Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Konkurrentanalyse

Konkurrentanalyse er en proces, hvor en forretning evaluerer sin placering i markedet op imod konkurrerende virksomheder. Denne analyse fokuserer på at kortlægge og bedømme konkurrenternes styrker samt svagheder for at bestemme nødvendige strategier, der vil styrke ens egen forretnings succes og markedsandel.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Betydningen af konkurrentanalyse

Konkurrentanalyse fungerer som et essentielt strategisk redskab, der tjener til at evaluere rivaliserende virksomheders styrker og mangler. En dybdegående konkurrentanalyse kan bane vejen for en virksomhed til effektivt at positionere sig selv ved at maksimere egne fordele og udnytte konkurrenternes svagheder. Desuden er konkurrentanalyse nøgleelementet i at afsløre potentielle trusler fra nye markedsdeltagere og opdage chancer for at udvide virksomhedens rækkevidde i markedet.

Anvendelse af konkurrentanalyse

Konkurrentanalyse anvendes som en metode til at opspore og bedømme konkurrerende firmaer inden for den samme sektor eller marked. Dens kerne formål er at udstyre en virksomhed med en detaljeret forståelse af markedets aktører, deres produktudbud, prissætning og markedsføringsmetoder i forhold til virksomhedens egen strategi. Konkurrentanalysen er også et værdifuldt værktøj til at afdække nye trusler eller opdage muligheder, som kan påvirke virksomhedens drift og vækstpotentiale.

Vigtigheden af konkurrentanalyse

Konkurrentanalysen er vital, da den tilvejebringer et helikopterperspektiv af markedet, konkurrentlandskabet og virksomhedens egen placering. Den er central for strategiudviklingen, idet den oplyser om virksomhedens styrker og svagheder sammenlignet med konkurrenterne.

Denne analyse er især kritisk når virksomheden overvejer strategiske ændringer eller står overfor nye markedsdynamikker, som eksempelvis indtræden af nye konkurrenter. Konkurrentanalysen garanterer en løbende ajourført markedsforståelse, hvilket muliggør en smidig strategi tilpasning.

Konkurrentanalyse bidrager yderligere med indsigt i, hvordan en virksomhed kan differentiere sig og udmærke sig i markedet. Differentiering er essentiel for at opnå fortrin, da kunderne har tendens til at vælge det selskab, der leverer det mest tiltalende produkt eller service.

Endvidere hjælper en konkurrentanalyse virksomheden med at forblive forud for markedsudviklingen. Ignoreres konkurrenterne og deres produktudvikling, risikerer virksomheden at sakke bagud.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Udførelsen af en konkurrentanalyse

For at gennemføre en konkurrentanalyse effektivt kræves en dybdegående forståelse af konkurrenternes produkter, tjenester, markedsførings taktikker og andre væsentlige forretningsfaktorer.

Det nødvendiggør også evnen til at indsamle oplysninger og analysere data, hvilket er afgørende for at vurdere konkurrenternes styrker og svagheder i forhold til din egen virksomhed.

Anvendelse af resultater fra konkurrentanalyse

Resultaterne af en konkurrentanalyse kan anvendes til at belyse konkurrenternes styrker, svagheder, muligheder og trusler, hvilket giver virksomheder et klarere billede af, hvordan de står i forhold til markedsaktørerne, deres produkter og prisstrategier.

Derudover kan disse indsigter være nøglen til at opdage nye veje for produktudvikling, salgsfremmende tiltag, markedsudvidelse eller lancering af nye produkter, der kan tilbyde en konkurrencemæssig fordel.

Essentielle data for konkurrentanalyse

For at udføre en grundig konkurrentanalyse, er det nødvendigt at indsamle specifikke data, som giver et fuldstændigt overblik over konkurrencesituationen. 

Disse data omfatter:

 • Markedsandele, kundebaser og produktudbud hos konkurrenterne.
 • Oplysninger om prissætning.
 • Indblik i konkurrenternes strategier, inklusiv deres branding, markedsføringsinitiativer, distributionskanaler, kundeservice og salgsaktiviteter.
 • Analyse af konkurrenternes konkurrencefordele og primære styrker.
 • Feedback og anmeldelser fra konkurrenternes kunder.
 • Tilgængelighed af konkurrenternes produkter og tjenester.
 • Anvendelsen af konkurrenternes digitale fodspor, herunder websteder og sociale medier.
 • Forståelse for konkurrenternes forretningsmodeller og driftsstrategier.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Fordelene ved at udarbejde en konkurrentanalyse

Udførelsen af en konkurrentanalyse bringer mange fordele, idet den udvider virksomhedens perspektiv ud over den interne sfære. Ved at træde ud af “boblen”, får man indsigt i det bredere marked og de tendenser, der former det.

Fordele ved konkurrentanalyse inkluderer:

 • At opnå et helikopterperspektiv over markedet.
 • At forstå de faktiske behov og ønsker på markedet.
 • At identificere strategier for at tiltrække og fastholde kunder.

Hvordan gør jeg?

For at gå fra teori til praksis i udarbejdelsen af en konkurrentanalyse, skal du følge disse skridt:

Trin 1:

Identificer dine konkurrenter og notér deres navne. Kend dine konkurrenter ved at spørge dig selv: Hvem tilbyder samme service eller produkt som du? Hvem er dine nærmeste rivaler? Overvej også fjernere konkurrenter, der måske tilhører samme kategori men ikke tilbyder det identiske produkt.

Trin 2:

Analyser deres styrker og svagheder gennem en SWOT-analyse. Notér konkurrenternes navne og produkter for at forstå deres position i markedet.

Trin 3:

Vær detaljeorienteret. Undersøg hvilke kampagner dine konkurrenter benytter, og hvilke mediekanaler de bruger. Noter de nøgleord de anvender og dem de undgår.

Trin 4:

Søg assistance. Udnyt viden fra kollegaer, venner eller online ressourcer. Værdifuld information kan ofte findes i produktanmeldelser og beskrivelser på sider som Trustpilot.

Trin 5:

Ret blikket indad. Efter at have undersøgt konkurrenterne, vurder hvordan du kan forbedre dit eget brands position. Spørg dig selv: Hvad gør jeg anderledes? Hvad er mine styrker? Brug oplysningerne til at opstille et positioneringskort for at få et visuelt overblik.

Trin 6:

Skriv en mini-rapport. Dokumentér dine fund pr. konkurrent, inklusiv en SWOT-analyse og konklusioner. Dette dokument kan være nyttigt for dig og dine kollegaer senere hen. Glem ikke at datere din forskning, da markedsforholdene kan ændre sig hurtigt.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Konkurrentanalyse

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Konkurrentanalyse er afgørende for at forstå rivaliserende virksomheders styrker og svagheder, hvilket hjælper din virksomhed med at positionere sig mere effektivt i markedet. Ved at maksimere egne fordele og udnytte konkurrenternes svagheder, kan din virksomhed opdage nye muligheder og potentielle trusler, sikre konkurrencemæssig fordel og udvide sin markedsandele.

De centrale elementer i en konkurrentanalyse inkluderer en gennemgang af konkurrenternes produkter eller tjenester, prissætning, kundeservice, markedsføringsstrategier, kundebase og markedsandel størrelse. Det er også vigtigt at forstå konkurrenternes vision og strategiske planer for at vurdere eventuelle fremtidige trusler eller muligheder.

Konkurrentanalyse udvider din forståelse af markedet ved at tilbyde et bredt overblik og indblik i de tendenser, der driver det. Det hjælper dig med at forstå kundernes faktiske behov og ønsker og udvikle strategier for effektivt at tiltrække og fastholde kunder, hvilket kan forbedre din markedsposition.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: