Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hovedkort eller bikort

Du har hvert år ret til at tjene et skattefrit beløb via dit skattekort. Hovedkortet anvendes ved din primære indtægtskilde, som er hvor du tjener mest, mens bikortet bruges til sekundære indtægtskilder. Vi forklarer i dette blogindlæg, hvad der karakteriserer skattekortene hver især, og hvornår du skal bruge hvad.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et skattekort?

Et skattekort er et centralt element i det danske skattesystem, og omfatter kategorierne hovedkort, bikort og frikort. Disse begreber er afgørende for korrekt skatteberegning og indberetning.

Historisk set var et skattekort et fysisk dokument, som hver medarbejder skulle overrække til sin arbejdsgiver, for at give arbejdsgiveren kendskab til den ansattes trækprocent og fradrag, herunder personfradraget. I dag er skattekortet primært elektronisk, og arbejdsgivere tilgår det digitalt for at indhente nødvendige skatteoplysninger. Trods overgangen til elektroniske systemer, forbliver det grundlæggende formål med skattekortet uændret.

Skattekortet, der udstedes af SKAT, indeholder vigtige skattemæssige informationer om dets indehaver. Alle danskere har et skattekort, og på dette kort indeholder vigtige detaljer som bopælskommune og forventede årsindtægter baseret på forskudsopgørelsen. Fra disse oplysninger beregner SKAT den trækprocent og det fradrag, som den enkelte skal have. Skattekortet specificerer, hvor stort et fradrag en person har til rådighed hver måned, hver fjortende dag, og hver dag.

Det er vigtigt at forstå forskellen mellem hovedkort og bikort inden for rammerne af et skattekort. Hovedkortet anvendes ved din primære indtægtskilde, som er hvor du tjener mest, mens bikortet bruges til sekundære indtægtskilder. Korrekt brug af hovedkort og bikort sikrer, at du betaler den korrekte mængde i skat og undgår potentiel skattegæld.

Ligesom private skal have styr på deres skattekort, er det også vigtigt for virksomheder at opfylde deres skatteforpligtelser. Hvis du ønsker hjælp til at styre din virksomheds skatteregnskab, står vi klar til at støtte og rådgive dig. Vi har hjulpet mere end 1200 samarbejdspartnere og klienter – skal vi også hjælpe dig?

Har du brug for professionel hjælp til dit skatteregnskab?

Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet professionel støtte og rådgivning.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad er et frikort?

Et frikort fungerer som en speciel form for skattekort, der giver dig ret til en skattefri indtægt op til et bestemt beløb hvert år, kendt som frikortsbeløbet. Dette kort er særligt fordelagtigt for personer med lave indkomster, såsom unge, der har fritidsjob, eller studerende, der bor hjemme og modtager SU uden yderligere arbejdsindtægt. Selvom disse personer kan nyde godt af frikortsbeløbet, er de stadig pålagt at betale 8% i arbejdsmarkedsbidrag, medmindre de er SU-modtagere, på dagpenge eller pension.

Når frikortets beløb er opbrugt, begynder udbetalerne at trække skat baseret på oplysningerne i din forskudsopgørelse, som de modtager automatisk fra SKAT.

En vigtig fordel ved frikortet er, at det automatisk fornyes ved indgangen til det nye år, hvilket sikrer, at du fortsat kan nyde godt af de skattefrie fordele, så længe dine indkomstforhold forbliver uændrede. Dette sikrer en fortsat let håndtering af skatteforhold for dem med mindre indkomster, hvilket gør frikortet til en væsentlig del af det danske skattesystem sammen med hovedkort og bikort.

Hvad er et hovedkort?

Et hovedkort er et vigtigt dokument for enhver, der tjener mere end det beløb, der er tilladt under et frikort. Når du modtager et hovedkort, skal det anvendes til din primære indtægtskilde, typisk dit hovedjob, hvor du tjener mest. Hovedkortet skiller sig ud ved, at det ikke baserer sig på frikortsbeløbet, men i stedet tilbyder et personfradrag.

Personfradraget på dit hovedkort repræsenterer det beløb, du kan tjene, før du skal betale skat. På hovedkortet kan du finde din trækprocent, som er den procentdel af din løn, der skal betales i skat. Dette kort viser også tydeligt dit personfradrag, som er det maksimale beløb du kan tjene skattefrit inden for det pågældende år. Det er vigtigt, at kun én udbetaler anvender dit hovedkort for at undgå skattemæssige komplikationer. Hvis flere udbetalere anvender dit hovedkort, kan det føre til, at du betaler for lidt i skat, hvilket kan resultere i en gæld til skat.

Det er dit ansvar at informere dine udbetalere om, hvilket kort der skal anvendes, hvad enten det er hovedkortet eller bikortet. Dette sikrer, at skatteberegningerne er korrekte og i overensstemmelse med lovgivningen, så du undgår eventuelle økonomiske udfordringer relateret til fejlagtig skattebetaling.

Hvad er et bikort?

Et bikort er en specifik type skattekort, der anvendes i situationer, hvor en medarbejder har flere arbejdsgivere. Dette kort er vigtigt for korrekt skatteberegning, når du har indtægter fra mere end én kilde.

Hovedformålet med et bikort er at sikre, at alle sekundære arbejdsgivere — det vil sige alle andre end den, der bruger medarbejderens hovedkort — korrekt kan indberette skat. Medarbejderen har ansvaret for at informere disse arbejdsgivere om, at de skal anvende bikortet for deres lønudbetalinger.

På et bikort angives kun medarbejderens trækprocent. Dette er fordi personfradraget, som medarbejderen er berettiget til, allerede er fuldt udnyttet via hovedkortet. Derfor vises der ikke noget fradrag på bikortet. Det er vigtigt for medarbejdere at forstå, hvordan bikort og hovedkort samarbejder, for at sikre, at de betaler den korrekte mængde skat og undgår eventuelle skattegæld.

Bikortet spiller en central rolle i håndteringen af flere indtægtskilder, og det er afgørende, at både arbejdsgivere og medarbejdere er opmærksomme på dets betydning og korrekte brug. Dette sikrer en glidende og fejlfri skatteproces, hvor alle nødvendige skattemæssige forpligtelser opfyldes.

Hvad er forskellen på frikort, hovedkort og bikort?

Det er vigtigt at forstå forskellen mellem frikort, hovedkort og bikort for korrekt håndtering af dine skatteforhold. Det er vigtigt, at du selv informerer dine udbetalere, såsom arbejdsgivere og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, om hvilket skattekort de skal anvende. Hvis du er usikker på, hvem der bruger hvilket kort, kan du finde denne information ved at logge ind på TastSelv og klikke på “Søg i indkomstoplysninger”.

Et hovedkort bruges primært, når du har én hovedindtægtskilde. Dette kunne være din hovedbeskæftigelse, hvor du tjener mest. Hvis du derimod har flere indtægtskilder, som f.eks. et fritidsjob udover din hovedindtægt fra SU, vil du også have brug for et bikort. Det afgørende for brugen af hovedkort og bikort er, hvor din største indtægt stammer fra, da dette bestemmer, hvilket kort der anvendes som hovedkort.

Frikortet er relevant, hvis du har en mindre indtægt eller f.eks. en enkeltmandsvirksomhed, hvor du først anvender dit frikort og derefter dit hovedkort. Dette er særligt relevant for B-skatterater, som justeres baseret på det forventede overskud på din forskudsopgørelse. 

Disse skattekort spiller hver deres rolle i at sikre, at du betaler den korrekte mængde skat og undgår skattegæld. 

 

Type af skattekort

Kan bruges flere steder?

Fradrag, trækprocent og skat

Forklaring

Frikort

Ja

Skattefrit, men du betaler 8% i AM-bidrag af hele lønnen

Du kan tjene et vist beløb, før du skal betale skat, hvilket svarer til beløbet på dit frikort

Hovedkort

Nej

Indeholder trækprocent og det fradrag, du ikke skal betale skat af

Når du har tjent mere end dit frikort, får du et hovedkort og et bikort

Hovedkort

Ja

Indeholder kun trækprocent, da fradraget er brug på hovedkortet

Bruges kun, hvis du har mere end én arbejdsgivere (og opbrugt dit frikort)

Det er medarbejderens ansvar at informere arbejdsgiveren om, hvilket skattekort der skal bruges ved lønudbetaling. Arbejdsgiverens rolle er at anvende disse oplysninger korrekt for at overholde skattelovgivningen og undgå fejl. Dette kan være komplekst, og derfor kan det være en god ide at få professionel hjælp til at administrere lønudbetalinger til sine medarbejdere.

Ønsker du professionel assistance til at administrere lønudbetalinger og sikre korrekt håndtering af skattekort?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med 100% tilfredsgaranti.

Hvor meget kan du tjene skattefrit?

I det danske skattesystem har alle skattepligtige personer et grundfradrag, der tillader dem at tjene et vis beløb skattefrit. Dette grundbeløb justeres årligt i overensstemmelse med pristalsreguleringen. Derudover påvirker personlige forhold, såsom boligejerskab, størrelsen på dit skattefrie beløb. Hvis du eksempelvis ejer en bolig, kan du opnå fradrag for renteudgifter og bidrag på dit realkreditlån.

Skattekortet, som kan være et hovedkort eller et bikort, er personligt og varierer afhængigt af forskellige faktorer og individuelle forhold. Disse detaljer, der bestemmer hvor meget du præcist kan tjene skattefrit, vil være tydeligt angivet øverst på din forskudsopgørelse.

Hvis du er indehaver af et frikort, vil det skattefrie beløb blive vist som et såkaldt frikortsbeløb. For dem, der anvender et hovedkort, vil det skattefrie beløb blive specificeret som et personfradrag. Det er vigtigt at bemærke, at hver type skattekort – hovedkort, bikort og frikort – spiller en unik rolle i administrationen af dine skatteforhold, og at korrekt anvendelse af disse kort sikrer, at du ikke betaler mere i skat end nødvendigt.

Hvor kan du finde dine skattekort?

Alle skattekort er digitale, hvilket betyder, at adgangen til disse dokumenter kræver, at du logger ind på SKATs hjemmeside. På SKATs platform kan du nemt og hurtigt finde oplysninger om, hvor meget du må tjene skattefrit samt hvilke af dine udbetalere der anvender dit hovedkort eller bikort.

For at tilgå dine skattekort skal du besøge SKATs officielle hjemmeside og logge ind med dine brugeroplysninger. Denne adgang giver dig et klart overblik over dine skatteforhold og hjælper dig med at administrere dine økonomiske ansvarligheder effektivt. Gennem denne platform kan du også opdatere eller ændre oplysninger, hvis der er behov for dette, for at sikre, at alle udbetalere bruger det korrekte skattekort, hvad enten det er hovedkortet eller bikortet.

Hvornår skal du bruge et bikort?

Du skal bruge et bikort, hvis du har mere end én indtægtskilde. Mens dit hovedkort bliver anvendt af din primære arbejdsplads til beregning og udbetaling af løn, træder bikortet i kraft for eventuelle sekundære arbejdspladser, såsom et fritidsjob, hvor det står for lønudbetalingen.

Bikortet benyttes typisk på de arbejdspladser, hvor du tjener mindre. Hvis du har mere end to job, vil de arbejdspladser, hvor du tjener mindst og næstmindst, begge anvende bikortet. Det primære, som udbetalerne skal bruge fra et bikort, er trækprocenten, som er den eneste information, kortet indeholder.

Når du modtager løn via et bikort, indregnes ikke skattefradrag i lønudbetalingen. I stedet anvendes trækprocenten på hele beløbet, idet du allerede har nydt godt af dit skattefradrag gennem lønnen, der udbetales via hovedkortet.

Dette system gælder også for studerende på SU med et studiejob ved siden af. Her vil SU’en typisk blive udbetalt via hovedkortet, hvor man modtager dit skattefradrag, mens lønnen fra studiejobbet håndteres via bikortet. En lignende ordning findes for personer, der modtager pension som deres primære indtægtskilde og har et ekstra job ved siden af, hvor lønnen fra dette sekundære job udbetales via bikortet.

Sådan skifter du fra bikort til hovedkort

Hvis du ønsker at skifte fra bikort til hovedkort, er det vigtigt først at tjekke hos SKAT, hvilke arbejdsgivere eller udbetalere der i øjeblikket bruger dit hovedkort og dit bikort. Dette kan gøres gennem SKATs digitale services. Skulle du opdage, at en udbetaler fejlagtigt bruger det forkerte skattekort, er det dit ansvar at informere dem om dette. Det er vigtigt at forstå, at du selv ikke kan foretage ændringerne direkte; kun dine udbetalere har adgang til at opdatere skattekortoplysningerne, da de henter disse informationer elektronisk fra SKAT.

I tilfælde af, at et job udvikler sig fra at være en sekundær indtægtskilde til at blive din primære indtægtskilde, skal du informere den pågældende arbejdsgiver om, at de nu skal anvende hovedkortet frem for bikortet. Denne ændring sikrer, at din indtægt beskattes korrekt. Arbejdsgiveren vil derefter selv hente det opdaterede skattekort fra SKAT og justere dine udbetalinger derefter.

Skulle det ske, at du i denne forbindelse har betalt for meget i skat, vil du få det overskydende beløb tilbage ved den næste årsopgørelse. Det er derfor afgørende, at du holder dine skattekortoplysninger opdaterede og sørger for, at både hovedkort og bikort anvendes korrekt af dine udbetalere.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om hovedkort og bikort

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Der er ingen fast grænse for, hvor meget du kan tjene på dit bikort, men det anvendes til sekundære indtægtskilder, efter hovedkortet er brugt til din primære indtægtskilde. Bikortet vil anvende din trækprocent på al indkomst uden personfradrag, da fradraget allerede er benyttet på hovedkortet.

Hvis du har to jobs, skal du bruge hovedkortet til det job, hvor du tjener mest, og bikortet til det andet job. Det er vigtigt at informere hver arbejdsgiver om, hvilket kort de skal bruge, for at sikre det korrekte skattetræk.

Nej, hovedkortet er tiltænkt din primære indtægtskilde, hvor du tjener mest. Hvis du har to jobs, skal hovedkortet bruges til det job, hvor du tjener mest, og bikortet til det andet job.

Hvad skal man gøre, hvis man har 2 jobs?

Hvis du har to jobs, skal du bruge hovedkortet til det job, hvor du tjener mest, og bikortet til det andet job. Det er vigtigt at informere hver arbejdsgiver om, hvilket kort de skal bruge, for at sikre det korrekte skattetræk.

Bikortet bruges af arbejdsgivere for indtægtskilder, som anses for sekundære, det vil sige, hvor du tjener mindre end ved din hovedindtægtskilde. Dette sikrer, at skattetrækket sker korrekt i henhold til dine samlede indkomster, og at personfradraget allerede udnyttet gennem hovedkortet ikke bliver dobbelt anvendt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: