Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Sådan navigerer du B-skat i en enkeltmandsvirksomhed

For ejere af en enkeltmandsvirksomhed repræsenterer B-skat den skat, de skal afregne baseret på deres overskud. Denne B-skat beregnes fra B-indkomsten og skal betales 10 gange årligt via bestemte B-skatterater. Disse rater fastsættes af Skattestyrelsen ud fra din forskudsopgørelse. Derfor er det essentielt at holde denne opdateret for at sikre korrekt beskatning af din B-skat i enkeltmandsvirksomheden. Enten kan du vælge at betale B-skat månedligt, hvilket kan være ideelt for dem med regelmæssige indtægter fra kunder. Ellers, hvis du har sporadiske indkomster, kan det være en fordel at betale B-skat med det samme. Her i blogindlægget dykker vi dybere ned i B-skat, vigtige betalingsdatoer og hvordan processen forenkles.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Er du en af dem, der skal betale B-skat?

En simpel tommelfingerregel er, at B-skat er relevant for dem, der modtager betaling via honorarer, samt for selvstændige og freelancere. Så hvis du udover dit hovederhverv udfører mindre opgaver i en enkeltmandsvirksomhed eller eksempelvis holder foredrag, skal du også betale B-skat.

Det er vigtigt at forstå, at som ejer af en enkeltmandsvirksomhed skal du betale B-skat og på et tidspunkt indgive en udvidet selvangivelse (også kaldet oplysningsskema). Det er din opgave at rapportere din B-skat til Skattestyrelsen. Mange ejere af mindre enkeltmandsvirksomheder afregner både A-skat (fra hovederhvervet) og B-skat.

Husk at overveje momsregistrering, hvis din B-indkomst overgår 50.000 kroner årligt.

Forstå forskellen mellem A-skat og B-skat

Kernen i forskellen ligger i, at som lønmodtager betaler du A-skat af den løn, din arbejdsgiver udbetaler. I kontrast hertil er det B-skat i en enkeltmandsvirksomhed, hvor skatten afregnes fra overskuddet.

Som selvstændig udbetaler du ikke traditionel løn til dig selv. De penge du tjener, ses som din indkomst – hvorfra overskuddet anskues som din “løn”. Dette overskud beskattes som personlig indkomst, og derfor er B-skat i en enkeltmandsvirksomhed altafgørende. Det uddybes yderligere i det kommende afsnit.

Indenfor enkeltmandsvirksomheder refereres løn ofte til som en “Privat hævning”. Ønsker du derimod at udbetale en mere traditionel løn, kan det være værd at overveje strukturer som et anpartsselskab (ApS).

Kend de vigtige deadlines for B-skat i enkeltmandsvirksomheder

Når man arbejder med B-skat i enkeltmandsvirksomhed, er der to primære elementer, man skal have styr på: forskudsopgørelsen og oplysningsskemaet/årsopgørelsen.

Dit forventede overskud eller eventuelle underskud skal indberettes i din forskudsopgørelse. Du behøver ikke at stresse over dette ved årets start, da forskudsopgørelsen kan justeres løbende. Dette sikrer en så nøjagtig B-skat i din enkeltmandsvirksomhed som muligt.

Her er nogle vigtige datoer at holde styr på:

  • November: Forskudsopgørelsen for det efterfølgende år lander typisk her.
  • Marts: I denne måned modtager du som oftest årsopgørelsen for det forgangne år.
  • Den 20. hver måned: Dette er betalingsdagen for B-skat i enkeltmandsvirksomhed (dog undtaget juni og december). Hvis dette falder på en weekend eller helligdag, rykkes betalingen til den efterfølgende hverdag.

Generelt skønner Skattestyrelsen, at din indkomst vil svare til det foregående års. Det er derfor en god praksis at gennemgå forskudsopgørelsen, når du modtager den og foretage eventuelle rettelser. Slutopgørelsen for din virksomhed skal indberettes senest den 1. juli.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Månedlige betalinger for B-skat i enkeltmandsvirksomhed – med undtagelse af juni og december

Ja, det er korrekt. B-skat i enkeltmandsvirksomhed afregnes 10 gange årligt. Når Skattestyrelsen udarbejder din forskudsopgørelse, genererer de også 10 indbetalingskort, kaldet B-skatterater.

De estimerer den samlede B-skat i enkeltmandsvirksomheden baseret på forskudsopgørelsen og deler dette beløb op i 10 lige store betalinger. Det er derfor essentielt at du justerer denne opgørelse, hvis nødvendigt, så du undgår overraskelser som en stor restskat.

Hver gang du foretager ændringer i forskudsopgørelsen, genereres nye indbetalingskort. Så hvis du har foretaget justeringer midt i året og allerede har foretaget nogle B-skat betalinger for din enkeltmandsvirksomhed, vil kun de resterende betalingsrater blive ændret. Der kan være en lille forsinkelse på et par dage, før du ser opdaterede B-skatterater på skat.dk

Forskellen mellem regelmæssig indkomst og enkelte betalinger ift. B-skat i enkeltmandsvirksomhed

Når det drejer sig om B-skat i enkeltmandsvirksomhed, differentierer Skattestyrelsen mellem faste indkomstkilder og enkeltstående beløb. Ved en fast B-indkomst, f.eks. en fast kundeaftale, anbefales det, at du angiver hele beløbet i forskudsopgørelsen øjeblikkeligt. På den måde kan Skattestyrelsen justere din trækprocent eller eventuelt tilpasse dit månedsfradrag.

For sporadiske indkomstkilder eller mindre beløb giver Skattestyrelsen en alternativ metode. Snarere end at tilføje det til forskudsopgørelsen kan du betale B-skatten for din enkeltmandsvirksomhed direkte og øjeblikkeligt. Denne betaling kan foretages gennem din netbank eller ved brug af Dankort.

Hvis du betaler et lavt beløb gennem Dankort eller netbank, skal du selv udregne B-skatten. Dette indebærer først at fratrække AM-bidraget (8%) og dernæst at anvende din trækprocent for at beregne B-skatten i enkeltmandsvirksomheden.

For illustration, lad os tage et eksempel hvor du har en B-indkomst på 5.000 kr. og en trækprocent på 38%.

Vejledning til at afregne B-skat i enkeltmandsvirksomhed

Processen for at betale dine månedlige B-skatterater er faktisk meget ligetil. Du kan nemlig sætte det op i Betalingsservice, således at B-skatten for din enkeltmandsvirksomhed automatisk håndteres hver måned. B-skatteraterne opdateres i Betalingsservice, hvis der foretages ændringer i forskudsopgørelsen.

Foretrækker du den manuelle tilgang, følg da disse trin:

  1. Log ind på TastSelv Borger via NemID.
  2. Find oplysningerne om betalingsdato, betalingslinje og beløb under “Din B-skat for 20XX”.
  3. Afregn din B-skat via din bank eller netbank (Dankortbetaling er ikke en mulighed).

Dette skal gennemføres første gang, du betaler B-skat for enkeltmandsvirksomheden. Derefter kan du tilmelde betalingerne til Betalingsservice, hvis du ønsker.

Vær opmærksom på, at der kan gå nogle dage efter ændringer i forskudsopgørelsen, før de opdaterede skatterater er synlige. Dette kan være årsagen til eventuelle forsinkelser af dem, når du logger ind. 

Sørg for korrekt bogføring af B-skattebetalinger for at sikre overensstemmelse i dit regnskab.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Hvorfor er B-skat så vigtig for enkeltmandsvirksomheder?

At have styr på B-skatten i enkeltmandsvirksomheden er ikke kun en juridisk forpligtelse; det afspejler også god virksomhedspraksis. Korrekt betaling sikrer, at du ikke akkumulerer en uventet skatteregning ved årets afslutning. Desuden kan rettidig og præcis betaling af B-skat forbedre dit forhold til Skattestyrelsen og minimere risikoen for uventede revisioner eller bøder.

Konsekvenser ved forsømmelse af B-skat i enkeltmandsvirksomhed

Forsinket eller ukorrekt betaling af B-skat kan resultere i sanktioner. Udover de økonomiske bøder kan det skade din virksomheds omdømme og dit forhold til myndighederne. Regelmæssige forsømmelser kan endda føre til juridiske tiltag. Så det er altid en god idé at være proaktiv og sørge for, at alt er i orden med din B-skat

Tips til lettere håndtering af B-skat i en enkeltmandsvirksomhed

  1. Automatiser processen: Overvej at bruge regnskabssoftware, der kan hjælpe med at holde styr på dine indtægter og udgifter og beregne din forventede B-skat.
  2. Konsulter en revisor eller bogholder: Hvis du er usikker på, hvordan du bedst håndterer din B-skat, kan det være en fordel at konsultere en professionel.
  3. Hold dig opdateret: Skattelovgivningen kan ændre sig. Sørg for regelmæssigt at tjekke Skattestyrelsens hjemmeside eller tilmelde dig relevante nyhedsbreve for at holde dig informeret.
  4. Sæt midler til side: For at undgå uventede økonomiske byrder kan det være smart at sætte en del af dine indtægter til side i en separat bankkonto dedikeret til B-skat.

FAQ om B-skat i enkeltmandsvirksomheder

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Først trækker du AM-bidraget (8%) fra det samlede beløb. Derefter anvender du din trækprocent på det resterende beløb for at finde den nøjagtige B-skat for din enkeltmandsvirksomhed. Eksempel: For en B-indkomst på 5.000 kr. og en trækprocent på 38% vil B-skatten være 2148 kr.

Ja, du kan tilmelde dig Betalingsservice, så dine B-skatterater for enkeltmandsvirksomheden automatisk trækkes hver måned. Bemærk, at hvis du foretager ændringer i din forskudsopgørelse, vil dine B-skatterater automatisk blive opdateret i Betalingsservice.

Der kan gå et par dage, efter du har foretaget ændringer i din forskudsopgørelse, før de opdaterede skatterater er synlige på skat.dk. Sørg for regelmæssigt at tjekke for opdateringer for at undgå eventuelle forsinkelser ved betaling.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: