Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Leasing

Leasing refererer til en finansiel ordning, der kombinerer elementer af både leje og finansiering. Gennem leasing opnår du retten til at anvende en vare mod betaling.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelse af leasing

Begrebet leasing er særligt udbredt indenfor bilindustrien, hvor det typisk refererer til en finansiel aftale, der tillader brugeren at nyde godt af et køretøj. I denne ordning betales der for brugsrettigheder til bilen, mens den faktiske ejendomsret tilhører finansieringsselskabet. 

Hvis din virksomhed vælger at lease en bil fremfor at eje den, bliver bilen ikke virksomhedens ejendom. Derimod indebærer det, at der betales en månedlig sum for muligheden for at benytte bilen.

Detaljer i en leasingkontrakt

Når du indgår en leasingaftale for en bil, indebærer det typisk, at du først betaler en initial udbetaling og derefter fortsætter med en fast månedlig ydelse, svarende til andre typer af finansieringsaftaler. Leasingperiodens længde kan variere, men falder ofte i omegnen af 2,5 til 3 år. I starten af perioden fastsættes bilens forventede værdi ved leasingperiodens udløb, og dine betalinger beregnes således, at de afspejler denne restværdi. Under leasingperioden er det vigtigt at bemærke, at omkostninger som registreringsafgift stadig påhviler dig.

Leasingaftalens indhold kan variere betydeligt afhængig af udbyderen, og det er kritisk, at du gennemlæser og forstår alle betingelserne i kontrakten, før du skriver under. Vær også opmærksom på, at en leasingaftale ikke indebærer de samme rettigheder som købeloven, hvilket er en væsentlig faktor at have med i sine overvejelser.

Hvornår er leasing af bil en god idé?

At lease en bil kommer med klare fordele, især i form af omkostninger og tryghed. Det er dog vigtigt at granske de forskellige leasingaftaler nøje for at undgå, at det i sidste ende koster mere end et bilkøb. Der er flere faktorer, du bør overveje nøje, før du forpligter dig til en attraktiv leasingaftale på en ny bil.

Det skal du overveje

Uddybende forklaring

Udbetaling eller førstegangsydelse

Skal du lægge en udbetaling på en ny bil, eller skal du betale en førstegangsydelse på en leasing-bil? 


Det er ikke alle, der har 20% til udbetaling, men du skal også være opmærksom på, at du ikke får førstegangsydelsen tilbage, når du er færdig med at lease.

Samlet pris

Er det billigere at købe eller lease din kommende bil? Her er du nødt til at kigge på, hvad den samlede pris bliver for begge. Det kan være en svær øvelse, da biler sjældent sælges til listepriser, ligesom der kan være mange forskellige ydelser og afdrag, der skal betales. 


Du kan med fordel kigge efter kampagner, hvor du kan spare penge på køb og/eller leasing.

Slutseddel/leasingkontrakt

Hvordan er du egentlig stillet i kontrakten og med slutsedlen. Får du samme beskyttelse og fordele, eller giver den ene mere end den anden? 

Det kan være en god idé at få dokumentet set igennem af fx FDM.

Bilmodel og udstyr

Du har fundet den model, du gerne vil have – men den har ikke alt det udstyr, du gerne vil have. Ekstra udstyr kan betyde en stor ekstraregning i leasingperioden, mens det ofte kan inddrages i prisforhandlingen, hvis du køber (og ekstraudstyr har også en værdi, når bilen skal sælges igen). Vær derfor opmærksom på prisen ved ekstra udstyr uanset hvad.

Antal kilometer om året

Du har nok allerede en idé om, hvor mange kilometer du regner med at køre om året. Det er særligt vigtigt at have et overblik over dit specifikke kørselsbehov, hvis du vil lease. 


De fleste kampagner har en grænse på X kilometer om året. Kører du over, skal du betale ekstra for hver kørte kilometer. Du får som regel penge tilbage, hvis du kører færre end grænsen, men det kan sjældent betale sig pga. ekstraomkostningerne.

Tilbagelevering af bil eller salg

Hvis du leaser, skal du levere den tilbage til forhandleren (som regel efter 36 måneder). Her skal du betale for eventuelle buler og ridser. Typisk skal du af med 3-5.000 kr. i forbindelse med tilbageleveringen.


Hvis du ejer bilen, er der som regel friværdi tilbage i bilen, som du får, når du sælger.

Som det fremgår, er der adskillige aspekter, du bør tage højde for og undersøge nærmere, før du træffer en beslutning om leasing. Leasing kan absolut være en fordelagtig løsning frem for køb, men risikoen for, at det i sidste ende bliver en dyrere affære, er også til stede. Derfor er det essentielt, at du foretager en omhyggelig forundersøgelse, før du tager din endelige beslutning.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Fordele og ulemper ved leasing

Flere mennesker vælger leasing frem for køb af bil, og der er gode argumenter for dette valg. Ved traditionel finansiering af et bilkøb afdrager du typisk på lånet over en periode på seks til otte år. Efter denne periode ejer du en bil, hvis værdi er markant reduceret sammenlignet med købstidspunktet.

Ved at lease kan du derimod nyde godt af en ny bil hvert andet til tredje år, hvilket for mange er en attraktiv fordel ved leasing. Dette er ideelt, hvis du foretrækker regelmæssigt at skifte bil. Skal du derimod beholde en bil over længere tid, kan køb vise sig at være den mest økonomiske løsning.

Det er også værd at overveje dit kørselsmønster nøje før leasing. Overskrider du det aftalte kilometerantal i din leasingaftale, vil det medføre ekstra omkostninger.

Leasingtyper for virksomheder

Som virksomhed har du mulighed for at vælge mellem to primære leasingformer: operationel leasing og finansiel leasing. Forskellene mellem disse to typer er uddybet i vores detaljerede indlæg om emnet, “Operationel leasing versus finansiel leasing.”

Afhængigt af hvilken leasingmetode du foretrækker, skal erhvervsleasing håndteres forskelligt i virksomhedens bogføring. Dette inkluderer koncepter som flexleasing, splitleasing og sæsonleasing, hver med sine egne regnskabsmæssige overvejelser.

Operationel leasing – leje og returnering af bilen

Operationel leasing repræsenterer den traditionelle forståelse af leasing, hvor det grundlæggende handler om at leje en genstand, som derefter returneres efter lejeperiodens udløb. Denne form for leasing ligner meget det almindelige lejekoncept, hvor betaling sker for brugsretten over en bestemt periode.

For virksomheder, der benytter sig af operationel leasing, er der ingen forpligtelse til at købe objektet, når leasingperioden er ovre. Dette tilbyder en fleksibilitet, hvor virksomheden let kan returnere genstanden uden yderligere forpligtelser.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Finansiel leasing – løbende betaling for bilen

I modsætning til operationel leasing indebærer finansiel leasing, at du løbende betaler af på bilen. Under en finansiel leasingaftale, hvis du ikke ønsker at købe bilen ved aftalens ende, er det dit ansvar at finde en ny køber for køretøjet. Dette koncept minder mere om traditionel finansiering, hvor købet afbetales over tid.

I regnskabet håndteres operationel leasing ved at indregne lejeomkostninger direkte i resultatopgørelsen som driftsomkostninger, mens finansiel leasing bogføres som en anlægsaktiver. 

Med finansiel leasing skal du være særligt opmærksom på bilens restværdi ved leasingperiodens afslutning. Du påtager dig ansvaret for enten at erhverve bilen eller sikre dens salg. Skulle du vælge ikke at købe bilen, og den ikke sælges til dens restværdi, bliver du ansvarlig for værdiforskellen.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Leasing

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Leasing indebærer, at du lejer en bil eller en varevogn med retten til at bruge den i en bestemt periode imod en aftalt månedlig betaling. Der eksisterer flere typer af leasingaftaler. Operationel leasing involverer en fast månedlig betaling, hvorefter du returnerer køretøjet efter leasingperiodens afslutning. Finansiel leasing indebærer betaling af et månedligt afdrag, som ligner en afbetalingsordning.

Ligesom en afbetalingsaftale, betaler du ved finansiel leasing et fast månedligt beløb og ender med at eje køretøjet, når leasingaftalen er afsluttet. Denne type leasing minder meget om en traditionel finansieringsaftale, hvor du optager et lån og afdrager dette over tid.

Ved operationel leasing lejer du et køretøj for en fastsat periode og betaler herfor en månedlig ydelse, hvilket giver dig retten til at anvende bilen i leasingperioden, inden den skal returneres.

I leasingaftaler betales der for brugsretten til et køretøj gennem enten leje (operationel leasing) eller afdrag (finansiel leasing).

Når du ønsker at lease en bil, starter processen med at kontakte en leasingforhandler for at indgå en aftale. Det anbefales at have en bestemt bilmodel i tankerne på forhånd, men forhandlerne er også klar til at assistere med valget af den passende model og tilbehør, ofte tilbyder de også særlige leasingtilbud på udvalgte biler.

Restværdien er den forventede værdi af leasingbilen ved leasingperiodens ende. Ved operationel leasing behøver du ikke bekymre dig om restværdien, mens det er en vigtig overvejelse ved finansiel leasing. I finansiel leasing er du forpligtet til enten at købe bilen eller sørge for dens salg ved periodens udløb, idet du minimum skal sælge bilen til dens restværdi for ikke at skulle dække eventuelle værdiforskelle. Alternativt kan du vælge at betale restværdien og dermed selv erhverve bilen.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: