Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Regning

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en regning?

En regning, også kendt under navnet faktura, er en anmodning om betaling for leverede varer eller ydelser. Når du som kunde køber en vare, modtager du en regning, der detaljeret angiver, hvad du skylder, og hvordan betalingen skal foretages. Det er vigtigt at gemme regningen i fem år og den skal udarbejdes i to eksemplarer: en til kunden og en til forretningen.

Krav til indholdet af en regning

Når du udsteder en regning, er der bestemte oplysninger, som skal med for at gøre regningen gyldig. Disse inkluderer oplysninger om både sælgeren og køberen, et unikt fakturanummer, fakturadatoen, detaljer om den solgte vare eller service inklusiv pris og mængde, grundlaget for moms og det samlede momsbeløb, samt det totale beløb, der skal betales. 

Udover at regningen skal indeholde alle de nødvendige oplysninger, skal den også opbevares i fem år. Dette er også grunden til, at der produceres to kopier af hver regning: en til dig selv og en til kunden. 

Designet af regningen kan variere, men det er essentielt, at den møder alle kravene. Anvendelse af en fakturaskabelon kan være en hjælp til at sikre, at din regning er i overensstemmelse med alle regler og retningslinjer.

Udsendelse af regninger

Tidligere var det normen at sende regninger via posten, men i dagens digitale tidsalder foregår udsendelsen primært elektronisk. Selvom det stadig er muligt at sende en regning med posten, er det blevet mere almindeligt at sende den elektronisk, enten via e-mail eller som en EAN-faktura. 

Det er særligt vigtigt at bemærke, at når du sender regninger til offentlige institutioner, er den traditionelle metode via post eller e-mail ikke længere acceptabel. Her skal du anvende en EAN-faktura, som er standarden for regningsudsendelse til offentlige institutioner i Danmark.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Opbevaring af regninger

Det er et juridisk krav for alle virksomheder at følge bogføringsloven, som dikterer, at regninger og andre bilag skal opbevares i fem år. Denne regel gælder uafhængigt af om bilagene opbevares i fysisk (papir) form eller elektronisk. Denne forpligtelse sikrer korrekt dokumentation og letter eventuelle fremtidige revisioner. 

Opbevaring af regninger er ikke kun en juridisk forpligtelse, men også en god forretningsskik, der sikrer en velorganiseret og effektiv håndtering af virksomhedens regnskaber.

Betalingsmetoder for regninger

At betale en regning kan gøres på flere forskellige måder, hvilket giver dig fleksibilitet i håndteringen af dine økonomiske forpligtelser. Uanset om du modtager din regning på papir eller digitalt, kan du vælge at betale den kontant eller via digital bankoverførsel. Mulighederne er mange, og det er vigtigt at vælge den betalingsform, der bedst passer til dine behov og din livsstil.

Automatisér dine betalinger med betalingsservice

For regelmæssige betalinger såsom husleje, forsikringspræmier eller abonnementsgebyrer, kan det være en god idé at tilmelde dine regninger til en betalingsservice. Ved at tilmelde dine regninger til PBS-aftaler, bliver beløbene automatisk trukket fra din konto på forfaldsdatoen, hvilket sikrer, at du altid betaler til tiden og undgår rykkergebyrer. Denne metode er en effektiv måde at holde styr på regelmæssige betalinger og sikrer, at du forbliver ansvarlig over for dine økonomiske forpligtelser.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Kontantbetaling af regninger

Selvom mange foretrækker digitale betalingsmetoder, er det stadig muligt at betale regninger kontant. Dette kan være en fordel for dem, der foretrækker fysiske transaktioner eller ikke benytter digitale banktjenester. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der er lovmæssige begrænsninger for kontantbetaling af regninger, især for beløb over 20.000 kr., hvor betaling skal ske digitalt. Denne regel sikrer transparens og bidrager til at forebygge økonomisk kriminalitet.

Forældelse af regninger

Regninger kan faktisk godt forælde, hvilket betyder, at hvis kreditor ikke har krævet betaling inden for en vis periode, kan gælden blive ugyldig. 

Forældelsesperioden afhænger af gældstypen. Typisk forældes ubekræftede regninger, renter og gebyrer efter tre år. Derimod har lån, hvor der er indgået en underskrevet aftale, en længere forældelsesfrist på ti år. 

Forældelse kan dog blive afbrudt, hvis du som gældsbærer anerkender gælden, eller hvis kreditor tager skridt til at indbringe sagen for fogedretten. Ignoreres regninger, kan dette føre til registrering i RKI som dårlig betaler, hvilket kan have alvorlige følger for din økonomiske fremtid.

Håndtering af regninger og gæld ved dødsfald

Efter et dødsfald er det nødvendigt at afklare den afdødes økonomiske situation, inklusive udestående regninger og betalingsaftaler. 

Bankerne vil typisk fryse afdødes konti, når de modtager meddelelse om dødsfaldet, hvilket stopper alle automatiske betalinger. Arvingerne, inklusiv eventuel ægtefælle, skal derefter arbejde sammen med banken for at afgøre, hvordan disse økonomiske anliggender skal ordnes. 

Arvingerne er ikke ansvarlige for afdødes gæld, før en skifteretsattest er udstedt og kontiene genåbnet. Efter udstedelsen af skifteretsattesten bør arvingerne sørge for at afvikle afdødes gæld til eventuelle kreditorer. Dette kan omfatte salg af ejendom eller allokering til arvinger. Desuden er det vigtigt at offentliggøre et proklama i Statstidende for at informere kreditorer og give dem en frist til at gøre eventuelle krav gældende.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Regninger

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En regning, også kendt som en faktura, er et dokument, der anmoder om betaling for leverede varer eller tjenester. Når en vare er købt, modtager kunden en regning, der specificerer det skyldige beløb og betalingsmetoden. Det er vigtigt at opbevare regningen i fem år for at sikre overensstemmelse med bogføringsregler, da der laves to eksemplarer; ét til kunden og ét til virksomheden.

I dag sendes regninger oftest elektronisk, selvom det stadig er muligt at sende dem via posten. For regninger til offentlige institutioner skal du anvende en EAN-faktura. Uanset metoden, er det vigtigt at sikre, at regningen indeholder alle de nødvendige oplysninger for at være gyldig.

Regninger kan betales på flere måder, herunder kontant og gennem digital bankoverførsel. For løbende betalinger som husleje eller abonnementer, er det en god idé at tilmelde regningerne til en automatisk betalingsservice for at undgå forsinkelsesgebyrer. Husk at kontant betaling af regninger over 20.000 kr. ikke er tilladt.

Ja, regninger kan forælde. Uopkrævede regninger, renter og gebyrer forældes normalt efter tre år, mens gæld fra underskrevne lån forældes efter ti år. Forældelsen kan afbrydes, hvis gælden anerkendes af debitor eller hvis kreditor indbringer sagen for fogedretten.

  • Ved dødsfald fryses afdødes bankkonti, og alle automatiske betalinger stoppes. Arvingerne skal samarbejde med banken om at afgøre fremtiden for afdødes økonomiske forpligtelser. Arvingerne er ikke ansvarlige for afdødes gæld før udstedelsen af en skifteretsattest. Efterfølgende skal arvingerne sørge for, at gælden afvikles korrekt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: