Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Penge tilbage i skat

Ved du, hvornår du skal have penge tilbage i skat, eller hvordan man retter sin årsopgørelse? Der er flere aspekter, du skal være opmærksom på. Denne artikel giver et overblik over de vigtigste punkter og råd til, hvordan du undgår skattesmæk.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvor ser du, om du skal have penge tilbage i skat?

Din årsopgørelse kan ses på skat.dk under TastSelv. Her vælger du blot det aktuelle år for at se, om du skal have penge tilbage i skat, og hvor meget. 

Årsopgørelsen giver en oversigt over din skat for det foregående år. Den viser din indkomst, fradrag og det, du har betalt i skat. 

Hvis årsopgørelsen viser “du skal have penge tilbage” med et grønt tal, betyder det, at du skal have penge tilbage i skat. Hvis der står det modsatte med et rødt tal, skal du betale penge til skat.

 Pengene overføres automatisk til din NemKonto inden for en måned. Du behøver derfor ikke at foretage dig noget. Din NemKonto er typisk din almindelige lønkonto, men der kan være undtagelser.

Bopæl i udlandet

Du får stadig penge tilbage i skat, selvom du bor i udlandet. Dette kan enten ske gennem din danske konto eller en udenlandsk konto, hvis denne er registreret som din NemKonto. 

Hvis du skal registrere en dansk konto som din NemKonto, kan du gennem din bank få hjælp til dette.

Danish krone coin obverse and reverse.

Hvordan betaler du penge tilbage i skat?

Hvis du skal betale penge tilbage i skat, fremgår det af din årsopgørelse inde under TastSelv på skat.dk. Her kan du betale beløbet via netbank eller med dit Dankort. 

Derefter udarbejdes en ny årsopgørelse, hvor din betaling er medregnet.

Oversigt over vigtige datoer

Der er flere datoer at holde øje med. Her er nogle baseret på 2023 – dog er datoerne som regel de samme hvert år med små ændringer:

      Den 10. marts 2023 

Her er det muligt at smugkigge i årsopgørelsen.

        Den 13. marts 2023

Din årsopgørelse er klar i TastSelv. Her kan du se om du skal have penge tilbage i skat eller har betalt for lidt i skat sidste år. 

      Den 14. april 2023

Hvis du har betalt for meget i skat, vil pengene for de flestes vedkommende blive udbetalt her. 

      Den 1. maj 2023

Fristen for at rette din årsopgørelse. Hvis du ikke nåede at oplyse beløb eller rette i din årsopgørelse for 2022 inden 1. maj, kan du stadig nå at gøre det i TastSelv. Her kan du rette i dine årsopgørelser for tidligere år, hvis du har glemt et fradrag eller en indkomst. Læs mere om sidstnævnte her.

      Den 1. juli 2023 

Hvis du ikke har betalt senest her, skal du betale et procenttillæg på 3,7% af din restskat. 

      Den 1. juli 2023 

Fristen for udfyldning af oplysningsskema. 

      Midt november

Fra midten af november kan du se din forskudsopgørelse.

Penge tilbage i skat – hvornår?

Som det ses af listen ovenfor, får du penge tilbage i skat den 14. april (2023). Dette er oftest en måned efter, at du har modtaget din årsopgørelse.  

Det vil dog tage lidt længere tid, hvis beløbet er over 100.000 kr.  

Derudover, kan det ligeledes tage længere tid, hvis du eller din ægtefælle skylder penge til det offentlige. Det overskydende skat bruges til at betale af på gælden, hvorfor du først derefter får udbetalt det resterende, hvis der er noget tilbage. 

Et eksempel på dette kunne være SU-gæld. Her vil Gældsstyrelsen modregne det beløb, som du står til at skulle have tilbage, med det beløb du skylder. Dette er dog først tilfældet, når SU-gælden er sendt videre til Gældsstyrelsen. 

Det betyder altså, at du kan risikere ikke at få penge tilbage i skat, selvom du under normale omstændigheder stod til at få det. 

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om penge tilbage i skat

Du kan se din årsopgørelse på skat.dk under TastSelv. Vælg det aktuelle år for at finde ud af, om du skal have penge tilbage i skat. Hvis årsopgørelsen viser “du skal have penge tilbage” med et grønt tal, får du penge tilbage. Hvis det er et rødt tal, skal du betale penge til skat. Pengene overføres automatisk til din NemKonto inden for en måned.

Du skal udfylde et oplysningsskema, hvis:

  • du driver selvstændig virksomhed
  • du har udenlandsk ejendom eller indkomst
  • du har udlejet en bolig, som du ikke selv bor i
  • du er kunstner og omfattet af indkomstudligningsordningen
  • du har forskudt regnskabsår
  • du ejer anparter, som ikke er omfattet af anpartsreglerne.

Hvis du skal betale penge tilbage i skat, skal du gå ind på din årsopgørelse under TastSelv på skat.dk. Her kan du betale det skyldige beløb via netbank eller med dit Dankort. Når betalingen er gennemført, udarbejdes en ny årsopgørelse, der inkluderer din betaling.

Penge tilbage i skat udbetales for det meste den 14. april. Hvis beløbet er over 100.000 kr., kan udbetalingen tage længere tid. Desuden, hvis du eller din ægtefælle skylder penge til det offentlige, som f.eks. SU-gæld, vil dette beløb først blive trukket fra din skatterefusion, inden du får det resterende udbetalt. Hvis hele din skatterefusion går til at betale din gæld, får du ikke penge tilbage.

For at forhindre uforudsete skattebetalinger (skattesmæk) skal du sørge for at opdatere din forskudsopgørelse, hvis dine økonomiske forhold ændrer sig. Forskudsopgørelsen er et estimat over din forventede indkomst og skat. Hvis du betaler B-skat, som f.eks. honorarmodtagere, enkeltmandsvirksomheder eller freelancere gør, er det også vigtigt at justere din forskudsopgørelse, så du betaler det korrekte beløb i skat. Som virksomhedsejer kan du dele skattebetalingen op i 10 rater årligt for at undgå at betale et stort beløb på én gang.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Undgå skattesmæk

For at undgå et skattesmæk, er det vigtigt at du retter i din forskudsopgørelse. På den måde er Skattestyrelsen nemlig klar over, om dine forhold har ændret sig. Dine fradrag vil blive ændret, når du ændrer tallene. Forskudsopgørelsen er et slags budget over din forventede indkomst og skat.  

Hvis du betaler B-skat, gælder det samme. B-skat betaler du typisk, hvis du får honorar (som f.eks. oplægsholder), har en enkeltmandsvirksomhed eller er freelancer.  

Når du som virksomhed oplyser om dit forventede over- eller underskud i din forskudsopgørelse, har du mulighed for at dele betalingen op i 10 rater årligt. På den måde undgår du at betale det hele på én gang. Det kan dog være nemmere at betale skatten med det samme, hvis du kun tjener et mindre beløb få gange om året.

Er du virksomhedsejer?

Som virksomhedsejer er du undtaget fra at betale B-skat, fordi din virksomhed er en særskilt juridisk enhed. Oftest vil du betale dig selv løn fra virksomheden.

Del den her:

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder