Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Beskatning af firmabil

Beskatningen af firmabiler er et vigtigt emne for både arbejdsgivere og ansatte, da det har direkte indflydelse på de økonomiske fordele ved at vælge en firmabil. Denne proces indebærer en række regler, der afgør, hvordan værdien af en firmabil bliver skattemæssigt behandlet. Det er essentielt at forstå disse regler for at kunne navigere korrekt i beskatningslandskabet og sikre, at man som bruger af en firmabil bliver beskattet retfærdigt.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er beskatning af firmabil

Når en ansat får en firmabil til privat brug, opstår der en skattepligtig fordel. Det afgørende for beskatningen er adgangen til bilen, ikke hvor meget den faktisk anvendes privat. Dette betyder, at værdien af den privat anvendelige firmabil indgår i den ansattes skattepligtige indkomst, uafhængigt af den private kørselsomfang.

For ansatte, der kun har adgang til en firmabil i dele af året, justeres den skattepligtige værdi forholdsmæssigt efter antallet af måneder, bilen har været til rådighed. Eksempelvis, hvis en ansat har en firmabil fra 1. januar til 15. juni, vil beskatningen af den fri bil gælde for seks hele måneder.

Det er vigtigt at notere, at hovedaktionærer ikke kan undgå denne beskatning ved midlertidigt at forsikre bilen mod stilstand, selv hvis de opbevarer nummerpladerne sikkert og bilen står opmagasineret. Den eneste måde for en hovedaktionær at undslippe beskatning på, er hvis bilen afregistreres, og nummerpladerne overgives til skattemyndighederne.

Den skattepligtige værdi af fri bil (firmabil)

Beregningen af den skattepligtige værdi for en firmabil er bestemt af specifikke regler. For den del af bilens pris op til 300.000 kr. (justeret efter bilens alder ved køb), udgør den skattepligtige værdi 25%. For den del af bilens værdi, der ligger over 300.000 kr., er den skattepligtige værdi 20%. Dog, skal den samlede værdi, der lægges til grund for beregningen, aldrig være under 160.000 kr.

Til denne basisværdi tilføjes et miljøtillæg, der beregnes som ejerafgiften forøget med 50%. Størrelsen på ejerafgiften varierer baseret på bilens effektivitet og brændstofforbrug. For biler, der ikke er underlagt ejerafgift, anvendes den årlige vægtafgift i stedet, ligeledes forhøjet med 50%. Det er vigtigt at bemærke, at dette miljøtillæg ikke inkluderer eventuelle ekstra afgifter, såsom udligningstillæg for dieselbiler eller tillæg for privat anvendelse.

Bilen er højst 3 år på købstidspunktet

For biler, der er købt indenfor tre år efter deres første indregistrering, anvendes bilens nyvognspris som grundlag for beregning af den skattepligtige værdi ved fri bil. Nyvognsprisen inkluderer den oprindelige købspris plus registreringsafgift, moms, leveringsomkostninger samt alt udstyr, der er monteret på fabrikken. Det er vigtigt at notere, at ekstraudstyr, som er leveret og installeret af forhandleren efter købet og specificeret separat på fakturaen, ikke medregnes i denne værdi.

I de første 36 måneder efter bilens første indregistrering fastsættes den skattepligtige værdi til 25% af de første 300.000 kr. af nyvognsprisen og 20% af det beløb, der overstiger 300.000 kr., med en minimumsværdi baseret på 25% af 160.000 kr.

Efter dette tidsrum, dvs. efter de 36 måneder, justeres beregningsgrundlaget ned til 75% af nyvognsprisen ifølge den såkaldte 75-procents-regel, men den beregnede værdi skal stadig aldrig være lavere end 160.000 kr.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Bilen er over 3 år på købstidspunktet

Når en bil er ældre end tre år ved købstidspunktet, baseres den skattepligtige værdi af fri bil på arbejdsgiverens anskaffelsespris. Dertil skal eventuelle omkostninger til istandsættelse, der er foretaget ved købet eller kort tid efter, tillægges beregningsgrundlaget for at afspejle bilens faktiske værdi.

For disse ældre biler finder den såkaldte 75-procents-regel ikke anvendelse. I stedet beregnes værdien af fri bil konstant ud fra købsprisen inklusive istandsættelsesudgifter og leveringsomkostninger, dog med et minimum på 160.000 kr. gennem hele bilens anvendelsestid som firmabil.

Skiftet fra beskatning baseret på nyvognsprisen til beskatning baseret på købsprisen for brugte biler kræver et faktisk ejerskifte. Dette inkluderer situationer, hvor en firmabil overdrages til et andet selskab inden for samme koncern, for eksempel under en omstrukturering. I tilfælde af at bilen er ældre end tre år ved dette ejerskifte, vil den fremadrettede skattepligtige værdi af fri bil blive bestemt ud fra bilens handelsværdi på tidspunktet for overdragelsen.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Leasede firmabiler

Når en arbejdsgiver tilbyder en ansat en leaset firmabil, skal medarbejderen beskattes, som om arbejdsgiveren havde købt bilen på tidspunktet for leasingaftalens start. Dette princip finder også anvendelse på flex leasingaftaler. Desuden er 75-procents-reglen relevant for leasede biler, hvilket betyder, at efter de første 36 måneder fra bilens første indregistrering, anvendes en reduceret værdi af bilen til beregning af den skattepligtige fordel.

Hvis arbejdsgiveren beslutter at købe bilen ved afslutningen af leasingperioden, og bilen på dette tidspunkt er ældre end tre år fra første indregistrering, bliver arbejdsgiverens købspris grundlaget for beregning af den skattepligtige værdi af fri bil. Det forudsættes her, at købsprisen afspejler bilens faktiske markedsværdi, selvom bilen fortsætter med at være i brug af den samme ansatte.

For biler, der bliver genleast tre år efter den første indregistrering, skal værdiansættelsen ske på basis af bilens markedsværdi ved genleasingens begyndelse. Da der i disse tilfælde ikke er en købspris at forholde sig til, anvendes markedsværdien som det afgørende element for fastsættelsen af den skattepligtige værdi.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Beskatning af firmabil

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Beskatningen af en firmabil til privat brug baseres på adgangen til bilen, ikke mængden af privat kørsel. Den skattepligtige værdi tilpasses forholdsmæssigt, hvis bilen kun er tilgængelig dele af året, og indgår i den ansattes skattepligtige indkomst. Hovedaktionærer kan ikke undgå beskatning, medmindre bilen afregistreres.

Beskatningen af en leaset firmabil beregnes, som om arbejdsgiveren havde købt bilen ved leasingaftalens start, også for flexleasingaftaler. Efter 36 måneder anvendes 75-procents-reglen, hvor bilens værdi reduceres. Ved køb af bilen efter leasingperioden, hvis bilen er over tre år gammel, bliver købsprisen grundlag for skatteberegningen. For genleasede biler efter tre år bruges markedsværdien ved genleasingens start som beregningsgrundlag.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: