Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Ferie

Ferie udgør en velfortjent pause fra arbejdets travlhed, men hvor meget ferie har du ret til, hvordan optjener du den, og hvornår kan du holde den? Læs med og få styr på dine rettigheder her.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er ferie?

Ferie er en pause fra arbejde, der giver os mulighed for at genoplade og nyde livet. Uanset om du drømmer om en omfattende jordomrejse eller planlægger afslappende dage i din kolonihave, er det vigtigt at forstå feriereglerne og dine rettigheder, så du kan få mest muligt ud af din ferie.

Ferieloven i Danmark sikrer, at alle ansatte har ret til 25 dages ferie årligt, svarende til fem uger. Mange overenskomster tilbyder dog endnu flere feriedage, hvilket giver yderligere fleksibilitet til at nyde livet og slappe af fra arbejdet. I perioden mellem den 1. maj og den 30. september har du ret til at afholde tre ugers sammenhængende ferie, kendt som hovedferien. Denne periode er ideel for familier, da det ofte sammenfaldende med skolernes sommerferie, og arbejdsgivere skal så vidt muligt tage hensyn til ønsker om ferieafholdelse i denne periode, så familielivet kan gå hånd i hånd med ferieplanerne.

Selv hvis du ikke har optjent feriepenge hos din nuværende arbejdsgiver, har du stadig ret til at holde ferie, selvom dette kan betyde, at ferien holdes for egen regning. Dette sikrer, at alle medarbejdere har mulighed for at tage en velfortjent pause og nyde tiden, selv uden økonomisk støtte fra arbejdsgiveren.

Ferie uden for hovedferieperioden kan planlægges i samråd med din arbejdsgiver gennem hele året. Fleksibiliteten gør det muligt at nyde ferie på tidspunkter, der passer bedst til individuelle behov og ønsker. Hvis virksomheden har perioder med ferielukning, eller hvis der ikke kan opnås enighed om ferieplanerne, er det op til arbejdsgiveren at fastlægge ferieplanlægningen. Dette sikrer, at alle parter har klare retningslinjer og kan planlægge deres ferie med sikkerhed.

Feriefridage (den 6. ferieuge)

I Danmark er der en unik mulighed for ekstra ferie, idet mange overenskomster giver ret til en sjette ferieuge, som består af fem ekstra feriefridage. Selvom denne sjette ferieuge ikke er en del af den officielle ferielov, er den et resultat af fagforeningernes forhandlinger og har til formål at give arbejdstagere yderligere tid til at slappe af og nyde ferien.

Disse ekstra feriefridage gør det muligt at forlænge din ferie og bruge tid på personlig fordybelse, familieaktiviteter eller rejser. Med seks ugers ferie kan du planlægge længere ferieophold, der tillader dig at koble helt fra arbejdet og oplade batterierne til nye arbejdsudfordringer.

At have ret til den sjette ferieuge betyder, at du har mere fleksibilitet til at tilrettelægge din ferie og sikrer, at du kan udnytte din ferietid optimalt. Uanset om det er ved at tage på en spontan rejse, udforske nye kulturer eller blot nyde roen i eget hjem, tilføjer den ekstra ferieuge en værdifuld dimension til dit arbejds- og privatliv.

Den sjette ferieuge er et klart bevis på fagforeningernes indsats for at forbedre arbejdstagernes vilkår og understreger vigtigheden af balance mellem arbejde og privatliv. Disse ekstra feriedage giver dig mulighed for at planlægge ferier, der kan gøre en reel forskel i din hverdag og generelle trivsel.

Hvornår optjener du ferie? Og hvor meget ferie optjener du?

Hver eneste måned optjener du 2,08 feriedage, som giver dig mulighed for at tage på ferie allerede den efterfølgende måned. Over et helt år giver tilsammen 25 feriedage, svarende til fem ugers ferie. Dette system sikrer, at du har rigeligt med tid til at planlægge og nyde din ferie hvert år.

Ferieoptjening løber fra den 1. september til den 31. august det følgende år. Men det unikke ved ferieaftalen i Danmark er, at du har mulighed for at afholde din ferie i en udvidet periode, der strækker sig fra 1. september til 31. december året efter. Dette giver dig en betydelig fleksibilitet til at planlægge din ferie, hvilket kan være særligt værdifuldt, hvis du ønsker at koordinere ferietid med familie og venner eller udnytte særlige rejsetilbud.

Normalt afholdes ferie i hele dage, men det er også muligt at indgå en aftale med din arbejdsgiver om at tage halve feriedage. Denne fleksibilitet er ideel for dem, der måske kun har brug for kortere pauser fra arbejdet gennem året.

For offentligt ansatte, såsom de der arbejder i regioner eller kommuner, beregnes ferie anderledes – nemlig i timer frem for dage. Hvis du er fuldtidsansat i det offentlige, svarer et ferieår til 185 ferietimer. Det er vigtigt at bemærke, at dette tal ikke inkluderer eventuelle ekstra feriedage, der måtte være aftalt.

Som en fuldtidsansat i det offentlige system optjener du derfor 15,42 ferietimer hver måned. Denne tilgang til ferieoptjening sikrer, at alle medarbejdere har tilstrækkelig tid til at nyde deres velfortjente ferie, uanset om de planlægger lange rejser eller kortere afbrydelser fra arbejdslivet.

Det kan være dyrt at holde ferie. Lad os hjælpe med at sikre, at din økonomi er i topform, så du kan planlægge og nyde din ferie uden bekymringer. Kontakt os nu for professionel skræddersyet og professionel hjælp, og gør din ferieoplevelse endnu mere uforglemmelig!

Har du nogen spørgsmål eller bare brug for hjælp?

Hos Stadsrevisionen står vi klar til at hjælpe dig med din økonomi, så du kan nye din ferie uden bekymringer.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvornår kan du holde din ferie?

Planlægningen af din ferie er en vigtig del af arbejdslivet, og det kræver samarbejde mellem dig og din arbejdsgiver for at sikre, at du får mest muligt ud af din ferie. Når det kommer til at aftale tidspunktet for din ferie, skal dette koordineres med din arbejdsgiver. Hvis der opstår uenighed, har arbejdsgiveren ret til at fastsætte tidspunktet for ferieafholdelsen.

I situationer, hvor din arbejdsgiver bestemmer tidspunktet for din ferie, er der klare regler for, hvordan du skal varsles. For hovedferien, som oftest omfatter sommerperioden, skal du have besked tre måneder før ferien påbegyndes. For al anden ferie skal du informeres en måned i forvejen. Dette giver dig mulighed for at planlægge og forberede dig på din ferie, selv i tilfælde hvor du endnu ikke har optjent den nødvendige ferie.

Det er vigtigt, at din arbejdsgiver overvejer dine ønsker, når ferien skal planlægges. Dette er især relevant, hvis du har skolebørn og ønsker at koordinere din ferie med skolernes lukkedage som sommerferie, efterårsferie og juleferie. At kunne holde ferie samtidig med dine børns skoleferier gør det muligt for hele familien at nyde ferien sammen, hvilket forstærker familiens bånd og giver værdifulde minder.

Samlet set er det afgørende at have en åben dialog med din arbejdsgiver om ferieplanlægning for at sikre, at du kan nyde din velfortjente ferie på de mest optimale tidspunkter. Disse planlægningsprocesser hjælper med at sikre, at alle ansatte får mulighed for at nyde deres ferie fuldt ud, hvilket er afgørende for både personlig velvære og arbejdsglæde.

Kan du holde ferie på forskud, hvis du ikke har optjent nok ferie?

Selvom du optjener 2,08 feriedage hver måned, kan der opstå situationer, hvor du ønsker at holde ferie før du har optjent tilstrækkeligt med feriedage. Heldigvis er det muligt at holde ferie på forskud, men dette kræver en skriftlig aftale med din arbejdsgiver.

Det er vigtigt at forstå, at din arbejdsgiver ikke er forpligtet til at indgå en sådan aftale om ferie på forskud. Det er derfor essentielt at have en åben dialog med din arbejdsgiver, hvis du har behov for at tage ferie før du har optjent tilstrækkeligt med feriedage.

Udover den årlige ferieoptjening har du også ret til at holde de feriefridage, du har ret til, samt eventuel afspadsering. Dette kan give ekstra muligheder for at nyde pauser fra arbejdet og opretholde en sund balance mellem arbejde og fritid.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hvis du forlader din stilling, før du har genoptjent de feriedage, som du har holdt på forskud, kan din arbejdsgiver være berettiget til at modregne disse feriedage i din løn eller feriebetaling. Dette er vigtigt at have i tankerne, når du planlægger at tage ferie på forskud, da det kan have konsekvenser for din økonomi ved eventuel opsigelse eller jobskifte.

At kunne holde ferie på forskud kan være en nyttig mulighed i visse situationer, men det er vigtigt at være klar over både fordele og ulemper, samt at kommunikere åbent og tydeligt med din arbejdsgiver for at sikre, at alt sker i overensstemmelse med gældende regler og aftaler.

Skal din ferieplanlægning være afslappende og bekymringsfri? Hos Stadsrevisionerne tilbyder vi professionel hjælp til revision og regnskab, så du kan nyde din ferie med ro i sindet. Lad os hjælpe dig med at sikre, at din økonomi er i orden, så du kan fokusere på at skabe uforglemmelige ferieminder. Vi har hjulpet +1200 tilfredse samarbejdspartnere og klienter med blandt andet deres regnskab – skal vi også hjælpe dig?

Mangler du professionel hjælp til regnskabet?

Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet professionel hjælp – så kan du holde ferie med ro i sindet.

Kan du blive tvunget til at afholde ferie?

Når man taler om at blive tvunget til at afholde ferie, er det vigtigt at forstå, at det primært handler om, hvorvidt du har optjent tilstrækkelige midler til at finansiere din ferie. Ifølge dansk lovgivning har du ikke pligt til at holde ferie, medmindre du har optjent tilstrækkelig løn eller feriegodtgørelse til at dække dine udgifter i ferieperioden.

Dog kan der opstå situationer, hvor din arbejdsgiver har ret til at pålægge dig at holde ferie, selvom du måske ikke har optjent nok feriemidler. Dette sker typisk, når virksomheden holder ferielukket, såsom i perioden mellem jul og nytår eller i forbindelse med andre planlagte ferielukninger. I disse tilfælde kan din arbejdsgiver beslutte at pålægge dig at holde ferie, uanset din nuværende ferieopsparing.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at feriepålægning i forbindelse med ferielukning normalt annonceres i god tid, så du har mulighed for at planlægge og forberede dig. Selvom det kan være frustrerende at skulle afholde ferie uden at have optjent tilstrækkelige midler, er det en del af de almindelige praksisregler på arbejdsmarkedet.

I sådanne situationer er det bedst at søge klarhed hos din arbejdsgiver og eventuelt undersøge, om der er mulighed for at indgå alternative aftaler, såsom at bruge fleksible arbejdstider eller at tage forskudt ferie for at undgå unødvendige økonomiske byrder. Åben kommunikation er nøglen til at løse eventuelle uenigheder og sikre, at både arbejdsgiverens og medarbejderens behov og rettigheder bliver taget i betragtning.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

Del den her:

FAQ om ferie

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Ifølge dansk lovgivning har alle ansatte ret til 25 feriedage årligt, svarende til fem uger.

Du optjener 2,08 feriedage hver måned, hvilket svarer til 25 feriedage på et år. For offentligt ansatte beregnes ferie i timer i stedet for dage.

Du kan planlægge din øvrige ferie gennem hele året i samråd med din arbejdsgiver. Fleksibiliteten gør det muligt at tilrettelægge ferie i perioder, der passer bedst til dine behov.

Ja, det er muligt at holde ferie på forskud efter en skriftlig aftale med din arbejdsgiver, selvom dette ikke er en forpligtelse for arbejdsgiveren.

Din arbejdsgiver kan pålægge dig at holde ferie, især i tilfælde af ferielukning, selvom du ikke har optjent nok feriedage. Det er vigtigt at kommunikere åbent med din arbejdsgiver for at finde passende løsninger.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder