældremyndighed, kan I ændre dette ved at udfylde en formular fra Familieretshuset. Denne formular kan findes og indsendes via Familieretshusets hjemmeside.

Fra fælles forældremyndighed til eneforældremyndighed

Hvis I ønsker at ændre fra fælles forældremyndighed til eneforældremyndighed for den ene forælder, kan I ligeledes ændre dette ved at bruge en formular fra Familieretshuset. Formularen er tilgængelig på deres hjemmeside og skal udfyldes og indsendes derfra.

Overførsel af eneforældremyndighed fra én forælder til den anden

Hvis I begge er enige om, at eneforældremyndigheden skal overføres fra den ene forælder til den anden, kan denne ændring også foretages ved at udfylde en formular fra Familieretshuset. Formularen kan findes på Familieretshusets hjemmeside.

Uenighed om forældremyndigheden

Hvis I ikke kan blive enige om, hvem der skal have forældremyndigheden over jeres barn, skal I kontakte Familieretshuset. Via deres kontaktformular, som kan findes på deres hjemmeside, kan I anmode om vejledning, rådgivning eller mægling. Familieretshuset vil hjælpe jer med at finde en løsning, der er bedst for barnet.

Forældremyndighed ved forældres død

Hvad der sker med forældremyndigheden ved en forælders død afhænger af, om der var fælles forældremyndighed eller eneforældremyndighed.

Fælles forældremyndighed

Hvis den ene forælder dør, vil den anden forælder som udgangspunkt få eneforældremyndigheden. Hvis barnet ikke bor hos eller har kontakt til den længstlevende forælder, kan andre personer søge om forældremyndigheden hos Familieretshuset. Den længstlevende forælder har dog fortrinsret, medmindre det ikke er til barnets bedste.

Eneforældremyndighed

Hvis den forælder, der har eneforældremyndigheden, dør, er det Familieretshuset, der afgør, hvem der skal have forældremyndigheden fremover. Den længstlevende biologiske forælder, som ikke har forældremyndighed, har fortrinsret, medmindre det ikke er i barnets bedste interesse.

Børnetestamente

Hvis du som forælder med forældremyndighed ønsker at bestemme, hvem der skal have forældremyndigheden over dit barn, hvis du går bort før barnet bliver myndigt, bør du oprette et børnetestamente. Dette dokument kan sikre, at dine ønsker bliver taget i betragtning, især hvis du ikke ønsker, at barnets anden forælder skal have forældremyndigheden.

At ændre forældremyndigheden kræver klare aftaler og eventuelt juridisk assistance for at sikre, at barnets bedste altid er i fokus. Uanset om ændringen sker i enighed eller gennem retslige beslutninger, er barnets trivsel og sikkerhed det primære hensyn.

Vi har specialiserede revisorer med ekspertise inden for en række brancher, herunder skoler, webshops, transport og logistik, håndværk og restauration. Du vil altid have en ekspert indenfor din branche ved hånden.

Ønsker du, at vi overtager din regnskabsfunktion?

Kontakt os for et uforpligtende tilbud fra en af vores revisorer med mere end 8 års erfaring.

Børnetestamente

Med et børnetestamente kan du have indflydelse på Familieretshusets beslutning om, hvem der skal have forældremyndigheden over dine børn, hvis begge forældre skulle gå bort, mens børnene er små. Dette dokument giver dig mulighed for at udtrykke dine ønsker om, hvem der skal tage sig af dine børn og sikre deres trivsel i velkendte rammer.

Hvem kan få forældremyndigheden?

I et børnetestamente kan du ønske, at forældremyndigheden tildeles en enkeltperson eller et ægtepar, som du og dine børn har et godt forhold til. Dette kan være familiemedlemmer eller nære venner, som du mener vil kunne give dine børn en tryg opvækst. Det er vigtigt at bemærke, at titlen som gudforældre ikke automatisk medfører juridiske eller økonomiske forpligtelser til at tage sig af børnene, hvis forældrene går bort.

Familieretshusets rolle

Hvis børnene bliver forældreløse, er det Familieretshuset, der afgør, hvem der skal have forældremyndigheden. Familieretshuset vil forhøre sig blandt familie og nære venner for at finde den bedst egnede person til at tage sig af børnene. Med et børnetestamente kan du få indflydelse på denne beslutning. Familieretshuset vil gøre deres yderste for at tage hensyn til dine ønsker, medmindre det vurderes, at det ikke er til barnets bedste.

Begrundelse af dine ønsker

Det er en fordel at forklare baggrunden for dine valg i børnetestamentet. Ved at give en begrundelse for dine ønsker, gør du det nemmere for Familieretshuset at træffe en afgørelse i overensstemmelse med børnetestamentet. Dette kan være med til at sikre, at dine børn får en opvækst i et miljø, som du har tillid til.

Eneforældremyndighed og dødsfald

Hvis du har den fulde forældremyndighed og går bort, vil Familieretshuset som udgangspunkt tildele forældremyndigheden til den anden biologiske forælder. Dog kan der være omstændigheder, hvor det ikke er i børnenes bedste interesse. Dette kan være tilfældet, hvis den biologiske forælder kun har haft begrænset eller ingen kontakt med børnene, eller hvis der er helbredsmæssige eller sociale forhold, der gør det uhensigtsmæssigt. Med et børnetestamente kan du anmode Familieretshuset om, at forældremyndigheden ikke tildeles den biologiske forælder og begrunde dette ønske.

Ændring og tilbagekaldelse af børnetestamente

Hvis dine ønsker ændrer sig, eller du fortryder børnetestamentet, kan du til enhver tid tilbagekalde det, medmindre testamentet er gjort uigenkaldeligt. Hvis børnetestamentet er opbevaret hos en notar, skal du henvende dig til notaren for at få det tilbagekaldt. Hvis børnetestamentet blot eksisterer som et fysisk dokument, kan du ødelægge det. Det er dog vigtigt at informere alle relevante personer om ændringerne for at undgå forvirring i fremtiden.

Forældremyndighed ved skilsmisse

Når forældre går fra hinanden, ændrer forældremyndigheden sig som udgangspunkt ikke, uanset om det drejer sig om fælles- eller eneforældremyndighed. Dette gælder uanset om forældrene er gift eller ej. Der kan dog være særlige tilfælde, hvor samarbejdet mellem forældrene er så problematisk, at det er nødvendigt for Familieretshuset at gribe ind.

Efter en skilsmisse eller separation har barnet stadig ret til at have kontakt med begge forældre. Hvis forældrene kan blive enige om de praktiske forhold, kan de lave en samværsaftale. Hvis de ikke kan blive enige, kan de søge hjælp hos Familieretshuset for at indgå en aftale om samvær.

Samværsaftale

En samværsaftale giver forældrene mulighed for at skabe faste og trygge rammer for deres børn, efter de er gået fra hinanden. Når forældre, uanset om de er gift eller samlevende, beslutter at blive skilt eller ophæve samlivet, har barnet stadig ret til at have begge forældre i sit liv. Det er forældrenes fælles ansvar at sikre, at barnet opretholder en god kontakt til begge parter.

Ved en skilsmisse eller separation skelnes der mellem den forælder, som barnet har folkeregisteradresse hos (bopælsforælderen), og den anden forælder (samværsforælderen). Selv i tilfælde af en deleordning, hvor barnet tilbringer lige meget tid med begge forældre, vil der stadig være én, der fungerer som bopælsforælder, og den anden som samværsforælder.

Omfanget af samværet bestemmer forældrene selv. Der findes ingen faste regler for, hvor meget samvær barnet skal have med samværsforælderen. Det er op til forældrene at vurdere, hvad der er bedst for barnet. Hvis Familieretshuset skal fastsætte samværet, sker det på baggrund af en konkret vurdering af barnets forhold.

Det er vigtigt at bemærke, at forældremyndighed og samvær er to adskilte forhold. En forælder med fuld forældremyndighed kan godt være samværsforælder uden at være bopælsforælder.

Med en samværsaftale kan forældrene nøjagtigt planlægge, hvornår hver af dem skal have samvær med barnet. Aftalen kan også omfatte fordeling af ferier og højtider. Desuden kan praktiske forhold som transport og omkostninger i forbindelse med samværet indgå i aftalen.

Hvis samværsaftalen ikke overholdes, kan forældrene få hjælp fra Familieretten til at håndhæve aftalen. Dette sikrer, at aftalerne bliver fulgt i praksis, hvilket skaber tryghed både for forældrene og barnet. En klar og veldefineret samværsaftale mindsker uenighed om de praktiske forhold og giver barnet faste rammer.

Forældremyndighed og samvær

Selvom forældremyndighed og samvær er separate juridiske begreber, er begge afgørende for barnets trivsel efter en skilsmisse. Forældremyndighed handler om retten til at træffe beslutninger om barnets liv, mens samvær handler om den tid, barnet tilbringer med hver forælder.

En samværsaftale er derfor et vigtigt redskab for at sikre, at barnet har en stabil og kontinuerlig kontakt med begge forældre, selv når forældrene ikke længere bor sammen. Det giver også forældrene en klar plan for, hvordan de kan opretholde deres forælder-barn forhold på en struktureret og forudsigelig måde.

Når samværsaftaler udarbejdes i forbindelse med forældrenes skilsmisse eller separation, er der ofte mange følelser involveret. Det er dog vigtigt at huske, at samværsaftalen bør fokusere på barnets behov og interesser. Når I udformer samværsaftalen, bør I altid have barnets trivsel og behov i centrum, snarere end forældrenes præferencer.

Hvem kan bruge en samværsaftale?

En samværsaftale kan anvendes af forældre, der ophæver deres samliv, bliver separeret eller skilt, og som har børn sammen. Det er essentielt, at forældrene er enige om, hvordan samværet skal struktureres og gennemføres. Enighed er nøglen til at skabe en stabil og forudsigelig hverdag for barnet.

Deleordning

En deleordning indebærer, at barnet tilbringer lige meget tid hos begge forældre. Den mest almindelige ordning er en 7/7-ordning, men det kan også være en 3/3-ordning, en 14/14-ordning eller en anden variation, der passer til familiens behov. Hovedprincippet er, at samværet fordeles ligeligt mellem forældrene.

En effektiv deleordning kræver normalt, at forældrene bor tæt på hinanden og har et godt samarbejde. Dette sikrer, at barnets dagligdag og trivsel ikke bliver negativt påvirket af skiftet mellem forældrene. Hvis der opstår tvivl om, hvad der er bedst for barnet, eller hvis forældrene ikke kan blive enige, kan de søge hjælp hos Familieretshuset.

Aftalen er bindende

En samværsaftale er juridisk bindende, ligesom andre aftaler. Familieretshuset kan ændre en eksisterende aftale, hvis det er til barnets bedste, men dette sker sjældent og er en kompliceret proces. Som udgangspunkt kan aftalen ikke ændres, medmindre begge forældre er enige om ændringerne. Derfor er det vigtigt at lave en samværsaftale, der kan holde på lang sigt.

Selvom samværsaftalen er bindende, har forældrene altid mulighed for at aftale noget andet, hvis de er enige om det. Hvis der ikke kan opnås enighed om at fravige aftalen, vil de oprindelige bestemmelser i samværsaftalen være gældende.

Barnets bedste i fokus

Når I udarbejder en samværsaftale, bør I tage hensyn til barnets daglige rutiner, skolegang, fritidsaktiviteter og sociale liv. Aftalen skal skabe stabilitet og tryghed for barnet, og den bør derfor tage højde for alle de praktiske aspekter af barnets liv.

Ved at fokusere på barnets behov kan I skabe en samværsaftale, der bidrager til en harmonisk opvækst. En velovervejet samværsaftale mindsker konflikter og sikrer, at barnet føler sig elsket og støttet af begge forældre, selvom de ikke længere bor sammen. Det er en investering i barnets fremtidige trivsel og mentale sundhed.

Forældremyndighed og international ret

Flytning til udlandet

Når en forælder med forældremyndighed ønsker at flytte til udlandet med barnet, kan dette rejse komplekse juridiske og praktiske udfordringer. Hvis forældrene har fælles forældremyndighed, er det normalt nødvendigt at få samtykke fra den anden forælder for at flytte barnet ud af landet. Manglende enighed om flytningen kan føre til juridiske konflikter, hvor retten må afgøre sagen ud fra, hvad der er bedst for barnet.

Krav om samtykke

Når forældre deler forældremyndigheden, betyder det, at begge forældre skal være enige om væsentlige beslutninger, herunder barnets bopæl. Hvis den ene forælder ønsker at flytte til udlandet med barnet, kræver det derfor samtykke fra den anden forælder. Dette sikrer, at begge forældre har en ligeværdig stemme i beslutninger, der fundamentalt kan ændre barnets liv.

Juridiske tvister

Hvis forældrene ikke kan blive enige om flytningen, kan sagen blive bragt for retten. Her vil en dommer vurdere, hvad der er i barnets bedste interesse. Retten vil tage højde for flere faktorer, herunder:

  • Barnets alder og modenhed
  • Barnets forhold til begge forældre
  • Årsagen til flytningen
  • Forældrenes muligheder for at opretholde kontakt med barnet
  • Barnets tilknytning til nuværende miljø, skole og venner
  • Potentielle fordele og ulemper ved flytningen

Dommeren vil overveje, om flytningen vil forbedre barnets livskvalitet og velfærd, eller om det vil skabe unødvendige forstyrrelser og vanskeligheder.

Internationale traktater

Internationale traktater og konventioner kan også spille en rolle i sager om forældremyndighed og flytning til udlandet. En af de mest relevante er Haag-konventionen om de civilretlige aspekter af internationale børnebortførelser, som Danmark er en del af. Denne konvention har til formål at beskytte børn fra ulovlig bortførelse og tilbageholdelse på tværs af landegrænser og sikrer, at børn hurtigst muligt bliver returneret til deres oprindelige bopælsland.

Andre praktiske overvejelser før flytning

Ud over de juridiske aspekter er der en række praktiske overvejelser, som forældre bør tage i betragtning, når de planlægger en flytning til udlandet:

Visum og opholdstilladelser: Sørg for at have de nødvendige dokumenter for at kunne bo og arbejde i det nye land.

Skolegang: Find ud af, hvordan barnets skolegang vil blive påvirket, og hvilke muligheder der findes i det nye land.

Sprog: Overvej, hvordan barnets sproglige udvikling vil blive påvirket af at flytte til et land med et andet hovedsprog.

Sundhedspleje: Undersøg sundhedssystemet i det nye land og sikr dig, at barnet har adgang til nødvendig medicinsk pleje.

Socialt netværk: Overvej, hvordan flytningen vil påvirke barnets sociale netværk og mulighederne for at opretholde kontakt med venner og familie i hjemlandet.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om forældremyndighed

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

At have forældremyndighed indebærer et omfattende ansvar for barnets trivsel og udvikling. Den eller de, der har forældremyndigheden, er forpligtet til at beskytte barnet og sikre, at dets basale behov bliver opfyldt, såsom mad, tøj og bolig. Forældremyndigheden giver også retten til at træffe alle væsentlige beslutninger om barnets liv. Dette inkluderer valg af barnets bopæl, hvilken skole barnet skal gå på, og om barnet skal have et pas. Det omfatter også beslutninger om barnets sundhed og medicinske behandling, fritidsaktiviteter og religiøs opdragelse. Forældremyndighed betyder, at man har det endelige ansvar for barnets fysiske, følelsesmæssige og sociale velfærd og skal handle i barnets bedste interesse i alle aspekter af livet.

Hvis samarbejdet med den anden forælder er så udfordrende, at det påvirker barnets trivsel negativt, kan du søge om fuld forældremyndighed. For at opnå fuld forældremyndighed skal du indsende en ansøgning til Familieretshuset. Processen starter med, at Familieretshuset indkalder begge forældre til et møde, hvor der vil blive forsøgt at finde en løsning, der er til barnets bedste. Under mødet vurderer Familieretshuset jeres samarbejdsevner, og om den nuværende forældremyndighedsordning er skadelig for barnet. Der lægges vægt på, om den forælder, der søger fuld forældremyndighed, kan tilbyde en mere stabil og sikker opvækst for barnet. Det kan også være nødvendigt at fremlægge dokumentation for den anden forælders manglende evne til at samarbejde eller tage vare på barnet.

Fælles forældremyndighed kan kun ophæves under særlige omstændigheder, hvor det er klart, at forældrene ikke kan samarbejde om barnets opdragelse og velfærd. Hvis det er tydeligt, at samarbejdsproblemerne er så alvorlige, at de skader barnets trivsel og udvikling, kan retten beslutte at ophæve den fælles forældremyndighed. Det er dog vigtigt at bemærke, at hvis forældrenes uenighed kun drejer sig om barnets bopæl, kan familieretten træffe en beslutning om dette specifikke spørgsmål uden at ophæve den fælles forældremyndighed. Ophævelse af fælles forældremyndighed sker kun, når det er nødvendigt for at beskytte barnets bedste interesse og sikre en stabil opvækst. Dette indebærer en grundig vurdering af forældrenes evne til at samarbejde og kommunikere samt en analyse af, hvordan deres konflikter påvirker barnet.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: