Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

BATNA

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er BATNA

At kende sin BATNA er afgørende i forhandlinger, da det giver en baseline eller et minimumskriterium for, hvad man bør acceptere i en aftale. Hvis tilbuddet i en forhandling er værre end din BATNA, ville det være bedre at afslå aftalen og forfølge din alternative plan. At forstå og vurdere sin BATNA giver forhandlere større magt og selvtillid, da de har en klar forståelse af deres muligheder uden for den aktuelle forhandling.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Fordele ved at have en BATNA

En BATNA, eller “Best Alternative to a Negotiated Agreement”, tilbyder unikke fordele i forhandlingsprocessen, som adskiller sig markant fra en simpel bundlinje. Denne strategi giver et alternativ og fungerer som et sikkerhedsnet, hvis forhandlinger skulle fejle eller det ideelle resultat ikke er opnåeligt. Din BATNA – og din modparts – skaber et fundament for forhandlingerne uden at være bindende. Dette betyder, at hvis din modpart fastsætter en bundlinje, der ikke er så attraktiv som din BATNA, har du friheden til at trække dig fra forhandlingerne efter behov.

En forhandler, der er velinformeret om sin BATNA, kan bruge den til at opnå et bedre resultat, ved at truende lade forhandlingen falde fra hinanden. Denne taktik er effektiv, så længe deres bedste alternative mulighed er bedre end modpartens bundlinje. Selvom dette ikke altid er den optimale strategi, da mislykkede forhandlinger kan medføre både omkostninger og tidsspilde, udgør det en signifikant styrke i forhandlingssituationer.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Opbygning af en stærk BATNA

At udvikle en stærk BATNA, eller “Best Alternative to a Negotiated Agreement”, er en væsentlig del af forberedelserne til forhandlinger og kræver en del arbejde. Selvom den måske aldrig bruges, er indsatsen ofte det værd.

Generering af mulige handlinger

 • Start med at overveje, hvad du vil gøre, hvis forhandlingerne mislykkes.
 • Forestil dig forskellige scenarier og brainstorm mulige handlingsforløb.
 • Spørg dig selv: Hvilke muligheder har du, hvis enighed ikke kan opnås?
 • Generer en række handlinger, der kan tages i sådanne tilfælde.

Udvikling af lovende alternativer

 • Vurder hver mulighed og udvikl de mest lovende til konkrete planer.
 • Overvej, hvilke muligheder du realistisk kan implementere, og hvilke der tilbyder den største fordel.
 • Udvikl disse ideer til mere detaljerede planer.

Evaluering af potentielle resultater

 • Overvej de sandsynlige udfald af hver plan.
 • Stil spørgsmål som: Hvad er sandsynlige resultater? Hvilke målinger kan bruges til at vurdere succes? Hvor spekulativ er denne vurdering?
 • Sammenlign planerne baseret på disse evalueringer.

Valg af den bedste plan

 • Vælg det alternativ, der generelt viser det bedste resultat efter sammenligning.
 • Dette bliver din BATNA – dit bedste alternativ til en forhandlet aftale.

Brug af edderkopkort i praksis

 • Brug et edderkopkort til at generere og udvikle ideer.
 • Lad dine ideer modne natten over og gennemgå dem igen med friske øjne.
 • Diskuter mulighederne med en betroet rådgiver, mentor eller kollega.
 • Vælg det bedste alternativ fra dit edderkopkort.

Husk, at en stærk BATNA er en vigtig del af forhandlingsforberedelsen, men det er kun en del af en større strategi. Et edderkopkort er et effektivt værktøj til hurtigt at generere og kommunikere kreative løsninger og hjælper med at strukturere denne proces.

Som et eksempel kan en lokal virksomhed, der producerer widgets, bruge denne metode til at udforske alternativer, hvis de ikke kan fornye deres nuværende produktionskontrakt. Ved at anvende ovenstående trin kan de udvikle en solid BATNA, der styrker deres position i forhandlingerne.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om BATNA

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

BATNA står for “Best Alternative to a Negotiated Agreement” og er din bedste handlingsmulighed, hvis forhandlinger fejler. Det er afgørende, fordi det giver et sikkerhedsnet og styrker din forhandlingsposition ved at tillade dig at trække dig, hvis tilbuddet er værre end dit alternativ.

En BATNA tilbyder et alternativ og sikkerhedsnet, hvis forhandlinger fejler. Den giver dig friheden til at trække dig, hvis modpartens tilbud er mindre attraktivt end din BATNA. Desuden kan en velovervejet BATNA anvendes til at opnå bedre resultater i forhandlinger ved at træde tilbage, hvis den er bedre end modpartens bundlinje. Dette styrker din forhandlingsposition betydeligt.

Udvikling af en stærk BATNA kræver, at du brainstormer mulige handlinger for tilfælde, hvor forhandlinger mislykkes, udvikler de mest lovende alternativer til konkrete planer, evaluerer potentielle resultater og vælger det bedste alternativ. Dette omfattende arbejde styrker din forhandlingsposition ved at give dig et klart og realistisk alternativ, hvis aftalen ikke lykkes.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: