4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Alt du skal vide om det blå sygesikringskort
Når du arbejder, studerer, flytter til et andet land, eller rejser på ferie, er det vigtigt at forstå, hvordan disse ændringer påvirker din sygesikring og din adgang til medicinsk behandling. Det vil ofte kræve, at du har og benytter dig af det blå sygesikringskort, hvis uheldet er ude. Vi gennemgår reglerne for det blå sygesikringskort, hvem der kan få det og meget mere.
Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder
Hvad er det blå sygesikringskort?
Det blå sygesikringskort – også kaldet det blå EU-sygesikringskort – er vigtigt at medbringe på dine rejser for dig, der ønsker adgang til sundhedsydelser på lige vilkår med lokalbefolkningen under dit ophold i EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Når du har det blå sygesikringskort, sikres du nødvendig medicinsk behandling under dine rejser inden for disse lande.
Det blå sygesikringskort er gratis og gyldigt op til fem år. Det fungerer som din garanti for behandling i offentlige sundhedsinstitutioner under samme betingelser som borgere i det pågældende land. Det er dog vigtigt at bemærke, at det blå sygesikringskort ikke dækker medicinsk behandling på private hospitaler eller anden privat sundhedsbehandling.
Ligeledes er hjemtransport i tilfælde af sygdom ikke inkluderet i dækningen. På grund af variationer i de offentlige sundhedssystemer kan der være forskelle på, hvilke ydelser og eventuel egenbetaling der er tilknyttet det blå sygesikringskort, afhængigt af hvor du befinder dig.
Det er afgørende, at du sørger for, at dit blå sygesikringskort er gyldigt for hele perioden, du planlægger at være i udlandet. Skulle du rejse uden for de nævnte regioner, dækker hverken det gule eller det blå sygesikringskort, og det anbefales derfor at tegne en privat rejseforsikring for at opnå fuld dækning under din rejse.
Hvem er berettiget til det blå sygesikringskort?
Alle, der er bosiddende i Danmark og enten er statsborgere i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein, eller Schweiz, og som er dækket af den danske sygesikring, kan ansøge om det blå sygesikringskort. Der er også særlige omstændigheder, hvor du kan være berettiget til kortet, selvom du ikke opfylder de almindelige betingelser:
Hvis du bor i udlandet, men arbejder i Danmark.
Hvis du er ansat af en dansk arbejdsgiver og udsendt for at arbejde i udlandet.
Desuden kan du kvalificere dig til det blå sygesikringskort, hvis du er statsløs, konventionsflygtning, eller et familiemedlem til en person, der er sikret gennem det danske system. Det omfatter din ægtefælle eller samlever og dine børn under 18 år. Forældre til børn, der er statsborgere i et EU/EØS-land eller Schweiz, er dog ikke berettigede til kortet.
Det blå sygesikringskort under ophold eller arbejde i udlandet
Skal du opholde dig i udlandet for at studere, arbejde, eller bo i et EU/EØS-land eller Schweiz, kan du være berettiget til at modtage det blå sygesikringskort udstedt fra Danmark. Dette gælder eksempelvis, hvis dit ophold i udlandet er studierelateret og varer under et år, hvis du bor i udlandet, men arbejder i Danmark, eller hvis du er udsendt af en dansk arbejdsgiver for at arbejde i udlandet.
I disse situationer vil kortets gyldighedsperiode typisk være kortere end fem år. Udbetaling Danmark kan anmode om yderligere information for at vurdere din berettigelse til kortet og vil kontakte dig efter din digitale ansøgning om det blå sygesikringskort.
Det blå sygesikringskort som ikke-EU/EØS-statsborger bosat i Danmark
Som ikke-statsborger fra EU, EØS-landene eller Schweiz bosat i Danmark er du ikke automatisk berettiget til det blå sygesikringskort, selvom du har adgang til sundhedsydelser i Danmark. Det kan være nødvendigt at anskaffe en rejseforsikring for at dække sundhedsomkostninger under rejser i EU/EØS og Schweiz. Dog kan du, hvis du er statsløs, konventionsflygtning, eller nært familiemedlem til en person med dansk sundhedssikring, være kvalificeret til at modtage det blå sygesikringskort.
Ophold i andre nordiske lande indebærer særlige forhold. Hvis du er statsborger i et land uden for EU/EØS og Schweiz og bor i Danmark, kan du i visse nordiske lande (Sverige, Norge, Finland, og Island) modtage nødvendig medicinsk hjælp på samme niveau som med det blå sygesikringskort.
Det blå sygesikringskort for personer, der arbejder i Danmark, men bor i udlandet
Arbejder du i Danmark, men har bopæl i et andet land, vil du ofte være berettiget til dansk sygesikring og dermed til et sundhedskort, der dokumenterer din ret til sundhedsydelser på lige vilkår med danske borgere. Planlægger du ferie i et andet EU-land, Norge, Island, Liechtenstein, eller Schweiz, udover dit bopælsland og Danmark, skal du ansøge om det blå sygesikringskort for at sikre dig adgang til nødvendige sundhedsydelser under opholdet.
Hvad omfatter dækningen af det blå sygesikringskort?
Det blå sygesikringskort bekræfter din ret til at modtage sundhedsydelser på samme betingelser som de lokale borgere i det land, du besøger. Det betyder, at du kan blive påkrævet at betale for hele eller dele af behandlingen, på samme måde som landets egne borgere, hvis de også selv betaler. Det kan indebære, at der er betaling for visse sundhedstjenester. Det blå sygesikringskort er kun gyldigt hos læger, tandlæger og på hospitaler, der er en del af det offentlige sundhedssystem i værtslandet.
Hvilke ydelser dækker det blå sygesikringskort ikke?
Det blå sygesikringskort dækker – som nævnt – ikke udgifter til hjemtransport eller i visse tilfælde sygetransport inden for det land, du opholder dig i. Ønsker du fuld dækning for syge- og hjemtransport under sygdom eller i tilfælde af død, anbefales det at tegne en separat privat rejseforsikring. Særligt for de nordiske lande som Finland, Island, Norge og Sverige er der specifikke bestemmelser omkring hjemtransport.
Desuden dækker det blå sygesikringskort ikke udgifter til planlagt medicinsk behandling, hvis formålet med din rejse er behandlingen selv. Behandlinger, der kan udsættes, indtil du vender tilbage til Danmark, er også undtaget fra dækningen.
Under hvilke omstændigheder er det blå sygesikringskort gyldigt?
Det er vigtigt at medbringe det blå sygesikringskort, hvis du planlægger et midlertidigt ophold (op til 1 år) i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Kortet er anvendeligt under forskellige forhold som ferie, ulønnet praktik, au pair-ophold, studier eller deltagelse i en faglig uddannelse, samt arbejde i udlandet under dansk social sikring.
Det blå sygesikringskort er gyldigt i EU-landene samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Det er vigtigt at undersøge, præcis hvilken dækning det blå sygesikringskort tilbyder i det land, du skal besøge, og overveje behovet for yderligere privat rejseforsikring. Skal din rejse gå til destinationer uden for disse lande, er det særligt vigtigt at overveje en privat rejseforsikring for at sikre omfattende dækning.
Hvordan bestiller man det blå sygesikringskort?
Det blå sygesikringskort kan nemt bestilles via borger.dk. Det er gratis at bestille kortet, og det vil typisk blive sendt til din adresse inden for 2-3 uger efter bestilling. Når du ansøger om det blå sygesikringskort, modtager du også et midlertidigt bevis i Digital Post.
Det er vigtigt at huske, at du fortsat skal anvende dit gule sundhedskort i Danmark, for eksempel når du skal til lægebesøg.
Vejledning til bestilling af det blå sygesikringskort til personlig brug
Start processen ved at klikke på ‘Videre’.
Kontrollér, at alle personlige oplysninger er korrekte.
Angiv formålet med kortet.
Udfyld alle nødvendige felter.
Efter indsendelse af ansøgningen modtager du en kvittering, som kan udskrives, samt en bekræftelse sendt til din digitale post.
Hvis det er over 5 år siden, du sidst bestilte det blå sygesikringskort, vil visse oplysninger muligvis ikke være tilgængelige på grund af databeskyttelsesregler.
Sådan bestiller du det blå sygesikringskort til dine børn
For at bestille det blå sygesikringskort til dine børn under 18 år, som du har forældremyndighed over, følg disse trin:
Gå til bestillingssiden på borger.dk.
Bekræft, at alle indtastede oplysninger er korrekte.
Angiv det ønskede anvendelsesområde for kortet.
Udfyld de nødvendige felter.
Du vil normalt modtage kortet inden for 2-3 uger. Børn, der er fyldt 15 år, vil modtage det midlertidige bevis i deres egen digitale postkasse. Der er særlige bestillingsregler for plejebørn, hvor det kræves at udfylde et ansøgningsskema og indsende en plejekontrakt. Eventuelle følsomme oplysninger i plejekontrakten kan redigeres eller dækkes over inden indsendelse.
Bestilling af det blå sygesikringskort for pensionister bosiddende i udlandet
Pensionister, der bor i udlandet og modtager dansk pension, skal bestille det blå
sygesikringskort gennem et specifikt modul på borger.dk. Følg disse skridt:
Klik på ‘Videre’.
Udfyld den elektroniske ansøgningsblanket nøje.
Send ansøgningen elektronisk for at modtage dit blå sygesikringskort.
Det er vigtigt at sikre, at du er dækket af den danske sygesikring, selv mens du er bosat i udlandet. For efterlønsmodtagere gælder særlige regler, og her anbefales det at kontakte Udbetaling Danmark, International sygesikring for vejledning.
Hvad gør man, hvis det blå sygesikringskort er udløbet?
Det er vigtigt at være opmærksom på udløbsdatoen for dit blå sygesikringskort. Når dit nuværende kort nærmer sig udløb, er det dit ansvar at bestille et nyt. I processen for genbestilling via borger.dk, vil alle danskere, der har behov for kortet til rejser, studier under et år eller familiebesøg, automatisk modtage et midlertidigt bevis i deres digitale post. Det tager typisk 2-3 uger at modtage det nye kort efter bestilling.
Når man har mange bolde i luften, kan man hurtigt miste sit overblik – og f.eks. glemme at få bestilt det blå sygesikringskort, når det er udløbet. Vil du sikre dig, at du ikke mister overblikket i din virksomheds regnskab – selv når du har mange bolde i luften? Med Stadsrevisionen får du altid en fast og personlig rådgiver, der kan hjælpe dig med at sikre, at dit regnskab og din bogføring går, som den skal – imens kan du fokusere på alt det, som du er god til!
Er du klar til skræddersyet hjælp til din virksomheds regnskab?
Kontakt os – en af Danmarks bedst bedømte – for hjælp med tilfredshedsgaranti.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Hvad skal man gøre, hvis man har glemt det blå sygesikringskort?
Hvis du har glemt at medbringe det blå sygesikringskort, eller det er udløbet, kan du henvende dig til Udbetaling Danmark og få udstedt en midlertidig erstatningsattest. Denne attest fungerer som bevis for, at du er dækket af den danske sygesikring. Med en midlertidig erstatningsattest undgår du at skulle forskudtere omkostninger for behandlinger, der normalt er dækket af det blå sygesikringskort. Skulle du være nødsaget til at betale for behandling, kan du efterfølgende søge om refusion for de udgifter, der ville have været dækket under det blå sygesikringskort.
Påvirker Brexit det blå sygesikringskort?
Brexit har ikke påvirket de grundlæggende rettigheder for sygesikring for danskere eller briter, som opholder sig på tværs af Storbritannien og EU. Efter Storbritanniens udtræden fra EU er der indgået en aftale mellem Storbritannien og EU, der fortsat sikrer sygesikringsrettigheder for borgere på tværs af disse områder. Uanset om du er dansk statsborger bosat i Storbritannien eller britisk statsborger bosat i Danmark, bevares dine sygesikringsrettigheder.
Desuden, hvis du er statsborger fra et tredjeland, der har bosat sig eller fået arbejde i Storbritannien eller et EU/EØS-land efter den 31. december 2020, og du tidligere har været omfattet af sygesikringslovgivningen her, vil du også være berettiget til sygesikring under de gældende aftaler.
Hvornår er det blå sygesikringskort ikke nok?
Når du planlægger en rejse uden for de områder, der er dækket af det blå sygesikringskort — eksempelvis Tyrkiet eller USA — anbefales det at tegne en privat rejsesygeforsikring. Det blå sygesikringskort dækker kun i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz, så det er vigtigt at have ekstra dækning til rejser uden for disse destinationer. Ydermere anbefales det at tegne en supplerende privat rejsesygeforsikring, som specifikt dækker udgifter til hjemtransport ved sygdom eller skader, da disse udgifter ikke er omfattet af det blå sygesikringskort.
Hvor kan man købe en privat rejsesygeforsikring?
For at opnå fuld dækning, hvor det blå sygesikringskort ikke rækker, kan du henvende dig til et forsikringsselskab for at få tilbud på privat rejsesygeforsikring. Det er almindeligt, at forsikringsselskaber tilbyder årsrejsesygeforsikringer som en del af en indboforsikring, eller du kan vælge at købe en forsikring, der dækker enkelte rejser. Det kan være fordelagtigt at undersøge, om du allerede har en privat rejsesygeforsikring gennem dit arbejde, din pensionsordning eller via dit kreditkort.
Private rejsesygeforsikringer tilbyder typisk dækning for en række hændelser, herunder erstatningsrejse for ødelagte feriedage, omkostninger ved rejseafbrydelse og hjemkaldelse i nødsituationer, såsom alvorlig sygdom hos et familiemedlem. De kan også dække tyveri eller skade på bagage, ansvar, ulykke og retshjælp. Det er vigtigt at kontrollere, at den valgte forsikring inkluderer de dækninger, du har brug for.
Lige så vigtigt det er at kontrollere sine forsikringer for, om alt er som det skal være – mindst lige så vigtigt er det, at du har kontrol over din virksomheds regnskab. Vi ved, at processen med at gennemskue sit regnskab kan være problematisk. I Stadsrevisionen har vi branchebestemte revisorer, der matcher dig og dine behov og kan hjælpe dig i processen!
Ønsker du professionel hjælp til din økonomistyring?
Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med certificeret og specialiseret faglighed.
Refusion af udgifter via det blå sygesikringskort
Hvis du under et ophold i et EU-land, EØS-land (Norge, Island, Liechtenstein), Schweiz eller Storbritannien har betalt for offentlig sundhedsbehandling, som normalt ville være dækket af det blå sygesikringskort, kan du ansøge om refusion hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Det blå sygesikringskort sikrer dig adgang til nødvendige offentlige sundhedsydelser på samme vilkår som landets borgere, men der kan være forskel på, hvilke ydelser der er dækket af det offentlige system, og om der påkræves brugerbetaling, kendt som delvis egenbetaling.
Før du ansøger om refusion, er det afgørende at være opmærksom på, at udgifter relateret til egenbetaling ikke kan refunderes gennem det blå sygesikringskort. Disse udgifter må du selv dække eller få dækket gennem en privat rejsesygeforsikring. Sikre dig, at alle potentielle omkostninger er overvejet, når du rejser inden for eller uden for det blå sygesikringskorts dækningsområde.
Salg af virksomhed, opkøb & fusioner
Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.
FAQ om det blå sygesikringskort
Kan man rejse uden det blå sygesikringskort?
Det frarådes at rejse uden det blå sygesikringskort, hvis du bevæger dig inden for EU, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Det blå sygesikringskort er din garanti for at modtage nødvendig medicinsk behandling på samme vilkår som landets egne borgere. Uden det blå sygesikringskort risikerer du at skulle betale fuld pris for sundhedsydelser, som kunne have været dækket eller til delvis reduceret pris med kortet.
Kan man downloade det blå sygesikringskort?
Nej, det blå sygesikringskort kan ikke downloades, da det er et fysisk kort, der skal fremvises i original. For at opnå det blå sygesikringskort skal du bestille det via borger.dk, hvorefter det bliver sendt til din registrerede adresse. Der findes dog et midlertidigt bevis, som kan downloades digitalt, hvis du venter på at modtage eller forny dit fysiske kort.
Kan man få det blå sygesikringskort på mobilen?
Selvom det blå sygesikringskort ikke er tilgængeligt som en digital version, der kan gemmes på din mobil, kan du modtage et midlertidigt bevis digitalt gennem Digital Post, som du kan vise fra din mobil. Dette midlertidige bevis kan bruges, indtil du modtager dit fysiske kort.
Hvordan fornyer man det blå sygesikringskort?
Det blå sygesikringskort kan fornyes via borger.dk, når dit nuværende kort nærmer sig udløbsdatoen. Du skal logge ind med dit NemID, navigere til siden for det blå sygesikringskort og følge vejledningen for at anmode om fornyelse. Processen indebærer en kontrol af dine oplysninger, og du vil modtage det nye kort inden for 2-3 uger.
Hvad dækker det blå sygesikringskort ikke?
Det blå sygesikringskort dækker nødvendig offentlig medicinsk behandling under dit ophold i et andet EU/EØS-land eller Schweiz. Det dækker dog ikke private sundhedsydelser, planlagte behandlinger, hvor formålet med rejsen er behandlingen selv, eller hjemtransport. For disse typer ydelser anbefales det at tegne en privat rejsesygeforsikring, som kan give en bredere dækning under dine rejser.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Del den her: