Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Familielån

Når der lånes penge mellem familie eller venner, er det en rigtig god idé at lave en skriftlig låneaftale. Denne artikel udforsker alt fra anvendelsen af familielån til de juridiske og skattemæssige aspekter, der følger med. Uanset om du overvejer at yde et familielån eller selv står til at modtage et, giver denne artikel dig den nødvendige viden til at navigere i familielån sikkert og effektivt.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er familielån?

Et familielån defineres som en form for gældsbrev, hvor der oftest er tale om meget lave eller helt rentefrie lån. Dette lån er især populært inden for familier og blandt venner, hvilket også forklarer betegnelsen “familielån”. Låneformen bliver typisk brugt, når et familiemedlem eller en nær ven har behov for økonomisk støtte.

Det karakteristiske ved et familielån er, at formålet hovedsageligt er at yde hjælp snarere end at tjene på renteindtægter. I modsætning til traditionelle banklån, hvor långivers primære mål er renteafkast, er et familielån drevet af ønsket om at støtte en person, man holder af. Et rentefrit familielån kan derfor være en værdifuld hjælp, specielt når dine børn eller børnebørn står i en situation, hvor de har brug for at låne penge hurtigt og til favorable betingelser.

I situationer, hvor lånet ydes under kommercielle vilkår – for eksempel mellem en virksomhed og en privatperson – anbefales det at formalisere låneaftalen. Dette sikrer, at både långiver og låntager er beskyttet. En sådan aftale bør indeholde en afviklingstabel, også kendt som en amortisationstabel, hvor man klart kan se lånets afdrag og renter over tid. Dette er vigtigt for at sikre gennemsigtighed og forebygge eventuelle misforståelser i fremtiden.

Generelt set er familielån en fleksibel og økonomisk attraktiv løsning for begge parter, hvis det håndteres korrekt. Det er vigtigt at overveje alle aspekter og muligvis også involvere en juridisk rådgiver, når man opretter sådanne lån, for at sikre, at alle juridiske krav og finansielle forpligtelser er opfyldt.

Hos Stadsrevsionen brænder vi for at hjælpe vores kunder med at optimere deres økonomi og opnå langvarig succes. Vi har hjulpet mere end 1200 tilfredse samarbejdspartnere og klienter – skal vi også hjælpe dig?

Har du brug for hjælp til at optimere din økonomi?


Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet professionel støtte og rådgivning.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvem kan få et familielån?

Trods navnet “familielån” er det væsentligt at bemærke, at denne låneform er tilgængelig for alle, uanset familiære bånd. Familielån er en type anfordringslån, der ikke sætter grænser for, hvem du kan yde økonomisk støtte til gennem et lån. Det er en udbredt misforståelse, at familielån udelukkende er forbeholdt nære familiemedlemmer. Faktisk kan du anvende et familielån til at låne penge til enhver, der står dig nær, såsom din kæreste, dine venner, kollegaer eller andre betydningsfulde personer i dit liv.

Denne fleksibilitet gør familielån til en attraktiv løsning for mange, der ønsker at hjælpe nogen økonomisk uden de restriktioner, der normalt følger med traditionelle lånetyper. Ved brug af et familielån kan du altså tilbyde finansiel støtte med minimal eller ingen rente, hvilket kan være en stor hjælp for modtageren.

Det er vigtigt at forstå, at selvom et familielån kan virke som en enkel og uformel aftale, kan det være klogt at formalisere låneaftalen. Dette sikrer klarhed og beskyttelse for begge parter, specielt hvis lånet omhandler større beløb eller en længere tilbagebetalingsperiode. Ved at formalisere et familielån sikrer du, at begge parter er med på betingelserne, og at der ikke opstår uenigheder senere hen.

Regler for familielån

Når du vælger at oprette et familielån, er det afgørende at sikre, at lånet udgør et reelt gældsforhold. Dette indebærer flere vigtige aspekter:

Rigtigt lån: Det er vigtigt, at der ydes et rigtigt lån, hvilket betyder, at der skal være etableret et autentisk og juridisk bindende gældsforhold. Dette er kernen i et familielån, hvor begge parter erkender og accepterer låneaftalens vilkår.

Anfordringslån: Et familielån skal typisk være et anfordringslån, hvilket betyder, at lånet kan opsiges af långiver med kort varsel. Dette giver långiver en vis fleksibilitet og sikkerhed i tilfælde af, at økonomiske forhold ændrer sig.

Gældsbrev: For at formalisere et familielån er det nødvendigt at oprette et gældsbrev. Dette dokument skal være underskrevet af både långiver og låntager. Gældsbrevet fungerer som en juridisk bekræftelse og dokumentation af låneaftalen, og det sikrer, at både långiver og låntager er klare over deres forpligtelser og rettigheder.

Det er en fordel ved familielån, at de ikke er underlagt afgifter ved oprettelse. Du kan derfor principielt opbevare det underskrevne gældsbrev hjemme i en skuffe, men det anbefales altid at opbevare det et sikkert sted, hvor det både er beskyttet og tilgængeligt, hvis der opstår spørgsmål eller uenigheder om lånevilkårene.

Gældsbrev for familielån

Hvis du overvejer at oprette et rentefrit familielån, er det nødvendigt at oprette et gældsbrev af typen anfordringslån. Et familielån som anfordringslån giver mulighed for, at långiver til enhver tid kan opsige lånet med meget kort varsel. Dette giver långiver fleksibilitet til at kræve lånet tilbagebetalt med dagens varsel, eller potentielt aldrig kræve tilbagebetaling, hvis ikke behovet opstår. På denne måde er låntager ikke forpligtet til at betale afdrag, medmindre långiver aktivt kræver det.

Vælger du ikke at oprette et anfordringslån, men derimod en anden type gældsbrev, hvor afviklingen af gælden er mere fastlagt, kan dette lede til skatteudfordringer. Problemerne opstår især, hvis långiver senere beslutter at afskrive lånet. I dette tilfælde kan skat kræve gavebeskatning baseret på forskellen mellem det oprindelige lånebeløb og gældsbrevets kursværdi.

For at undgå sådanne skattekomplikationer og sikre klarhed i låneaftalen, anbefales det stærkt at oprette et anfordringslån, når du yder et familielån. Anfordringslån tilbyder en struktur, hvor långiver har mulighed for at afskrive lånet, hvilket kan betragtes som en form for arveforskud.

Det er afgørende, at familielånet er formaliseret korrekt med et gældsbrev, hvor både låntager og långiver har underskrevet. Dette sikrer, at alle juridiske aspekter af lånet er korrekt håndteret, og at både långiver og låntager er beskyttet. Et korrekt formaliseret familielån kan være en fremragende måde at yde økonomisk støtte på under gunstige vilkår.

Familielån som arveforskud

Mange forældre ser fordelene ved at bruge et rente- og afdragsfrit familielån som en metode til at give arveforskud. Denne form for familielån indebærer, at forældre opretter et gældsbrev til deres børn, som derefter gradvist afskrives med det maksimale skattefrie gavebeløb hvert år.

Dette system med et familielån tillader en årlig reduktion i børnenes gæld til forældrene. Som resultat kan børnene modtage et betydeligt beløb som arveforskud, hvilket kan være yderst gavnligt, eksempelvis til en udbetaling på et hus. Ved at strukturere et familielån på denne måde, sikrer forældre ikke blot, at de kan hjælpe deres børn økonomisk uden umiddelbar skattebyrde, men også at værdien af deres gave gradvist overføres i overensstemmelse med lovgivningens grænser for skattefrie gaver.

At anvende et familielån som arveforskud er en effektiv måde at forvalte formueoverførsel på mellem generationer, idet det sikrer, at forældrenes ønske om at støtte deres børn økonomisk kan opfyldes på en både juridisk og skattemæssig forsvarlig måde.

Familielån med renter og afdrag

Selvom mange vælger et rentefrit familielån uden afdrag for at forenkle processen, er det også muligt at oprette et familielån på mere traditionelle vilkår. Dette indebærer et familielån med både renter og afdrag, hvilket ligner strukturen på et almindeligt banklån.

Når man ønsker at strukturere et familielån med renter og afdrag, kræver det oprettelse af et officielt lånebevis. Dette dokument skal underskrives af både långiver og låntager og fastlægger de nøjagtige betingelser for tilbagebetalingen, herunder størrelsen på afdragene og rentesatsen.

Et sådant familielån tilbyder flere fordele. For det første etablerer det klare retningslinjer og forventninger mellem långiver og låntager, hvilket kan hjælpe med at undgå misforståelser og fremme en sund finansiel relation. For det andet sikrer det, at långiver modtager en vis kompensation i form af renter, hvilket kan være et incitament til at yde lånet.

Ved at vælge et familielån med renter og afdrag sikres det, at både långivers og låntagers interesser bliver taget i betragtning, og at låneaftalen opfylder gældende lovgivning om långivning mellem private parter. Det er en robust måde at håndtere familielån på, der efterligner de mere formelle låneaftaler set i den finansielle sektor.

Långiver er bedre stillet med en låneaftale

Når det drejer sig om familielån, er det vigtigt for långiver at have en skriftlig låneaftale på plads. Uden sådan en aftale er långiver markant mere udsat, hvis låntager af en eller anden grund ikke er i stand til eller vælger ikke at tilbagebetale lånet. Uden skriftlig dokumentation kan det blive yderst vanskeligt at inddrive gælden, da der ikke er bevis for de oprindelige vilkår for lånet. Dette kan gøre det problematisk at bevise, præcis hvad der blev aftalt, da familielånet blev etableret.

Ved at oprette en formel låneaftale sikres det, at alle væsentlige betingelser og vilkår for familielånet bliver omhyggeligt overvejet og aftalt. En sådan aftale garanterer også, at disse vilkår dokumenteres på en juridisk korrekt måde, hvilket beskytter både långiver og låntager. Det er afgørende at have en klar og tydelig aftale, der kan tjene som grundlag for at håndhæve lånevilkårene, skulle det blive nødvendigt.

Hvor stort må et familielån være?

Når det kommer til størrelsen på et familielån, er der ingen øvre grænse for, hvor meget du kan låne ud. Du har friheden til at udlåne lige så mange penge, som der er behov for. Det er dog vigtigt at huske, at hvis du planlægger at nedskrive lånet hvert år som en del af et arveforskud, er der en grænse for, hvor meget du kan nedskrive skattefrit hvert år; i 2024 er dette beløb på 74.100 kr.

I situationer, hvor låntageren er et familiemedlem, såsom et barn, og långiveren er en forælder eller bedsteforælder, bør man også tage højde for fremtiden. Hvis långiveren afgår ved døden, før det fulde lån er enten nedskrevet eller tilbagebetalt, bliver låntageren ansvarlig for tilbagebetalingen. For at undgå potentielle komplikationer i sådanne tilfælde er det klogt at overveje at oprette et testamente. I testamentet kan man sikre, at låntager som minimum arver det beløb, de skylder, hvilket kan forenkle og afklare den finansielle situation efter långivers bortgang.

Hvor mange familielån må man have?

Når det kommer til antallet af familielån, er der ingen begrænsninger på, hvor mange du kan have. Det er fuldt muligt at yde flere familielån samtidigt, hvis du for eksempel ønsker at give flere af dine børn eller børnebørn et arveforskud i form af et familielån. Dette gør familielån til en fleksibel løsning for at støtte dine nærmeste økonomisk.

Hvis du har flere familiemedlemmer, som du gerne vil hjælpe, kan du altså etablere separate familielån til hver enkelt. Dette kan være en værdifuld måde at tilpasse din støtte til de individuelle behov og omstændigheder for hvert familiemedlem. Hvert familielån kan tilpasses med hensyn til lånebeløb, tilbagebetalingsvilkår og eventuelle rentebetingelser, hvilket giver dig mulighed for at strukturere hver aftale efter bedste evne.

Det er dog vigtigt at holde styr på hvert familielån for at sikre, at alle aftaler overholdes og administreres korrekt. Overvej at føre detaljerede optegnelser og eventuelt at bruge juridisk eller finansiel rådgivning for at hjælpe med at styre flere familielån. Dette sikrer, at hver aftale er retfærdig og i overensstemmelse med dine ønsker og lovgivningen.

Skal man betale skat af et familielån?

Når det drejer sig om skattemæssige konsekvenser af et familielån, er der vigtige forskelle afhængigt af lånets vilkår. Et rentefrit familielån har typisk ingen direkte skattemæssige konsekvenser for hverken långiver eller låntager. Dette skyldes, at rentefrie familielån ikke genererer renteindtægt for långiveren, hvilket betyder, at der ikke er nogen indkomst at indberette til skat. Ligeledes opstår der ikke en skattepligtig fordel for låntageren, selvom de opnår en økonomisk gevinst ved ikke at skulle betale den rente, der ellers ville være gældende på markedet.

På den anden side, hvis et familielån ydes med renter, ændrer situationen sig. I disse tilfælde skal både långiver og låntager indberette de relevante beløb til skat. Långiveren skal indberette renteindtægter som indkomst, mens låntageren potentielt kan få et rentefradrag. Dette betyder, at begge parter skal være opmærksomme på at overholde de skattemæssige regler, som følger med et rentebærende familielån.

Det er derfor afgørende at forstå de forskellige konsekvenser af, hvordan et familielån struktureres. Ved at holde familielånet rentefrit kan du undgå kompleksiteten ved skatteindberetninger for begge parter. Hvis lånet derimod inkluderer renter, er det vigtigt at sikre, at alle indberetninger til skat foretages korrekt for at undgå potentielle skattemæssige udfordringer.

Hos Stadsrevisionen forstår vi betydningen af korrekt skatteindberetning for både privatpersoner og virksomheder. Hvis din virksomhed har behov for professionel skatterådgivning, står vores erfarne team klar til at hjælpe dig hver dag fra kl. 8 til 21.

Har du brug for professionel skatterådgivning?

Kontakt Stadsrevisionen – en af Danmarks bedst bedømte regnskabsvirksomheder.

Lånets ophør

Et familielån ophører naturligvis den dag, det fuldt ud er indfriet, enten ved kontant betaling eller via nedskrivninger i form af gaver. 

Juridisk set forældes et familielån efter 10 år. Denne forældelsesfrist kan dog afbrydes, hvis gælden løbende nedskrives, hvorved forældelsesfristen resettes fra tidspunktet for den seneste nedskrivning. Forældelsesfristen kan også afbrydes, hvis låntager skriftligt anerkender gælden, hvilket er en vigtig handling for at bevare långivers rettigheder.

Endvidere er det vigtigt at være opmærksom på de skattemæssige konsekvenser ved forældelse af et familielån. Skulle lånet forældes, kan skat potentielt betragte dette som en gave, specielt hvis de anser forældelsen for en eftergivelse af lånet. Dette kan medføre gavebeskatning, afhængigt af situationens specifikke omstændigheder.

Hvad sker der, hvis långiver går bort?

Hvis en långiver, der har ydet et familielån, går bort før lånet er fuldt tilbagebetalt, vil den resterende gæld blive inkluderet som et aktiv i dødsboet. I sådanne tilfælde har dødsboet ret til at forlange øjeblikkelig tilbagebetaling af den udestående gæld.

Det er derfor afgørende at have præcis dokumentation for eventuelle afdrag og nedskrivninger på familielånet. Dette sikrer, at kun den aktuelle restgæld, og ikke lånet i sin oprindelige størrelse, bliver inkluderet i boopgørelsen. Uden korrekt og opdateret dokumentation risikerer låntager, at hele det oprindelige lånebeløb teoretisk kan blive opført i boet, uafhængigt af hvor meget der er blevet tilbagebetalt indtil da.

Det er vigtigt for både långiver og låntager at vedligeholde nøjagtige optegnelser over alle transaktioner relateret til familielånet for at undgå potentielle komplikationer ved långivers bortgang. Dette omfatter at have klare og tilgængelige aftaler og beviser på alle udførte betalinger, hvilket ikke alene beskytter låntagers interesser, men også sikrer en korrekt håndtering af långivers efterladte midler i overensstemmelse med gældende love og ønsker.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om familielån

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Familielån tilbyder betydelige fordele, herunder muligheden for rentefrie eller lavrentelån, som gør dem økonomisk attraktive og fleksible lånevilkår, der kan tilpasses individuelle behov. Disse lån kan endda udnytte skattefrie gavegrænser. Men familielån har også ulemper, som manglende dokumentation, der kan føre til juridiske komplikationer, især ved långivers død, familiestrid på grund af uklare lånevilkår, og skattemæssige udfordringer, hvis lånet inkluderer renter. Det er derfor vigtigt at håndtere familielån med omhu for at undgå potentielle problemer.

Hvis långiver afgår ved døden før familielånet er tilbagebetalt, indgår den udestående gæld i dødsboet. Dødsboet kan kræve umiddelbar tilbagebetaling, medmindre andet er aftalt. Korrekt dokumentation er afgørende for at undgå, at hele lånebeløbet indgår i boopgørelsen.

Der er ingen øvre grænse for, hvor meget man kan låne gennem et familielån. Lånebeløbet bør dog være realistisk i forhold til långivers økonomiske situation, og alle parter bør være opmærksomme på eventuelle skattemæssige konsekvenser af store lånebeløb.

Juridisk set forældes et familielån efter 10 år. Denne forældelsesfrist kan dog nulstilles, hvis der foretages nedskrivninger på gælden eller hvis låntager skriftligt anerkender gælden.

Der er ingen øvre grænse for, hvor meget ægtefæller kan give hinanden i gave. I 2024 kan du give dine børn, børnebørn eller samlever en gave på op til 74.100 kr. skattefrit. Gaver til svigerbørn og stedbørn kan være på op til 25.900 kr., før der pålægges skat.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: