Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hittegods

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er hittegods?

Hittegods refererer til genstande, som er blevet tabt eller efterladt af en person og derefter fundet af en anden person. Disse genstande kan være alt fra personlige ejendele som nøgler, tegnebøger og mobiltelefoner til større genstande som cykler eller tasker. Når en person finder hittegods, er der ofte specifikke procedurer, der skal følges for at sikre, at genstandene returneres til deres retmæssige ejere. Hittegods kan indleveres til offentlige hittegodskontorer, politistationer eller andre relevante myndigheder, som håndterer sådanne fund.

Hvad betyder hittegods?

Hittegods dækker over en eller flere fundne genstande, som ejeren enten har tabt, glemt eller på anden måde forlagt. Det centrale ved hittegods er, at ejeren typisk ikke er klar over, hvor genstanden befinder sig, og at den bliver fundet af en anden person, som tager ansvar for at aflevere den til de rette myndigheder. Hittegods kan omfatte en bred vifte af objekter, og hver type genstand kan kræve forskellige procedurer for at identificere og kontakte ejeren.

 

For eksempel, hvis du finder en pung på gaden, betragtes denne som hittegods. Det er vigtigt at aflevere den fundne genstand til et hittegodskontor eller politiet, som har systemer på plads til at spore ejeren og returnere genstanden. I mange tilfælde vil ejeren rapportere tabet til politiet eller hittegodskontoret, som derefter kan matche rapporten med de fundne genstande.

Hvad gør man, hvis man finder hittegods?

Hvis du støder på hittegods, er der en række trin, du skal følge for at sikre, at genstanden returneres til dens retmæssige ejer. Generelt set bør hittegods indleveres til politiet, men afhængigt af hvor du finder genstanden, kan der være andre muligheder.

Hvis du finder hittegods i nærheden af offentlige institutioner, forlystelser, forretninger eller offentlige transportmidler, er det ofte mest praktisk at indlevere hittegodset direkte til en ansvarlig person på stedet. Mange steder har deres egne procedurer for håndtering af hittegods, og de vil kunne sørge for, at genstanden opbevares sikkert og registreres korrekt.

I tilfælde hvor du umiddelbart kan identificere ejeren af hittegodset, er det tilladt og ofte hensigtsmæssigt selv at aflevere eller sende genstanden direkte til ejeren. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis du finder et medlemskort eller en anden genstand med navn og adresse. Det er vigtigt at handle hurtigt og aflevere genstanden så snart som muligt for at minimere ejers ubehag og bekymring over det tabte.

Når du indleverer hittegods til en politistation, er der særlige procedurer, der træder i kraft. For eksempel, hvis hittegodset består af kontanter, vil du modtage en kvittering ved indlevering. Dette dokumenterer, at du har afleveret pengene og sikrer, at der er en officiel registrering af fundet.

Har du styr på dokumentationskravene til f.eks. din virksomheds bogføring? Det har vi hos Stadsrevisionen. Vores eksperter er ikke kun specialister inden for deres respektive områder, men de brænder også for at hjælpe dig og din virksomhed med at opnå vækst og stabilitet. Vores team af dygtige bogholdere og statsautoriserede revisorer tilbyder den nødvendige vejledning og support, så du kan fokusere på det, du gør bedst – at drive din forretning fremad. Med os kan du trygt overlade de finansielle detaljer, velvidende at vi har fuldt overblik og kontrol.

Ønsker du skræddesryet hjælp til din virksomhed fra en revisor eller bogholder?

Kontakt os – en af Danmarks bedst bedømte regnskabsvirksomheder – for hjælp.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad gør man, hvis man har mistet en genstand?

Hvis du har mistet en genstand, er der flere skridt, du kan tage for at forsøge at genfinde den. For genstande med et serienummer eller et andet unikt identifikationsnummer, kan du vælge at efterlyse dem. I sådanne tilfælde skal du kontakte politiet ved at ringe til telefonnummer 114 eller møde personligt op på en politistation. Når du anmelder en mistet genstand til politiet, vil du modtage en kvittering, der bekræfter din anmeldelse.

For vigtige dokumenter som pas, kørekort og sygesikringsbevis bør du kontakte din kommunes borgerservice. Selvom politiet kan opdatere dine kort som bortkomne, vil de i de fleste tilfælde henvise dig til kommunens borgerservice for yderligere hjælp.

Har du mistet en genstand i et tog, kan du efterlyse den på DSB’s hjemmeside, DSB.dk. DSB opbevarer hittegods i syv dage, hvorefter det overdrages til politiet.

Hvis du har mistet en genstand i en offentlig institution, forretning eller et lignende sted, er der en god chance for, at genstanden er blevet indleveret der. Du bør derfor kontakte det pågældende sted og spørge efter hittegods.

Hvor henvender man sig, hvis man har mistet en genstand?

Hittegods registreres i den politikreds, hvor det er indleveret, og du kan som udgangspunkt ikke søge efter hittegods i andre politikredse. Derfor skal du møde personligt op på hittegodskontoret i den politikreds, hvor du mener, at du har mistet genstanden. Politiet kan hjælpe dig med at søge blandt de indleverede ting i deres registre.

Du kan også vælge at sende en e-mail til hittegodskontoret, hvor du beskriver den mistede genstand. Det er nyttigt at angive, at din henvendelse drejer sig om en mistet ting i emnefeltet, da det letter sagsgangen.

Når du henvender dig på hittegodskontoret, skal du kunne legitimere dig for at få udleveret den mistede genstand. Hvis genstanden har et serienummer eller et andet identifikationsnummer, skal du være forberedt på at oplyse dette til politiet. 

Derudover skal du være opmærksom på, at du sandsynligvis skal betale en findeløn til den person, der har indleveret genstanden. Politiet opbevarer hittegods i op til tre måneder, afhængig af genstandens art. For eksempel opbevares cykler kun i en måned. Hvis ejeren af hittegods ikke har henvendt sig inden for denne tidsfrist, vil politiet sælge den indleverede genstand på auktion.

Hvad er en hittegodsauktion?

En hittegodsauktion er en offentlig begivenhed, hvor hittegods, der ikke er blevet afhentet inden for en bestemt periode, bliver solgt til højestbydende. Når ejeren af hittegods ikke melder sig inden for de lovmæssige tidsfrister, som politiet eller andre relevante myndigheder har fastsat, bliver de fundne genstande gjort tilgængelige for salg på en hittegodsauktion.

Disse auktioner afholdes med jævne mellemrum og er åbne for offentligheden. De tiltrækker ofte en bred vifte af mennesker, herunder samlere, handlende og private købere, der er interesseret i at erhverve fundne genstande til en god pris. Genstandene, der sælges på hittegodsauktioner, kan variere meget og omfatte alt fra elektronik og smykker til cykler, tøj og andre personlige ejendele.

Formålet med hittegodsauktioner er at finde en ny ejer til de genstande, som ingen har gjort krav på, og samtidig sikre, at de fundne genstande får en ny værdi i stedet for at forblive ubrugte. Pengene fra salget på hittegodsauktioner kan variere afhængig af de gældende regler og love, men ofte går pengene til velgørenhed eller ind i offentlige kasser, hvilket bidrager til samfundets fælles goder.

Kan man få findeløn?

Findeløn udbetales kun under visse betingelser, når man indleverer hittegods til politiet. Først og fremmest skal værdien af hittegodset være mindst 500 kr. for at kvalificere til findeløn. Hvis ejeren af hittegodset bliver fundet, vil findelønnen som regel udgøre 10% af genstandens værdi. Dette betyder, at hvis du finder en genstand, der er værdifuld, og afleverer den til politiet, kan du modtage en økonomisk belønning for din ærlighed og indsats.

I tilfælde af at det drejer sig om større kontantbeløb eller genstande af betydelig værdi, har politiet mulighed for at fastsætte findelønnen til mindre end de standard 10%. Hvis den fundne genstand ender med at blive solgt på auktion, får du udbetalt en tredjedel af auktionens indtægt efter fradrag, og omkostningerne er trukket fra.

Der er dog situationer, hvor man ikke kan regne med at modtage findeløn. Dette gælder, hvis:

  • Hittegodset indleveres urimeligt lang tid efter det er fundet.
  • Du selv finder ejeren og afleverer genstanden direkte til dem.
  • Hittegodset består af motorkøretøjer, cykler eller trækvogne, fundet på offentlige gader, veje eller pladser.
  • Hittegodset findes i boliger, trappeopgange, kældre, gårdspladser, forretninger, offentlige kontorer, forlystelsesetablissementer, beværtninger, offentlige transportmidler eller lignende steder.

Hvad gælder for hittegods under 500 kr?

For hittegods, der har en værdi på under 500 kr., gælder der særlige regler. Selvom dette hittegods som udgangspunkt skal afleveres til politiet, er der undtagelser fra de almindelige krav. Politiet er for eksempel undtaget fra krav om længere opbevaring, betaling af findeløn og bortsalg på auktioner. I stedet opbevares sådanne genstande i en glemmekasse eller lignende i en kortere periode.

Hvis hittegods med en værdi under 500 kr. ikke bliver afhentet inden for den korte opbevaringsperiode, kan det blive destrueret, udleveret til almennyttige eller velgørende formål, eller solgt på auktion. Disse procedurer sikrer, at selv mindre værdifulde genstande håndteres korrekt, og at de kan komme til nytte, hvis ejeren ikke findes.

Hvad handler hittegodsloven om?

Hittegodsloven regulerer håndteringen af fundne genstande, også kaldet hittegods, og fastlægger de forpligtelser og rettigheder, der gælder for findere, ejere og politiet. Loven sikrer en struktureret proces, så hittegods kan returneres til de retmæssige ejere på en retfærdig og effektiv måde.

Ligesom det er vigtigt at forstå hittegodsloven ved håndtering af hittegods, er det også afgørende at have kendskab til årsregnskabsloven, når du udarbejder dit regnskab. Hos Stadsrevisionen anerkender vi vigtigheden af præcise og opdaterede regnskaber. Vores team af erfarne revisorer – alle med over 8 års erfaring – er dedikeret til at sikre, at dit årsregnskab opfylder alle relevante love og regler og overholder de fastsatte tidsfrister. Vi tilbyder desuden en konkurrencedygtig prisstruktur, der kan hjælpe dig med at spare tusindvis af kroner hvert år.

Mangler du professionel hjælp til at håndtere dit regnskab ud fra lovgivningen?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med certificeret og specialiseret faglighed.

§ 1.

Ifølge hittegodsloven skal hittegods snarest muligt afleveres til politiet, medmindre finderen ved, hvem ejeren er, og straks kan tilbagelevere genstanden direkte til denne. Dette sikrer, at fundne genstande hurtigt kan blive registreret og opbevaret sikkert, indtil ejeren kan kontaktes.

§ 2.

Når politiet er i stand til at fastslå, hvem ejeren af hittegodset er, vil ejeren blive kontaktet og bedt om at afhente genstanden. Justitsministeren har mulighed for at fastsætte regler, der gør det muligt for politiet at udlevere hittegods på alternative måder, hvilket kan effektivisere processen og gøre det lettere for ejere at få deres ejendele tilbage.

§ 3.

Ejeren af hittegodset har krav på at få udleveret genstanden, når de melder sig og kan godtgøre deres ejerskab, forudsat at genstanden endnu ikke er blevet solgt. Ejeren skal desuden betale findeløn samt eventuelle omkostninger, der er påløbet i forbindelse med fundet og opbevaringen af hittegodset. Dette afsnit af loven sikrer, at findere bliver belønnet for deres ærlighed, samtidig med at ejere får en klar procedure for at få deres tabte ejendele tilbage.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om hittegods

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Ja, du kan ringe til politiet om hittegods. Hvis du har fundet hittegods eller mistet en genstand, kan du kontakte politiet via telefonnummer 114 for at anmelde det. Politiet vil kunne vejlede dig om, hvordan du skal håndtere hittegods, og hvor du kan indlevere det. Det er vigtigt at handle hurtigt, så hittegods kan blive registreret og returneret til den retmæssige ejer.

Hittegods refererer til genstande, som er blevet tabt eller efterladt af en person og fundet af en anden. Disse fundne genstande skal indleveres til politiet eller en anden relevant myndighed, så de kan blive returneret til deres retmæssige ejere. Hittegods kan omfatte alt fra nøgler og tegnebøger til smykker og elektronik.

Hittegods opbevares af politiet i en bestemt periode, afhængigt af genstandens art. Generelt opbevarer politiet hittegods i op til tre måneder. For eksempel opbevares cykler kun i en måned, mens andre genstande kan opbevares i længere tid. Hvis ejeren ikke melder sig inden for denne periode, kan hittegodset blive solgt på auktion eller givet til velgørende formål.

Varigheden for opbevaring af hittegods varierer afhængigt af typen af genstand. Politiet opbevarer generelt hittegods i op til tre måneder. Specifikke regler gælder for forskellige typer af hittegods; for eksempel opbevares cykler kun i en måned. Efter opbevaringsperioden kan hittegodset blive solgt på auktion, destrueret eller givet til velgørende formål, hvis ejeren ikke er fundet.

Når du finder hittegods, skal du indlevere det til politiet så hurtigt som muligt. Hvis du ved, hvem ejeren er, kan du også returnere genstanden direkte til dem. Hittegods kan afleveres på en politistation eller i nogle tilfælde hos offentlige institutioner, forretninger eller transportmidler, afhængigt af hvor genstanden er fundet. Det er vigtigt at handle hurtigt for at sikre, at hittegodset kan blive returneret til den retmæssige ejer.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: