Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kørselspenge

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er kørselspenge?

Kørselspenge refererer til de midler, en arbejdsgiver kan udbetale skattefrit til ansatte (herunder også dig selv) for brug af egen bil til forretningsrelateret kørsel. Dette koncept er også kendt under andre termer såsom kilometerpenge og kørepenge. “Erhvervsmæssig kørsel” omfatter specifikt situationer som:

  • Kørsel mellem en medarbejders hjem og arbejdsplads, begrænset til højst 60 dage inden for et kalenderår, kendt som “60-dages reglen.”
  • Transport mellem forskellige arbejdssteder for den samme arbejdsgiver.
  • Kørsel, der finder sted inden for samme arbejdspladsområde.

Det er vigtigt at forstå, at man ikke kan modtage både kørselspenge og kørselsfradrag; kun én af disse kan vælges. Desuden, hvis du modtager skattefri kørselspenge, skal dette indberettes gennem din arbejdsgiver, og det kræver, at du fører et detaljeret kørselsregnskab.

Hvorfor udbetale kørselspenge?

Hovedårsagen til at tilbyde kørselspenge er at kompensere medarbejdere, der anvender deres eget køretøj til arbejdsrelaterede formål. Dette dækker ikke kun omkostninger til brændstof, men også udgifter forbundet med slitage, afskrivninger, forsikring, og vedligeholdelse af køretøjet. Kørselspenge er således en måde at anerkende og dække de ekstra udgifter, en medarbejder har, når de stiller deres eget køretøj til rådighed for arbejdet.

Udbetaling af kørselspenge

Når en arbejdsgiver udbetaler kørselspenge, skal visse formelle krav opfyldes:

Kørselspenge skal være specificeret på hver lønseddel, og de angivne beløb bør være efter skat. Eftersom medarbejderen allerede har afholdt kørselsudgifterne med allerede beskattede midler, skal der ikke betales hverken arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) eller indkomstskat (A-skat) af kørselspengene.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Oplysninger til SKAT vedrørende kørselspenge

For lønmodtagere er det normalt ikke noget, der kræver opmærksomhed. Ansvaret ligger hos arbejdsgiveren, som skal sørge for at indberette de udbetalte kørselspenge til SKAT, selvom disse er skattefri for medarbejderen. Det er vigtigt at huske, at det er en lovpligtig handling at foretage denne indberetning.

Desuden er det arbejdsgiverens ansvar at dokumentere al kørsel, som berettiger til kørselspenge. Denne dokumentation kan ske i form af køresedler eller en kørebog.

Hvis kørselsregistreringen er fejlagtig eller misvisende, kan SKAT vælge at behandle de udbetalte beløb som almindelig indkomst, hvilket medfører beskatning. Dette er til ulempe for alle involverede og skaber yderligere unødvendigt arbejde.

Hvad skal arbejdsgiver registrere ved udbetaling af kørselspenge?

Arbejdsgivere skal overholde specifikke juridiske krav, når de registrerer kørsel berettiget til udbetaling af kørselspenge. Når en ansat anvender sit personlige køretøj for at udføre arbejdsrelaterede opgaver og er berettiget til kørselspenge, skal følgende information registreres af arbejdsgiveren:

  • Navn, adresse og CPR-nummer på medarbejderen
  • Dato for kørslen
  • Formålet med rejsen
  • Destination(er) besøgt
  • Antallet af tilbagelagte kilometer
  • Satser anvendt til beregning af kørselspenge
  • Samlet beregning af kørselspengene

Selvom oplysningerne oprindeligt leveres af medarbejderen, er det arbejdsgiverens ansvar at verificere dem, herunder dato, formål, kilometerantal og beregning. Det er også vigtigt, at arbejdsgiveren kan dokumentere, at disse informationer er blevet tjekket, for at sikre korrekt udbetaling af kørselspenge.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Beregning af dine kørselspenge

For at beregne dine forventede kørselspenge, skal du kende det præcise antal kilometer, du har rejst, samt de aktuelle statssatser per kilometer. Disse satser kan normalt findes på relevante websteder eller informationskilder. Det udbetalte beløb er skattefrit og skal angives som sådan på din lønseddel. Tænk på kørselspenge som en finansiel kompensation designet til at dække dine udgifter til benzin, forsikring osv., når du anvender dit eget køretøj til arbejdsopgaver for din arbejdsgiver.

Ansøgning om kørselspenge

Som ansat bør du være opmærksom og registrere, hver gang du bruger dit eget køretøj til arbejdsrelaterede formål (dette gælder ikke for pendling mellem hjem og arbejde). Det forudsætter, at din arbejdsgiver tilbyder kørselspenge. For eksempel, hvis du kører din motorcykel fra Herlev til Hanstholm for at holde et seminar, kan du være berettiget til kørselspenge. Hvis du er usikker på, hvordan du skal registrere disse informationer, bør du rådføre dig med din arbejdsgiver.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Kørselspenge

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Kørselspenge refererer til de midler, en arbejdsgiver kan udbetale skattefrit til ansatte, der bruger deres eget køretøj til forretningsrelateret kørsel. Disse midler er ment som en kompensation for de omkostninger, der er forbundet med brugen af det private køretøj i arbejdsmæssig sammenhæng, herunder brændstof, slitage og vedligeholdelse.

Ja, disse termer refererer i princippet til det samme koncept. Kørselspenge, også kendt som kørepenge eller kørselsgodtgørelse, er de beløb, en arbejdsgiver udbetaler til medarbejdere for brug af eget køretøj til arbejdsrelaterede formål. Uanset betegnelsen dækker de over skattefrie midler udbetalt for erhvervsmæssig kørsel.

Kørselspenge beregnes baseret på antallet af kilometer, en medarbejder har rejst i forbindelse med arbejde, multipliceret med den gældende sats per kilometer. Disse satser fastsættes ofte af staten og kan variere afhængigt af køretøjstypen og andre faktorer. Medarbejderen skal føre nøjagtig registrering af kørslen for at kunne beregne det korrekte beløb.

Arbejdsgiveren skal registrere medarbejderens navn, adresse, CPR-nummer, datoerne for kørslerne, formålet med hver kørsel, destinationerne, det tilbagelagte antal kilometer, samt satsen anvendt til at beregne kørselspengene. Det er også vigtigt, at arbejdsgiveren verificerer og dokumenterer disse informationer, før kørselspenge udbetales.

Nej, du kan ikke modtage både kørselspenge og kørselsfradrag. Hvis du modtager kørselspenge fra din arbejdsgiver, er disse typisk skattefrie, og derfor kan du ikke også kræve kørselsfradrag for de samme udgifter i din selvangivelse. Du skal vælge det ene eller det andet.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: