4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
B-indkomst
Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder
Hvad er B-indkomst
Har du et enkelt, fast arbejde, er sandsynligheden for, at du støder på B-indkomst, relativt lille. Situationen ændrer sig dog, hvis du eksempelvis arbejder som:
- Selvstændig erhvervsdrivende
- Foredragsholder
- Freelancer
- Journalist
- Musiker
- Eller i lignende erhverv.
I disse tilfælde er B-indkomst relevant, fordi en del eller hele din indkomst typisk vil være baseret på honorarer. For selvstændige kan det også være virksomhedens overskud eller indtægter fra renter.
En nyttig huskeregel for at forstå og huske forskellen på B-indkomst er at sammenligne den med A-indkomst:
- A-indkomst eller A er den primære indtægtskilde, som flertallet af danskerne modtager månedligt fra deres faste arbejde.
- B-indkomst eller B repræsenterer derimod en sekundær indtægtskilde, der oftest er honorarbaseret, eller for selvstændige, overskud fra deres virksomhed.
Dette koncept kan opfattes som en mere usædvanlig indtægtsform, selvom B-indkomst faktisk er ret almindelig for mange.
Om B-skat
B-skat er den skat, der pålægges din B-indkomst. Der er markante forskelle mellem A-skat og B-skat, især i hvordan de håndteres. Den primære forskel ligger i, at ansvaret for at indberette B-skat hviler på dig selv, modsat A-skat, som automatisk bliver indberettet. Ved B-indkomst er der ikke foretaget fradrag for skat eller arbejdsmarkedsbidrag, når indkomsten udbetales.
Det er afgørende at forstå, at du selv er ansvarlig for korrekt indberetning af B-skat. For eksempel, hvis du har udført arbejde som foredragsholder, vil virksomheden indberette betalingen under dit CPR-nummer til brug på din årsopgørelse, men du skal selv tage skridtet at indberette og betale den påkrævede B-skat. Undlader man dette, kan det resultere i betydelige bøder fra skattemyndighederne.
Hvis din B-indkomst varierer, eller hvis du modtager den sporadisk, er det klogt at undersøge, hvordan du mest effektivt kan indberette og afregne din B-skat.
Indberetning af B-indkomst: Fast B-indkomst
For dem, der modtager en stabil B-indkomst, er den mest problemfri metode at angive denne indtægt på forskudsopgørelsen, så skatten heraf betales direkte via skatteopkrævningen. B-skat opkræves i ti månedlige rater over året. Disse betalinger er planlagt til den 20. i hver måned fra januar til maj. Juni er en skattefri måned, hvorefter betalingen genoptages fra juli til november, med december som en yderligere skattefri periode. Dette resulterer i ti betalingsrater i alt. For at foretage disse betalinger kan man enten tilmelde sig til automatisk betaling via Betalingsservice eller gennemføre manuelle overførsler direkte til SKAT.
Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Indberetning af B-indkomst: For mindre beløb eller engangsindtægter
Når din B-indkomst er beskeden eller kun opstår lejlighedsvist, anbefales det at indbetale din B-skat direkte til SKAT ved brug af Netbank eller Dankort. Dette kræver dog, at du selv beregner din B-skat. Beregningen af B-skatten forudsætter kendskab til din nøjagtige indtjening og din trækprocent, som typisk er 38%. Du kan finde din trækprocent på forskudsopgørelsen.
Et fastlagt arbejdsmarkedsbidrag (AMBI) på 8% er obligatorisk for alle lønmodtagere i Danmark, men der er visse indtægter, såsom SU, dagpenge, kontanthjælp, og fleksydelse, der ikke er underlagt AMBI, ligesom de heller ikke kategoriseres som B-indkomst.
Desuden er det vigtigt at være opmærksom på bagatelgrænsen for B-indkomst, som påvirker behovet for momsregistrering. Skulle din B-indkomst overstige 50.000 kr. årligt, er det nødvendigt med momsregistrering. For indkomster under denne grænse er momsregistrering ikke påkrævet.
Hvem skal betale B-skat?
B-skat er relevant for personer inden for erhverv, hvor indtægter primært eller delvist består af honorarer, eller for dem der opererer som selvstændige eller freelancere. Dette betyder, hvis du lejlighedsvis udfører arbejde udover dit hovedjob, som for eksempel at afholde foredrag, hvor du modtager honorar, er det din pligt at indberette denne indkomst som B-indkomst til SKAT. Vejledningen i de foregående sektioner beskriver, hvordan du kan udregne det beløb, du skal afregne til SKAT, baseret på din B-indkomst.
Eksempler på forskellige typer B-indkomster
B-indkomst dækker over en bred vifte af indtægtskilder, der ikke automatisk oplyses eller indberettes til skattemyndighederne. Her er nogle eksempler:
- Kapitalindkomster, der ikke automatisk rapporteres.
- Underholdsbidrag, såsom børnebidrag.
- Indkomst relateret til civil værnepligt.
- Vederlag fra deltagelse i frivilligt, ulønnet arbejde.
- Indtægter opnået fra selvstændig virksomhed.
Desuden, hvis du arbejder fra udlandet, men er forpligtet til at betale B-skat i Danmark, er der specifikke oplysninger, som skal indberettes til SKAT. For nøjagtige detaljer og vejledning om, hvordan man betaler fra udlandet, kan man besøge SKATs officielle hjemmeside og finde sektionen “Betal fra udlandet” for yderligere information. Dette sikrer, at alle nødvendige oplysninger er korrekt indberettet, og at du opfylder dine skattemæssige forpligtelser korrekt, uanset hvor i verden du arbejder fra.
Regler for lønmodtagere og arbejdsgivere i forbindelse med B-indkomst
Det er vigtigt at være opmærksom på, at ansvaret for at indberette og betale B-skat til SKAT hviler på dig som lønmodtager. Dette er ikke noget, din arbejdsgiver vil gøre for dig. På den anden side er det virksomhedens ansvar at rapportere din indtægt under dit CPR-nummer. Dette sikrer, at dine indtægter bliver korrekt opført på din selvangivelse, hvilket bidrager til den samlede opgørelse af din skat.
Er B-indkomst skattepligtig?
Ja, B-indkomst er underlagt skattepligt på samme måde som A-indkomst. Den væsentligste forskel ligger i, hvordan indkomsten erhverves. A-indkomst stammer fra et fast ansættelsesforhold hos en arbejdsgiver, mens B-indkomst typisk kommer fra sporadiske jobs, freelance opgaver, og lignende arbejde. Det er essentielt at indberette og betale skat af B-indkomst for at overholde skattelovgivningen. Undladelse af at indberette B-indkomst kan medføre bøder og efterregulering fra SKAT.
Kan du både betale A-skat og B-skat?
Ja, det er muligt at betale både A-skat og B-skat samtidig.
For eksempel kan du være fastansat i et job, hvor du modtager en regelmæssig løn, hvorfra der automatisk trækkes A-skat. Hvis du sideløbende driver egen virksomhed eller udfører freelanceopgaver, og din arbejdsgiver tillader dette, vil indtægterne herfra være underlagt B-skat. Dette betyder, at du selv skal indberette og afregne skat af de indtægter, du tjener ved siden af dit faste arbejde. Således kan man have indkomster, der både er underlagt A-skat og B-skat.
Salg af virksomhed, opkøb & fusioner
Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.
FAQ om B-indkomst
Skal jeg betale skat af B-indkomst, selvom jeg allerede betaler A-skat fra et fast job?
Ja, du skal betale skat af B-indkomst, uanset om du også betaler A-skat fra et fast job. B-indkomst kommer typisk fra freelance opgaver, engangsjob eller egen virksomhed og er skattepligtig ved siden af din A-indkomst. Det er dit ansvar at indberette og betale skat af din B-indkomst til SKAT.
Hvad er B-indkomst?
B-indkomst er en type indtægt, som ikke er fast løn fra et ansættelsesforhold, men snarere indtjening fra freelance arbejde, honorarer, selvstændig virksomhed, eller lignende sporadiske indtægtskilder. Denne indkomst kræver, at man selv står for indberetning og betaling af skat til SKAT.
Hvem er forpligtet til at betale B-skat?
B-skat skal betales af personer, der tjener penge gennem honorarbaseret arbejde, selvstændig virksomhed, eller freelance opgaver. Dette inkluderer lejlighedsvist arbejde ud over et hovedjob, som f.eks. at holde foredrag mod honorar. Det er den enkeltes ansvar at indberette og betale skat af sådanne indkomster som B-indkomst til SKAT.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Del den her:
Blogs
Censur
Vederlag
Anfordringslån
Ansættelsesbevisloven
Familielån
Arveregler
G dage
Advokatsamfundet
Bodel
IFRS
Bisidder
Servitutter
EAN faktura
Bni
Kommuneskat
Småanskaffelser 2023
Ægteskab
Prokura
Kontrakt
Skøde
Hvad indebærer en regnskabsanalyse?
En regnskabsanalyse indebærer en detaljeret undersøgelse og beregning af de mest centrale nøgletal i en virksomheds regnskab. Denne analyse skaber en fuldstændig forståelse af den økonomiske situation, hvilket er afgørende for at kunne igangsætte vækst, forøge virksomhedens værdi eller foretage kloge investeringer.
Sagt på en anden måde, tilbyder en regnskabsanalyse essentielle informationer, som danner grundlag for informerede beslutninger, opstilling af opnåelige målsætninger og udarbejdelse af strategier, der fremmer fortsat positiv udvikling og vækst.
Målet er at opnå en helhedsforståelse af de primære økonomiske nøgletal. Analysen er desuden et nyttigt værktøj til at spore virksomhedens progression og afgøre, om dens udvikling er positiv. Desuden kan regnskabsanalyse være et effektivt middel til at vurdere en potentiel kundes økonomiske stabilitet, især hvis de søger kredit.
En typisk regnskabsanalyse vil inkludere en eller flere af følgende centrale elementer:
- Rentabilitet
- Indtjeningsevne
- Soliditets og likviditetsgrad
Hvordan adskiller intern og ekstern regnskabsanalyse sig fra hinanden?
Kernen i forskellen mellem interne og eksterne regnskaber er, hvorvidt de offentliggøres. Typisk varierer indholdet også mellem de to. Som følge heraf kan man udføre varierende regnskabsanalyser baseret på disse to typer regnskaber.
Det eksterne regnskab er oftest kendt som årsrapporten, og det er denne rapport, der tjener som grundlag for den eksterne regnskabsanalyse. Denne analyse bør præsentere et retvisende overblik over virksomhedens økonomiske status og finansielle styrke. Eftersom årsrapporten er offentligt tilgængelig, vil den ikke nødvendigvis indeholde alle detaljer og vil ofte fokusere mere på det overordnede perspektiv end de specifikke detaljer.
Det interne regnskab, ofte benævnt som det interne årsregnskab, giver mulighed for en mere detaljeret undersøgelse af virksomhedens nøgletal. Dette gør, at man kan udføre en mere grundig regnskabsanalyse med det interne regnskab i forhold til det eksterne.
Mens det eksterne regnskab skal overholde bestemte regelsæt som fx årsregnskabsloven, er det interne regnskab mere fleksibelt i sin opbygning. Selvom dette regnskab primært er konfidentielt og kun til virksomhedens eget brug, kan eksterne parter som banker og andre stakeholdere, undertiden anmode om indsigt for at evaluere aspekter som virksomhedens kreditværdighed.
Indtjeningsevne – kapaciteten til at generere indtægter ud over udgifterne
En vurdering af virksomhedens indtjeningsevne afdækker dens effektivitet i at skabe et positivt driftsresultat ud fra dens omsætning. Sagt på en anden måde illustrerer indtjeningsevnen, hvor stor en del af omsætningen, der repræsenterer overskud.
For at udføre denne analyse af indtjeningsevnen, vil du skulle anvende flere nøgletal. Frygt ikke – dette kræver ikke komplekse beregninger. Faktisk behøver man kun at regne på tre specifikke nøgletal for at fastslå den relative profitabilitet.
- Overskudsgrad
- Egenkapitalforrentning
- Afkastningsgrad
Herunder vil vi kort beskrive de tre omtalte nøgletal og forklare, hvordan du kan anvende deres resultater i din regnskabsanalyse.
Beregning af overskudsgraden:
Overskudsgraden, ofte refereret til som EBIT-margin, og den beregnes som procentsats. Denne nøgleindikator giver indsigt i, hvor stor en del af din omsætning der reelt set bliver til overskud – med andre ord, hvor stor en del af omsætningen der repræsenterer fortjeneste, efter driftsomkostningerne er fraregnet.
Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Omsætningshastigheder - Hvor god virksomheden er til at udnytte sine aktiver
I bund og grund illustrerer de varierende omsætningshastigheder, hvordan en virksomhed effektivt anvender sine aktiver. Eftersom der findes adskillige omsætningshastigheder i en virksomheds regnskab, er det afgørende, at du tager højde for hver enkelt i din regnskabsanalyse.
- Aktivernes omsætningshastighed
- Varedebitorers omsætningshastighed
- Varebeholdningens omsætningshastighed
Nedenfor dykker vi dybere ned i de tre omsætningshastigheder. Her vil du støde på relevante formler og værktøjer, der gør det enkelt for dig at indhente de nødvendige nøgletal til din analyse af regnskabet.
Beregning af omsætningshastigheden for aktiver:
Omsætningshastigheden for aktiver er et nøgleelement i regnskabsanalysen. Den afslører, hvor dygtig virksomheden er til at omsætte sine varer baseret på de aktiver, den har til rådighed på lageret.
Gældsdækning – Analyse af virksomhedens evne til at overholde rentebetalinger
Ved at undersøge en virksomheds gældsdækning, får du indsigt i dens formåen til rettidigt at afvikle renteudgifter til kreditorer i forbindelse med regnskabsanalyse.
Det involverer en vurdering af, om virksomhedens indtjening er tilstrækkelig til at imødekomme de finansielle omkostninger, den muligvis står overfor. Dette koncept er også kendt som at forrente gælden.
Pengestrøm – et overblik over penge ind og ud af virksomheden
Kapitalstruktur og vurdering af en virksomheds finansielle risiko
Enkelt forklaret repræsenterer en virksomheds kapitalstruktur fordelingen mellem dens egenkapital og fremmedkapital. Denne fordeling er afgørende, når vi skal vurdere virksomhedens finansielle risiko.
Selvom kapitalstruktur er et bredt og komplekst område, vil vi i denne oversigt fokusere udelukkende på de tre specifikke nøgletal, der vedrører forholdet mellem egenkapital og fremmedkapital i virksomheden.
Eksempel 2 – Den klassiske regnskabsanalyse
Den klassiske regnskabsanalyse dykker dybt ned i regnskabets detaljer. Den fremhæver ikke kun virksomhedens finansielle status, men giver også indsigt i, hvilke områder der kan drage fordel af investeringer eller forbedringer for at generere større værdi og vækst.
Generelt giver denne analyse dig en forståelse af virksomhedens profitabilitet, dens finansielle robusthed, samt kilderne til dens indtægter og hvordan de anvendes.
Del den her: