Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Guide til betinget frakendelse af kørekort

Dit kørekort er mere end bare en tilladelse til at køre; det er et bevis på din frihed og ansvarlighed i trafikken. Men hvordan håndteres situationer, hvor trafikreglerne ikke overholdes? Betinget frakendelse af kørekortet og ubetinget frakendelse er to af de straffe, du kan støde på. Men hvad indebærer en betinget frakendelse af kørekortet præcist? I dette blogindlæg vil vi guide dig igennem alt, hvad du bør vide om betinget frakendelse af kørekortet og processen efter.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er betinget frakendelse af kørekort?

Betinget frakendelse af kørekort er en proces, hvor en bilist får mulighed for at beholde sit kørekort på visse betingelser. Denne proces begynder, når en person har begået en overtrædelse, som normalt ville medføre betinget frakendelse af kørekortet. Under en betinget frakendelse kan bilisten fortsat køre, men bilisten skal bestå en ny køreprøve, herunder både teori- og køreprøve, inden for en tidsfrist typisk sat til seks måneder af politiet.

Skulle bilisten fejle i en af prøverne, vil kørekortet blive frataget, og først tilbagegivet når vedkommende har bestået begge dele af køreprøven. Det er ikke et krav at gennemgå yderligere teori- eller køreundervisning før den kontrollerende køreprøve, men det anbefales ofte for at øge chancerne for at bestå.

Hvad er en betinget frakendelse af kørekortet?

Under en betinget frakendelse kan bilisten fortsætte med at køre i den periode, som er angivet af politiet. Overtræder bilisten dog trafikreglerne i denne periode, kan det resultere i en ubetinget frakendelse.

Hvad er en ubetinget frakendelse af kørekortet?

I tilfælde af en ubetinget frakendelse, bliver kørekortet frataget øjeblikkeligt, og personen må ikke længere køre bil. Processen for at genoptage retten til kørsel igen efter en ubetinget frakendelse er ofte både mere kompleks og har flere omkostninger, idet hele kørekortet skal generhverves – inklusiv alle undervisningstimer ift. kørekort, som personen tidligere har haft.

Hvad er forskellen mellem betinget og ubetinget frakendelse af kørekortet?

Forskellen mellem en betinget og en ubetinget frakendelse ligger i muligheden for at rette op på sine fejl. En betinget frakendelse tillader føreren at bevise deres evne til f.eks. at tage ansvar gennem at bestå de nødvendige prøver, mens en ubetinget frakendelse straks fratager føreren alle kørselsrettigheder i en bestemt periode.

Hvad er reglerne for betinget frakendelse af kørekort?

Når en bilist modtager en betinget frakendelse, afhænger vedkommendes ret til at køre bil af, om de nødvendige betingelser bliver opfyldt. For at undgå en ubetinget frakendelse, må bilisten ikke begå nye overtrædelser, der kan føre til frakendelse af kørekortet, i en periode på tre år.

Betinget frakendelse kan forekomme under forskellige omstændigheder, såsom:

Modtagelse af tre klip i kørekortet over en treårig periode

Kørsel 60 % over hastighedsgrænsen

Kørsel 40 % over hastighedsgrænsen i områder med vejarbejde

Alkoholkørsel med en promille mellem 0,5 og 1,2

Kørsel over 160 km/t

Undladelse af at yde hjælp efter en færdselsulykke

Væsentlige tilsidesættelser af færdselssikkerheden

Ligesom med kørselsregler, kræver økonomisk styring også opmærksomhed og præcision. Hvis du kæmper med at holde styr på dit firmas eller personlige regnskaber, kan professionel hjælp til revision og regnskaber være afgørende. Stadsrevisionen er en af Danmarks bedst bedømte – skal vi også hjælpe dig?

Mangler du professionel hjælp i din proces med bogføring eller regnskab?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp, der altid har tilfredshedsgaranti.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad sker der, når man modtager en betinget frakendelse af kørekortet?

Når du modtager en betinget frakendelse, registrerer politiet denne afgørelse hos Færdselsstyrelsen. Efterfølgende vil du modtage en indkaldelse via e-Boks fra Færdselsstyrelsen til at aflægge en kontrollerende køreprøve. Denne prøve, som omfatter både teori og praksis, skal bestås inden for en seks måneders periode, hvor fristen specificeres i indkaldelsesbrevet. Der stilles ikke krav om yderligere køreundervisning forud for den kontrollerende køreprøve, selvom det kan være en fordel at forberede sig grundigt.

Hvad er kriterierne for betinget frakendelse ved hastighedsovertrædelser?

En betinget frakendelse af kørekortet kan udstedes, hvis du overskrider hastighedsgrænsen betydeligt. Specifikt, hvis du kører 60% hurtigere end tilladt, eller når hastigheden når 160 km/t eller derover. For kørsel med påhængsvogn, herunder campingvogne, eller på strækninger med midlertidige hastighedsbegrænsninger grundet vejarbejde, indtræffer en betinget frakendelse ved en overskridelse på 40% af hastighedsgrænsen.

Ved ekstremt høj hastighed, såsom 200 km/t eller mere, eller ved at overskride hastighedsgrænsen med mere end 100% ved hastigheder over 100 km/t, vil du miste dit kørekort ubetinget.

Oversigt over betinget frakendelse af kørekortet i forskellige hastighedszoner

Byzoner – 50 km/t

I bymæssige områder med en hastighedsgrænse på 50 km/t indtræffer en betinget frakendelse, hvis du kører mellem 81 og 100 km/t i en personbil. Ved kørsel med trailer eller under vejarbejde vil en hastighed på 71 km/t eller derover også resultere i en betinget frakendelse.

Landevej – 80 km/t

På landeveje, hvor hastighedsgrænsen er 80 km/t, vil kørsel mellem 129 og 160 km/t i en personbil medføre en betinget frakendelse. For køretøjer med anhænger eller under vejarbejdebetingelser er grænsen for betinget frakendelse 113 km/t.

Motorvej – 110-130 km/t

På motorveje, hvor hastighedsgrænserne varierer mellem 110 og 130 km/t, vil hastigheder mellem 160 og 199 km/t føre til en betinget frakendelse af dit kørekort. For kørsel med anhænger, campingvogn eller lignende, hvor maksimalhastigheden er begrænset til 80 km/t, er 113 km/t grænsen for betinget frakendelse. Er anhængeren tempo 100-godkendt, justeres grænsen til 141 km/t for betinget frakendelse.

Tabel over betinget frakendelse af kørekort

Hastighedsbegrænsning

Hastighed med 40%

Hastighed med 60%

50 km/t

71 km/t og over

81 km/t og over

80 km/t

113 km/t og over

129 km/t og over

110 km/t

154 km/t og over

160 km/t og over

Tabel over ubetinget frakendelse af kørekort

Hastighedsbegrænsning

Hastighed med ubetinget frakendelse

50 km i timen

101 km i timen og over

80 km i timen

161 km i timen og over

110 km i timen

200 km i timen og over

Hvad indebærer en kontrollerende køreprøve ved betinget frakendelse af kørekort?

En kontrollerende køreprøve, der pålægges ved betinget frakendelse af kørekort, omfatter både en teoriprøve og en praktisk prøve. Der kræves ikke, at du gennemgår yderligere teoritimer eller køreundervisning før prøven. Den praktiske del af køreprøven skal udføres i en skolevogn, som du selv skal stille til rådighed. Dette kan arrangeres ved at leje en skolevogn fra en kørelærer, der er godkendt til øvelseskørsel.

Ligesom man skal have en kontrollerende køreprøve for at forblive på vejen og have styr på alle regler, anbefales det også at have regelmæssige revisioner af dine regnskaber for at sikre, at du har styr på alle nye regler. Hvis du ønsker at optimere din finansielle sundhed, tilbyder vi i Stadsrevisionen branchebestemte revisorer, der passer til både dine personlige og din virksomheds behov.

Ønsker du professionel hjælp til dit regnskab?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med certificeret og specialiseret faglighed.

Hvad er omkostningerne ved en kontrollerende køreprøve?

Prisen for en kontrollerende køreprøve var fastsat til 890 kr. i 2023. Dette gebyr dækker både den teoretiske og praktiske del af prøven. Du kan booke prøven gennem din kommune eller via en kørelærer. Derudover kan der være yderligere omkostninger forbundet med den betingede frakendelse, såsom bøder, gebyrer for obligatoriske prøver og eventuel betaling for køreundervisning.

Hvordan booker man en kontrollerende køreprøve efter en betinget frakendelse af kørekortet?

For at booke en kontrollerende køreprøve ved betinget frakendelse af kørekort, skal du først henvende dig til Borgerservice for at udfylde en ansøgningsblanket. Efter kommunen har godkendt din ansøgning, vil de arrangere en tid til dine prøver. Det er vigtigt, at du overholder den 6-måneders frist for gennemførelse af prøven, som er fastsat af Færdselsstyrelsen. Hvis du ikke overholder denne frist, eller hvis du fejler i enten teori- eller praktikprøven, vil din førerret blive inddraget.

Hvad sker der, hvis man har en betinget frakendelse af kørekortet og ikke når en kontrollerende køreprøve, før fristen udløber?

Når du er underlagt en betinget frakendelse af kørekort og modtager en indkaldelse fra Færdselsstyrelsen til en kontrollerende køreprøve, er det vigtigt, at denne prøve gennemføres inden for den fastsatte frist. Overskrider du denne frist uden at have aflagt prøven, vil din førerret blive inddraget. Du vil modtage en officiel meddelelse om inddragelsen via e-Boks, og du vil ikke længere have lov til at føre et motorkøretøj, der kræver kørekort.

For at generhverve din førerret efter en sådan inddragelse, skal du indsende en ansøgning om generhvervelse til Borgerservice i den kommune, du vælger. Din ansøgning vil derefter blive behandlet af Færdselsstyrelsen.

Hvad sker der, hvis man har en betinget frakendelse af kørekortet og ikke består sin kontrollerende køreprøve?

Hvis du under en betinget frakendelse af kørekort ikke består den obligatoriske teori- eller praktiske prøve, vil resultatet være det samme som ved udeblivelse: din førerret vil blive inddraget. En sådan inddragelse meddeles ligeledes via e-Boks, og du mister retten til at køre køretøj, indtil situationen er rettet op. Processen for at generhverve din førerret involverer at ansøge via Borgerservice og afvente behandling hos Færdselsstyrelsen.

Skal man tage et ANT-kursus i forbindelse med betinget frakendelse af kørekortet?

Hvis din betingede frakendelse skyldes spiritus- eller narkokørsel, er det obligatorisk, at du gennemfører et ANT-kursus (Alkohol, Narko og Trafik), før du kan aflægge den kontrollerende køreprøve. Dette kursus skal være gennemført som en del af genoprettelsesprocessen. Der skal være afgørelse fra Færdselsstyrelsen om nødvendigheden af et ANT-kursus, før du booker og deltager i kurset.

Får man en bøde ved betinget frakendelse af kørekort?

Når du får en betinget frakendelse af kørekort på grund af for eksempel hastighedsoverskridelser over 60%, vil du også modtage en fartbøde. Størrelsen på bøden varierer og kan ligge mellem 5.200 kr. og 14.700 kr., afhængigt af hvor meget hastighedsgrænsen er overskredet.

Hvad er reglerne for nye bilister ved betinget frakendelse af kørekortet?

For nye bilister gælder særlige regler, der kan føre til kørselsforbud. Dette sker, hvis du inden for de første tre år efter at have erhvervet dit kørekort overtræder færdselsloven så alvorligt, at du opnår dit andet klip i kørekortet. 

Et kørselsforbud kræver, at du afleverer dit kørekort til politiet og ikke må køre, før du har gennemgået særlig køreundervisning og bestået en efterfølgende kontrollerende køreprøve. Hvis kørselsforbuddet skyldes spirituskørsel, inkluderer processen også et obligatorisk kursus i alkohol og trafik.

I de mest alvorlige tilfælde kan du blive permanent frakendt din førerret. Dette kan ske ved gentagne eller særligt grove overtrædelser af færdselsloven, som kan omfatte alvorlige kørselsfejl, forårsagelse af alvorlig personskade, eller tidligere færdselslovsovertrædelser, der anses for at være så skadelige for færdselssikkerheden, at en permanent frakendelse vurderes nødvendig af hensyn til offentlig sikkerhed og retshåndhævelse.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om betinget frakendelse af kørekortet

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En betinget frakendelse af kørekortet er normalt gældende indtil bilisten har bestået den kontrollerende køreprøve. Tidsrammen for at aflægge og bestå denne prøve er typisk fastsat til 6 måneder fra datoen for frakendelsen. Hvis prøven ikke bestås inden for denne periode, kan kørekortet blive inddraget permanent, og føreren vil skulle ansøge om generhvervelse af kørekortet.

Omkostningerne ved en betinget frakendelse af kørekortet kan variere. Udgifterne inkluderer typisk gebyret for den kontrollerende køreprøve samt eventuelle yderligere bøder, der kan være knyttet til den oprindelige overtrædelse. Det er vigtigt at bemærke, at priserne kan ændre sig, så det anbefales at kontakte lokale myndigheder eller en kørelærer for de aktuelle gebyrer.

Når en bilist er underlagt en betinget frakendelse af kørekortet, skal vedkommende bestå både en teoretisk og en praktisk køreprøve for at generhverve kørekortet. Der er ikke fastsat en øvre grænse for antallet af forsøg til at bestå disse prøver, men hver mislykket forsøg kan medføre yderligere omkostninger og forlænge perioden uden et gyldigt kørekort.

Forseelser, der kan føre til en betinget frakendelse af kørekortet ved vejarbejde, omfatter typisk betydelige overskridelser af hastighedsbegrænsningerne i disse zoner. For eksempel kan kørsel mere end 40% over den midlertidigt nedsatte hastighedsgrænse ved vejarbejde resultere i en betinget frakendelse. Dette skyldes de øgede risici og farer forbundet med høj hastighed i områder, hvor der arbejdes tæt på vejen.

En betinget frakendelse af kørekortet kan påvirke din bilforsikring, da forsikringsselskaber ofte ser en historik med trafikovertrædelser som en øget risiko. Dette kan resultere i højere præmier eller ændringer i din dækning. Det er afgørende at informere dit forsikringsselskab om enhver betinget frakendelse, da undladelse af dette kan påvirke gyldigheden af din forsikringspolice.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: