Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Holdingselskab – fordele og ulemper

Holdingselskabet kan ved første øjekast virke komplekst, men når man dykker ned i dets kernefunktioner, fordele og ulemper, begynder dets værdi at blive tydelig. Dette blogindlæg er til dig, der ønsker at forstå de dybere nuancer af holdingselskabet, lige fra de klare fordele, de potentielle udfordringer, til selve processen med at oprette et. Uanset om du er en etableret virksomhedsejer, en nystartet iværksætter, eller blot nysgerrig, vil denne guide give dig en klar forståelse af, hvorfor og hvordan et holdingselskab kan være det rette valg for dig.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad indebærer et holdingselskab?

Et holdingselskab, som navnet antyder, er primært oprettet med det formål at “holde” eller eje aktier og anparter i andre selskaber. Det er ikke en virksomhed, der i sig selv driver en forretningsaktivitet. I stedet er dens primære rolle at agere som et moderselskab, der besidder aktiver fra datterselskaber eller andre associerede selskaber. Dette giver holdingselskabet en unik position til at generere indtægter via udbytter fra disse datterselskaber uden at deltage i deres daglige drift.

Mens traditionelle selskaber, såsom aktieselskaber og anpartsselskaber, typisk fokuserer på deres egne driftsaktiviteter og genererer indtægter gennem salg af varer eller tjenester, fokuserer holdingselskaber primært på investeringer i andre selskaber. Denne investeringscentrerede tilgang adskiller holdingselskaber fra traditionelle virksomhedsmodeller. Desuden giver strukturen i et holdingselskab ejerne en række skattemæssige fordele og risikospredning, da det beskytter hovedselskabet mod eventuelle økonomiske udfordringer, som et datterselskab måtte stå overfor.

Fordelene ved et holdingselskab

Holdingselskaber har i de seneste år vundet stigende popularitet blandt iværksættere og forretningsfolk. Dette skyldes primært de markante fordele, de bringer på bordet. Lad os tage et kig på nogle af de mest dominerende fordele:

Skattefordelene:

En af de mest tiltalende fordele ved holdingselskaber er de skattemæssige fordele. Ved at have en holdingstruktur kan ejeren opnå skattefri akkumulering øverst i strukturen. Overskud, der overføres til holdingselskabet, er oftest kun underlagt selskabsskat, hvilket giver mulighed for en skattefri opsparing. Yderligere er indtægter fra driftsselskaber ofte skattefrie for holdingselskabet, når de overføres som udbytte eller avancer, især hvis holdingselskabet ejer mere end 10% af driftsselskabet. Dette skaber en fordel ved at udskyde beskatningen.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Beskyttelse af opsamlet overskud mod konkursrisiko:

Holdingselskabets struktur giver en betydelig beskyttelse til virksomhedsejere. I tilfælde af konkurs eller finansielle vanskeligheder i et af datterselskaberne vil holdingselskabet og dets aktiver ofte forblive uberørte. Dette giver virksomhedsejere et ekstra lag af sikkerhed ved at isolere risikoen og beskytte deres akkumulerede overskud.

Et holdingselskab giver ejerne en unik fleksibilitet, når det kommer til udbyttefordeling. Ejerne kan vælge at reinvestere udbyttet i andre datterselskaber, akkumulere det inden for holdingselskabet, eller distribuere det blandt ejerne, alt afhængig af virksomhedens behov og strategi.

Udfordringer ved at have et holdingselskab

Selvom holdingselskabet byder på mange attraktive fordele, kommer det ikke uden sine egne udfordringer. Det er vigtigt for enhver iværksætter eller virksomhedsejer at være bevidst om disse, før de går ind i en holdningstruktur. Her dykker vi ned i nogle af de mest markante udfordringer:

Potentielle ulemper ved mangel på indkomst fra driftsselskaber:

Hovedformålet med et holdingselskab er at generere indtægt gennem dets investeringer i driftsselskaber. Men hvis disse driftsselskaber ikke leverer forventet indkomst, kan det skabe finansielle udfordringer for holdingselskabet. I sådanne scenarier vil et holdingselskab uden betydelige indtægter fra driftsselskaberne finde sig selv uden en stabil indtægtskilde.

Administrative byrder:

At vedligeholde et holdingselskab kræver også en administrativ indsats. Der skal oprettes separate årsrapporter for hvert selskab inden for strukturen. Og i tilfælde af større virksomheder, der falder ind under regnskabsklasse C eller D, skal der også udarbejdes et koncernregnskab. Dette kan tilføje ekstra omkostninger og kompleksitet til den daglige drift.

Personlig hæftelse og bankens krav:

Mens et af hovedformålene med selskabsstrukturen er at beskytte ejernes personlige aktiver, kan der opstå situationer, hvor denne beskyttelse kan blive kompromitteret. I nogle tilfælde kan finansielle institutioner kræve personlig kaution fra holdingselskabets ejere, især når det kommer til at garantere lån eller kreditter til driftsselskaber. Dette kan udsætte ejerne for en uforholdsmæssig stor risiko og underminere en af de primære fordele ved at have et selskab.

Vejledning til oprettelse af holdingselskab

Når man beslutter at træde ind i verdenen af holdingselskaber, er der nogle kritiske overvejelser, der skal tages. Oprettelsen af et holdingselskab kan virke som en kompleks opgave, men med den rette vejledning og forståelse kan processen forenkles betydeligt.

Før du tager det første skridt mod at oprette dit holdingselskab, er det afgørende at evaluere dine potentielle indtægtskilder. Spørg dig selv: Hvilke driftsselskaber eller aktiver planlægger du at inkludere i din holdingstruktur? Har disse selskaber en stabil og pålidelig indtægtsstrøm? Uden en solid indtægtskilde vil dit holdingselskab mangle det fundamentale formål og kan stå over for økonomiske udfordringer.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Trin-for-trin guide til oprettelse:

 • Forberedelse: Inden du går i gang, bør du samle alle nødvendige dokumenter og sikre, at du har fuld forståelse for dine driftsselskabers finansielle sundhed.
 • Valg af selskabsform: Beslut om dit holdingselskab skal være et aktieselskab (A/S) eller et anpartsselskab (ApS) baseret på dine behov og kapital.
 • Stiftelsesdokumenter: Udarbejd alle nødvendige stiftelsesdokumenter og få dem godkendt af relevante parter.
 • Registrering: Besøg Virk.dk og start registreringsprocessen for dit nye selskab. Følg vejledningen på platformen nøje.
 • Økonomi: Sørg for, at den nødvendige selskabskapital er til stede, og overfør den til selskabets bankkonto.
 • Fortsat overvågning: Efter oprettelsen er det vigtigt løbende at overvåge indtægterne og sikre, at alt er i overensstemmelse med lovgivningen.

Med en struktureret tilgang og den nødvendige forberedelse kan oprettelsen af et holdingselskab være en glidende proces, der fører til mange fremtidige fordele for virksomhedsejere.

Hvordan man bedst udnytter fordelene og undgår ulemperne

Når det kommer til holdingselskaber, er det ikke nok bare at kende fordelene og udfordringerne. Det vigtigste er at forstå, hvordan man kan maksimere de førstnævnte, mens man navigerer sikkert forbi de sidstnævnte. At finde balancen kræver indsigt, planlægning og undertiden ekstern hjælp.

 • Uanset din erhvervserfaring kan det være gavnligt at søge rådgivning fra eksperter, når det kommer til at oprette og drive et holdingselskab. Professionelle rådgivere, som revisorer og advokater, der er specialiserede inden for selskabsstrukturer, kan give værdifulde indsigter, der kan hjælpe dig med at undgå faldgruber og tage de bedst mulige beslutninger.
 • Før du træffer store beslutninger, kan det være værdifuldt at få en eksperts perspektiv.
 • Selv efter etableringen af dit holdingselskab er det vigtigt at have regelmæssige check-ins med din rådgiver for at sikre, at alt går som planlagt.
 • At have den rigtige struktur for dit holdingselskab kan gøre en markant forskel i, hvordan det fungerer og hvor effektivt det er.
 • Overvej hvilke typer selskaber eller aktiver du vil inkludere i din holdingstruktur og strukturer derefter selskabet for at tjene disse behov bedst muligt.
 • Udarbejd strategiske planer, der ikke kun tager hensyn til din nuværende situation, men også hvor du ser dit selskab og dine investeringer bevæger sig fremover. At forudse forandringer kan hjælpe dig med at forberede dit holdingselskab på de kommende udfordringer og muligheder.

Ved at kombinere indsigt fra kvalificerede rådgivere med en grundig og fremadskuende planlægningsproces, kan du sikre, at dit holdingselskab er både robust og fleksibelt, klar til at håndtere alt, hvad fremtiden måtte bringe.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ omkring holdingselskaber

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et holdingselskab er primært designet til at eje aktier og anparter i andre selskaber, mens et driftsselskab beskæftiger sig med daglige forretningsaktiviteter og drift.

Nogle af de primære skattemæssige fordele inkluderer skattefri akkumulering af indtægter og mulighed for at udskyde beskatningen, især når indtægter fra driftsselskaber overføres som udbytte.

Kravene kan variere afhængigt af landet og selskabsformen, men generelt vil et aktieselskab kræve en højere startkapital end et anpartsselskab.

Hvis et datterselskab under et holdingselskab går konkurs, vil holdingselskabets aktiver generelt forblive beskyttede og isolerede fra datterselskabets gæld.

Overvej at hyre en ekstern bogholder eller revisor, der er specialiseret i holdingselskabsstrukturen, og brug moderne softwareværktøjer til at hjælpe med at strømline regnskabs- og rapporteringsprocesser

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: