Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

OIOUBL

OIOUBL is an advanced type of invoice that builds on the OIOXML structure. The term OIOUBL stands for ‘Public Information Online’ and ‘Universal Business Language’, which reflects the purpose and scope of the invoice.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er OIOUBL?

OIOUBL er en avanceret type faktura, der bygger videre på OIOXML-strukturen. Begrebet OIOUBL står for ‘Offentlig Information Online’ og ‘Universal Business Language’, hvilket afspejler fakturaens formål og rækkevidde. Denne fakturaform er særligt relevant i Danmark, da det siden 2011 har været et lovmæssigt krav fra IT- og Telestyrelsen, at fakturering til offentlige institutioner skal foregå i OIOUBL-formatet. Dette understreger vigtigheden af at forstå og anvende OIOUBL korrekt, hvis du ønsker at indgå i økonomiske transaktioner med offentlige sektorer.

Hovedformålet med OIOUBL er at standardisere fakturaudveksling og gøre det mere effektivt. Det er en specifik dansk tilpasning af den internationale UBL 2.0/UBL2.1-standard, som er udviklet af OASIS, for at opfylde specifikke danske forretningsbehov. Ved at anvende OIOUBL sikres det, at fakturaer opfylder både lokale og globale standarder, hvilket faciliterer en smidig kommunikation mellem virksomheder og offentlige myndigheder.

Forbindelsen mellem OIOUBL og UBL 2.1

Forståelsen af forholdet mellem OIOUBL og UBL 2.1 er væsentlig, da OIOUBL udgør en delmængde af UBL 2.1. Det betyder, at mens UBL 2.1 omfatter et bredere spektrum af forretningsdokumenter, inkluderer OIOUBL kun dem, der er relevante for danske forretningsscenarier, specielt dem, der anvendes i forbindelse med offentlig fakturering. Mens UBL 2.1 tilbyder dokumenter, der dækker flere sektorer, såsom transport, er disse ikke nødvendigvis akkompagneret af danske retningslinjer, hvilket begrænser deres anvendelighed i Danmark.

Når det kommer til OIOUBL-specifikationerne, er disse desuden direkte baseret på UBL 2.0 og UBL 2.1 skemaer, men med tilpasninger for at møde danske forretningskrav. Det er vigtigt at bemærke, at visse elementer fra UBL-standarderne er udeladt i OIOUBL af forretningsmæssige eller lovmæssige årsager, hvilket gør det afgørende at forstå disse forskelle for at sikre korrekt fakturering og dataudveksling i Danmark.

Anvendelse af OIOUBL

OIOUBL-formatet anvendes hovedsageligt, når virksomheder har til hensigt at fremsende fakturaer til offentlige organer. Processen indebærer først en konvertering af fakturaen fra tekstformat til OIOUBL, hvorefter den indsendes gennem NemHandelsregisteret til den endelige modtager. For at en offentlig instans kan modtage fakturaen korrekt, er det essentielt, at de er registreret i NemHandelsregisteret og har fået tildelt et EAN-nummer. Denne procedure sikrer, at alle transaktioner foregår digitalt og effektivt, hvilket understøtter OIOUBL’s rolle i at forenkle elektronisk dokumentudveksling inden for den offentlige sektor.

OIOUBL-standarden, en dansk udgave af det globale Universal Business Language (UBL), understøtter femten forskellige dokumenttyper, som dækker hele forretningsprocessen, herunder ordrer, fakturaer og kvitteringer. Dette omfattende format giver virksomheder en mulighed for at automatisere deres elektroniske dokumenthåndtering, hvilket kan reducere behovet for manuel indtastning og spare på ressourcerne.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Fordele ved at anvende OIOUBL

Implementering af OIOUBL i elektroniske fakturerings- og dokumentudvekslingsprocesser tilbyder en række fordele. For det første reducerer det sandsynligheden for fejl og misforståelser, da det fjerner behovet for manuel dataindtastning. Dette fører til færre kommunikationsfejl mellem virksomheder og offentlige instanser, hvilket resulterer i en mere strømlinet forretningsgang.

Derudover kan anvendelse af OIOUBL forøge effektiviteten og føre til betydelige besparelser. Den øgede automatisering og standardisering, som OIOUBL medfører, kan mindske betalingstider og forbedre likviditeten for begge parter. Dette kan reducere omkostningerne og samtidig frigøre værdifulde ressourcer.

Endelig bidrager OIOUBL til at sikre, at virksomheder overholder dansk lovgivning. Da det er en national standard krævet af offentlige institutioner i Danmark, hjælper det virksomheder med at undgå potentielle juridiske komplikationer, bøder eller sanktioner. Dette sikrer en høj grad af overensstemmelse med den gældende lovgivning, hvilket er afgørende for en problemfri drift.

Grundlæggende om OIOUBL's funktionsmåde

OIOUBL-formatet benyttes primært til fakturering over for offentlige myndigheder. I praksis indebærer det, at en virksomhed opretter en faktura, som derefter konverteres til OIOUBL-format før afsendelse gennem NemHandelsregisteret til den relevante kunde. For at modtage en sådan faktura er det nødvendigt, at kunden er registreret i NemHandelsregisteret og besidder et EAN-nummer. Uden disse forudsætninger er det umuligt at gennemføre fakturering i OIOUBL-format. Det er dog værd at bemærke, at kunder også kan registrere sig i NemHandelsregisteret med alternative identifikationskoder såsom CVR-nummer, SE-nummer, IBAN-koder, DUNS-nummer eller VAN-adresser, hvoraf EAN-numre er de mest almindelige.

OIOUBL-fakturering for private virksomheder

Enhver virksomhed kan principielt anvende OIOUBL-formatet, forudsat at den er registreret i NemHandelsregisteret. Registreringsprocessen er ligetil, og det anbefales at undersøge, om kunden allerede findes i registret, før fakturaen afsendes. Selvom OIOUBL hovedsageligt anvendes i transaktioner med offentlige institutioner, hvor formatet er et krav, er det også en mulighed for private virksomheder, der ønsker at nyde godt af de effektivitetsgevinster, som elektronisk fakturering kan medføre.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Implementering af OIOUBL i dit virksomhedssystem

For at integrere OIOUBL i dit økonomisystem, kræves det, at systemet er kompatibelt med OIOUBL-standarden. Dette kan indebære en opgradering af det eksisterende system eller skift til et nyt, der understøtter formatet. Konvertering af fakturaer til OIOUBL-formatet sker ved hjælp af speciel software, designet til formålet. Derudover skal dit regnskabssystem være integreret med NemHandel, hvilket muliggør en problemfri udveksling af OIOUBL-formaterede dokumenter.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at anvendelse af OIOUBL er obligatorisk for transaktioner med offentlige institutioner i Danmark, hvilket hjælper virksomheder med at overholde national lovgivning. Desuden stemmer brugen af OIOUBL overens med EU-lovgivningen om elektronisk fakturering, der trådte i kraft i 2019. Med den fortsatte udvikling og fokus på digitalisering og automatisering forventes OIOUBL at blive endnu mere relevant fremover, hvilket gør det essentielt for virksomheder og offentlige institutioner at adoptere og integrere denne standard i deres systemer og forretningsprocesser.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om OIOUBL

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.
  • OIOUBL står for ‘Offentlig Information Online’ kombineret med ‘Universal Business Language’. Det er et fakturaformat udviklet til at standardisere og automatisere udveksling af elektroniske dokumenter, særligt mellem virksomheder og offentlige institutioner i Danmark. Dette format sikrer, at fakturaer og andre forretningsdokumenter opfylder specifikke danske såvel som internationale standarder.
  • OIOUBL-formatet anvendes primært, når virksomheder skal fakturere offentlige myndigheder. Det er obligatorisk for alle offentlige institutioner i Danmark at modtage fakturaer i OIOUBL-format, som sikrer en effektiv og standardiseret behandling af fakturaer.
  • Ja, private virksomheder kan også fakturere i OIOUBL-format, forudsat at de er registreret i NemHandelsregisteret. Dette format er ikke kun begrænset til transaktioner med offentlige institutioner, men det er oftest anvendt i denne kontekst.
  • For at implementere OIOUBL, skal du sørge for, at dit regnskabssystem er kompatibelt med OIOUBL. Du skal muligvis opgradere dit nuværende system eller skifte til et nyt, der understøtter OIOUBL-formatet. Derudover skal dine fakturaer konverteres til OIOUBL-format ved hjælp af passende software, og dit system skal være integreret med NemHandel for at muliggøre udveksling af elektroniske dokumenter.
  • I Danmark er det lovpligtigt for alle offentlige institutioner at anvende OIOUBL-formatet for fakturering. Dette er en del af en bredere europæisk lovgivning, der fremmer brugen af elektronisk fakturering i offentlige kontrakter. Selvom det ikke er obligatorisk for private virksomheder, anbefales det at anvende OIOUBL, hvis de foretager transaktioner med offentlige institutioner.
  •  

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: