Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kontrollerede transaktioner

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er kontrollerede transaktioner?

Kontrollerede transaktioner refererer til de forretningsmæssige og økonomiske aftaler mellem individer eller virksomheder, der har en indbyrdes forbindelse eller indflydelse. 

Disse kan omfatte transaktioner mellem fysiske personer samt mellem forskellige virksomhedsenheder. Når vi taler om kontrollerede transaktioner, tænker vi typisk på situationer som:

  • Handel med aktiver såsom biler, både og andre luksusgenstande.
  • Transaktioner mellem et firma og dets hovedaktionær, herunder udbyttebetalinger.
  • Finansielle aftaler som renteindtægter og -udgifter fra interne lån.
  • Interne afregninger og økonomiske forhold såsom udlæg og gældsafgørelser.
  • Ydelser til ansatte, inklusiv brug af firmabiler og telefoner.
  • Lejeaftaler vedrørende forretningslokaler eller landejendomme.

Rapporteringspligten for kontrollerede transaktioner

Rapportering af kontrollerede transaktioner er essentielt for enhver part involveret i sådanne aktiviteter, som defineret af skattelovgivningen. Dette gælder særligt for dem, der har en væsentlig kontrol eller forbindelse indenfor disse rammer. Typisk er følgende grupper forpligtet til at rapportere:

  • Virksomheder: Dette omfatter enheder som aktieselskaber og anpartsselskaber. Hvis disse har kontrol over, eller er under kontrol af, andre enheder, er de påkrævet at indberette disse transaktioner.
  • Hovedaktionærer: Hvis en hovedaktionær besidder en væsentlig del af et firma og påvirker dets beslutninger, er de forpligtet til at rapportere eventuelle transaktioner mellem dem selv og firmaet.
  • Nære familierelationer: I visse tilfælde skal transaktioner mellem et firma og de nære familiemedlemmer til dets hovedaktionærer også rapporteres, da disse kan falde under reglerne for kontrollerede transaktioner.
  • Virksomheder inden for kulbrinteindustrien: På grund af deres specifikke forretningsmæssige natur kan sådanne selskaber stå over for særlige indberetningskrav.
  • Forretningspartnere: Individer i partnerskaber eller tilsvarende sammenslutninger kan være nødt til at rapportere, særligt hvis der er tale om betydelig indflydelse eller kontrol.

Et konkret eksempel kunne være en situation, hvor du ejer 60% af et IT-firma, og en nær ven ejer de resterende 40%. Hvis dit firma skal leje lokaler, som du ejer, ville denne lejeaftale falde ind under kategorien af kontrollerede transaktioner på grund af din position i begge virksomheder.

Principper for transfer pricing

I forbindelse med kontrollerede transaktioner er det essentielt, at disse overholder principperne for transfer pricing. Formålet med transfer pricing-reglerne er at sikre, at priserne for transaktioner mellem forbundne parter afspejler de priser, som ville være blevet anvendt, hvis parterne var uafhængige af hinanden. Dette hjælper med at undgå skattemæssige uregelmæssigheder og sikrer, at alle transaktioner er fair og i tråd med markedsvilkårene.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Formålet med skattekontrolloven

Formålet med skattekontrollovens regler er at forhindre, at skattepligtige personer og virksomheder udnytter deres forbindelser i kontrollerede transaktioner til at skaffe sig uretfærdige skattefordele. Gennem indberetning af detaljerede oplysninger om disse transaktioner, giver parterne skattemyndighederne det nødvendige grundlag for at evaluere, om transaktionerne er behørigt dokumenteret og om prissætningen er rimelig.

Vejledning til indberetning af kontrollerede transaktioner

Indberetningen af kontrollerede transaktioner til skattemyndighederne varierer baseret på din status som enten en skattepligtig juridisk eller fysisk person. Dette skelner mellem at foretage indberetningen for en virksomhed, som et anpartsselskab eller aktieselskab, og at gøre det personligt, som individuel kapitalejer.

Indberetning for skattepligtige juridiske personer

Som en juridisk person indberetter du kontrollerede transaktioner via ‘TastSelv Selskabsskat’, hvor det indgår som en del af den almindelige rapportering. Andelsselskaber og virksomheder underlagt kulbrintebeskatning benytter derimod et særligt bilag, formular 05.021, som ledsager oplysningsskemaet. Vær opmærksom på, at deadline for indsendelse af dette bilag følger den generelle frist for oplysningsskemaet, som normalt er seks måneder efter det pågældende regnskabsårs afslutning.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Indberetning for skattepligtige fysiske personer

Som fysisk person med kontrol over mere end 50% af et selskabs kapital eller stemmerettigheder, skal du informere Skattestyrelsen om eventuelle kontrollerede transaktioner. Dette gøres gennem formularen 04.021, som er en digital indberetningsform specifikt designet til fysiske personers kontrollerede transaktioner.

Udvidet revisionstid

Normalt er revisionstiden for skatteansættelser tre år og fire måneder efter indkomstårets afslutning. Men med kontrollerede transaktioner udvides denne frist til fem år og fire måneder. Dette gælder for alle selskabsstørrelser og kan omfatte elementer som skattefri kørselsgodtgørelse eller fri bil. 

Det er vigtigt at huske, at egne og ægtefælles kapitalandele samt andele tilhørende nære slægtninge tæller med i bedømmelsen af bestemmende indflydelse. For eksempel, hvis et ægtepar hver ejer 30% af et firma, er begge underlagt den forlængede frist, hvis de foretager transaktioner med firmaet. Hvis den ene ægtefælle ikke ejer dele af selskabet, påvirker det dog ikke deres individuelle revisionstid, selv hvis den anden ægtefælle har betydelig indflydelse.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om kontrollerede transaktioner

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Kontrollerede transaktioner er forretningsmæssige eller økonomiske aftaler mellem individer eller virksomheder, der har en indbyrdes forbindelse eller indflydelse over hinanden. Dette kan inkludere transaktioner mellem forskellige selskabsenheder eller mellem private personer og virksomheder, hvor der eksisterer en form for kontrol eller væsentlig indflydelse.

At rapportere kontrollerede transaktioner er afgørende for at sikre transparens og retfærdighed i skattemæssige forhold. Dette hjælper skattemyndighederne med at vurdere, om transaktionerne er blevet dokumenteret korrekt og prissat på en fair måde, i overensstemmelse med markedsvilkårene, for at forhindre skatteunddragelse.

Som en juridisk person kan du indberette kontrollerede transaktioner gennem TastSelv Selskabsskat som en del af det almindelige oplysningsskema. For andelsselskaber og kulbrinteskattepligtige virksomheder skal der udfyldes en særlig blanket, 05.021, som er et bilag til oplysningsskemaet.

Hvis du som privatperson kontrollerer mere end 50% af kapitalen eller stemmerettighederne i et selskab, skal du indberette kontrollerede transaktioner ved at udfylde og indsende blanket 04.021. Dette er en digital formular beregnet specifikt til fysiske personers kontrollerede transaktioner.

Ved kontrollerede transaktioner er der en forlænget ligningsfrist på fem år og fire måneder efter indkomstårets afslutning. Dette er en udvidelse fra den almindelige frist på tre år og fire måneder og gælder for at give skattemyndighederne tilstrækkelig tid til at revidere og vurdere disse transaktioner grundigt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: