Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Bodel

Bodel er et begreb, der ofte dukker op i sammenhæng med arv og ægteskab, men hvad indebærer det egentlig? Få klarhed over bodel og bodeling: Lær de fundamentale principper, procedurer og dine rettigheder, når et ægteskab ophører.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en bodel?

En bodel er et juridisk begreb, der omhandler de aktiver og ejendele, som en person medbringer ind i et ægteskab samt dem, der erhverves under ægteskabet. Dette inkluderer alt, hvad en ægtefælle ejer eller anskaffer, uanset måden det erhverves, hvilket betyder at ejendom, indkomster og andre værdier automatisk bliver en del af bodelen. Dette gælder både for goder anskaffet før og efter vielsen.

Når man taler om bodel i forbindelse med ægteskab, indebærer det, at ægtefællernes ejendele og aktiver indgår i et formuefællesskab, som er standarden ifølge dansk lovgivning. Dette fællesskab kaldes også for lovens almindelige formueordning. Heri bliver alle aktiver og passiver, der tilhører hver ægtefælle, regnet med i den samlede bodel, som kan deles mellem parterne ved ægteskabets opløsning, f.eks. ved separation eller skilsmisse.

Bodel spiller således en central rolle i fordelingen af parrets samlede aktiver og gæld. Dette koncept sikrer en retfærdig økonomisk separation, hvor begge parter får en andel af den fælles formue, afhængigt af de regler og aftaler, der måtte være etableret, enten gennem ægtepagt eller som led i lovens standardreguleringer.

I praksis betyder det, at en bodel ikke kun er en opgørelse af, hvad man ejer, men også en vigtig juridisk ramme, der sikrer, at begge ægtefællers økonomiske bidrag og rettigheder anerkendes og beskyttes gennem ægteskabet og ved dets eventuelle opløsning.

Hos Stadsrevsionen brænder vi for at hjælpe vores kunder med at optimere deres økonomi og opnå langvarig succes. Vi har hjulpet mere end 1200 tilfredse samarbejdspartnere og klienter – skal vi også hjælpe dig?

Har du brug for hjælp til at optimere din økonomi?

Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet professionel støtte og rådgivning.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvem har retten til at bestemme over din bodel

Inden for rammerne af dansk ægteskabsret er det et grundlæggende princip, at en ægtefælle har særeje over sin bodel. Dette betyder, at de aktiver og ejendele, som du bringer med dig ind i ægteskabet, fortsat tilhører dig personligt. Denne ret til selv at administrere ens bodel er afgørende, da den sikrer individets økonomiske uafhængighed inden for ægteskabet.

Fast ejendom i bodelen: Hvem bestemmer?

Når det kommer til fast ejendom indenfor bodelen, som fungerer som helårsbolig for familien, er der specifikke regler. Selvom du måske ejer ejendommen, kan den ikke sælges uden din ægtefælles udtrykkelige samtykke. Dette er for at sikre familiens hjem og stabilitet. Hvis I begge står som ejere af hjemmet, vil din andel af ejendommen blive regnet som en del af din bodel, og din ægtefælles andel som en del af deres bodel.

Gældsforpligtelser og personlig bodel

Hver ægtefælle hæfter med sin egen bodel over for eventuelle kreditorer (princippet om særhæften). Når man indgår i et ægteskab, vil hver ægtefælle hæfte for sin egen gæld.

Hvad indebærer bodeling?

Bodeling er en afgørende proces, der finder sted, når et ægteskab ophører og dermed også det fælles formuefællesskab, som ofte er kendt som delingsformue eller fælleseje. Denne proces er vigtig for retfærdigt at fordele ægtefællernes formuer mellem dem ved ægteskabets afslutning.

Under bodeling skal du og din ægtefælle nå til enighed om, hvordan jeres samlede formuer skal opdeles. Denne vigtige aftale formaliseres i en bodelingsoverenskomst. Det er almindelig praksis at udarbejde denne overenskomst med juridisk bistand fra en advokat for at sikre, at alle juridiske aspekter er korrekt adresseret.

Processen med bodeling starter normalt ved ophøret af formuefællesskabet, som typisk er når Familieretshuset registrerer en anmodning om separation eller skilsmisse. Det er også muligt for parterne at bestemme en alternativ ophørsdag for formuefællesskabet i bodelingsoverenskomsten. Denne dato refereres ofte til som skæringsdagen, hvilket markerer startpunktet for den formelle opdeling af formuerne.

Ligesom ved en skilsmisse, hvor formuefællesskabet deles, kan du som virksomhedsejer også komme i en situation, hvor det er nødvendigt at opdele virksomhedens formue mellem flere ejere. I disse tilfælde er det afgørende at have et klart overblik over virksomhedens aktiver og samlede formue.

Har du brug for hjælp til at skabe overblik over din virksomheds finanser?

Kontakt Stadsrevsionen for professionel rådgivning.

Hvad betyder boslod i forbindelse med bodeling?

Når ægtefæller står over for separation, skilsmisse, eller hvis en ægtefælle afgår ved døden, skal der foretages en bodeling af parrets samlede bo. Denne proces indebærer en nøje opgørelse og fordeling af ægtefællernes aktiver og passiver, også kendt som nettobodel, hvor gælden fratrækkes de samlede værdier.

Boslod er den specifikke andel af det fælles bo, som hver ægtefælle modtager efter bodelingen er gennemført. Denne andel afhænger direkte af størrelsen på hver ægtefælles bidrag til fællesboet. Hvis du eksempelvis ejer mere end din ægtefælle, vil din boslod bestå af din del af bodelen minus eventuelle værdier, du skal overføre til din ægtefælle. Omvendt, hvis du ejer mindre, vil din boslod bestå af din oprindelige andel plus værdier, du modtager fra din ægtefælle.

Denne mekanisme sikrer en retfærdig og balanceret fordeling af fælles aktiver, som kan være afgørende under en skilsmisse eller ved en ægtefælles død. Bodeling og fastlæggelse af boslod er vigtige dele af processen med at opløse et ægteskabeligt formuefællesskab, og de spiller en central rolle i at sikre, at begge parter forlader ægteskabet med en retmæssig og retfærdig andel af de fælles værdier.

Hvad er forskellen mellem bodel og boslod?

Det er vigtigt at forstå forskellen mellem bodel og boslod, når et ægteskab ophører, og formuen skal deles. Først og fremmest kræver en retfærdig fordeling af fælles aktiver, at begge parter opgør deres individuelle formue og gæld. Denne opgørelse omfatter alle aktiver og pengebeløb, som hver part bragte med ind i ægteskabet, samt al gæld stiftet både før og under ægteskabet og alle aktiver og indtægter erhvervet under ægteskabet. Resultatet af denne detaljerede opgørelse udgør bodelen.

Når begge ægtefæller har klarlagt deres respektive bodel, indledes selve delingen af disse formuer. Efter at fordelingen er afsluttet, vil hver ægtefælle stå tilbage med sin andel af den samlede formue; denne andel kaldes boslod. På en måde kan man sige, at bosloddet repræsenterer den “behandlede” del af bodelen, hvor alle relevante aktiver og passiver er blevet fordelt retfærdigt mellem parterne.

Hvad sker der med ens bodel, hvis ægtefællerne skilles eller dør?

Bodelen er central, når et ægteskab ophører, hvad enten dette sker gennem separation, skilsmisse eller dødsfald. Processen for håndteringen af bodelen varierer afhængigt af omstændighederne.

Ved separation eller skilsmisse: Her skal bodelen deles mellem ægtefællerne. Dette indebærer en nøje opgørelse og fordeling af alle fælles aktiver og passiver, der indgik i fællesboet. Formålet med bodelingen er at sikre, at hver ægtefælle modtager en retfærdig andel af det fælles formuefællesskab, som har været opbygget i løbet af ægteskabet.

Ved dødsfald: I dette tilfælde skal bodelen også deles, men processen sker mellem de efterladte arvinger. Det, arvingerne modtager fra den afdøde ægtefælles bodel, kaldes en arvelod. Skiftet efter dødsfaldet håndteres typisk gennem et officielt skifte, hvor arvelodderne beregnes baseret på den afdødes testamentariske ønsker og gældende arveret.

 

Uanset omstændighederne er det vigtigt at have en klar og detaljeret registrering af bodelen, da det sikrer en retfærdig og transparent fordeling af aktiverne. At forstå rettigheder og forpligtelser i forbindelse med bodel og bodeling er afgørende, så alle involverede parter kan få deres retmæssige andel, og at processen foregår korrekt.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om bodel

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En bodel er et juridisk begreb, der refererer til de samlede aktiver og gæld, som ægtefæller har erhvervet både før og under deres ægteskab. Når et ægteskab ophører, skal disse aktiver og gæld deles mellem parterne gennem en proces kaldet bodeling.

Boslod refererer til den andel af bodelen, som hver ægtefælle ender med at modtage efter bodelingen. Det er den individuelle del af fællesboet, der tilfalder hver ægtefælle efter aktiver og gæld er opgjort og fordelt retfærdigt.

Bodeling foregår ved, at hver ægtefælles aktiver og gæld først opgøres nøjagtigt. Herefter forhandles og aftales en fordeling af disse aktiver og gæld, ofte med hjælp fra juridiske rådgivere eller en mediator. Processen formaliseres i en bodelingsoverenskomst, som begge parter underskriver.

I Danmark er bodeling forældet tre år efter ægteskabets ophør, hvilket betyder, at krav om bodeling skal rejses inden denne frist. Efter forældelsesfristen kan man ikke længere kræve en bodeling.

Ja, det er muligt for ægtefæller at foretage en bodeling selv uden juridisk hjælp, hvis de er enige om opgørelsen og fordelingen af deres aktiver og gæld. Det anbefales dog stadig at formalisere aftalen i en bodelingsoverenskomst, som er juridisk bindende, for at undgå fremtidige tvister.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: