Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Boligskat

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er boligskat?

Boligskat er et væsentligt aspekt for boligejere og inddeles primært i to hovedkategorier: ejendomsværdiskat og grundskyld, som også er kendt som ejendomsskat.

Ejendomsværdiskat refererer til beskatningen af en ejendoms samlede værdi, inklusiv både grunden og de bygninger, der er placeret på den. 

På den anden side er grundskyld eller ejendomsskat baseret på værdien af grunden alene, som om der ikke var bygget noget på den. Denne vurdering tager højde for grunden i dens mest profitable brug, såsom muligheden for at bygge yderligere, udstykke eller anvende til erhvervsformål.

Beregningen af disse boligskatter er baseret på en procentdel af ejendommens officielle vurdering. Men før boligskatten faktisk bliver beregnet, reduceres ejendomsværdien med 20 % som følge af det såkaldte forsigtighedsprincip. Dette princip er indført for at tage højde for den usikkerhed, der kan opstå i forbindelse med vurdering af ejendomme, og sikrer dermed en mere retfærdig skatteberegning.

Beregning af ejendomsskat

Ejendomsskat er en afgift, som ejere af fast ejendom skal betale, baseret på værdien af deres grund. Denne værdi, kendt som grundværdien, bliver fastsat af Vurderingsstyrelsen. Boligskat, specifikt ejendomsskat, udregnes som en procentdel af grundværdien, afhængigt af den enkelte kommunes fastsatte grundskyldspromille.

Grundskyldspromillen, udtrykt i tusindedele, bestemmer den præcise del af grundværdien, som skal betales i ejendomsskat. Med en variation fra mindst 16 til maksimalt 34 promille ifølge nuværende lovgivning, tilpasses denne sats lokalt af hver kommune. I praksis betyder en grundskyldspromille på 30, at ejere betaler 3% af deres grundværdi i boligskat. Det er også vigtigt at bemærke, at ejere kan være berettigede til visse fradrag, som kan reducere den samlede ejendomsskat.

Beregning af grundværdi

Grundlaget for ejendomsskatten, grundværdien, vurderes af Vurderingsstyrelsen, som gennemfører vurderinger hvert andet år, med forskellige tidsplaner for ejerboliger og andre ejendomme. Vigtigt er det, at ejendomsskatten ikke beregnes ud fra den nuværende grundværdi, men snarere fra en vurdering udført 2-3 år tidligere.

I lyset af historiske udfordringer med nøjagtigheden af SKATs ejendomsvurderinger, specielt markeret i 2013, blev der pålagt en pause i nye offentlige ejendomsvurderinger, hvilket førte til anvendelsen af 2011-vurderinger med en justering på 2,5%. Med introduktionen af et nyt vurderingssystem, som kom her i 2024, vil fremtidige ejendomsskatter baseres på opdaterede vurderinger, forbedrer nøjagtigheden og retfærdigheden af boligskat beregninger.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

De nye boligskatteregler i 2024

Fra 2024 trådte der nye regler for boligskat i kraft, hvilket indebærer skattelettelser for mange boligejere. Disse ændringer er designet til at give beskyttelse og økonomisk lempelse for boligejernes økonomi. Denne tekst giver et klarere overblik over, hvad de nye boligskatteregler indebærer.

Generelle lettelser i boligskat trods stigende ejendomsvurderinger

De nye boligskatteregler tilpasser boligskatten efter ejendommens markedsværdi, hvilket betyder, at din boligskat nu afspejler ejendomsvurderingerne direkte. Selvom ejendomsvurderingerne kan være steget, er skatteprocenterne reduceret så markant, at flertallet af boligejere vil opleve en reduktion i deres boligskat i 2024. De, der ikke oplever direkte skattelettelser, vil modtage en skatterabat for at sikre, at de ikke betaler mere i boligskat under de nye regler end de ville under de gamle.

Med de ældre regler kunne grundskylden øges år for år, men et nyt skatteloft sikrer, at denne stigning er begrænset til maksimalt 2,8 % fra 2023 til 2024, mens ejendomsværdiskatten forbliver uændret. For boligejere, hvis skat stiger, tilbydes muligheden for et indefrysningslån, som betales tilbage ved salg af ejendommen.

1. Boligskat beregning: Ændringer og tilpasninger

Som ejer af fast ejendom er du underlagt to typer af boligskat: ejendomsværdiskat og grundskyld. Disse skatter udregnes baseret på den seneste offentlige vurdering af ejendommen, hvor der fra 2024 trækkes 20 % fra som en del af et forsigtighedsprincip. 

Dette er for at tage højde for mulige vurderingsusikkerheder.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Ændringer i ejendomsværdiskatten

Fra 2024 beregnes din ejendomsværdiskat af ejendommens vurderede værdi efter fradrag af 20 %. Dette år mærker vi også en betydelig reduktion i skattesatsen for ejendomsværdiskat, der næsten halveres fra 0,92 % til 0,51 %.

Reduktion i grundskyld

Med de nye boligskatteregler i 2024, oplever boligejere en lavere grundskyldspromille på tværs af kommunerne, hvilket er en markant ændring fra tidligere år. Dette afspejles i en gennemsnitlig nedsættelse af grundskyldspromillen fra 27 til 7,4 promille.

Ændringer i opkrævning af grundskyld

Med ændringen i 2024, foretages opkrævningen af boligskat, herunder grundskylden, nu direkte via staten og indgår i din løbende skattebetaling. Dette betyder en ændring i din månedlige udbetaling, hvor grundskylden tidligere blev opkrævet bi-årligt af kommunen. 

Dette er en omstrukturering af betalingsmetoden, ikke en ny skat.

2. Skatterabat

I tilfælde af at din samlede boligskat øges som følge af de nye skatteregler, er du berettiget til en skatterabat. Denne foranstaltning er designet til at sikre, at du som ejer ikke vil opleve en stigning i din boligskat i 2024 under de nye regler sammenlignet med, hvad du ville have betalt under de tidligere regler.

3. Indefrysningslån

De nye boligskatteregler betyder, at både ejendomsværdiskat og grundskyld justeres efter de seneste offentlige vurderinger. Hvis disse vurderinger resulterer i højere boligskatter fra 2024, tilbydes du muligheden for at “indefryse” den ekstra skattebyrde via et indefrysningslån. 

Dette lån akkumulerer renter fra den 1. januar 2024. Bemærk, at hvis du allerede har et indefrysningslån fra din kommune, vil denne ordning automatisk fortsætte under de nye regler, hvor du kan håndtere din indefrysning direkte i din forskudsopgørelse.

4. Overførsel af pensionistlån til Staten

For pensionister, der bruger lån til at dække deres grundskyld, er der sket en ændring i 2024, hvor administrationen af disse lån er overgået til Skatteforvaltningen. Selvom låneordningen i store træk forbliver uændret, er det væsentligt for pensionister at forstå, at de fortsat kan ansøge om og benytte disse lån under de nye boligskat regler.

Boligskat og grundskyldens påvirkning på indkomsten fra 2024

Fra 2024 ændres metoden for opkrævning af boligskat, idet grundskylden nu bliver en del af din løbende skattebetaling til staten. Dette betyder en ændring i, hvordan du betaler din boligskat: i stedet for de traditionelle bi-årlige betalinger til kommunen, vil beløbet blive fratrukket din månedlige indkomst. Denne ændring i opkrævningssystemet for boligskat repræsenterer ikke en ny skat, men blot en ny betalingsform.

Tjek din boligskat for 2024 via forskudsopgørelsen

For at se, hvordan boligskatten påvirker dig i 2024, kan du logge ind på TastSelv på skat.dk, vælge ‘Forskudsopgørelsen 2024’, og gå til sektionen ‘Eksisterende ejendomme og grunde’. Her kan du vælge din ejendom for at se de specifikke detaljer for din ejendomsværdiskat og grundskyld for det kommende år.

Boligskat baseret på foreløbige vurderinger i 2024

I 2024 vil din boligskat først og fremmest blive baseret på en foreløbig offentlig vurdering fra 2022, eller i visse tilfælde, en vurdering fra 2023. Da de endelige vurderinger endnu ikke er tilgængelige, bliver din boligskat midlertidigt beregnet ud fra disse foreløbige tal.

Efterjustering af boligskat ved endelig vurdering

Når de endelige vurderinger er klar, vil din boligskat for 2024 blive justeret tilsvarende. Dette inkluderer også en eventuel justering af din skatterabat, baseret på den endelige ejendomsvurdering. For de fleste boligejere forventes der ikke at være store forskelle mellem de foreløbige og de endelige vurderinger, men det er vigtigt at holde øje med disse ændringer for at forstå den fulde effekt på din boligskat.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Boligskat

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Boligskat er en skat, der pålægges ejere af fast ejendom, og består primært af to dele: ejendomsværdiskat og grundskyld. Ejendomsværdiskatten er baseret på ejendommens samlede vurderede værdi, mens grundskylden er baseret på grundens vurderede værdi. Disse skatter justeres årligt baseret på offentlige ejendomsvurderinger.

Fra 2024 vil mange boligejere opleve skattelettelser på grund af ændringer i skattereglerne. Disse ændringer sikrer, at boligskatten følger ejendommens vurdering og inkluderer en nedsat skatteprocent, som for mange vil resultere i lavere boligskat. De, der ikke oplever direkte lettelse, modtager en skatterabat for at beskytte deres økonomi.

Boligskatten bliver fra 2024 opkrævet via din løbende skattebetaling til staten, hvilket betyder, at beløbet bliver fratrukket din månedlige indkomst i stedet for at blive opkrævet bi-årligt af kommunen. Dette er en ændring i opkrævningsmetoden og ikke en ny skat.

Hvis din samlede boligskat stiger på grund af de nye regler, vil du være berettiget til en skatterabat, som sikrer, at du ikke betaler mere i boligskat end du ville have gjort under de gamle regler. Desuden kan du benytte dig af et indefrysningslån, som tillader dig at “indefryse” eventuelle stigninger i skatten, som så betales tilbage, når ejendommen sælges.

Du kan se din boligskat for 2024 ved at logge ind på TastSelv på skat.dk og tilgå din forskudsopgørelse for 2024. Her kan du finde detaljer om din ejendomsværdiskat og grundskyld under sektionen ‘Eksisterende ejendomme og grunde’. Dette vil give dig et overblik over, hvordan de nye boligskatteregler påvirker dig personligt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: